SAFETY FIRST

Η Ford παρουσίασε το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης, μέσω του οποίου ένα αυτοκίνητο μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει την ύπαρξη μιας θέσης στάθμευσης, αλλά και να παρκάρει αυτόνομα - Δείτε το video.

Το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης (Automated Valet Parking) παρουσιάστηκε από την Ford στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου του Μονάχου.

Πρόκειται για σύστημα που λειτουργεί σε συνεργασία με μια ειδική εφαρμογή κινητού τηλεφώνου (FordPass app) και αισθητήρες στον εκάστοτε χώρο πάρκινγκ.

Το σκεπτικό για την ανάπτυξη του εν λόγω συστήματος, έγκειται στο γεγονός ότι η αναζήτηση χώρου στάθμευσης είναι αγχωτική διαδικασία τόσο κατά τη διαδικασία εύρεσης, όσο και του παρκαρίσματος καθαυτού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ford συνεργάστηκε με εταιρείες τεχνολογίας όπως η Bosch και με παρόχους υποδομών, ώστε να δείξει πως ένα όχημα μπορεί να επικοινωνήσει με υποδομές τόσο για την εύρεση θέσης, όσο και για να πετύχει αυτόνομη στάθμευση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ford, ένας στάνταρ χώρος στάθμευσης στην Ευρώπη έχει διαστάσεις 2,44x4,88 μέτρα, όμως το μέγεθος των οχημάτων αυξάνεται διαρκώς.

SF FordAVP01

Με το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης, η Ford υπολογίζει πως θα επιτευχθεί η στάθμευση 20% περισσότερων οχημάτων σε ένα parking, με τον κίνδυνο φθοράς λόγω των ζημιών στάθμευσης, να είναι μειωμένος αφού η διαδικασία δε θα γίνεται από ανθρώπους.

Μέσω της εφαρμογής που προαναφέραμε, το αυτοκίνητο θα ξεκινήσει ενώ ο οδηγός έχει αποβιβαστεί, ώστε να παρκάρει σε θέση που έχει ήδη ανιχνεύσει.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, θα χρησιμεύει στους οδηγούς όχι μόνο για τη διαδικασία στάθμευσης, αλλά και σε περιπτώσεις πλυσίματος ή φόρτισης του οχήματος.

Από την άλλη, οι αισθητήρες στους χώρους στάθμευσης (υποδομές), θα εντοπίζουν και καθοδηγούν το όχημα, ώστε να διαδικασία παρκαρίσματος να ολοκληρωθεί μετά από κατάλληλους ελιγμούς, δίχως παρουσία οδηγού.

Σε περίπτωση που η υποδομή ανιχνεύσει στην πορεία του οχήματος κάποιο εμπόδιο (άλλο όχημα ή πεζός), σταματά άμεσα το όχημα.

Σημειώνουμε, πως ο οδηγός πρέπει να παρκάρει το αυτοκίνητό του σε προκαθορισμένη περιοχή, προτού θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία αυτοματοποιημένου παρκαρίσματος.

Χρησιμοποιώντας την ίδια εφαρμογή (FordPass app), ο οδηγός θα μπορεί να "ζητήσει" από to αυτοκίνητο να επιστρέψει στο προκαθορισμένο σημείο, κατά τη διαδικασία αναχώρησης.

SF FordAVP02

Πέραν αυτού, η Ford γνωστοποίησε πως κατά τη διάρκεια στάθμευσης, το αυτοκίνητο θα μπορεί να μετατραπεί σε προσωπικό σημείο παράδοσης πακέτων, αφού οι εταιρείες διανομής θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο πορτ παγκάζ.

Σύμφωνα με το Blue Oval, στο μέλλον "θα αναπτυχθούν περαιτέρω συνδεδεμένες υπηρεσίες για να προσφέρουν περισσότερες ανέσεις και οφέλη στον πελάτη".

Το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης (Automated Valet Parking), παραμένει σε φάση έρευνας και δοκιμών, όμως αναμένεται να είναι κατάλληλο για αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, Electronic Stability Control, ηλεκτρικό χειρόφρενο και σύστημα διεύθυνσης με υποβοήθηση.

«Η δοκιμή δείχνει ότι το παρκάρισμα χωρίς οδηγό είναι μία πραγματικότητα και τα ευρύτερα οφέλη δεν περιορίζονται στην άνεση, την ευκολία και την εξοικονόμηση χρόνου», δήλωσε ο Joseph Urhahne, από τον τομέα Automated Driving, Research & Advanced Engineering της Ford Ευρώπης.

«Ανεξάρτητα αν πρόκειται για παρκάρισμα στο αεροδρόμιο, στο κέντρο της πόλης ή στη γήπεδο, η διαδικασία μπορεί να γίνει σύντομα πολύ πιο αποδοτικά, με ανέπαφη είσοδο, πληρωμή και έξοδο. Και οι ατελείωτοι γύροι στο πάρκινγκ για τον εντοπισμό ενός κατάλληλου χώρου σύντομα θα γίνει παρελθόν».

Δείτε το σχετικό video

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Οι 5 ενότητες
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο τη μείωση κατά 50% των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 27.577 παραβάσεις σε 9 ημέρες
Οι περισσότερες παραβάσεις διαπιστώθηκαν στην Αττική, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ: 482 παραβάσεις σε 3 ημέρες
Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται και κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διενεργήθηκαν αλκοτέστ σε 12.774 οδηγούς, από τα οποία προέκυψαν 482 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. ...(περισσότερα)
Χιλιάδες κλήσεις για στάθμευση σε ράμπες διάβασης ΑμεΑ
Η ελλιπέστατη οδηγική, αλλά και συνολική, παιδεία μας αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά, από τη στατιστική των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν σε αστικές περιοχές, για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019...(περισσότερα)
Πρόστιμο και 20 μήνες απώλεια διπλώματος για γνωστό τερματοφύλακα στην Αγγλία
Ο Γάλλος τερματοφύλακας μιας εκ των κορυφαίων ομάδων στην Αγγλία και της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Εθνικής Γαλλίας, Hugo Lloris, συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και δείχνοντας μεταμέλεια, απ...(περισσότερα)
Praise Awards 2016
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) έχει δημιουργήσει τα "Praise Awards", βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που έχουν πάρει μέτρα για τη β...(περισσότερα)
Ηχητική προειδοποίηση για τους πεζούς θα εκπέμπουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό, ωστόσο ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι επειδή είναι αθόρυβα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους πεζούς στις πόλεις. ...(περισσότερα)
Επικίνδυνη οδήγηση: Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει αυστηρές τιμωρίες
Η Βουλή των Ελλήνων προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με τις τιμωρίες σε περίπτωση επικίνδυνης οδήγησης να γίνονται πιο αυστηρές. ...(περισσότερα)
Στη Σουηδία οι λιγότεροι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα το 2019
Σύμφωνα με μετρήσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019, η Σουηδία ήταν η χώρα με το μικρότερο αριθμό θανάτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται χαμηλά στη λίστα. ...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για τον Δεκαπενταύγουστο
Η Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε τα επιπλέον μέτρα που έχουν ληφθεί, ενόψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου. ...(περισσότερα)

S5 Box