SAFETY FIRST

Η φράση του τίτλου και άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα, προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία.

Η απόσπαση προσοχής, κυρίως λόγω της ομιλίας μέσω κινητού τηλεφώνου, αποτελεί τον κυριότερο λόγο ύπαρξης τροχαίων ατυχημάτων επί αυστριακού εδάφους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού ο Οργανισμών Οδηγών (ÖAMTC) και το Συμβούλιο Επιτρόπων Οδικής Ασφάλειας (KFV).

Με βάση τα στατιστικά δεδομένα της εν λόγω έρευνας, κατά τη διάρκεια του 2022 η απόσπαση προσοχής οδήγησε σε 10.176 τροχαία ατυχήματα, από τα οποία προέκυψαν 76 νεκροί και 9.290 τραυματίες.

Αν και η πανδημία επέφερε, όπως ήταν αναμενόμενο, μείωση στον αριθμό των ατυχημάτων λόγω απόσπασης προσοχής και όχι μόνο, αυτή η πορεία έχει αποκτήσει ξανά αυξητική τάση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από το 2016, ο αριθμός των δικυκλιστών και πεζών που εμπλέκονται σε ατυχήματα λόγω δικής τους απόσπασης προσοχής, έχει αυξηθεί από 8 σε 17% και από 30 σε 37%, αντίστοιχα.

Φυσικά, οι οδηγοί δεν είναι άμοιροι ευθυνών, ούτε κινδύνου. Σύμφωνα με τον Klaus Robatsch, επικεφαλής έρευνας στον τομέα της Ασφάλειας Μετακινήσεων του KFV, οι πιθανότητες να υπάρξει τροχαίο ατύχημα λόγω τηλεφωνικών κλήσεων χωρίς χρήση hands-free αυξάνονται κατά 4 με 5 φορές.

Αντίστοιχα, ο κίνδυνος να εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα ένας οδηγός που ανταλλάσσει SMS, αυξάνεται κατά 23 φορές.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μιας μελέτης του ÖAMTC και συγκεκριμένα, της Marion Seidenberger. Η Αυστριακή ψυχολόγος με ειδίκευση στον τομέα της κυκλοφορίας, πραγματοποίησε έρευνα στο κέντρο Τεχνολογίας του ÖAMTC, όπου συμμετείχαν 40 άτομα ηλικίας 18-50 ετών, τα οποία έπρεπε να ολοκληρώσουν 4 δοκιμασίες σε 5 διαφορετικές.

Οι 4 δοκιμασίες περιλάμβαναν απαντήσεις σε ερωτήσεις για ορθογραφία λέξεων ή πράξεις αριθμητικής, ανάγνωση/γραφή SMS και κατανάλωση νερού από μπουκάλι.

Από την άλλη, οι 5 οδηγικές καταστάσεις αφορούσαν σε σλάλομ, στροφή σε φουρκέτα, διατήρηση απόστασης ασφαλείας από προπορευόμενο όχημα, τοποθέτηση οχήματος εμπρός από μονοπάτι και ακινητοποίηση οχήματος λόγω βλάβης στο δρόμο.

«Όταν διάβαζαν ή έγραφαν SMS, οι υποβαλλόμενοι στις δοκιμασίες κινούνταν στα τυφλά για απόσταση έως 123 μέτρων», δήλωσε η Seidenberger. «Αν και άπαντες οδηγούσαν πιο αργά, κανείς δεν μείωσε την ταχύτητά του πριν από το μονοπάτι σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορεί να ακινητοποιηθεί. Οι περισσότεροι θα είχαν συγκρουστεί με πεζό, κινούμενοι με περίπου 30 χλμ./ώρα».

