SAFETY FIRST

Η Ford παρουσίασε το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης, μέσω του οποίου ένα αυτοκίνητο μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει την ύπαρξη μιας θέσης στάθμευσης, αλλά και να παρκάρει αυτόνομα - Δείτε το video.

Το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης (Automated Valet Parking) παρουσιάστηκε από την Ford στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου του Μονάχου.

Πρόκειται για σύστημα που λειτουργεί σε συνεργασία με μια ειδική εφαρμογή κινητού τηλεφώνου (FordPass app) και αισθητήρες στον εκάστοτε χώρο πάρκινγκ.

Το σκεπτικό για την ανάπτυξη του εν λόγω συστήματος, έγκειται στο γεγονός ότι η αναζήτηση χώρου στάθμευσης είναι αγχωτική διαδικασία τόσο κατά τη διαδικασία εύρεσης, όσο και του παρκαρίσματος καθαυτού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ford συνεργάστηκε με εταιρείες τεχνολογίας όπως η Bosch και με παρόχους υποδομών, ώστε να δείξει πως ένα όχημα μπορεί να επικοινωνήσει με υποδομές τόσο για την εύρεση θέσης, όσο και για να πετύχει αυτόνομη στάθμευση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ford, ένας στάνταρ χώρος στάθμευσης στην Ευρώπη έχει διαστάσεις 2,44x4,88 μέτρα, όμως το μέγεθος των οχημάτων αυξάνεται διαρκώς.

SF FordAVP01

Με το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης, η Ford υπολογίζει πως θα επιτευχθεί η στάθμευση 20% περισσότερων οχημάτων σε ένα parking, με τον κίνδυνο φθοράς λόγω των ζημιών στάθμευσης, να είναι μειωμένος αφού η διαδικασία δε θα γίνεται από ανθρώπους.

Μέσω της εφαρμογής που προαναφέραμε, το αυτοκίνητο θα ξεκινήσει ενώ ο οδηγός έχει αποβιβαστεί, ώστε να παρκάρει σε θέση που έχει ήδη ανιχνεύσει.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, θα χρησιμεύει στους οδηγούς όχι μόνο για τη διαδικασία στάθμευσης, αλλά και σε περιπτώσεις πλυσίματος ή φόρτισης του οχήματος.

Από την άλλη, οι αισθητήρες στους χώρους στάθμευσης (υποδομές), θα εντοπίζουν και καθοδηγούν το όχημα, ώστε να διαδικασία παρκαρίσματος να ολοκληρωθεί μετά από κατάλληλους ελιγμούς, δίχως παρουσία οδηγού.

Σε περίπτωση που η υποδομή ανιχνεύσει στην πορεία του οχήματος κάποιο εμπόδιο (άλλο όχημα ή πεζός), σταματά άμεσα το όχημα.

Σημειώνουμε, πως ο οδηγός πρέπει να παρκάρει το αυτοκίνητό του σε προκαθορισμένη περιοχή, προτού θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία αυτοματοποιημένου παρκαρίσματος.

Χρησιμοποιώντας την ίδια εφαρμογή (FordPass app), ο οδηγός θα μπορεί να "ζητήσει" από to αυτοκίνητο να επιστρέψει στο προκαθορισμένο σημείο, κατά τη διαδικασία αναχώρησης.

SF FordAVP02

Πέραν αυτού, η Ford γνωστοποίησε πως κατά τη διάρκεια στάθμευσης, το αυτοκίνητο θα μπορεί να μετατραπεί σε προσωπικό σημείο παράδοσης πακέτων, αφού οι εταιρείες διανομής θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο πορτ παγκάζ.

Σύμφωνα με το Blue Oval, στο μέλλον "θα αναπτυχθούν περαιτέρω συνδεδεμένες υπηρεσίες για να προσφέρουν περισσότερες ανέσεις και οφέλη στον πελάτη".

