SAFETY FIRST


Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, θα μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγησης με ηλεκτρονικό τρόπο, από την Πέμπτη 22 Απριλίου.

Αυτή η δυνατότητα, καθώς και η έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω φθοράς, απώλειας ή κλοπής μέσω του gov.gr, έγιναν εφικτές έπειτα από ενέργειες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Η είσοδος στην ψηφιακή πύλη gov.gr γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet. Η αίτηση και κατάθεση των δικαιολογητικών σε ψηφιακή μορφή, συμπεριλαμβανομένης φωτογραφίας, υπογραφής και παραβόλου, μπορούν να γίνουν βάσει των οδηγιών που υπάρχουν στην ιστοσελίδα.

Για τη συνέχεια της διαδικασίας, οι αρμόδιες Υπηρεσίες προχωρούν σε ηλεκτρονική αποστολή προς τη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΑΕΑ), χωρίς να χρειάζεται φυσικός φάκελος. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, ο εκάστοτε πολίτης μπορεί να παραλάβει τα νέα έντυπα αυτοπροσώπως, μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου, ή μέσω courier (στις Περιφέρειες που μπορούν να το υποστηρίξουν).

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τις άδειες οδήγησης ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2020 από την Κρήτη, ενώ τον Μάρτιο του 2021 ακολούθησε η Αττική. Σύμφωνα με τα στατιστικά του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 4.116 αιτήσεις, από τις οποίες οι 2.251 αφορούν ενημέρωση στοιχείων και οι υπόλοιπες 1.865, αντικαταστάσεις και αντίγραφα αδειών οδήγησης. Όσον αφορά στις τελευταίες, περισσότερα από 1.100 διπλώματα έχουν εκτυπωθεί από την Ελληνική Αστυνομία.

Η συγκεκριμένη δράση, εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών και υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
Μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) η μείωση της αστυνόμευσης στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έχει ο...(περισσότερα)
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Τι περιλαμβάνουν και ποιος είναι ο σκοπός τους
Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους, οπότε ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα τι αφορούν. ...(περισσότερα)
ΗΠΑ: Αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα
Τα στατιστικά δεδομένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν πως το 2020 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από τροχαία ατυχήματα των τελευταίων ετών, με αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους πεζών, μοτοσικλετ...(περισσότερα)
709 θάνατοι σε 655 ατυχήματα το 2018
Τα στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα κατά τη χρονιά που πέρασε, δείχνουν ελαφριά μείωση που πάντως, δε μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό βήμα προόδου ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας 10-16 Σεπτεμβρίου
H επιστροφή των Αθηναίων στην καθημερινότητα, έφερε ξανά την Αττική στην κορυφή των τροχαίων παραβάσεων που καταγράφηκαν στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Επικίνδυνη οδήγηση: Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει αυστηρές τιμωρίες
Η Βουλή των Ελλήνων προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με τις τιμωρίες σε περίπτωση επικίνδυνης οδήγησης να γίνονται πιο αυστηρές. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Η επιλογή αυτοκινήτων
Ένα σύνηθες ερώτημα που τίθεται σχετικά με τη διαδικασία των Crash Tests που διενεργούνται από το Euro NCAP, είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται τα αυτοκίνητα. ...(περισσότερα)
Οι δοκιμές των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από το Euro NCAP
Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος για ακόμη 4 μήνες
Σε εκ νέου παράταση ισχύος των αδειών οδήγησης λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)

S5 Box