SAFETY FIRST


Οι πρόσφατες αλλαγές στο κυκλοφοριακό σύστημα της πρωτεύουσας του Βελγίου, έχουν ήδη αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

Πριν από λίγο καιρό, η πόλη της Βρυξελλών γνώρισε μια αλλαγή σε ένα από τα πιο κεντρικά της σημεία, το επονομαζόμενο «Πεντάγωνο». Στόχος της αλλαγής, ήταν η μείωση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων, προκειμένου να δοθεί χώρος σε πεζούς και ποδηλάτες.
Αν και αρχικά το σχέδιο δέχθηκε επικρίσεις, καθώς θεωρήθηκε πως θα προκαλέσει αύξηση της κίνησης, τα πρώτα στατιστικά δεδομένα δικαιώνουν τους εμπνευστές του.

Η αλλαγή αυτή, που αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Καλή Κίνηση», επέφερε μείωση της κίνησης αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης κατά 20%, ενώ παράλληλα οδήγησε σε αύξηση της κίνησης ποδηλατών.

Στο συγκεκριμένο σημείο των Βρυξελλών, οι συγκρούσεις έχουν μειωθεί κατά 20% (251 το 2023 έναντι 316 το 2021).

Επιπλέον, όπως τονίζει με δηλώσεις του στην βελγική εφημερίδα Bruzz ο Αντιδήμαρχος της πόλης με ευθύνη για τον τομέα της κινητικότητας, Bart Dhondt, αυτές οι αλλαγές έχουν επιφέρει και μείωση των επιπέδων θορύβου, ενός παράγοντα για τον οποίο τονίζει πως «έχουμε υποτιμήσει την επίδρασή του στην δημόσια υγεία».

Με βάση τα στατιστικά δεδομένα, παρά την απαγόρευση κίνησης σε συγκεκριμένα κεντρικά σημεία, ο σχεδιασμός που υπήρξε ήταν επαρκής ώστε ο αριθμός των αυτοκινήτων και ο χρόνος κίνησης στο σημείο, έχει παραμείνει σταθερός.

Τέλος, ένα σημαντικό επιχείρημα όσων είχαν αντίρρηση, ήταν πως αυτή η κίνηση θα επέφερε μείωση στην εμπορική δραστηριότητα, κάτι που επίσης δε συνέβη, αφού αυτή αυξήθηκε το 2023 στα 1,2 δις ευρώ, έναντι 1,1 δις ευρώ το 2022.

Όπως γίνεται αντιληπτό, στοχευμένες αλλαγές που έχουν ως βάση τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας μπορεί να επιφέρουν διαφοροποιήσεις σε αρκετούς ακόμη τομείς, ειδικά όταν γίνονται εντός αστικού ιστού.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εφόσον οι αλλαγές αυτές γίνουν με σχέδιο και κατόπιν εκτεταμένης μελέτης, οι πιθανότητες να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων ή περαστικών, είναι σαφώς αυξημένες.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash – Azyumardi Suntana

Περισσότερα Safety First

Ιούνιος: 478 τροχαία με 18 νεκρούς στην Αττική
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, έδειξε πως οι επιδόσεις μας στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. ...(περισσότερα)
Μείωση των θανάτων κατά 2% στους Ευρωπαϊκούς δρόμους
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση των 28 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλέττα της Μάλτας, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν το 2016 κατά 2% σε σύγκριση με την ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: Νέοι κανόνες τιμωρίας οδηγών για τροχαίες παραβάσεις εκτός της χώρας τους
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε σε ψήφισμα για την θεσμοθέτηση νέων κανόνων, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν την τιμωρία οδηγών που διαπράττουν τροχαίες παραβάσεις εκτός της χώρας τους. ...(περισσότερα)
Ανησυχητικός ο αριθμός των θανάτων σε ατυχήματα μεμονωμένων οχημάτων
Περίπου το 1/3 των θανάτων στους δρόμους της Ευρώπης οφείλεται σε ατυχήματα που συμβαίνει με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες που ενεπλάκησαν μόνα τους σε κάποιο ατύχημα (π.χ. πτώση μοτοσικλέτας ή έξοδος από...(περισσότερα)
Κολομβία: Αύξηση ποδηλατοδρόμων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Στην προσπάθεια καταπολέμησης της μετάδοσης του COVID-19, οι αρχές της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά, αποφάσισαν την αύξηση του μήκους για τους ποδηλατόδρομους της πόλης. ...(περισσότερα)
Παρίσι: Προς αύξηση στο κόστος των θέσεων parking για SUV με φόντο την Οδική Ασφάλειας
Οι κάτοικοι του Παρισιού αναμένεται να ψηφίσουν αύξηση στο κόστος για μια θέση parking ενός SUV στην Πόλη του Φωτός, αφού μεταξύ άλλων, ο όγκος των συγκεκριμένων αυτοκινήτων προκαλεί κίνδυνο για άλλου...(περισσότερα)
Φέρνει αποτελέσματα το νέο τεστ του Euro NCAP
Η τελευταία δοκιμασία που έχει εισάγει το Euro NCAP φαίνεται πως φέρνει αποτελέσματα, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, τρία νέα μοντέλα Ευρωπαίων κατασκευαστών έλαβαν 5 αστέρια, διαθέτοντας ...(περισσότερα)
Έξοδος από το δρόμο, η βασική αιτία θανάτων στην Victoria της Αυστραλίας
Δημοσίευμα του ιδιαίτερα δραστήριου οργανισμού οδικής ασφάλειας της Αυστραλίας, Transport Accident Commission, αναφέρει πως οι έξοδοι από το δρόμο παραμένουν η σημαντικότερη αιτία θανάτων και τραυματι...(περισσότερα)
Το ανώτατο επιτρεπτό όριο αλκοόλ ανά την Ευρώπη
Μεγάλη συζήτηση γίνεται στην Ευρώπη σχετικά με τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες τους. ...(περισσότερα)
20.000 οδηγοί ανιχνεύτηκαν υπό επήρεια ναρκωτικών σε Αγγλία και Ουαλία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στη Μεγάλη Βρετανία, από τη στιγμή που άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί ή και...(περισσότερα)

S5 Box