Το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης (Automated Valet Parking), παραμένει σε φάση έρευνας και δοκιμών, όμως αναμένεται να είναι κατάλληλο για αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, Electronic Stability Control, ηλεκτρικό χειρόφρενο και σύστημα διεύθυνσης με υποβοήθηση.

«Η δοκιμή δείχνει ότι το παρκάρισμα χωρίς οδηγό είναι μία πραγματικότητα και τα ευρύτερα οφέλη δεν περιορίζονται στην άνεση, την ευκολία και την εξοικονόμηση χρόνου», δήλωσε ο Joseph Urhahne, από τον τομέα Automated Driving, Research & Advanced Engineering της Ford Ευρώπης.

«Ανεξάρτητα αν πρόκειται για παρκάρισμα στο αεροδρόμιο, στο κέντρο της πόλης ή στη γήπεδο, η διαδικασία μπορεί να γίνει σύντομα πολύ πιο αποδοτικά, με ανέπαφη είσοδο, πληρωμή και έξοδο. Και οι ατελείωτοι γύροι στο πάρκινγκ για τον εντοπισμό ενός κατάλληλου χώρου σύντομα θα γίνει παρελθόν».

Δείτε το σχετικό video

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Euro NCAP Advanced (Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας)
Πρόκειται για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των προχωρημένων τεχνολογικών συστημάτων ασφαλείας, που συμπληρώνουν την υπάρχουσα αξιολόγηση του EuroNCAP. ...(περισσότερα)
Μ. Βρετανία: Ποια είναι η πρώτη κλήση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε πως το πρώτο τηλεφώνημα που κάνουν οι οδηγοί εφόσον εμπλακούν σε μικρής έκτασης τροχαίο ατύχημα, δεν είναι αυτό που πιθανώς θα περιμέναμε. ...(περισσότερα)
Το σήμα του Ράλλυ Ακρόπολις πέρασε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία σχετικά με τη μεταβίβαση εμπορικού σήματος για τη διενέργεια αγώνων του μηχανοκίνητ...(περισσότερα)
Η χρήση κινητού κατά την οδήγηση διπλασιάζει τον κίνδυνο ατυχήματος...
... αναφέρει νέα έρευνα που έγινε από το Virginia Tech Transportation Institute, το Ινστιτούτο που ασχολείται με τον τομέα των μεταφορών σε ένα από τα πιο γνωστά Αμερικανικά Πανεπιστήμια, που έχει παγ...(περισσότερα)
Έλεγχος για χρήση ναρκωτικών ουσιών...
Για αλκοτέστ είχαμε ακούσει εδώ και χρόνια, όμως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης διεξάγονται και έλεγχοι για την ποσότητα ναρκωτικών ουσιών στο αίμα, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως "ναρκοτεστ". ...(περισσότερα)
Το Νότιο Αιγαίο στις περιοχές της Ευρώπης με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία
Σύμφωνα με στατιστικά ευρήματα της Eurostat για το 2016, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στις 5 πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην πιθανότητα θανάτου από τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Αττική: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις Ιουνίου
Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, βεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του Ιουνίου καταγράφηκαν 19.562 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 538 τροχαία ατυχήματα, με 12 νεκρούς. ...(περισσότερα)
Περισσότερη κίνηση σε σύγκριση με το περσινό lockdown στην Αττική
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση κατά την πρώτη ημέρα του φετινού lockdown, ήταν σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα, πέρυσι. ...(περισσότερα)
MobileKids 2017
Η ευαισθησία της Daimler και κατά συνέπεια της Mercedes-Benz σχετικά με την Οδική Ασφάλεια είναι δεδομένη, γεγονός που πιστοποιείται και από την πρωτοβουλία "MobileKids" που πραγματοποιείται στη Γερμα...(περισσότερα)
Φθορά ελαστικών και η αναγνώρισή της
Η αναγνώριση της φθοράς στα ελαστικά παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή στιγμή αντικατάστασής τους - Διαβάστε ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. ...(περισσότερα)

S5 Box