SAFETY FIRST


Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, θα μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγησης με ηλεκτρονικό τρόπο, από την Πέμπτη 22 Απριλίου.

Αυτή η δυνατότητα, καθώς και η έκδοση αντιγράφου άδειας οδήγησης λόγω φθοράς, απώλειας ή κλοπής μέσω του gov.gr, έγιναν εφικτές έπειτα από ενέργειες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Η είσοδος στην ψηφιακή πύλη gov.gr γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet. Η αίτηση και κατάθεση των δικαιολογητικών σε ψηφιακή μορφή, συμπεριλαμβανομένης φωτογραφίας, υπογραφής και παραβόλου, μπορούν να γίνουν βάσει των οδηγιών που υπάρχουν στην ιστοσελίδα.

Για τη συνέχεια της διαδικασίας, οι αρμόδιες Υπηρεσίες προχωρούν σε ηλεκτρονική αποστολή προς τη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΑΕΑ), χωρίς να χρειάζεται φυσικός φάκελος. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, ο εκάστοτε πολίτης μπορεί να παραλάβει τα νέα έντυπα αυτοπροσώπως, μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου, ή μέσω courier (στις Περιφέρειες που μπορούν να το υποστηρίξουν).

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τις άδειες οδήγησης ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2020 από την Κρήτη, ενώ τον Μάρτιο του 2021 ακολούθησε η Αττική. Σύμφωνα με τα στατιστικά του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 4.116 αιτήσεις, από τις οποίες οι 2.251 αφορούν ενημέρωση στοιχείων και οι υπόλοιπες 1.865, αντικαταστάσεις και αντίγραφα αδειών οδήγησης. Όσον αφορά στις τελευταίες, περισσότερα από 1.100 διπλώματα έχουν εκτυπωθεί από την Ελληνική Αστυνομία.

Η συγκεκριμένη δράση, εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών και υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Όχι στην τοποθέτηση των παιδιών στο παιδικό κάθισμα με μπουφάν
Μόλις χαμηλώσει η θερμοκρασία, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να διατηρούμε το μπουφάν στο αυτοκίνητο και ακριβώς το ίδιο, κάνουμε για τα παιδιά τα οποία κάθονται στο παιδικό κάθισμα. ...(περισσότερα)
Τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης δεν υποκαθιστούν τους οδηγούς
Στις πρόσφατες δοκιμές ασφάλειας που έγιναν από το Euro NCAP, προστέθηκε για πρώτη φορά και ο έλεγχος των αυτόματων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού, ο οποίος έδειξε πως τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης...(περισσότερα)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών τοποθετείται...
... σχετικά με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Παράταση ισχύος για τις άδειες οδήγησης που λήγουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την παράταση ισχύος κατά 3 μήνες, στις άδειες οδήγησης που λήγουν στην περίοδο 3 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Ετοιμάζοντας το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι
Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, ταξίδια...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε και στην οποία περιλαμβάνεται το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν 20.508 παραβάσεις. ...(περισσότερα)
Video: Εφαρμογή κινητού για βελτίωση στη διαδικασία διάσωσης από το Euro NCAP
Μέσω της εφαρμογής Euro Rescue, ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP καταθέτει τη δική του πρόταση για βελτίωση των υπηρεσιών διάσωσης έπειτα από τροχαίο ατύχημα στους ευρωπαϊκούς δρόμους. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 παραβάσεις την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου
Η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου χαρακτηρίζεται συνήθως από χαλάρωση, όμως αυτό δε συμβαίνει στην περίπτωση των τροχαίων παραβάσεων, οι οποίες παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα σε όλη την Επικράτεια. ...(περισσότερα)
O Άφθαρτος!
H TAC (Transport Accident Commission) παρουσίασε τον Graham, ένα γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου, που με βάση την κατασκευή του θα μπορούσε να αντέξει τα τροχαία ατυχήματα και να βγαίνει δίχως τραυματισμό από...(περισσότερα)
Παραλιακή Αθηνών-Σουνίου: Παραβάσεων συνέχεια
Η παραλιακή λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου παραμένει πεδίο επικίνδυνης οδήγησης και η καταμέτρηση των παραβάσεων που καταγράφηκαν στο τελευταίο τρίμηνο, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά του λόγου το αληθές. ...(περισσότερα)

S5 Box