SAFETY FIRST

Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν πως 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε τροχαία ατυχήματα όπου εμπλεκόταν  τουλάχιστον ένας οδηγός που βρισκόταν πάνω από το όριο κατανάλωσης αλκοόλ.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2015, οι συγκρούσεις αυτοκινήτων κατά τις οποίες τουλάχιστον ένας οδηγός είχε υπερβεί το όριο κατανάλωσης αλκοόλ αυξήθηκαν κατά 2%, φτάνοντας στις 5.730 συνολικά, ενώ 1.370 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά ή έχασαν τη ζωή τους, από ατυχήματα όπου τουλάχιστον ένας οδηγός τελούσε υπό την επήρεια αλκοόλ, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση 5%, η οποία θεωρείται σημαντική.

Όσον αφορά στη σχέση μεταξύ αλκοόλ και τροχαίων ατυχημάτων, το 1,6% των οδηγών που ενεπλάκησαν σε τροχαίο κατά το 2015, απέτυχε να περάσει το αλκοτέστ, ενώ το ποσοστό έφτασε το 12,9%, για τους ελέγχους που διενεργήθηκαν τα ξημερώματα Σαββάτου ή Κυριακής, καθώς οι περισσότεροι Βρετανοί διασκεδάζουν κυρίως το βράδυ Παρασκευής και Σαββάτου.Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν μειωθεί σαφώς. Ενδεικτικά αναφέρεται στην έρευνα πως από το 1979, ο αριθμός των θανάτων έχει μειωθεί κατά 73%, ενώ τα ατυχήματα με οδηγούς να βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ, έχουν μειωθεί κατά 71%. Αν μάλιστα έρθουμε σε πιο πρόσφατα στατιστικά δεδομένα, το 2015 οι θάνατοι μειώθηκαν, σε σύγκριση με την περίοδο 2010-2014, κατά 16%, ενώ οι σοβαροί τραυματισμοί μειώθηκαν κατά 1%, τη στιγμή που οι θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί μειώθηκαν κατά 3%, ποσοστά τα οποία θεωρούνται από το τμήμα μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας (Department for Transport-DFT) ως ασήμαντα. 

Οι στατιστικές έρευνες αποτελούν ένα σημαντικό "όπλο" των Η.Π.Α. και των Ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να μελετήσουν σε βάθος τα δεδομένα, ώστε να καταλήξουν στα σωστά συμπεράσματα. Δυστυχώς, στη χώρα μας οι στατιστικές με επιστημονικό υπόβαθρο βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο και αυτό αντανακλάται στην καθημερινότητά μας στο δρόμο, καθώς τα στοιχεία που έχουμε είναι ελλιπή και πολλές φορές, λανθασμένα, οδηγώντας μας σε λανθασμένα συμπεράσματα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Παραβάσεις κατά την οδήγηση και οι
Οι Έλληνες προβαίνουν σε πολλές παραβάσεις και είναι ιδιαίτερα επιθετικοί κατά την οδήγηση, όπως δείχνουν τα δεδομένα έρευνας από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Μήνυμα οδικής ασφάλειας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς!
Η νέα σχολική χρονιά πλησιάζει στην αρχή της και εκτός από ευχές για καλή πρόοδο, σε χώρες όπως ο Καναδάς οι ευχές για Καλή Σχολική Χρονιά σχετίζονται και με την Οδική Συμπεριφορά. ...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)
Αξιολόγηση στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης από το Euro NCAP
Ο οργανισμός Euro NCAP δημιούργησε ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης των νέων οχημάτων, όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. ...(περισσότερα)
Συνεχίζουν την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ οι Έλληνες οδηγοί
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτων στους δρόμους, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από αυτό. ...(περισσότερα)
Ευρωβουλή: Όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα εντός πόλεων για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ορίσει ως ανώτατο όριο για κίνηση εντός πόλεων τα 30 χλμ./ώρα, ενώ επεξεργάζεται και αρκετά ακόμη μέτρα για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)
Ανησυχητικά αποτελέσματα για την οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ή φαρμάκων
Η οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ή χαπιών είναι ένα ζήτημα που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, γεγονός που αποδεικνύεται στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας. ...(περισσότερα)
Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)

S5 Box