SAFETY FIRST

Η αναγνώριση της φθοράς στα ελαστικά παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή στιγμή αντικατάστασής τους - Διαβάστε ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν.

Τα ελαστικά είναι πολύ σημαντικός παράγοντας σε επίπεδο Οδικής Ασφάλειας, αφού αποτελούν το σημείο επαφής του εκάστοτε αυτοκινήτου με το οδόστρωμα.

Η χρήση τους είναι λογικό να προκαλεί φθορά, η διαχείρισή της οποίας μπορεί να είναι αναγνωρίσιμη, καθώς και προβλέψιμη.

Πέραν της ακραίας περίπτωσης μια απρόσμενη ζημιά σε ένα ελαστικό, να καταστήσει απαραίτητη την αντικατάστασή του, σε γενικές γραμμές η συγκεκριμένη διαδικασία -και νωρίτερα η αλλαγή άξονα στα ελαστικά για ομοιόμορφη φθορά,-μπορεί να γίνει με προγραμματισμό.

Τα ελαστικά του κινητήριου άξονα (συνήθως εμπρός) παρουσιάζουν μεγαλύτερη φθορά, οπότε περίπου στα "μισά της ζωής" τους, ενδείκνυται η τοποθέτηση των πίσω ελαστικών στον εμπρός άξονα και τούμπαλιν.

Όσον αφορά στη φθορά του πέλματος ενός ελαστικού καθαυτή, εντάσσεται στις φυσιολογικές φθορές λόγω της χρήσης ενός αυτοκινήτου.

Βάσει κανονισμών, για να παραμένει σε επίπεδο ασφάλειας ένα ελαστικό, θα πρέπει η φθορά του πέλματος να μην ξεπερνά το όριο βάθους 1,6 χιλιοστών (δηλαδή να διατηρείται αυτό το βάθος στο πέλμα).

Παλαιότερα, ο έλεγχος του βάθους στο πέλμα γινόταν με ειδικό μετρητή, ή ακόμη και με νόμισμα του ενός ευρώ.

Σήμερα αυτό είναι πιο απλό, αφού τα κανάλια των σύγχρονων ελαστικών διαθέτουν μικρές τρισδιάστατες ράβδους, δηλαδή δείκτες φθοράς πέλματος (TWI), ύψους 1,6 χιλιοστών.

Εφόσον αυτοί οι δείκτες παραμένουν ενσωματωμένοι στο πλαίσιο, η φθορά του ελαστικού δεν είναι μεγάλη, όμως αν φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με το μπλοκ, η αντικατάσταση πρέπει να γίνει άμεσα.

Όπως μας πληροφορεί η Pirelli, η αναζήτηση νέων ελαστικών, πάντα με βάση όσα προβλέπονται σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, θα χρειαστεί κάποιο χρόνο.

Μάλιστα, ενδείκνυται να μη γίνει πριν από περιόδους αιχμής, όπως οι καλοκαιρινές διακοπές, ενώ είναι σημαντικό όλες οι αξιολογήσεις (κωδικός ταχύτητας και δείκτης φορτίου) να ταιριάζουν μεταξύ τους, ώστε πρακτικά να βρεθεί το ιδανικό ελαστικό.

Βέβαια, για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ελαστικών και την καλύτερη διαχείρισή τους, δεν αρκεί η παρακολούθηση των δεικτών φθοράς, όπως αυτός που προαναφέραμε.

Από την πλευρά των οδηγών, θα ήταν καλό να υπάρχει συχνός έλεγχος στην κατάσταση των ελαστικών, ώστε να διαπιστωθεί έγκαιρα μια μη κανονική φθορά, όπως αυτή που θα μπορούσε να προέλθει από ορισμό λανθασμένης πίεσης ή από χτύπημα σε ανωμαλία του δρόμου.

Σημαντική είναι η παρακολούθηση των πλευρικών τοιχωμάτων, όπου μπορεί να υπάρξει εκτεταμένη φθορά, κοψίματα ή εξογκώματα, γνωστά και ως "καρούμπαλα".

Οι παραπάνω ενέργειες, επιτρέπουν στους οδηγούς αφενός να έχουν καλύτερη εικόνα των ελαστικών, προστατεύοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Αφετέρου όμως, τα ελαστικά πέραν της ασφάλειας παίζουν σημαντικό ρόλο και στην οικονομία, αφού εφόσον βρίσκονται σε καλή κατάσταση και διαθέτουν την ενδεδειγμένη, ανάλογα με την περίσταση, πίεση, μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην επίτευξη μειωμένων τιμών κατανάλωσης.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, η σωστή παρακολούθηση και διαχείριση της φθοράς τους, αποτελεί πολύ σημαντικές διαδικασίες της χρήσης των ελαστικών ενός αυτοκινήτου.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Pirelli

Περισσότερα Safety First

Υπνηλία στο τιμόνι: Συμβουλές για την αποφυγή της
Είναι γνωστό πως η κούραση αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, πολλές φορές με ολέθριες συνέπειες. Ο Βρετανικός Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας "IAM RoadSmart", που έχει μεγάλη δρά...(περισσότερα)
Electronic Stability Control (ESC)
Το "Electronic Stability Control" (ESC), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθεια, είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη στιγμή πο...(περισσότερα)
Συνεχίζονται τα αυξημένα κυκλοφοριακά μέτρα και για την Πρωτομαγιά
Έπειτα από τις ημέρες του Πάσχα, η Τροχαία προχωρά στην εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων και για το ερχόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς. ...(περισσότερα)
Euro NCAP Advanced (Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας)
Πρόκειται για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των προχωρημένων τεχνολογικών συστημάτων ασφαλείας, που συμπληρώνουν την υπάρχουσα αξιολόγηση του EuroNCAP. ...(περισσότερα)
Πώς επηρεάζεται η πίεση των ελαστικών μας από τη ζέστη
Η κατάλληλη πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας παίζει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια, με την εξωτερική θερμοκρασία να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου ανά την Ελλάδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν την έναρξη έργων υποδομής, για βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο. ...(περισσότερα)
Μείωση των ορίων ταχύτητας στη Γαλλία
Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν από τα 90, στα 80 χιλιόμετρα/ώρα, σε 400.000 χιλιόμετρα του γαλλικού οδικού δικτύου. ...(περισσότερα)
Μπορεί η αύξηση στις τιμές καυσίμων να φέρει βελτίωση στην Οδική Ασφάλεια;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει πως η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στα καύσιμα, έχει δημιουργήσει καλύτερες οδηγικές συνήθειες στους δρόμους της χώρας. ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη ευαισθητοποιείται περαιτέρω για την Οδική Ασφάλεια
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλούς Μετακίνησης (European Transport Safety Council), 5 Υπουργοί Μεταφορών Ευρωπαϊκών Κρατών υπέγραψαν από κοινού διακήρυξη προς την Ευρωπαϊ...(περισσότερα)
Όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα στο κέντρο του Λονδίνου
Όπως αναφέρουν τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Αγγλίας, έως το 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περαιτέρω μείωσης των ορίων ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα, σε οδούς-κλειδιά του Κεντρικού Λονδίνου. ...(περισσότερα)

S5 Box