SAFETY FIRST

Τα τροχαία ατυχήματα είναι η βασική αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας 1-13 ετών, γεγονός που οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε και οι στατιστικές δυστυχώς, επιβεβαιώνουν.

Αυτό έδειξε και πρόσφατη έρευνα στις Η.Π.Α., που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Το γεγονός ότι τα τροχαία αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας για τα μικρά παιδιά, δεν είναι τυχαίο.

Έρευνα που είχε κάνει ο βρετανικός οργανισμός Child Seat Safety, είχε δείξει πως 2 τα 3 παιδιά δεν κάθονται σωστά και με ασφάλεια, κατά τη διάρκεια ταξιδιού με αυτοκίνητο. Επιπλέον, έρευνα στην Ισπανία έδειξε πως η σωστή χρήση των μέτρων προστασίας για τα παιδιά στο αυτοκίνητο (ζώνες ασφαλείας, σωστή χρήση παιδικών καθισμάτων κλπ.), μειώνει την πιθανότητα θανάτου ή τραυματισμού από τροχαίο, κατά 75% και 90% αντίστοιχα. Για αυτό, οι γονείς επιβάλλεται να είναι σωστά ενημερωμένοι για τη σωστή τοποθέτηση και χρήση των παιδικών καθισμάτων στο αυτοκίνητο. Άλλωστε, η εύρεση του κατάλληλου παιδικού καθίσματος είναι μια σημαντική διαδικασία, που απαιτεί έρευνα και ενημέρωση.

Τα παραπάνω αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα, εφόσον αναλογιστούμε πως σε περίπτωση σύγκρουσης με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα, ο τραυματισμός που μπορεί να υποστεί ένα παιδί με βάρος 8 κιλά, αντιστοιχεί σε πτώση από τον τρίτο όροφο ενός κτιρίου.

Η αγάπη των γονέων για τα παιδιά τους, δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν, οι γονείς να κάνουν πάντοτε τις σωστές ενέργειες ώστε να μηδενιστεί το τραγικό φαινόμενο του θανάτου τόσο μεγάλου αριθμού μικρών παιδιών από τροχαία ατυχήματα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Υπνηλία κατά την οδήγηση: Ένα υποτιμημένο φαινόμενο
Μια από τις πιο σημαντικές και όμως λιγότερο προβεβλημένες αιτίες θανάτων στους δρόμους ανά τον κόσμο, είναι η οδήγηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο οδηγός είναι μισοκοιμισμένος. ...(περισσότερα)
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία!
Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ...(περισσότερα)
Όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα στο κέντρο του Λονδίνου
Όπως αναφέρουν τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Αγγλίας, έως το 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περαιτέρω μείωσης των ορίων ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα, σε οδούς-κλειδιά του Κεντρικού Λονδίνου. ...(περισσότερα)
20.000 οδηγοί ανιχνεύτηκαν υπό επήρεια ναρκωτικών σε Αγγλία και Ουαλία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στη Μεγάλη Βρετανία, από τη στιγμή που άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί ή και...(περισσότερα)
Διπλή αξιολόγηση για την ανίχνευση πεζών από το Euro NCAP
Το EuroNCAP έχει δημιουργήσει ακόμη μια δοκιμασία για τα νέα αυτοκίνητα, που αφορά στο Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), μια τεχνολογία που αφορά σ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
7.255 παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Μετά από ελέγχους της Τροχαίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 8-14 Ιουνίου, προέκυψαν 7.255 παραβάσεις σε όλη τη χώρα, που αφορούσαν σε κίνηση με υπερβολική ταχύτητα ή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Οι 5 ενότητες
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο τη μείωση κατά 50% των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Η έλλειψη χρημάτων καθυστερεί τις αλλαγές ελαστικών
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, πολλοί οδηγοί καθυστερούν τη διαδικασία επισκευής ή αλλαγής ελαστικών, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής. ...(περισσότερα)
Οι τελευταίες τροχαίες παραβάσεις του 2022
Κατά την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε σημειώθηκαν 17.753 τροχαίες παραβάσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)

S5 Box