SAFETY FIRST


Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, θα μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγησης με ηλεκτρονικό τρόπο, από την Πέμπτη 22 Απριλίου.

Αυτή η δυνατότητα, καθώς και η έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω φθοράς, απώλειας ή κλοπής μέσω του gov.gr, έγιναν εφικτές έπειτα από ενέργειες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Η είσοδος στην ψηφιακή πύλη gov.gr γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet. Η αίτηση και κατάθεση των δικαιολογητικών σε ψηφιακή μορφή, συμπεριλαμβανομένης φωτογραφίας, υπογραφής και παραβόλου, μπορούν να γίνουν βάσει των οδηγιών που υπάρχουν στην ιστοσελίδα.

Για τη συνέχεια της διαδικασίας, οι αρμόδιες Υπηρεσίες προχωρούν σε ηλεκτρονική αποστολή προς τη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΑΕΑ), χωρίς να χρειάζεται φυσικός φάκελος. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, ο εκάστοτε πολίτης μπορεί να παραλάβει τα νέα έντυπα αυτοπροσώπως, μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου, ή μέσω courier (στις Περιφέρειες που μπορούν να το υποστηρίξουν).

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τις άδειες οδήγησης ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2020 από την Κρήτη, ενώ τον Μάρτιο του 2021 ακολούθησε η Αττική. Σύμφωνα με τα στατιστικά του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 4.116 αιτήσεις, από τις οποίες οι 2.251 αφορούν ενημέρωση στοιχείων και οι υπόλοιπες 1.865, αντικαταστάσεις και αντίγραφα αδειών οδήγησης. Όσον αφορά στις τελευταίες, περισσότερα από 1.100 διπλώματα έχουν εκτυπωθεί από την Ελληνική Αστυνομία.

Η συγκεκριμένη δράση, εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών και υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Συνεχίζονται τα αυξημένα κυκλοφοριακά μέτρα και για την Πρωτομαγιά
Έπειτα από τις ημέρες του Πάσχα, η Τροχαία προχωρά στην εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων και για το ερχόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς. ...(περισσότερα)
Αξιολόγηση στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης από το Euro NCAP
Ο οργανισμός Euro NCAP δημιούργησε ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης των νέων οχημάτων, όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. ...(περισσότερα)
Τo επόμενo Δωρεάν Σεμινάριo Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης
Η Σχολή μας συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν Σεμινάρια Οδικής Συμπεριφοράς - Διαβάστε πού και πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες ομιλίες. ...(περισσότερα)
Τα μέτρα της Τροχαίας για την εορταστική περίοδο
Η Τροχαία ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν κατά την χρονική περίοδο 23 Δεκεμβρίου 2022-8 Ιανουαρίου 2023. ...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)
Περισσότερη κίνηση σε σύγκριση με το περσινό lockdown στην Αττική
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση κατά την πρώτη ημέρα του φετινού lockdown, ήταν σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα, πέρυσι. ...(περισσότερα)
Ανησυχητικός ο αριθμός των θανάτων σε ατυχήματα μεμονωμένων οχημάτων
Περίπου το 1/3 των θανάτων στους δρόμους της Ευρώπης οφείλεται σε ατυχήματα που συμβαίνει με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες που ενεπλάκησαν μόνα τους σε κάποιο ατύχημα (π.χ. πτώση μοτοσικλέτας ή έξοδος από...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)
Victoria Αυστραλίας: Οι λιγότεροι θάνατοι όλων των εποχών από τροχαία το 2018
Μια σημαντική μέτρηση κατέγραψε το Κράτος της Victoria στην Αυστραλία, καθώς το 2018 ήταν η χρονιά με τους λιγότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Εκτόξευση για τα αυτόνομα αυτοκίνητα έως το 2030
Τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι η επόμενη σελίδα της σύγχρονης αυτοκίνησης και οι εταιρείες κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, διεξάγοντας ήδη έρευνες αναφορικά με το μερίδιο του αγοραστικού κοινού ...(περισσότερα)

S5 Box