SAFETY FIRST

Η M-Sport Ford αναζητά τρόπους αξιοποίησης των δεδομένων του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, όπως φαίνεται και στο ντοκιμαντέρ "Racing Minds" που δημιούργησε σε συνεργασία με το Eurosport.

Οι αγώνες αυτοκινήτου αποτελούσαν ανέκαθεν πεδίο δοκιμών για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Μέσω του ντοκιμαντέρ "Racing Minds", που παρουσιάζεται από το Eurosport και την M-Sport Ford, η βρετανική ομάδα που έχει την ευθύνη συμμετοχής του Blue Oval στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται η διαδικασία εξέτασης του τρόπου αξιοποίησης δεδομένων από τον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά την διάρκεια της οδήγησης.

Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, τα γυρίσματα του οποίου έγιναν στην πίστα του Aragon στην Ισπανία, συμμετέχουν δύο εκ των εργοστασιακών οδηγών της M-Sport στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, ο 25χρονος Βρετανός Gus Greensmith και ο 26χρονος Γάλλος Adrien Fourmaux.

Αμφότεροι μπαίνουν στη διαδικασία οδήγησης ενός Ford Puma στην πίστα, ενώ η επιστημονική ομάδα που ηγήθηκε της προσπάθειας, είχε τοποθετήσει αισθητήρες στο κράνος του καθενός.

SF RacingMinds02

Με αυτόν τον τρόπο, επιτεύχθηκε η μέτρηση των σημάτων από τον εγκέφαλο του κάθε οδηγού, ενόσω βρισκόταν στη δράση πίσω από το τιμόνι, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των επιδόσεων.

Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους οδηγούς της Ford να πετύχουν καλύτερους χρόνους. Βέβαια, η ανάλυση των δεδομένων θα μπορούσε δυνητικά να επεκταθεί και στη διαδικασία κίνησης στο δρόμο, αυξάνοντας την ασφάλεια.

Οι δύο οδηγοί υποβλήθηκαν σε πρωτοποριακά, όπως χαρακτηρίστηκαν από το Eurosport και την Ford, εντός και εκτός πίστας.
Μεταξύ των επιστημόνων που απασχολήθηκαν με την ανάλυση της ροής εγκεφαλικών δεδομένων ενός οδηγού σε πραγματικό χρόνο, ήταν ο Dr. Ηλίας Μουχλιανίτης, λέκτορας Γνωστικών Νευροεπιστημών.

Ο συμπατριώτης μας, ανέφερε πως η μεγαλύτερη πρόκληση αφορούσε στη μέτρηση εγκεφαλικών λειτουργιών και δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ενώ δηλαδή ο οδηγός βρισκόταν σε κίνηση με το αυτοκίνητο.

Ο βασικός λόγος για αυτό, είναι πως η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι άγνωστη, αλλά συνήθως συμβαίνει σε απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον και όχι σε απευθείας χρόνο, ενώ ένας οδηγός βρίσκεται στο αυτοκίνητο.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Δείτε το ντοκιμαντέρ Racing Minds

Περισσότερα Safety First

Έρχεται πλαίσιο κανόνων κίνησης για οχήματα μικροκινητικότητας
Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος έως το τέλος Ιανουαρίου
Όπως έγινε γνωστό, περίοδος ισχύος αδειών οδήγησης, που έληγαν παρατείνεται μέχρι τουλάχιστον τις 31 Ιανουαρίου - Διαβάστε ποιες κατηγορίες αδειών αφορά η παράταση. ...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)
3 στους 4 Βρετανούς επιθυμούν μείωση του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ!
Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη δι...(περισσότερα)
Ψηφιακή ανανέωση άδειας οδήγησης
Όπως έγινε επισήμως γνωστό, η ανανέωση της άδειας οδήγησης καθώς και η απόκτηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από το gov.gr. ...(περισσότερα)
Ακόμη και το Hands Free αποσπά την προσοχή...
Όπως αναφέρεται σε άρθρο της ιστοσελίδας του European Transport Safety Council (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών), η χρήση hands-free κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποσπά την προσοχή σε αντίστο...(περισσότερα)
Ελβετία: Μείωση ορίων ταχύτητας, μείωση σοβαρών τροχαίων
Έρευνα στην Ελβετία έδειξε πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός αστικών περιοχών στα 30 χλμ./ώρα, έχει αποφέρει αντίστοιχη μείωση των σοβαρών τροχαίων κατά 38%. ...(περισσότερα)
Το ανώτατο επιτρεπτό όριο αλκοόλ ανά την Ευρώπη
Μεγάλη συζήτηση γίνεται στην Ευρώπη σχετικά με τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες τους. ...(περισσότερα)
Οι Η.Π.Α. επενδύουν στην αυτόνομη οδήγηση
Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μ...(περισσότερα)
4 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν το κινητό ενώ οδηγούν
Για ακόμη μια φορά, έρευνα καταδεικνύει πως χρειάζεται πολλή δουλειά συνειδητοποίηση ακόμη, ώστε η Οδική Ασφάλεια να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα στη χώρα μας. ...(περισσότερα)

S5 Box