SAFETY FIRST

Μπορεί οι λακκούβες να αποτελούν συνηθισμένο –και επικίνδυνο- θέαμα στους ελληνικούς δρόμους, όμως πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Μεγάλη Βρετανία.

Δημοσίευμα του βρετανικού Οργανισμού Οδικής Ασφάλειας ΙΑΜ Roadsmart, αναδεικνύει πως οι λακκούβες συνιστούν ένα σημαντικό πρόβλημα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ιδιαίτερα για τους δικυκλιστές, ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές, το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αφού θέτει ζήτημα σωματικής ακεραιότητας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθεί και η σοβαρότητα των ζημιών που μπορεί να δημιουργήσει στα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα του IAM Roadsmart, τα τελευταία 16 χρόνια έχουν αναφερθεί 196.762 λακκούβες σε τοπικά συμβούλια, εκ των οποίων μόλις το 22% (περίπου 1 στις 5) έχει επιδιορθωθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου υπάρχει κάποια λακκούβα ανά 110 μέτρα οδικού δικτύου.

Στην «κορυφή» της λίστας βρίσκεται η περιοχή του Surrey, με 10.838 χαντάκια-λακκούβες που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των ποδηλατών.

Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, ο βασικός λόγος μη επισκευής των προβληματικών σημείων στους δρόμους είναι η οικονομική δυσχέρεια, αφού οι προϋπολογισμοί δαπανών των τοπικών συμβουλίων αυξήθηκαν κατά 3,1 δις λίρες σε σύγκριση με πέρυσι.

Με αφορμή τα παραπάνω, το IAM Roadsmart σε συνεργασία με τον οργανισμό Cycling UK, απεύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση, ώστε να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια των πολιτών της, χρηματοδοτώντας τα τοπικά συμβούλια «για να επισκευάσουν τους ελαττωματικούς δρόμους επειγόντως», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Η ταλαιπωρία και οι κίνδυνοι που προκαλούν οι λακκούβες στους οδηγούς είναι ένα καλά τεκμηριωμένο ζήτημα, αλλά η απειλή για τους ποδηλάτες συχνά παραβλέπεται», δήλωσε ο Neil Greig, διευθυντής πολιτικής και έρευνας της IAM RoadSmart. «Ακόμα και όταν ταξιδεύουν με σχετικά αργό ρυθμό, μια λακκούβα μπορεί να αποπροσανατολίσει σοβαρά έναν ποδηλάτη, οδηγώντας τον να βγει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ή να υποστεί μια άσχημη πτώση».

«Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουν ένα χρήσιμο στιγμιότυπο αυτού του ζητήματος, καταδεικνύοντας πόσο διαδεδομένο είναι το πρόβλημα των λακκούβων σε όλη τη χώρα. Είναι σαφές ότι υπάρχει κάτι σαν λοταρία ταχυδρομικών κωδικών, καθώς οι διαφορές στα ποσοστά επισκευής υπογραμμίζουν την ανάγκη για ορισμένα τοπικά συμβούλια να κάνουν κάτι καλύτερο, αλλιώς τελικά θα διακινδυνεύσουν την ασφάλεια, ακόμη και τις ζωές των ποδηλατών. Με τις δικές μας έρευνες να δείχνουν ότι πάνω από το 90% των οδηγών έχουν επηρεαστεί με κάποιο τρόπο από τις λακκούβες, είναι υπέροχο που συνεργαζόμαστε με το Cycling UK για να αναδείξουμε το θέμα και να πιέσουμε από κοινού για επείγουσα δράση», ανέφερε ολοκληρώνοντας το σχόλιό του, ο Creig.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: IAM Roadsmart

Περισσότερα Safety First

Βρυξέλλες: Μείωση ορίου ταχύτητας - υποδιπλασιασμός θανάτων από τροχαία
Μετά από τη μείωση του ορίου ταχύτητας στις Βρυξέλλες στα 30 χλμ./ώρα, παρατηρήθηκε πτώση του αριθμού θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Συμβουλές για την αποφυγή οδήγησης υπό υπνηλία
Η υπνηλία στο τιμόνι αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων και ο γνωστός Αμερικανικός Οργανισμός National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), εξέδωσε έναν "κατάλογο" με...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας 20-26 Αυγούστου
Με αμείωτη… ένταση συνεχίζονται οι παραβάσεις στους ελληνικούς δρόμους, όπως αποδεικνύουν και τα στατιστικά στοιχεία της προτελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου. ...(περισσότερα)
Πρωταθλητές στις κακές συνήθειες οι Έλληνες οδηγοί
Τα αποτελέσματα του 12ου Βαρόμετρου του Ιδρύματος Vinci Autoroutes, πιστοποιούν πως οι Έλληνες διατηρούν πολλές από τις κακές τους συνήθειες πίσω από το τιμόνι. ...(περισσότερα)
Παράταση ισχύος για τις άδειες οδήγησης που λήγουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την παράταση ισχύος κατά 3 μήνες, στις άδειες οδήγησης που λήγουν στην περίοδο 3 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Δεκέμβριος 2021: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις στην Αττική
Κατά τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, σημειώθηκαν 588 τροχαία ατυχήματα με 14 νεκρούς, καθώς και 17.384 παραβάσεις συνολικά. ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά των τροχαίων στην Ελλάδα
Τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους δυστυχώς είναι ένα σύνηθες φαινόμενο με ολέθριες, σε πολλές περιπτώσεις, επιπτώσεις. ...(περισσότερα)
Μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) η μείωση της αστυνόμευσης στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έχει ο...(περισσότερα)
Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
Ανησυχητικά αποτελέσματα για την οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ή φαρμάκων
Η οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ή χαπιών είναι ένα ζήτημα που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, γεγονός που αποδεικνύεται στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας. ...(περισσότερα)

S5 Box