SAFETY FIRST

Μπορεί οι λακκούβες να αποτελούν συνηθισμένο –και επικίνδυνο- θέαμα στους ελληνικούς δρόμους, όμως πρόσφατη έρευνα έδειξε πως αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην Μεγάλη Βρετανία.

Δημοσίευμα του βρετανικού Οργανισμού Οδικής Ασφάλειας ΙΑΜ Roadsmart, αναδεικνύει πως οι λακκούβες συνιστούν ένα σημαντικό πρόβλημα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ιδιαίτερα για τους δικυκλιστές, ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές, το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αφού θέτει ζήτημα σωματικής ακεραιότητας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθεί και η σοβαρότητα των ζημιών που μπορεί να δημιουργήσει στα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα του IAM Roadsmart, τα τελευταία 16 χρόνια έχουν αναφερθεί 196.762 λακκούβες σε τοπικά συμβούλια, εκ των οποίων μόλις το 22% (περίπου 1 στις 5) έχει επιδιορθωθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου υπάρχει κάποια λακκούβα ανά 110 μέτρα οδικού δικτύου.

Στην «κορυφή» της λίστας βρίσκεται η περιοχή του Surrey, με 10.838 χαντάκια-λακκούβες που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των ποδηλατών.

Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, ο βασικός λόγος μη επισκευής των προβληματικών σημείων στους δρόμους είναι η οικονομική δυσχέρεια, αφού οι προϋπολογισμοί δαπανών των τοπικών συμβουλίων αυξήθηκαν κατά 3,1 δις λίρες σε σύγκριση με πέρυσι.

Με αφορμή τα παραπάνω, το IAM Roadsmart σε συνεργασία με τον οργανισμό Cycling UK, απεύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση, ώστε να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια των πολιτών της, χρηματοδοτώντας τα τοπικά συμβούλια «για να επισκευάσουν τους ελαττωματικούς δρόμους επειγόντως», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Η ταλαιπωρία και οι κίνδυνοι που προκαλούν οι λακκούβες στους οδηγούς είναι ένα καλά τεκμηριωμένο ζήτημα, αλλά η απειλή για τους ποδηλάτες συχνά παραβλέπεται», δήλωσε ο Neil Greig, διευθυντής πολιτικής και έρευνας της IAM RoadSmart. «Ακόμα και όταν ταξιδεύουν με σχετικά αργό ρυθμό, μια λακκούβα μπορεί να αποπροσανατολίσει σοβαρά έναν ποδηλάτη, οδηγώντας τον να βγει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ή να υποστεί μια άσχημη πτώση».

«Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζουν ένα χρήσιμο στιγμιότυπο αυτού του ζητήματος, καταδεικνύοντας πόσο διαδεδομένο είναι το πρόβλημα των λακκούβων σε όλη τη χώρα. Είναι σαφές ότι υπάρχει κάτι σαν λοταρία ταχυδρομικών κωδικών, καθώς οι διαφορές στα ποσοστά επισκευής υπογραμμίζουν την ανάγκη για ορισμένα τοπικά συμβούλια να κάνουν κάτι καλύτερο, αλλιώς τελικά θα διακινδυνεύσουν την ασφάλεια, ακόμη και τις ζωές των ποδηλατών. Με τις δικές μας έρευνες να δείχνουν ότι πάνω από το 90% των οδηγών έχουν επηρεαστεί με κάποιο τρόπο από τις λακκούβες, είναι υπέροχο που συνεργαζόμαστε με το Cycling UK για να αναδείξουμε το θέμα και να πιέσουμε από κοινού για επείγουσα δράση», ανέφερε ολοκληρώνοντας το σχόλιό του, ο Creig.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: IAM Roadsmart

Περισσότερα Safety First

Δυνατότητα οδήγησης δικύκλου με δίπλωμα αυτοκινήτου
Το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την Βιώσιμη Μικροκινητικότητα, προβλέπει μεταξύ άλλων πως κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτοκινήτου, θα έχουν τη δυνατότητα οδήγησης και δικύκλων έως 125 κ.εκ. ...(περισσότερα)
Ετοιμάζοντας το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι
Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, ταξίδια...(περισσότερα)
Αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα υποβληθεί σε σημαντικές διαφοροποιήσεις, με βάση το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στη Βουλή. ...(περισσότερα)
Ανησυχητικά αποτελέσματα για την οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ή φαρμάκων
Η οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ή χαπιών είναι ένα ζήτημα που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, γεγονός που αποδεικνύεται στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας. ...(περισσότερα)
Πότε πραγματικά γερνούν τα ελαστικά μας και πόση σημασία έχει, τελικά, η ημερομηνία παραγωγής τους;
Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 2ο bebefest
Καθώς οι βάσεις για τη σωστή εκπαίδευση των ανθρώπων μπαίνουν σε πολύ μικρή ηλικία, η Σχολή μας συνεργάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικίας bebefest, που...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικών: Ένα πρωταρχικό θέμα
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά ...(περισσότερα)
Απόσπαση προσοχής: Παραμένει στις κύριες αιτίες τροχαίων σε Ευρώπη και Ελλάδα
Αν και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την Οδική Ασφάλεια φαινομενικά αυξάνεται, η απόσπαση προσοχής, συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και...(περισσότερα)
Αναστολή λειτουργίας ιδιωτικών και δημόσιων ΚΤΕΟ έως 31 Μαρτίου
Η έξαρση του κορονοϊού COVID-19 έχει οδηγήσει, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων, στην αναστολή λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών ΚΤΕΟ, τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου. ...(περισσότερα)
Η αύξηση των ορίων ταχύτητας αυξάνει τους θανάτους...
... ή τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύει έρευνα για λογαριασμό του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ασφαλούς Οδήγησης σε Αυτοκινητοδρόμους (Insurance Institute for Highway Safety). ...(περισσότερα)

S5 Box