SAFETY FIRST

Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν πως 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε τροχαία ατυχήματα όπου εμπλεκόταν  τουλάχιστον ένας οδηγός που βρισκόταν πάνω από το όριο κατανάλωσης αλκοόλ.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2015, οι συγκρούσεις αυτοκινήτων κατά τις οποίες τουλάχιστον ένας οδηγός είχε υπερβεί το όριο κατανάλωσης αλκοόλ αυξήθηκαν κατά 2%, φτάνοντας στις 5.730 συνολικά, ενώ 1.370 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά ή έχασαν τη ζωή τους, από ατυχήματα όπου τουλάχιστον ένας οδηγός τελούσε υπό την επήρεια αλκοόλ, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση 5%, η οποία θεωρείται σημαντική.

Όσον αφορά στη σχέση μεταξύ αλκοόλ και τροχαίων ατυχημάτων, το 1,6% των οδηγών που ενεπλάκησαν σε τροχαίο κατά το 2015, απέτυχε να περάσει το αλκοτέστ, ενώ το ποσοστό έφτασε το 12,9%, για τους ελέγχους που διενεργήθηκαν τα ξημερώματα Σαββάτου ή Κυριακής, καθώς οι περισσότεροι Βρετανοί διασκεδάζουν κυρίως το βράδυ Παρασκευής και Σαββάτου.Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν μειωθεί σαφώς. Ενδεικτικά αναφέρεται στην έρευνα πως από το 1979, ο αριθμός των θανάτων έχει μειωθεί κατά 73%, ενώ τα ατυχήματα με οδηγούς να βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ, έχουν μειωθεί κατά 71%. Αν μάλιστα έρθουμε σε πιο πρόσφατα στατιστικά δεδομένα, το 2015 οι θάνατοι μειώθηκαν, σε σύγκριση με την περίοδο 2010-2014, κατά 16%, ενώ οι σοβαροί τραυματισμοί μειώθηκαν κατά 1%, τη στιγμή που οι θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί μειώθηκαν κατά 3%, ποσοστά τα οποία θεωρούνται από το τμήμα μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας (Department for Transport-DFT) ως ασήμαντα. 

Οι στατιστικές έρευνες αποτελούν ένα σημαντικό "όπλο" των Η.Π.Α. και των Ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να μελετήσουν σε βάθος τα δεδομένα, ώστε να καταλήξουν στα σωστά συμπεράσματα. Δυστυχώς, στη χώρα μας οι στατιστικές με επιστημονικό υπόβαθρο βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο και αυτό αντανακλάται στην καθημερινότητά μας στο δρόμο, καθώς τα στοιχεία που έχουμε είναι ελλιπή και πολλές φορές, λανθασμένα, οδηγώντας μας σε λανθασμένα συμπεράσματα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ηλικίες, ώρες και οδικά δίκτυα των θανατηφόρων τροχαίων του 2019
Τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας προσφέρουν μεταξύ άλλων, δεδομένα σχετικά με την ηλικία, την ώρα, καθώς και το οδικό δίκτυο που συνέβησαν τα θανατηφόρα τροχαία κατά τη χρονιά που πέρασ...(περισσότερα)
Video: Το πρώτο μετωπικό crash test μεταξύ ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Η Mercedes-Benz πραγματοποίησε ένα ασυνήθιστο crash test, φέρνοντας δύο ηλεκτρικά της οχήματα σε μετωπική σύγκρουση – δείτε το σχετικό video. ...(περισσότερα)
Επίσημο: Ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή ελαφρού δικύκλου
Η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία ανάμεσα στην άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β, με εκείνη της οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) έως 50 κ.εκ. ή ελαφρού δικύκλου (Α1) έω...(περισσότερα)
Υπέρ του ελέγχου στοιχείων μέσω κάμερας οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί
Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, είναι υπέρ του ελέγχου μέσω κάμερας στους δρόμους, στοιχείων όπως αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ή αν έχουν πληρ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: Νέοι κανόνες τιμωρίας οδηγών για τροχαίες παραβάσεις εκτός της χώρας τους
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε σε ψήφισμα για την θεσμοθέτηση νέων κανόνων, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν την τιμωρία οδηγών που διαπράττουν τροχαίες παραβάσεις εκτός της χώρας τους. ...(περισσότερα)
Φεβρουάριος 2020: Τα στατιστικά των τροχαίων στην Αττική
Οι ανθρώπινες απώλειες και τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας δεν έλειψαν ούτε το προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. ...(περισσότερα)
Σωστή τοποθέτηση αντικειμένων στο αυτοκίνητο: Ζήτημα υψίστης ασφαλείας
Η σωστή τοποθέτηση αντικειμένου, ειδικά μεγάλου όγκου, στο αυτοκίνητο δεν αφορά μόνο στην άνεση του ταξιδιού αλλά -κυρίως- την ασφάλειά μας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες 5-29 ετών τα τροχαία ατυχήματα
Απογοητευτικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από το νέα, ετήσια αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στον πλανήτη συνεχίζουν να αυξάν...(περισσότερα)
Στάση αντί για κλήση σε περίπτωση υπερβολικής ταχύτητας, εφαρμόζει η Εσθονία
Μια ξεχωριστή μορφή αντιμετώπισης της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα υιοθετείται στην Εσθονία, προσφέροντας δυνατότητα στάσης 45 ή 60 λεπτών, αντί για τη πληρωμή προστίμου. ...(περισσότερα)
H Ford θέτει το gaming στην υπηρεσία της Οδικής Ασφάλειας (+video)
Με το πρόγραμμα "Driving Skills for Life" (DSFL) και τη βοήθεια Ευρωπαίων gamers, η Ford επιδιώκει να βοηθήσει τους νέους, ώστε να αντιληφθούν ευρύτερα τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκο...(περισσότερα)

S5 Box