SAFETY FIRST

Ακόμη μια χρονιά ξεκινάει άσχημα όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα, καθώς τον Ιανουάριο έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Αττικής 15 άνθρωποι, ακόμη 10 τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ καταγράφηκαν και 13.160 παραβάσεις.

Τα στατιστικά δεδομένα που δημοσίευσε η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, σχετικά με τα τροχαία ατυχήματα και τις παραβάσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου 2022, είναι για ακόμη μια φορά αποθαρρυντικά.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση λοιπόν, στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής καταγράφηκαν 381 τροχαία ατυχήματα, με 427 παθόντες.

Ειδικότερα, σε 15 από αυτά είχαμε 15 νεκρούς (άρθρο για το ατύχημα του Τζώρτζη Μονογυιού μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Από εκεί και έπειτα, σε 9 τροχαία υπήρξαν 10 σοβαροί τραυματισμοί, ενώ σε 357 ατυχήματα είχαμε 402 ελαφρά τραυματίες.

Με βάση τα δεδομένα της Τροχαίας Αττικής, ως κυριότερες αιτίες των τροχαίων χαρακτηρίζονται η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση πινακίδων και κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς.

Παράλληλα, η μη χρήση κράνος από δικυκλιστές επέτεινε τη σοβαρότητα αρκετών τραυματισμών.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, η Τροχαία Αττικής διαπίστωσε 13.160 παραβάσεις, οι 552 εκ των οποίων ήταν σε βαθμό πλημμελήματος.

Πιο "δημοφιλής" ήταν για ακόμη μια φορά η παραβίαση του ορίου ταχύτητας, που καταγράφηκε σε 1.772 περιπτώσεις.

Πολύ κοντά μεταξύ τους βρέθηκαν η μη χρήση ζώνης ασφαλείας στα αυτοκίνητα και κράνους στις μοτοσικλέτες, που βεβαιώθηκαν 324 και 322 φορές αντίστοιχα.

Ακόμη, υπήρξαν 150 παραβάσεις (38 σε βαθμό πλημμελήματος) για οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, 132 για οδήγηση με χρήση κινητού τηλεφώνου και 127, για παραβίαση κόκκινου.

Τέλος, υπήρξαν και 36 παραβάσεις για επικίνδυνους ελιγμούς.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

20.000 οδηγοί ανιχνεύτηκαν υπό επήρεια ναρκωτικών σε Αγγλία και Ουαλία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στη Μεγάλη Βρετανία, από τη στιγμή που άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί ή και...(περισσότερα)
Οι δρόμοι και οι ώρες που έγιναν θανατηφόρα τροχαία το 2018
Όπως έχουμε αναφέρει με σειρά άρθρων, η Ελληνική Αστυνομία έχει ανακοινώσει τα στατιστικά της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους το 2018. ...(περισσότερα)
Λειτουργία οδήγησης στα smartphones;
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα τα τελευταίας τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα, τα γνωστά σε όλους smartphones να ήταν εφοδιασμένα, εκτός από λειτουργία πτήσης και με λειτουργία οδήγησης; ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις με αριθμούς
Τα ατυχήματα που συντελούνται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες, με τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο που οδηγ...(περισσότερα)
Intelligent Speed Assistance: Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από το 2022
Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας. ...(περισσότερα)
Παραβίαση ΚΟΚ: Κανόνας, όχι εξαίρεση
Σε κανόνα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως παραδέχονται Έλληνες και Ευρωπαίοι οδηγοί. ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ: 482 παραβάσεις σε 3 ημέρες
Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται και κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διενεργήθηκαν αλκοτέστ σε 12.774 οδηγούς, από τα οποία προέκυψαν 482 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. ...(περισσότερα)
Ανανέωση αδειών οδήγησης και υποβολή δικαιολογητικών για μεταβίβαση οχημάτων μέσω διαδικτύου
Το Υπουργείο Μεταφορών γνωστοποίησε πως από τον Οκτώβριο θα υπάρχει δυνατότητα ψηφιακής ανανέωσης άδειας οδήγησης, καθώς επίσης και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για μεταβίβαση οχημάτων μέσω...(περισσότερα)
Οδήγηση το χειμώνα και ο σημαντικός ρόλος των ελαστικών
Ο χειμώνας έφτασε και καθώς η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες απαιτήσεις που προκύπτουν. ...(περισσότερα)
Οδήγηση στην ομίχλη: Ένα απαιτητικό εγχείρημα
Η οδήγηση στην ομίχλη απαιτεί γνώση και αυτοσυγκέντρωση, όμως πάνω από όλα χρειάζεται, όπως σε κάθε δραστηριότητα της οδήγησης, κοινό νου. ...(περισσότερα)

S5 Box