Επιπλέον, η Αυστριακή επιστήμονας ανέφερε: «Συνολικά, κατέστη σαφές ότι τα υποκείμενα των δοκιμών δεν έπαιρναν αρκετά σοβαρά υπόψη τους τα εμπόδια ορατότητας, δεν κρατούσαν αρκετή απόσταση και πολλοί δεν μπορούσαν να εκτελέσουν πέδηση έκτακτης ανάγκης. Κατά τη διάρκεια της άσκησης απόστασης, έπρεπε να διατηρηθεί μια αυτοεπιλεγμένη απόσταση ασφαλείας από ένα προπορευόμενο αυτοκίνητο που κινούνταν σε διαφορετική λωρίδα. Σε περίπτωση πέδησης έκτακτης ανάγκης, το 72% δεν θα μπορούσε να αποτρέψει μια σύγκρουση - κυρίως λόγω ολικής αποτυχίας πέδησης ή διστακτικής πέδησης».

Τέλος, η αυτοαξιολόγηση των οδηγών αποδείχθηκε προβληματική, αφού η αξιολόγηση του κινδύνου πολλές φορές ήταν αντίθετη με τα δεδομένα που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του πειράματος.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι "ούτως ή άλλως τα έχουν όλα υπό έλεγχο" - φαινομενικά απλές παράπλευρες δραστηριότητες, όπως ο έλεγχος ενός μηνύματος, υποτιμώνται. Στην οδική κυκλοφορία πρέπει πάντα να είστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι θα βρεθείτε ξαφνικά σε μια δύσκολη κατάσταση», πρόσθεσε η Seidenberger.

Όσοι έχουν συμμετάσχει στα θεωρητικά ή πρακτικά σεμινάρια της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης «Ιαβέρης», γνωρίζουν πως τα παραπάνω αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της διδασκαλίας.

Αυτό, δυστυχώς, επιβεβαιώνει πως πρέπει ακόμη να διανύσουμε πολύ δρόμο, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, προτού φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο των μηδενικών απωλειών και τροχαίων ατυχημάτων.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Melissa Mjoen - Unsplash

Περισσότερα Safety First

Δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς στο Μεσολόγγι
Tο επόμενο δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς από την Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης "Ιαβέρης", θα διεξαχθεί στο Μεσολόγγι την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019. ...(περισσότερα)
701 νεκροί σε 10.740 τροχαία το 2019
Σε αντίστοιχα επίπεδα με το 2018 κινήθηκαν ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων, αλλά και των θυμάτων στους δρόμους της χώρας μας κατά το 2019, δείχνοντας πως επί της ουσίας, δεν έχει υπάρξει κάποια σημ...(περισσότερα)
Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων κατά τον Απρίλιο
Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει σημαντική αύξηση στα τροχαία που καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, με το lockdown να έχει παίξει πάντως σημαντικό ρόλο σε α...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας 20-26 Αυγούστου
Με αμείωτη… ένταση συνεχίζονται οι παραβάσεις στους ελληνικούς δρόμους, όπως αποδεικνύουν και τα στατιστικά στοιχεία της προτελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου. ...(περισσότερα)
0 αστέρια σε Crash Test
Μια είδηση που δε συνηθίζουμε να διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό έφτασε από το Δελχί της Ινδίας, όπου αυτές τις ημέρες περνούν από Crash Test, υπό την αιγίδα του Global NCAP, αφού 5 μοντέλα που παράγον...(περισσότερα)
Ο πρώτος δρόμος από πλαστικό, κατασκευάζεται στην Ολλανδία
Μια ενδιαφέρουσα περιβαλλοντική είδηση έφτασε από την Ολλανδία, όπου 3 εταιρείες-κολοσσοί θα συνεργαστούν σε ένα καινοτόμο εγχείρημα. ...(περισσότερα)
Victoria Αυστραλίας: Οι λιγότεροι θάνατοι όλων των εποχών από τροχαία το 2018
Μια σημαντική μέτρηση κατέγραψε το Κράτος της Victoria στην Αυστραλία, καθώς το 2018 ήταν η χρονιά με τους λιγότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Ειδική σήμανση στις ράμπες του Δήμου Αθηναίων
Θέλοντας να διευκολύνει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, αλλά και να μειώσει την παράνομη στάθμευση, ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε ειδική σήμανση στις αντίστοιχες ράμπ...(περισσότερα)
Αυξάνονται οι πόλεις με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα
Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα του τριημέρου από την Τροχαία
Διαβάστε τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει του τριημέρου των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας. ...(περισσότερα)

S5 Box