SAFETY FIRST

Οι Βρετανοί οδηγοί παραδέχονται πως η αυτοσυγκέντρωσή τους πίσω από το τιμόνι μειώνεται, στις περιπτώσεις που ο ήχος της μουσικής είναι πολύ δυνατός.

Έχετε αισθανθεί να χάνετε την αυτοσυγκέντρωσή σας εξαιτίας όσων ακούτε στο ραδιόφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης;

Σύμφωνα με έρευνα του IAM Roadsmart, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο φιλανθρωπικό οργανισμό με ειδίκευση στην Οδική Ασφάλεια, στην Μεγάλη Βρετανία, οι οδηγοί στη χώρα παραδέχονται στην πλειοψηφία τους πως αυτό συμβαίνει, ιδιαίτερα όταν ο ήχος της μουσικής είναι πολύ δυνατός,

Πιο συγκεκριμένα, τα 2/3 (69%) των 1.004 ανθρώπων που ερωτήθηκαν, θεωρούν πως η δυνατή μουσική μπορεί να αποτελέσει παράγοντα απώλειας αυτοσυγκέντρωσης κατά την οδήγηση.

Αυτή η παρατήρηση είναι σημαντικό, καθώς τα πρόσφατα ευρήματα έρευνας του Τμήματος Μεταφορών (Department for Transport) στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε πως η απώλεια συγκέντρωσης είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους παράγοντες ατυχημάτων.

Ενδεικτικά, από τα 16.333 τροχαία ατυχήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021, τα 3.700 (σχεδόν το 1/4) αφορούσαν σε απώλεια συγκέντρωσης του οδηγού, από αιτία που βρισκόταν εντός του οχήματος.

Ακόμη δύο ενδιαφέροντα στοιχεία από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, είναι πως το 36% θεωρεί ότι η μουσική στο αυτοκίνητο επηρεάζει την ταχύτητα οδήγησής τους, ενώ το 62% δηλώνει πως κλείνει τον ήχο του ραδιοφώνου, σε περιπτώσεις άγχους ή σύγχυσης.

Το πρώτο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού η υπερβολική ταχύτητα παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας για τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και μόνο το 2021, υπήρξε ο λόγος συμβάντων που επέφεραν 22.130 θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς στους Βρετανικούς δρόμους.

Παρά τα προαναφερθέντα στοιχεία, οι Βρετανοί δήλωσαν σε ποσοστό 89% πως ακούνε μουσική όταν οδηγούν, γεγονός που, όπως επισημαίνεται από το IAM Roadsmart, σημαίνει ότι αρκετοί οδηγοί έχουν απώλεια συγκέντρωσης πίσω από το τιμόνι.

«Η απόσπαση της προσοχής των οδηγών και η υπερβολική ταχύτητα είναι δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στις οδικές συγκρούσεις και τους θανάτους», δήλωσε ο Neil Greig, Διευθυντής Πολιτικής και Έρευνας της IAM RoadSmart . «Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνουν αυτά τα τραγικά γεγονότα, η έρευνά μας έριξε φως σε έναν ίσως λιγότερο προφανή λόγο για τον οποίο οι οδηγοί μπορεί να αποσπάται η προσοχή τους ή να υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo credits: Unsplash - Hilal Kh

Περισσότερα Safety First

Οι δοκιμές των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από το Euro NCAP
Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. ...(περισσότερα)
Τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης δεν υποκαθιστούν τους οδηγούς
Στις πρόσφατες δοκιμές ασφάλειας που έγιναν από το Euro NCAP, προστέθηκε για πρώτη φορά και ο έλεγχος των αυτόματων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού, ο οποίος έδειξε πως τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης...(περισσότερα)
Ανανέωση αδειών οδήγησης και υποβολή δικαιολογητικών για μεταβίβαση οχημάτων μέσω διαδικτύου
Το Υπουργείο Μεταφορών γνωστοποίησε πως από τον Οκτώβριο θα υπάρχει δυνατότητα ψηφιακής ανανέωσης άδειας οδήγησης, καθώς επίσης και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για μεταβίβαση οχημάτων μέσω...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος για ακόμη 4 μήνες
Σε εκ νέου παράταση ισχύος των αδειών οδήγησης λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Η ευεργετική επίδραση του Intelligent Speed Assistance
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε στο Youtube ένα βίντεο, που καταδεικνύει τη χρησιμότητα ενός από τα τελευταίας τεχνολογίας έξυπνα συστήμα...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για τον Δεκαπενταύγουστο
Η Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε τα επιπλέον μέτρα που έχουν ληφθεί, ενόψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου. ...(περισσότερα)
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Τι περιλαμβάνουν και ποιος είναι ο σκοπός τους
Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους, οπότε ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα τι αφορούν. ...(περισσότερα)
Εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου ανά την Ελλάδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν την έναρξη έργων υποδομής, για βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Εξετάσεις κάθε 5 χρόνια επιθυμούν οι οδηγοί άνω των 60 ετών
Η πλειοψηφία των οδηγών ηλικίας άνω των 60 ετών, συμφωνεί με την επανεξέταση ικανοτήτων κάθε 5 χρόνια μετά από την ανανέωση της άδειας οδήγησης, όπως αποδεικνύει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμέν...(περισσότερα)
Η αυτόνομη οδήγηση απαιτεί την ανάλογη εκπαίδευση
Μπορεί η τεχνολογία των μετακινήσεων οχημάτων δίχως την ανάγκη οδηγού να εξελίσσεται διαρκώς, ωστόσο αυτό δε συνεπάγεται τον αυτόματο εκμηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)

S5 Box