SAFETY FIRST

Οι Βρετανοί οδηγοί παραδέχονται πως η αυτοσυγκέντρωσή τους πίσω από το τιμόνι μειώνεται, στις περιπτώσεις που ο ήχος της μουσικής είναι πολύ δυνατός.

Έχετε αισθανθεί να χάνετε την αυτοσυγκέντρωσή σας εξαιτίας όσων ακούτε στο ραδιόφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης;

Σύμφωνα με έρευνα του IAM Roadsmart, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο φιλανθρωπικό οργανισμό με ειδίκευση στην Οδική Ασφάλεια, στην Μεγάλη Βρετανία, οι οδηγοί στη χώρα παραδέχονται στην πλειοψηφία τους πως αυτό συμβαίνει, ιδιαίτερα όταν ο ήχος της μουσικής είναι πολύ δυνατός,

Πιο συγκεκριμένα, τα 2/3 (69%) των 1.004 ανθρώπων που ερωτήθηκαν, θεωρούν πως η δυνατή μουσική μπορεί να αποτελέσει παράγοντα απώλειας αυτοσυγκέντρωσης κατά την οδήγηση.

Αυτή η παρατήρηση είναι σημαντικό, καθώς τα πρόσφατα ευρήματα έρευνας του Τμήματος Μεταφορών (Department for Transport) στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε πως η απώλεια συγκέντρωσης είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους παράγοντες ατυχημάτων.

Ενδεικτικά, από τα 16.333 τροχαία ατυχήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021, τα 3.700 (σχεδόν το 1/4) αφορούσαν σε απώλεια συγκέντρωσης του οδηγού, από αιτία που βρισκόταν εντός του οχήματος.

Ακόμη δύο ενδιαφέροντα στοιχεία από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, είναι πως το 36% θεωρεί ότι η μουσική στο αυτοκίνητο επηρεάζει την ταχύτητα οδήγησής τους, ενώ το 62% δηλώνει πως κλείνει τον ήχο του ραδιοφώνου, σε περιπτώσεις άγχους ή σύγχυσης.

Το πρώτο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού η υπερβολική ταχύτητα παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας για τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και μόνο το 2021, υπήρξε ο λόγος συμβάντων που επέφεραν 22.130 θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς στους Βρετανικούς δρόμους.

Παρά τα προαναφερθέντα στοιχεία, οι Βρετανοί δήλωσαν σε ποσοστό 89% πως ακούνε μουσική όταν οδηγούν, γεγονός που, όπως επισημαίνεται από το IAM Roadsmart, σημαίνει ότι αρκετοί οδηγοί έχουν απώλεια συγκέντρωσης πίσω από το τιμόνι.

«Η απόσπαση της προσοχής των οδηγών και η υπερβολική ταχύτητα είναι δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στις οδικές συγκρούσεις και τους θανάτους», δήλωσε ο Neil Greig, Διευθυντής Πολιτικής και Έρευνας της IAM RoadSmart . «Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνουν αυτά τα τραγικά γεγονότα, η έρευνά μας έριξε φως σε έναν ίσως λιγότερο προφανή λόγο για τον οποίο οι οδηγοί μπορεί να αποσπάται η προσοχή τους ή να υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo credits: Unsplash - Hilal Kh

Περισσότερα Safety First

730 νεκροί σε 679 ατυχήματα το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε. ...(περισσότερα)
Ετοιμάζοντας το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι
Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, ταξίδια...(περισσότερα)
To Euro NCAP παρουσιάζει τον Οδικό Χάρτη 2025
Ο σημαντικότερος οργανισμός οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη, παρουσίασε τον Road Map 2025, με στόχο την ενημέρωση των καταναλωτών για τα νέα, αυτόματα συστήματα ασφαλείας που εισέρχονται με ταχύ ρυθμό στ...(περισσότερα)
Έρχεται αναθεώρηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Διαβάστε ποιες είναι αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσον αφορά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Υψηλά τα επίπεδα ασφάλειας στο WRC!
Στο πρόσφατο Ράλλυ Γερμανίας, 9ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC), οι Γάλλοι Stephane Lefebvre-Gabin Moreau είχαν μια άσχημη έξοδο με πολλά χιλιόμετρα, που θα μπορούσε να προξενήσει πολύ ...(περισσότερα)
Το κράνος έσωσε μικρό ποδηλάτη στην Αυστραλία
Ένα μικρό αγόρι που χτυπήθηκε με το ποδήλατό του από αυτοκίνητο στο Σίδνει, απέφυγε τα χειρότερα επειδή φορούσε κράνος. ...(περισσότερα)
Οι ηλικιωμένοι οδηγοί δεν είναι πιο επικίνδυνοι από τους νέους...
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Swansea στη Μεγάλη Βρετανία, οι ηλικιωμένοι οδηγοί δε θεωρούνται περισσότερο επικίνδυνοι από τους νέους, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του BBC. ...(περισσότερα)
Μ. Βρετανία: Ποια είναι η πρώτη κλήση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε πως το πρώτο τηλεφώνημα που κάνουν οι οδηγοί εφόσον εμπλακούν σε μικρής έκτασης τροχαίο ατύχημα, δεν είναι αυτό που πιθανώς θα περιμέναμε. ...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη
H υπερβολική ταχύτητα αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και οι στατιστικές, το επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)

S5 Box