SAFETY FIRST

Η φράση του τίτλου και άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα, προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία.

Η απόσπαση προσοχής, κυρίως λόγω της ομιλίας μέσω κινητού τηλεφώνου, αποτελεί τον κυριότερο λόγο ύπαρξης τροχαίων ατυχημάτων επί αυστριακού εδάφους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού ο Οργανισμών Οδηγών (ÖAMTC) και το Συμβούλιο Επιτρόπων Οδικής Ασφάλειας (KFV).

Με βάση τα στατιστικά δεδομένα της εν λόγω έρευνας, κατά τη διάρκεια του 2022 η απόσπαση προσοχής οδήγησε σε 10.176 τροχαία ατυχήματα, από τα οποία προέκυψαν 76 νεκροί και 9.290 τραυματίες.

Αν και η πανδημία επέφερε, όπως ήταν αναμενόμενο, μείωση στον αριθμό των ατυχημάτων λόγω απόσπασης προσοχής και όχι μόνο, αυτή η πορεία έχει αποκτήσει ξανά αυξητική τάση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από το 2016, ο αριθμός των δικυκλιστών και πεζών που εμπλέκονται σε ατυχήματα λόγω δικής τους απόσπασης προσοχής, έχει αυξηθεί από 8 σε 17% και από 30 σε 37%, αντίστοιχα.

Φυσικά, οι οδηγοί δεν είναι άμοιροι ευθυνών, ούτε κινδύνου. Σύμφωνα με τον Klaus Robatsch, επικεφαλής έρευνας στον τομέα της Ασφάλειας Μετακινήσεων του KFV, οι πιθανότητες να υπάρξει τροχαίο ατύχημα λόγω τηλεφωνικών κλήσεων χωρίς χρήση hands-free αυξάνονται κατά 4 με 5 φορές.

Αντίστοιχα, ο κίνδυνος να εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα ένας οδηγός που ανταλλάσσει SMS, αυξάνεται κατά 23 φορές.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μιας μελέτης του ÖAMTC και συγκεκριμένα, της Marion Seidenberger. Η Αυστριακή ψυχολόγος με ειδίκευση στον τομέα της κυκλοφορίας, πραγματοποίησε έρευνα στο κέντρο Τεχνολογίας του ÖAMTC, όπου συμμετείχαν 40 άτομα ηλικίας 18-50 ετών, τα οποία έπρεπε να ολοκληρώσουν 4 δοκιμασίες σε 5 διαφορετικές.

Οι 4 δοκιμασίες περιλάμβαναν απαντήσεις σε ερωτήσεις για ορθογραφία λέξεων ή πράξεις αριθμητικής, ανάγνωση/γραφή SMS και κατανάλωση νερού από μπουκάλι.

Από την άλλη, οι 5 οδηγικές καταστάσεις αφορούσαν σε σλάλομ, στροφή σε φουρκέτα, διατήρηση απόστασης ασφαλείας από προπορευόμενο όχημα, τοποθέτηση οχήματος εμπρός από μονοπάτι και ακινητοποίηση οχήματος λόγω βλάβης στο δρόμο.

«Όταν διάβαζαν ή έγραφαν SMS, οι υποβαλλόμενοι στις δοκιμασίες κινούνταν στα τυφλά για απόσταση έως 123 μέτρων», δήλωσε η Seidenberger. «Αν και άπαντες οδηγούσαν πιο αργά, κανείς δεν μείωσε την ταχύτητά του πριν από το μονοπάτι σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορεί να ακινητοποιηθεί. Οι περισσότεροι θα είχαν συγκρουστεί με πεζό, κινούμενοι με περίπου 30 χλμ./ώρα».

