SAFETY FIRST

Οι Βρετανοί οδηγοί παραδέχονται πως η αυτοσυγκέντρωσή τους πίσω από το τιμόνι μειώνεται, στις περιπτώσεις που ο ήχος της μουσικής είναι πολύ δυνατός.

Έχετε αισθανθεί να χάνετε την αυτοσυγκέντρωσή σας εξαιτίας όσων ακούτε στο ραδιόφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης;

Σύμφωνα με έρευνα του IAM Roadsmart, που αποτελεί τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο φιλανθρωπικό οργανισμό με ειδίκευση στην Οδική Ασφάλεια, στην Μεγάλη Βρετανία, οι οδηγοί στη χώρα παραδέχονται στην πλειοψηφία τους πως αυτό συμβαίνει, ιδιαίτερα όταν ο ήχος της μουσικής είναι πολύ δυνατός,

Πιο συγκεκριμένα, τα 2/3 (69%) των 1.004 ανθρώπων που ερωτήθηκαν, θεωρούν πως η δυνατή μουσική μπορεί να αποτελέσει παράγοντα απώλειας αυτοσυγκέντρωσης κατά την οδήγηση.

Αυτή η παρατήρηση είναι σημαντικό, καθώς τα πρόσφατα ευρήματα έρευνας του Τμήματος Μεταφορών (Department for Transport) στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε πως η απώλεια συγκέντρωσης είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους παράγοντες ατυχημάτων.

Ενδεικτικά, από τα 16.333 τροχαία ατυχήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021, τα 3.700 (σχεδόν το 1/4) αφορούσαν σε απώλεια συγκέντρωσης του οδηγού, από αιτία που βρισκόταν εντός του οχήματος.

Ακόμη δύο ενδιαφέροντα στοιχεία από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, είναι πως το 36% θεωρεί ότι η μουσική στο αυτοκίνητο επηρεάζει την ταχύτητα οδήγησής τους, ενώ το 62% δηλώνει πως κλείνει τον ήχο του ραδιοφώνου, σε περιπτώσεις άγχους ή σύγχυσης.

Το πρώτο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού η υπερβολική ταχύτητα παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας για τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και μόνο το 2021, υπήρξε ο λόγος συμβάντων που επέφεραν 22.130 θανάτους ή σοβαρούς τραυματισμούς στους Βρετανικούς δρόμους.

Παρά τα προαναφερθέντα στοιχεία, οι Βρετανοί δήλωσαν σε ποσοστό 89% πως ακούνε μουσική όταν οδηγούν, γεγονός που, όπως επισημαίνεται από το IAM Roadsmart, σημαίνει ότι αρκετοί οδηγοί έχουν απώλεια συγκέντρωσης πίσω από το τιμόνι.

«Η απόσπαση της προσοχής των οδηγών και η υπερβολική ταχύτητα είναι δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στις οδικές συγκρούσεις και τους θανάτους», δήλωσε ο Neil Greig, Διευθυντής Πολιτικής και Έρευνας της IAM RoadSmart . «Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνουν αυτά τα τραγικά γεγονότα, η έρευνά μας έριξε φως σε έναν ίσως λιγότερο προφανή λόγο για τον οποίο οι οδηγοί μπορεί να αποσπάται η προσοχή τους ή να υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo credits: Unsplash - Hilal Kh

Περισσότερα Safety First

Και το Άμστερνταμ αποκτά όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα
Ακολουθώντας την τάση που έχει διαμορφωθεί, το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προστίθεται στη λίστα των πόλεων που μειώνουν το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Πώς επηρεάζεται η πίεση των ελαστικών μας από τη ζέστη
Η κατάλληλη πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας παίζει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια, με την εξωτερική θερμοκρασία να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Έως και 40% των θανάτων στους δρόμους σχετίζονται με τη δουλειά
 Σύμφωνα με νέα στοιχεία αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 25.671 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2016. ...(περισσότερα)
Χριστούγεννα: Σημαντικό ποσοστό Βρετανών θα οδηγήσει υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτει ότι το ποσοστό Βρετανών οδηγών που θα βρεθούν πίσω από το τιμόνι υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, μόνο αμελητέο δεν π...(περισσότερα)
Video: Εφαρμογή κινητού για βελτίωση στη διαδικασία διάσωσης από το Euro NCAP
Μέσω της εφαρμογής Euro Rescue, ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP καταθέτει τη δική του πρόταση για βελτίωση των υπηρεσιών διάσωσης έπειτα από τροχαίο ατύχημα στους ευρωπαϊκούς δρόμους. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Η επιλογή αυτοκινήτων
Ένα σύνηθες ερώτημα που τίθεται σχετικά με τη διαδικασία των Crash Tests που διενεργούνται από το Euro NCAP, είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται τα αυτοκίνητα. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της τελευταίας πλήρους εβδομάδας του Ιουλίου
Η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία τροχαίων παραβάσεων που σημειώθηκαν στην χώρα μας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 23-29 Ιουλίου – Διαβάστε την «κατάταξη» ανά είδος και ανά περιο...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)
Οι βασικοί λόγοι για αντικατάσταση των ελαστικών
Η επιλογή που θα κάνουμε όταν έρθει η στιγμή αντικατάστασης των ελαστικών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφορά σε ένα από τα θεμελιώδη σημεία του αυτοκινήτου μας. ...(περισσότερα)
Ολλανδία: Μείωση ορίων ταχύτητας, για μείωση εκπομπής ρύπων
Σε μια κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις, η Ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο μείωσης των ορίων ταχύτητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, με πρώτο στόχο τη μείωση της εκπομπής ρύπων και όχι, ...(περισσότερα)

S5 Box