SAFETY FIRST

Ακόμη μια χρονιά ξεκινάει άσχημα όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα, καθώς τον Ιανουάριο έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Αττικής 15 άνθρωποι, ακόμη 10 τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ καταγράφηκαν και 13.160 παραβάσεις.

Τα στατιστικά δεδομένα που δημοσίευσε η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, σχετικά με τα τροχαία ατυχήματα και τις παραβάσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου 2022, είναι για ακόμη μια φορά αποθαρρυντικά.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση λοιπόν, στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής καταγράφηκαν 381 τροχαία ατυχήματα, με 427 παθόντες.

Ειδικότερα, σε 15 από αυτά είχαμε 15 νεκρούς (άρθρο για το ατύχημα του Τζώρτζη Μονογυιού μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Από εκεί και έπειτα, σε 9 τροχαία υπήρξαν 10 σοβαροί τραυματισμοί, ενώ σε 357 ατυχήματα είχαμε 402 ελαφρά τραυματίες.

Με βάση τα δεδομένα της Τροχαίας Αττικής, ως κυριότερες αιτίες των τροχαίων χαρακτηρίζονται η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η παραβίαση πινακίδων και κανόνων κυκλοφορίας από πεζούς.

Παράλληλα, η μη χρήση κράνος από δικυκλιστές επέτεινε τη σοβαρότητα αρκετών τραυματισμών.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, η Τροχαία Αττικής διαπίστωσε 13.160 παραβάσεις, οι 552 εκ των οποίων ήταν σε βαθμό πλημμελήματος.

Πιο "δημοφιλής" ήταν για ακόμη μια φορά η παραβίαση του ορίου ταχύτητας, που καταγράφηκε σε 1.772 περιπτώσεις.

Πολύ κοντά μεταξύ τους βρέθηκαν η μη χρήση ζώνης ασφαλείας στα αυτοκίνητα και κράνους στις μοτοσικλέτες, που βεβαιώθηκαν 324 και 322 φορές αντίστοιχα.

Ακόμη, υπήρξαν 150 παραβάσεις (38 σε βαθμό πλημμελήματος) για οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, 132 για οδήγηση με χρήση κινητού τηλεφώνου και 127, για παραβίαση κόκκινου.

Τέλος, υπήρξαν και 36 παραβάσεις για επικίνδυνους ελιγμούς.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα συστήματα C-ITS
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το πόρισμά της σχετικά με την πλατφόρμα C-ITS (Cooperative Intelligent Transport Systems), το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις με...(περισσότερα)
Αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα υποβληθεί σε σημαντικές διαφοροποιήσεις, με βάση το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στη Βουλή. ...(περισσότερα)
Περί απαγόρευσης της οδήγησης στους ηλικιωμένους...
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες, σχετικά με την διαχείριση της άδειας οδήγησης των ηλικιωμένων. ...(περισσότερα)
Ιούνιος: 478 τροχαία με 18 νεκρούς στην Αττική
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, έδειξε πως οι επιδόσεις μας στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. ...(περισσότερα)
20 χρόνια Euro NCAP
Ο Οργανισμός που διοργανώνει τα Crash Tests των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δραστηριότητας που προσφέρει στην ασφάλεια όσων κινούνται με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτε...(περισσότερα)
Υποχρεωτικό το eCall στα νέα αυτοκίνητα
Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και van.Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety: 10 κανόνες
Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου έχει παρουσιάσει 10 Χρυσούς Κανόνες Οδικής Συμπεριφοράς, στο πλαίσιο της εκστρατείας της με τίτλο "FIA Action for Road Safety". ...(περισσότερα)
Η μείωση των θανάτων δεν είναι αρκετή, σύμφωνα με το ETSC
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέα δεδομένα, αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρώπης για το 2016. ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ: 482 παραβάσεις σε 3 ημέρες
Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται και κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διενεργήθηκαν αλκοτέστ σε 12.774 οδηγούς, από τα οποία προέκυψαν 482 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. ...(περισσότερα)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τοποθετείται για την Οδική Ασφάλεια
Με αφορμή την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στις 8-14 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) τοποθετήθηκε αναφορικά με αυτό ...(περισσότερα)

S5 Box