SAFETY FIRST


Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, θα μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγησης με ηλεκτρονικό τρόπο, από την Πέμπτη 22 Απριλίου.

Αυτή η δυνατότητα, καθώς και η έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω φθοράς, απώλειας ή κλοπής μέσω του gov.gr, έγιναν εφικτές έπειτα από ενέργειες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Η είσοδος στην ψηφιακή πύλη gov.gr γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet. Η αίτηση και κατάθεση των δικαιολογητικών σε ψηφιακή μορφή, συμπεριλαμβανομένης φωτογραφίας, υπογραφής και παραβόλου, μπορούν να γίνουν βάσει των οδηγιών που υπάρχουν στην ιστοσελίδα.

Για τη συνέχεια της διαδικασίας, οι αρμόδιες Υπηρεσίες προχωρούν σε ηλεκτρονική αποστολή προς τη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΑΕΑ), χωρίς να χρειάζεται φυσικός φάκελος. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, ο εκάστοτε πολίτης μπορεί να παραλάβει τα νέα έντυπα αυτοπροσώπως, μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου, ή μέσω courier (στις Περιφέρειες που μπορούν να το υποστηρίξουν).

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τις άδειες οδήγησης ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2020 από την Κρήτη, ενώ τον Μάρτιο του 2021 ακολούθησε η Αττική. Σύμφωνα με τα στατιστικά του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 4.116 αιτήσεις, από τις οποίες οι 2.251 αφορούν ενημέρωση στοιχείων και οι υπόλοιπες 1.865, αντικαταστάσεις και αντίγραφα αδειών οδήγησης. Όσον αφορά στις τελευταίες, περισσότερα από 1.100 διπλώματα έχουν εκτυπωθεί από την Ελληνική Αστυνομία.

Η συγκεκριμένη δράση, εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών και υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Αλλαγές στις δοκιμές πρόσκρουσης για το 2020
Ο οργανισμός Euro NCAP παρουσίασε τις αλλαγές που θα ισχύσουν κατά τη διεξαγωγή δοκιμών πρόσκρουσης των νέων μοντέλων από φέτος. ...(περισσότερα)
Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)
Η κίνηση στη ΛΕΑ θα φέρει μεγαλύτερες ποινές
Αυτό τουλάχιστον ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Πρωταθλητές στις κακές συνήθειες οι Έλληνες οδηγοί
Τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου του Ιδρύματος Vinci Autoroutes, πιστοποιούν πως οι Έλληνες διατηρούν πολλές από τις κακές τους συνήθειες πίσω από το τιμόνι. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: O τρόπος βαθμολόγησης
Το συνολικό σκορ υπολογίζεται ως άθροισμα πόντων της κάθε ενότητας ενώ πρέπει οπωσδήποτε σε καμιά ενότητα να μην υπάρχει βαθμός κάτω από τη βάση. ...(περισσότερα)
Το σήμα του Ράλλυ Ακρόπολις πέρασε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία σχετικά με τη μεταβίβαση εμπορικού σήματος για τη διενέργεια αγώνων του μηχανοκίνητ...(περισσότερα)
Είδη και οχήματα των θανατηφόρων τροχαίων το 2019
Αναλύουμε τα θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2019, με βάση το είδος του ατυχήματος, καθώς και τα οχήματα που εμπλέκονταν σε αυτό. ...(περισσότερα)

S5 Box