SAFETY FIRST

Στατιστικά δεδομένα από την Μεγάλη Βρετανία, καταδεικνύουν ανησυχητικά μεγάλη αύξηση στα ατυχήματα που προκαλούνται από οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Τα κρούσματα οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο "πακέτο", μαζί με τα αντίστοιχα που αφορούν σε οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αυτό το φαινόμενο έχει παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της χώρας, οι απώλειες από τροχαία ατυχήματα και οι συγκρούσεις με αιτία την οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών, έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 260%, ενώ οι αντίστοιχες καταδίκες έχουν ξεπεράσει τις 12.000 ετησίως.

Παράλληλα, οι έρευνες κατά την τελευταία δεκαετία έχουν δείξει πως το 44% των παραβάσεων αυτού του είδους, συμβαίνουν από άτομα που έχουν προβεί ξανά σε ανάλογη ενέργεια, γεγονός που σύμφωνα με τον Antony Kildare, CEO του βρετανικού Οργανισμού Οδικής Ασφάλειας ΙΑΜ Roadsmart, προδίδει αποτυχία σωφρονισμού των παραβατών.

Σύμφωνα τον Kildare, μια διαδικασία μαθημάτων αποκατάστασης θα μπορούσε να είναι βοηθητική, αφού σε αντίστοιχα εγχειρήματα για οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα ή υπό την επήρεια αλκοόλ, το ποσοστό των παραβατών που υπέπιπταν στο ίδιο παράπτωμα, ήταν 5% και 17% αντίστοιχα.

«Πιστεύουμε ότι ένα αυτόνομο μάθημα ευαισθητοποίησης για την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών θα βοηθούσε στη δραστική μείωση του συνολικού αριθμού των παραβάσεων και των ατυχημάτων, καθώς και στην εκπαίδευση των οδηγών σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους στο δρόμο», δήλωσε ο Antony Kildare.

SF Kildare01

«Τα χρόνια περικοπών στην οδική αστυνόμευση, η αύξηση του κόστους και η μη ιεράρχηση ως βασική προτεραιότητα, έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι παραβάσεις και οι θάνατοι μπορούν να αυξηθούν. Ο έλεγχος για οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών είναι δαπανηρός και χρονοβόρος, και οι επιπτώσεις είναι δύσκολο να αστυνομευτούν αυστηρά, καθώς τα ναρκωτικά και τα φάρμακα είναι ποικίλα - όπως και οι λόγοι για τη λήψη τους πριν από την οδήγηση. Ως εκ τούτου, όπως περιγράφεται σε πρόσφατη έκθεση: "οι παραβάτες που είναι ύποπτοι για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών γίνονται ανεκτοί και τους επιτρέπεται να αποτελούν συνεχή απειλή για τις κοινότητες". Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ανεχόμαστε πλέον αυτή την απειλή», συμπλήρωσε ο Βρετανός.

Κατόπιν των προαναφερθέντων, το IAM Roadsmart μέσω του Antony Kildare, ζητά από τη Βρετανική Κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του επικίνδυνου, οδικού φαινομένου.

Μια ενέργεια που ζητείται, είναι η δημιουργία ξεχωριστής διαδικασίας αποκατάστασης για την οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών, με αναγνώριση πως αυτή η παράβαση είναι διακριτή από την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, καθώς και η ενέργεια σε βάθος για τα αίτια που οδηγούν σε αυτή.

Ακόμη, το IAM Roadsmart θεωρεί πολύ σημαντική την υποστήριξη της διαδικασίας συνταγογράφησης. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνει μια ευρεία συνεργασία μεταξύ συνεργατών στην κυβέρνηση και τον τομέα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με το πώς επηρεάζουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα έναν οδηγό, όταν βρίσκεται πίσω από το τιμόνι.

Τέλος, ο Οργανισμός κάνει σαφή έκκληση στην Βρετανική Κυβέρνηση να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να δοθεί λύση, αναφέροντας πως: «η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί εκ νέου στο θέμα και να βρει μια αποτελεσματική και βιώσιμη λύση που να μπορεί να αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα αυτών των παραβάσεων, να μειώσει τους κινδύνους και να σταματήσει την περαιτέρω αύξηση των θυμάτων στους δρόμους μας».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photos: IAM Roadsmart

Περισσότερα Safety First

Όρια ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους με φόντο την οικονομία;
Είναι γνωστό πως ορισμένοι αυτοκινητόδρομοι της Γερμανίας δεν διαθέτουν ανώτατο όριο ταχύτητας, όμως τυχόν αλλαγή μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο κράτος - Διαβάστε γιατί. ...(περισσότερα)
Δεν εμπιστεύονται τα αυτόνομα οχήματα οι Βρετανοί
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί δεν αισθάνονται έτοιμοι να... παραδώσουν το τιμόνι σε ένα αυτόνομο όχημα. ...(περισσότερα)
3.500 ζωές
Έτσι ονομάζεται η εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν ως πρεσβευτές και γνωστοί αθλητές ή καλλιτέχνες. ...(περισσότερα)
Οι τροχαίες παραβάσεις κατά την περίοδο του Πάσχα
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 15 Απριλίου-2 Μαΐου, η Τροχαία κατέγραψε 55.534 παραβάσεις έπειτα από 250.690 ελέγχους στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας σε πίστες και δρόμους...
Η ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Nicky Hayden, έρχεται να πιστοποιήσει για ακόμη μια φορά πως η ασφάλεια που υπάρχει στο Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, είναι πολύ περισσότερη από εκείνη που έχουμ...(περισσότερα)
Παραλιακή Αθηνών-Σουνίου: Παραβάσεων συνέχεια
Η παραλιακή λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου παραμένει πεδίο επικίνδυνης οδήγησης και η καταμέτρηση των παραβάσεων που καταγράφηκαν στο τελευταίο τρίμηνο, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά του λόγου το αληθές. ...(περισσότερα)
Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε και στην οποία περιλαμβάνεται το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν 20.508 παραβάσεις. ...(περισσότερα)
Οι ηλικιωμένοι οδηγοί δεν είναι πιο επικίνδυνοι από τους νέους...
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Swansea στη Μεγάλη Βρετανία, οι ηλικιωμένοι οδηγοί δε θεωρούνται περισσότερο επικίνδυνοι από τους νέους, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του BBC. ...(περισσότερα)

S5 Box