Επιπλέον, η Αυστριακή επιστήμονας ανέφερε: «Συνολικά, κατέστη σαφές ότι τα υποκείμενα των δοκιμών δεν έπαιρναν αρκετά σοβαρά υπόψη τους τα εμπόδια ορατότητας, δεν κρατούσαν αρκετή απόσταση και πολλοί δεν μπορούσαν να εκτελέσουν πέδηση έκτακτης ανάγκης. Κατά τη διάρκεια της άσκησης απόστασης, έπρεπε να διατηρηθεί μια αυτοεπιλεγμένη απόσταση ασφαλείας από ένα προπορευόμενο αυτοκίνητο που κινούνταν σε διαφορετική λωρίδα. Σε περίπτωση πέδησης έκτακτης ανάγκης, το 72% δεν θα μπορούσε να αποτρέψει μια σύγκρουση - κυρίως λόγω ολικής αποτυχίας πέδησης ή διστακτικής πέδησης».

Τέλος, η αυτοαξιολόγηση των οδηγών αποδείχθηκε προβληματική, αφού η αξιολόγηση του κινδύνου πολλές φορές ήταν αντίθετη με τα δεδομένα που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του πειράματος.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι "ούτως ή άλλως τα έχουν όλα υπό έλεγχο" - φαινομενικά απλές παράπλευρες δραστηριότητες, όπως ο έλεγχος ενός μηνύματος, υποτιμώνται. Στην οδική κυκλοφορία πρέπει πάντα να είστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι θα βρεθείτε ξαφνικά σε μια δύσκολη κατάσταση», πρόσθεσε η Seidenberger.

Όσοι έχουν συμμετάσχει στα θεωρητικά ή πρακτικά σεμινάρια της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης «Ιαβέρης», γνωρίζουν πως τα παραπάνω αποτελούν σημαντικούς πυλώνες της διδασκαλίας.

Αυτό, δυστυχώς, επιβεβαιώνει πως πρέπει ακόμη να διανύσουμε πολύ δρόμο, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, προτού φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο των μηδενικών απωλειών και τροχαίων ατυχημάτων.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Melissa Mjoen - Unsplash

Περισσότερα Safety First

Ευρωπαϊκή Ένωση: Προς νομοθεσία για ψηφιακή διαθεσιμότητα των ορίων ταχύτητας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αναβαθμίσει τους κανόνες στον τομέα των μετακινήσεων, ζητώντας την ψηφιακή παροχή δεδομένων για τα όρια ταχύτητας, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ...(περισσότερα)
Και το Άμστερνταμ αποκτά όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα
Ακολουθώντας την τάση που έχει διαμορφωθεί, το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προστίθεται στη λίστα των πόλεων που μειώνουν το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Σε λειτουργία από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου τα ΚΤΕΟ
Τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων θα ανοίξουν τις πόρτες τους από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, με τη λειτουργία τους να διέπεται από αυστηρούς κανόνες υγειονομικής ασφάλειας, στο πλαίσιο προστασίας από...(περισσότερα)
Τι περιλαμβάνει ο πρώτος άξονας του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια;
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια που αποκαλύφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, έγινε γνωστό πως ο πρώτος άξονας περιστρέφεται γύρω από τη συλλογή και χρήση των δεδομένων από τροχα...(περισσότερα)
Στην Ελβετία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του ETSC
Η προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ελβετία, αναγνωρίστηκε στην πράξη από το European Transport Safety Council (ETSC). ...(περισσότερα)
Intelligent Speed Assistance: Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από το 2022
Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας. ...(περισσότερα)
Ουαλία: Μείωση ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Βράβευση για τη συμβολή μας στη γνώση του κοινού για την ασφαλή οδήγηση
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς «Ιαβέρης» έλαβε το ειδικό βραβείο «Specialty Driving Academy of the Year» στην κατηγορία των αυτοκινητικών βραβείων του θεσμού Golden Awards. ...(περισσότερα)
Αυτοκίνητα που επικοινωνούν μεταξύ τους;
Μπορεί ο τίτλος να περιγράφει ένα σενάριο που φαντάζει μακρινό, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική... ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Επεξήγηση των τεστ
Σε αυτό το άρθρο, θα παρέχουμε μια επεξήγηση των δοκιμασιών που περνούν τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων, για την καλύτερη αξιολόγησή τους. ...(περισσότερα)

S5 Box