SAFETY FIRST

Η αναγνώριση της φθοράς στα ελαστικά παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή στιγμή αντικατάστασής τους - Διαβάστε ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν.

Τα ελαστικά είναι πολύ σημαντικός παράγοντας σε επίπεδο Οδικής Ασφάλειας, αφού αποτελούν το σημείο επαφής του εκάστοτε αυτοκινήτου με το οδόστρωμα.

Η χρήση τους είναι λογικό να προκαλεί φθορά, η διαχείρισή της οποίας μπορεί να είναι αναγνωρίσιμη, καθώς και προβλέψιμη.

Πέραν της ακραίας περίπτωσης μια απρόσμενη ζημιά σε ένα ελαστικό, να καταστήσει απαραίτητη την αντικατάστασή του, σε γενικές γραμμές η συγκεκριμένη διαδικασία -και νωρίτερα η αλλαγή άξονα στα ελαστικά για ομοιόμορφη φθορά,-μπορεί να γίνει με προγραμματισμό.

Τα ελαστικά του κινητήριου άξονα (συνήθως εμπρός) παρουσιάζουν μεγαλύτερη φθορά, οπότε περίπου στα "μισά της ζωής" τους, ενδείκνυται η τοποθέτηση των πίσω ελαστικών στον εμπρός άξονα και τούμπαλιν.

Όσον αφορά στη φθορά του πέλματος ενός ελαστικού καθαυτή, εντάσσεται στις φυσιολογικές φθορές λόγω της χρήσης ενός αυτοκινήτου.

Βάσει κανονισμών, για να παραμένει σε επίπεδο ασφάλειας ένα ελαστικό, θα πρέπει η φθορά του πέλματος να μην ξεπερνά το όριο βάθους 1,6 χιλιοστών (δηλαδή να διατηρείται αυτό το βάθος στο πέλμα).

Παλαιότερα, ο έλεγχος του βάθους στο πέλμα γινόταν με ειδικό μετρητή, ή ακόμη και με νόμισμα του ενός ευρώ.

Σήμερα αυτό είναι πιο απλό, αφού τα κανάλια των σύγχρονων ελαστικών διαθέτουν μικρές τρισδιάστατες ράβδους, δηλαδή δείκτες φθοράς πέλματος (TWI), ύψους 1,6 χιλιοστών.

Εφόσον αυτοί οι δείκτες παραμένουν ενσωματωμένοι στο πλαίσιο, η φθορά του ελαστικού δεν είναι μεγάλη, όμως αν φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με το μπλοκ, η αντικατάσταση πρέπει να γίνει άμεσα.

Όπως μας πληροφορεί η Pirelli, η αναζήτηση νέων ελαστικών, πάντα με βάση όσα προβλέπονται σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, θα χρειαστεί κάποιο χρόνο.

Μάλιστα, ενδείκνυται να μη γίνει πριν από περιόδους αιχμής, όπως οι καλοκαιρινές διακοπές, ενώ είναι σημαντικό όλες οι αξιολογήσεις (κωδικός ταχύτητας και δείκτης φορτίου) να ταιριάζουν μεταξύ τους, ώστε πρακτικά να βρεθεί το ιδανικό ελαστικό.

Βέβαια, για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ελαστικών και την καλύτερη διαχείρισή τους, δεν αρκεί η παρακολούθηση των δεικτών φθοράς, όπως αυτός που προαναφέραμε.

Από την πλευρά των οδηγών, θα ήταν καλό να υπάρχει συχνός έλεγχος στην κατάσταση των ελαστικών, ώστε να διαπιστωθεί έγκαιρα μια μη κανονική φθορά, όπως αυτή που θα μπορούσε να προέλθει από ορισμό λανθασμένης πίεσης ή από χτύπημα σε ανωμαλία του δρόμου.

Σημαντική είναι η παρακολούθηση των πλευρικών τοιχωμάτων, όπου μπορεί να υπάρξει εκτεταμένη φθορά, κοψίματα ή εξογκώματα, γνωστά και ως "καρούμπαλα".

Οι παραπάνω ενέργειες, επιτρέπουν στους οδηγούς αφενός να έχουν καλύτερη εικόνα των ελαστικών, προστατεύοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Αφετέρου όμως, τα ελαστικά πέραν της ασφάλειας παίζουν σημαντικό ρόλο και στην οικονομία, αφού εφόσον βρίσκονται σε καλή κατάσταση και διαθέτουν την ενδεδειγμένη, ανάλογα με την περίσταση, πίεση, μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην επίτευξη μειωμένων τιμών κατανάλωσης.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, η σωστή παρακολούθηση και διαχείριση της φθοράς τους, αποτελεί πολύ σημαντικές διαδικασίες της χρήσης των ελαστικών ενός αυτοκινήτου.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Pirelli

Περισσότερα Safety First

Οι δρόμοι και οι ώρες που έγιναν θανατηφόρα τροχαία το 2018
Όπως έχουμε αναφέρει με σειρά άρθρων, η Ελληνική Αστυνομία έχει ανακοινώσει τα στατιστικά της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους το 2018. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Διεύρυνση ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, θα μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγη...(περισσότερα)
Απόσπαση προσοχής: Παραμένει στις κύριες αιτίες τροχαίων σε Ευρώπη και Ελλάδα
Αν και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την Οδική Ασφάλεια φαινομενικά αυξάνεται, η απόσπαση προσοχής, συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και...(περισσότερα)
Αύξηση στους θανάτους από τροχαία σε Ευρώπη και Ελλάδα
Τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 δείχνουν αύξηση συγκριτικά με το 2020, αλλά μείωση σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Praise Awards 2016
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) έχει δημιουργήσει τα "Praise Awards", βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που έχουν πάρει μέτρα για τη β...(περισσότερα)
Μ. Βρετανία: Ποια είναι η πρώτη κλήση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε πως το πρώτο τηλεφώνημα που κάνουν οι οδηγοί εφόσον εμπλακούν σε μικρής έκτασης τροχαίο ατύχημα, δεν είναι αυτό που πιθανώς θα περιμέναμε. ...(περισσότερα)
Αύξηση 14,8% στις παραβάσεις μεταξύ 2019 και 2018
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια του 2019 βεβαιώθηκαν 63.579 παραβάσεις περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά. ...(περισσότερα)
Τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης δεν υποκαθιστούν τους οδηγούς
Στις πρόσφατες δοκιμές ασφάλειας που έγιναν από το Euro NCAP, προστέθηκε για πρώτη φορά και ο έλεγχος των αυτόματων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού, ο οποίος έδειξε πως τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης...(περισσότερα)
Πρόστιμο και 20 μήνες απώλεια διπλώματος για γνωστό τερματοφύλακα στην Αγγλία
Ο Γάλλος τερματοφύλακας μιας εκ των κορυφαίων ομάδων στην Αγγλία και της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Εθνικής Γαλλίας, Hugo Lloris, συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και δείχνοντας μεταμέλεια, απ...(περισσότερα)
Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)

S5 Box