SAFETY FIRST

Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί δεν αισθάνονται έτοιμοι να... παραδώσουν το τιμόνι σε ένα αυτόνομο όχημα.

Ο ανεξάρτητος φιλανθρωπικός οργανισμός IAM RoadSmart, που έχει την έδρα του στην Αγγλία, προχώρησε σε ακόμη μια ενδιαφέρουσα έρευνα, αυτή τη φορά με αντικείμενο τα αυτόνομα οχήματα.

Η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, με βάση την οποία ένα όχημα μπορεί να κινείται και χωρίς την παρέμβαση του οδηγού, βρίσκεται ήδη σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε πολλά αυτοκίνητα παραγωγής, κυρίως των μεγαλύτερων κατηγοριών, υιοθετούνται τέτοια συστήματα, χαμηλότερης βέβαια κλίμακας, που πάντως δεν απαιτούν σε κάθε περίπτωση κάποια αντίδραση από την πλευρά του οδηγού.

Καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των τροχαίων ατυχημάτων στον πλανήτη προέρχεται από ανθρώπινα λάθη, υπάρχει η άποψη πως αν πετύχουμε την αυτόνομη οδήγηση, τότε οι θάνατοι από τροχαία θα εκμηδενιστούν ή ελαχιστοποιηθούν.

Με την ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης να είναι διαρκής, το IAM RoadSmart δημιούργησε ένα από τα καθιερωμένα του ερωτηματολόγια, για να αποτανθεί στους Βρετανούς οδηγούς.

Παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία αυτόνομης μετακίνησης δείχνει ικανή να μειώσει δραστικά τις απώλειες στους δρόμους, η πλειοψηφία των Βρετανών οδηγών δεν αισθάνεται ακόμη την απαιτούμενη εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για την κουλτούρα οδικής ασφάλειας στη Μεγάλη Βρετανία, 59% των οδηγών που ερωτήθηκαν, θεωρεί πως η αυξανόμενη δυνατότητα των νέων αυτοκινήτων να κινούνται αυτόνομα, αποτελεί σοβαρό ρίσκο για την προσωπική τους ασφάλεια.

Μεταξύ των "σκεπτικιστών", η σημαντική πλειοψηφία ανήκει στις γυναίκες, οι οποίες έχουν αυτή την άποψη σε ποσοστό 67%.

Είναι προφανές, ότι για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων, θα πρέπει τα νέα συστήματα να χρησιμοποιούνται σωστά, γεγονός που θα επιτευχθεί σε δύο σκέλη.

Αφενός, μέσω της σωστής εκπαίδευσης των οδηγών και αφετέρου, με την κατάλληλη ενημέρωση, που θα προσφέρει την απαραίτητη κατανόηση για τις δυνατότητες, αλλά και τους περιορισμούς που θέτει η εν λόγω τεχνολογία.

Η ανάγκη για επιμόρφωση των οδηγών κρίνεται ακόμη πιο σκόπιμη, από τη στιγμή που, όπως τονίζει ο IAM RoadSmart, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου άναψαν το πράσινο φως για χρήση προηγμένων συστημάτων όπως η Αυτόματη Υποβοήθηση Διατήρησης Λωρίδας σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας.

Παράλληλα, οι προβλέψεις αναφέρουν ότι έως το 2030, το 1 στα 10 οχήματα που θα κυκλοφορούν, θα είναι τουλάχιστον, μερικώς αυτόνομα.

"Ίσως λόγω της παραπληροφόρησης και της αφθονίας τεχνικής ορολογίας, το κοινό εξακολουθεί να μην έχει πειστεί πλήρως για τη νέα τεχνολογία, η οποία θεωρητικά έχει τη δυνατότητα να μειώσει πολλές συγκρούσεις στους δρόμους της Βρετανίας, αποτρέποντας χιλιάδες θανάτους και τραυματισμούς", δήλωσε ο Neil Greig, Director of Policy and Research του IAM RoadSmart.

"Για να κερδηθεί αυτή η εμπιστοσύνη, συνιστούμε να συμπεριληφθεί η κατάλληλη εκπαίδευση της αυτοματοποιημένης τεχνολογίας στις εξετάσεις οδήγησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να δοθεί στους οδηγούς η ευκαιρία να μάθουν πώς λειτουργεί, γεγονός που θα συμβάλει τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό στην ανακούφιση των ανησυχιών που δικαιολογημένα πολλοί έχουν σήμερα.

"Αντίστοιχα, οι οδηγοί πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η υπερβολική εξάρτηση από αυτά τα συστήματα θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οδική ασφάλεια, με πιθανώς ανησυχητικά αποτελέσματα τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους πεζούς".

Photo: IAM RoadSmart

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 1o bebefest
Πιστή στο έργο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συνανθρώπων μας αναφορικά με το "Εθνικό Θέμα" των τροχαίων ατυχημάτων, η Σχολή μας είναι συνεργάτης στο 1ο Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικ...(περισσότερα)
Συνεχίζουν την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ οι Έλληνες οδηγοί
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτων στους δρόμους, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από αυτό. ...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικών: Ένα πρωταρχικό θέμα
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά ...(περισσότερα)
Συμβουλές για την αποφυγή οδήγησης υπό υπνηλία
Η υπνηλία στο τιμόνι αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων και ο γνωστός Αμερικανικός Οργανισμός National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), εξέδωσε έναν "κατάλογο" με...(περισσότερα)
ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα
Τα στατιστικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν πως το 2020 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα των τελευταίων ετών, με αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους πεζών, μοτοσικλετ...(περισσότερα)
O Άφθαρτος!
H TAC (Transport Accident Commission) παρουσίασε τον Graham, ένα γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου, που με βάση την κατασκευή του θα μπορούσε να αντέξει τα τροχαία ατυχήματα και να βγαίνει δίχως τραυματισμό από...(περισσότερα)
3 στους 4 Βρετανούς επιθυμούν μείωση του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ!
Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη δι...(περισσότερα)
Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)
Οι ηλικιωμένοι οδηγοί δεν είναι πιο επικίνδυνοι από τους νέους...
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Swansea στη Μεγάλη Βρετανία, οι ηλικιωμένοι οδηγοί δε θεωρούνται περισσότερο επικίνδυνοι από τους νέους, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του BBC. ...(περισσότερα)

S5 Box