SAFETY FIRST

Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν πως 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε τροχαία ατυχήματα όπου εμπλεκόταν  τουλάχιστον ένας οδηγός που βρισκόταν πάνω από το όριο κατανάλωσης αλκοόλ.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2015, οι συγκρούσεις αυτοκινήτων κατά τις οποίες τουλάχιστον ένας οδηγός είχε υπερβεί το όριο κατανάλωσης αλκοόλ αυξήθηκαν κατά 2%, φτάνοντας στις 5.730 συνολικά, ενώ 1.370 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά ή έχασαν τη ζωή τους, από ατυχήματα όπου τουλάχιστον ένας οδηγός τελούσε υπό την επήρεια αλκοόλ, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση 5%, η οποία θεωρείται σημαντική.

Όσον αφορά στη σχέση μεταξύ αλκοόλ και τροχαίων ατυχημάτων, το 1,6% των οδηγών που ενεπλάκησαν σε τροχαίο κατά το 2015, απέτυχε να περάσει το αλκοτέστ, ενώ το ποσοστό έφτασε το 12,9%, για τους ελέγχους που διενεργήθηκαν τα ξημερώματα Σαββάτου ή Κυριακής, καθώς οι περισσότεροι Βρετανοί διασκεδάζουν κυρίως το βράδυ Παρασκευής και Σαββάτου.Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν μειωθεί σαφώς. Ενδεικτικά αναφέρεται στην έρευνα πως από το 1979, ο αριθμός των θανάτων έχει μειωθεί κατά 73%, ενώ τα ατυχήματα με οδηγούς να βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ, έχουν μειωθεί κατά 71%. Αν μάλιστα έρθουμε σε πιο πρόσφατα στατιστικά δεδομένα, το 2015 οι θάνατοι μειώθηκαν, σε σύγκριση με την περίοδο 2010-2014, κατά 16%, ενώ οι σοβαροί τραυματισμοί μειώθηκαν κατά 1%, τη στιγμή που οι θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί μειώθηκαν κατά 3%, ποσοστά τα οποία θεωρούνται από το τμήμα μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας (Department for Transport-DFT) ως ασήμαντα. 

Οι στατιστικές έρευνες αποτελούν ένα σημαντικό "όπλο" των Η.Π.Α. και των Ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να μελετήσουν σε βάθος τα δεδομένα, ώστε να καταλήξουν στα σωστά συμπεράσματα. Δυστυχώς, στη χώρα μας οι στατιστικές με επιστημονικό υπόβαθρο βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο και αυτό αντανακλάται στην καθημερινότητά μας στο δρόμο, καθώς τα στοιχεία που έχουμε είναι ελλιπή και πολλές φορές, λανθασμένα, οδηγώντας μας σε λανθασμένα συμπεράσματα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αλλαγή ελαστικών: Ένα πρωταρχικό θέμα
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά της κατανάλωσης αλκοόλ από άντρες και γυναίκες
Σε προηγούμενο  άρθρο, είχαμε αναφερθεί στην έρευνα που παρουσίασε το ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Traffic Injury Research Foundation (TIRF), με αντικείμενο τη διαφορετική αντιμετώπιση του φαινομέ...(περισσότερα)
Αξιοποίηση δεδομένων από τον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά την οδήγηση
Η M-Sport Ford αναζητά τρόπους αξιοποίησης των δεδομένων του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, όπως φαίνεται και στο ντοκιμαντέρ "Racing Minds" που δημιούργησε σε συνεργασία με το Eu...(περισσότερα)
Έλεγχος για χρήση ναρκωτικών ουσιών...
Για αλκοτέστ είχαμε ακούσει εδώ και χρόνια, όμως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης διεξάγονται και έλεγχοι για την ποσότητα ναρκωτικών ουσιών στο αίμα, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως "ναρκοτεστ". ...(περισσότερα)
Έως και 40% των θανάτων στους δρόμους σχετίζονται με τη δουλειά
 Σύμφωνα με νέα στοιχεία αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 25.671 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2016. ...(περισσότερα)
Βέλγιο: Μια ασυνήθιστη πρόταση από τον Υπουργό Κινητικότητας
Ο Υπουργός Κινητικότητας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Βελγίου, Georges Gilkinet, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, προτείνοντας ποινή απαγόρευσης οδήγησης προς όσους προβαίνουν σε αναρτήσε...(περισσότερα)
Euro NCAP: O τρόπος βαθμολόγησης
Το συνολικό σκορ υπολογίζεται ως άθροισμα πόντων της κάθε ενότητας ενώ πρέπει οπωσδήποτε σε καμιά ενότητα να μην υπάρχει βαθμός κάτω από τη βάση. ...(περισσότερα)
Δεκέμβριος 2021: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις στην Αττική
Κατά τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, σημειώθηκαν 588 τροχαία ατυχήματα με 14 νεκρούς, καθώς και 17.384 παραβάσεις συνολικά. ...(περισσότερα)
Παγκόσμια πρώτη: Δυνατότητα αυτόνομου παρκαρίσματος στο μουσείο της Mercedes-Benz
Σε μια στιγμή-ορόσημο για την πορεία της αυτόνομης αυτοκίνησης, εγκρίθηκε στη Γερμανία το Automated Valet Parking, που επιτρέπει για πρώτη φορά το αυτόνομο παρκάρισμα οχήματος, χωρίς την παρουσία οδηγ...(περισσότερα)
Μια σκληρή τιμωρία επεφύλαξε Γερμανός αστυνομικός, προς τους περίεργους οδηγούς οι οποίοι σταματούσαν σε σημείο που έγινε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, για να φωτογραφίσουν το "θέαμα". ...(περισσότερα)

S5 Box