Οι πρόσφατες αλλαγές στο κυκλοφοριακό σύστημα της πρωτεύουσας του Βελγίου, έχουν ήδη αποφέρει θετικά αποτελέσματα.
Πριν από λίγο καιρό, η πόλη της Βρυξελλών γνώρισε μια αλλαγή σε ένα από τα πιο κεντρικά της σημεία, το επονομαζόμενο «Πεντάγωνο». Στόχος της αλλαγής, ήταν η μείωση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων, προκειμένου να δοθεί χώρος σε πεζούς και ποδηλάτες.
Αν και αρχικά το σχέδιο δέχθηκε επικρίσεις, καθώς θεωρήθηκε πως θα προκαλέσει αύξηση της κίνησης, τα πρώτα στατιστικά δεδομένα δικαιώνουν τους εμπνευστές του.
Η αλλαγή αυτή, που αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Καλή Κίνηση», επέφερε μείωση της κίνησης αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης κατά 20%, ενώ παράλληλα οδήγησε σε αύξηση της κίνησης ποδηλατών.
Στο συγκεκριμένο σημείο των Βρυξελλών, οι συγκρούσεις έχουν μειωθεί κατά 20% (251 το 2023 έναντι 316 το 2021).
Επιπλέον, όπως τονίζει με δηλώσεις του στην βελγική εφημερίδα Bruzz ο Αντιδήμαρχος της πόλης με ευθύνη για τον τομέα της κινητικότητας, Bart Dhondt, αυτές οι αλλαγές έχουν επιφέρει και μείωση των επιπέδων θορύβου, ενός παράγοντα για τον οποίο τονίζει πως «έχουμε υποτιμήσει την επίδρασή του στην δημόσια υγεία».
Με βάση τα στατιστικά δεδομένα, παρά την απαγόρευση κίνησης σε συγκεκριμένα κεντρικά σημεία, ο σχεδιασμός που υπήρξε ήταν επαρκής ώστε ο αριθμός των αυτοκινήτων και ο χρόνος κίνησης στο σημείο, έχει παραμείνει σταθερός.
Τέλος, ένα σημαντικό επιχείρημα όσων είχαν αντίρρηση, ήταν πως αυτή η κίνηση θα επέφερε μείωση στην εμπορική δραστηριότητα, κάτι που επίσης δε συνέβη, αφού αυτή αυξήθηκε το 2023 στα 1,2 δις ευρώ, έναντι 1,1 δις ευρώ το 2022.
Όπως γίνεται αντιληπτό, στοχευμένες αλλαγές που έχουν ως βάση τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας μπορεί να επιφέρουν διαφοροποιήσεις σε αρκετούς ακόμη τομείς, ειδικά όταν γίνονται εντός αστικού ιστού.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εφόσον οι αλλαγές αυτές γίνουν με σχέδιο και κατόπιν εκτεταμένης μελέτης, οι πιθανότητες να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων ή περαστικών, είναι σαφώς αυξημένες.
ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ
Photo: Unsplash – Azyumardi Suntana