SAFETY FIRST

Στατιστικά δεδομένα από την Μεγάλη Βρετανία, καταδεικνύουν ανησυχητικά μεγάλη αύξηση στα ατυχήματα που προκαλούνται από οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Τα κρούσματα οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο "πακέτο", μαζί με τα αντίστοιχα που αφορούν σε οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αυτό το φαινόμενο έχει παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της χώρας, οι απώλειες από τροχαία ατυχήματα και οι συγκρούσεις με αιτία την οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών, έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 260%, ενώ οι αντίστοιχες καταδίκες έχουν ξεπεράσει τις 12.000 ετησίως.

Παράλληλα, οι έρευνες κατά την τελευταία δεκαετία έχουν δείξει πως το 44% των παραβάσεων αυτού του είδους, συμβαίνουν από άτομα που έχουν προβεί ξανά σε ανάλογη ενέργεια, γεγονός που σύμφωνα με τον Antony Kildare, CEO του βρετανικού Οργανισμού Οδικής Ασφάλειας ΙΑΜ Roadsmart, προδίδει αποτυχία σωφρονισμού των παραβατών.

Σύμφωνα τον Kildare, μια διαδικασία μαθημάτων αποκατάστασης θα μπορούσε να είναι βοηθητική, αφού σε αντίστοιχα εγχειρήματα για οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα ή υπό την επήρεια αλκοόλ, το ποσοστό των παραβατών που υπέπιπταν στο ίδιο παράπτωμα, ήταν 5% και 17% αντίστοιχα.

«Πιστεύουμε ότι ένα αυτόνομο μάθημα ευαισθητοποίησης για την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών θα βοηθούσε στη δραστική μείωση του συνολικού αριθμού των παραβάσεων και των ατυχημάτων, καθώς και στην εκπαίδευση των οδηγών σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους στο δρόμο», δήλωσε ο Antony Kildare.

SF Kildare01

«Τα χρόνια περικοπών στην οδική αστυνόμευση, η αύξηση του κόστους και η μη ιεράρχηση ως βασική προτεραιότητα, έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι παραβάσεις και οι θάνατοι μπορούν να αυξηθούν. Ο έλεγχος για οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών είναι δαπανηρός και χρονοβόρος, και οι επιπτώσεις είναι δύσκολο να αστυνομευτούν αυστηρά, καθώς τα ναρκωτικά και τα φάρμακα είναι ποικίλα - όπως και οι λόγοι για τη λήψη τους πριν από την οδήγηση. Ως εκ τούτου, όπως περιγράφεται σε πρόσφατη έκθεση: "οι παραβάτες που είναι ύποπτοι για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών γίνονται ανεκτοί και τους επιτρέπεται να αποτελούν συνεχή απειλή για τις κοινότητες". Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ανεχόμαστε πλέον αυτή την απειλή», συμπλήρωσε ο Βρετανός.

Κατόπιν των προαναφερθέντων, το IAM Roadsmart μέσω του Antony Kildare, ζητά από τη Βρετανική Κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του επικίνδυνου, οδικού φαινομένου.

Μια ενέργεια που ζητείται, είναι η δημιουργία ξεχωριστής διαδικασίας αποκατάστασης για την οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών, με αναγνώριση πως αυτή η παράβαση είναι διακριτή από την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, καθώς και η ενέργεια σε βάθος για τα αίτια που οδηγούν σε αυτή.

Ακόμη, το IAM Roadsmart θεωρεί πολύ σημαντική την υποστήριξη της διαδικασίας συνταγογράφησης. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνει μια ευρεία συνεργασία μεταξύ συνεργατών στην κυβέρνηση και τον τομέα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με το πώς επηρεάζουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα έναν οδηγό, όταν βρίσκεται πίσω από το τιμόνι.

Τέλος, ο Οργανισμός κάνει σαφή έκκληση στην Βρετανική Κυβέρνηση να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να δοθεί λύση, αναφέροντας πως: «η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί εκ νέου στο θέμα και να βρει μια αποτελεσματική και βιώσιμη λύση που να μπορεί να αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα αυτών των παραβάσεων, να μειώσει τους κινδύνους και να σταματήσει την περαιτέρω αύξηση των θυμάτων στους δρόμους μας».

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photos: IAM Roadsmart

Περισσότερα Safety First

H Ford εξελίσσει τεχνολογία προβολέων για πιο ασφαλή οδήγηση τη νύχτα (+video)
Μια νέα τεχνολογία προβολέων υψηλής ανάλυσης, που στοχεύει να διασφαλίσει πως οι οδηγοί θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο αποκλειστικά στο δρόμο τη νύχτα, παρουσιάζει η Ford. ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας σε πίστες και δρόμους...
Η ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Nicky Hayden, έρχεται να πιστοποιήσει για ακόμη μια φορά πως η ασφάλεια που υπάρχει στο Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, είναι πολύ περισσότερη από εκείνη που έχουμ...(περισσότερα)
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 1o bebefest
Πιστή στο έργο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των συνανθρώπων μας αναφορικά με το "Εθνικό Θέμα" των τροχαίων ατυχημάτων, η Σχολή μας είναι συνεργάτης στο 1ο Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικ...(περισσότερα)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών τοποθετείται...
... σχετικά με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)
Οι Έλληνες πρώτοι στις βρισιές κατά την οδήγηση
Πολλοί θα το είχαμε υποψιαστεί, ωστόσο τώρα υπάρχουν και απτές αποδείξεις, χάρη στην έρευνα του Vinci Autoroutes Foundation, καθώς οι Έλληνες κατέχουν την πρωτιά στο βρίσιμο κατά τη διάρκεια της οδήγη...(περισσότερα)
12 σημαντικά στατιστικά για την Οδική Ασφάλεια
Στο πλαίσιο της εκστρατείας "3500 Lives" η FIA παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστες στατιστικές, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Στην Ελβετία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του ETSC
Η προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ελβετία, αναγνωρίστηκε στην πράξη από το European Transport Safety Council (ETSC). ...(περισσότερα)
Τροχαία και παραβάσεις Μαρτίου στην Αττική
Ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής τα τροχαία ατυχήματα και οι παραβάσεις στην Αττική κατά τον περασμένο Μάρτιο, όπου δυστυχώς ξεχωρίζουν οι 15 νεκροί σε ισάριθμα θανατηφόρα τροχαία ...(περισσότερα)
Εικονικοί βοηθοί στα αυτοκίνητα και οι πρώτες αντιδράσεις
Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς, σε πολλές περιπτώσεις ιλιγγιώδεις, ρυθμούς που ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν. ...(περισσότερα)

S5 Box