SAFETY FIRST

Ο οργανισμός Euro NCAP δημιούργησε ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης των νέων οχημάτων, όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης.

Τα νέα αυτοκίνητα εξοπλίζονται με ολοένα και περισσότερα προηγμένα τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδηγού, που λειτουργούν μέσω κάμερας ή αισθητήρων. Σε αυτό το πλαίσιο και για να μπορεί να ελέγχει την λειτουργία, καθώς και την αξιοπιστίας τους, ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP, θέσπισε ειδικές δοκιμές και αξιολόγηση για αυτά.

Η αξιολόγηση από την πλευρά του Euro NCAP θα εστιάζει σε δύο τομείς, την ικανότητα βοήθειας (assistance competence) και την προστασία που παρέχεται σε περίπτωση ατυχήματος (safety backup). Στην πρώτη περίπτωση εξετάζονται οι τεχνολογίες που ενσωματώνονται στο αυτοκίνητο (Vehicle Assistance), καθώς επίσης και ο βαθμός που το όχημα φροντίζει ώστε ο οδηγός να διατηρείται ενεργός (Driver Engagement). Στη δεύτερη περίπτωση, εξετάζεται η αξιοπιστία των συστημάτων, τα οποία θα χρειαστεί να επενεργήσουν εφόσον μια σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, ώστε να προστατευθούν ο οδηγός και οι συνεπιβάτες.

Στο πλαίσιο αυτής της αξιολόγησης, ο Euro NCAP έχει δημιουργήσει βαθμονόμηση αντίστοιχη με τα αστέρια, τα οποία υπάρχουν όσον αφορά στην αξιολόγηση της προστασίας που παρέχει το εκάστοτε όχημα σε επιβάτες, πεζούς κλπ. σε περίπτωση ατυχήματος υπό διάφορες συνθήκες. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχουν αστέρια, αλλά χαρακτηρισμοί όπως βασικό, μέτριο, καλό και πολύ καλό.

Σήμερα τα περισσότερα νέα αυτοκίνητα, ακόμη και τα μικρότερα, διαθέτουν σεβαστό αριθμό προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού. Συστήματα που εντάσσονται στην ικανότητα βοήθειας είναι για παράδειγμα τα Highway Assist, Adaptive Cruise Control και Lane Centering. Το πρώτο, βοηθά τον οδηγό κατά την κίνηση σε αυτοκινητόδρομο, σε συνεργασία με τα επόμενα. Το δεύτερο, ανιχνεύει την απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, αυξομειώνοντας την ταχύτητα και το τρίτο, ανιχνεύει πότε ο οδηγός τείνει να αλλάξει "κατά λάθος" λωρίδα, δηλαδή το αυτοκίνητο παρεκκλίνει της πορείας του χωρίς να ανάψει φλας, επαναφέροντάς το στο κέντρο της λωρίδας. Από την άλλη, το Driver Alert ειδοποιεί τον οδηγό ότι πρέπει να κάνει στάση για ξεκούραση, εφόσον ανιχνεύσει πως με βάση τη λειτουργία του κινητήρα, το αυτοκίνητο κινείται για περισσότερες από 2-2,5 ώρες, ανάλογα με την εκάστοτε ρύθμιση. Το συγκεκριμένο, εντάσσεται στα συστήματα που φροντίζουν ώστε ο οδηγός να παραμείνει ενεργός.

Βέβαια, αυτό που τονίζουν οι κατασκευαστές είναι πως τα παραπάνω -που είναι μόνο μερικά από τα συστήματα που υφίστανται στα νέα αυτοκίνητα- δεν αντικαθιστούν τον οδηγό, ο οποίος πρέπει πάντοτε να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στο δύσκολο και επικίνδυνο, ειδικά στους ελληνικούς δρόμους, έργο της οδήγησης.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Έρχεται πλαίσιο κανόνων κίνησης για οχήματα μικροκινητικότητας
Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελ...(περισσότερα)
Η χρήση ακουστικών κατά την κίνηση αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος (+video)
Πείραμα της Ford έδειξε πως η χρήση ακουστικών κατά τις μετακινήσεις με τετράτροχα ή δίτροχα οχήματα, καθώς και ως πεζοί, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τους χρήστες των δρόμων. ...(περισσότερα)
Στην Ελβετία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του ETSC
Η προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ελβετία, αναγνωρίστηκε στην πράξη από το European Transport Safety Council (ETSC). ...(περισσότερα)
Έλεγχοι από την Τροχαία σε σχολικά λεωφορεία
Η Τροχαία Αττικής έκανε ελέγχους σε σχολικά λεωφορεία, ενώ αστυνομικοί μοίρασαν σε γονείς και μαθητές, ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα συστήματα C-ITS
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το πόρισμά της σχετικά με την πλατφόρμα C-ITS (Cooperative Intelligent Transport Systems), το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις με...(περισσότερα)
Θερμοπληξία: Μια συχνή αιτία θανάτου για τα μικρά παιδιά
Μπορεί να μην είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου, ωστόσο η θερμοπληξία είναι μία από τις πολλές αιτίες θανάτου για μικρά παιδιά που βρίσκονται για αρκετή ώρα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όταν ο καιρός είν...(περισσότερα)
Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
Φθορά ελαστικών και η αναγνώρισή της
Η αναγνώριση της φθοράς στα ελαστικά παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή στιγμή αντικατάστασής τους - Διαβάστε ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. ...(περισσότερα)
Μήνυμα οδικής ασφάλειας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς!
Η νέα σχολική χρονιά πλησιάζει στην αρχή της και εκτός από ευχές για καλή πρόοδο, σε χώρες όπως ο Καναδάς οι ευχές για Καλή Σχολική Χρονιά σχετίζονται και με την Οδική Συμπεριφορά. ...(περισσότερα)
Πρόστιμο και 20 μήνες απώλεια διπλώματος για γνωστό τερματοφύλακα στην Αγγλία
Ο Γάλλος τερματοφύλακας μιας εκ των κορυφαίων ομάδων στην Αγγλία και της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Εθνικής Γαλλίας, Hugo Lloris, συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και δείχνοντας μεταμέλεια, απ...(περισσότερα)

S5 Box