SAFETY FIRST

Τα τροχαία ατυχήματα είναι η βασική αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας 1-13 ετών, γεγονός που οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε και οι στατιστικές δυστυχώς, επιβεβαιώνουν.

Αυτό έδειξε και πρόσφατη έρευνα στις Η.Π.Α., που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Το γεγονός ότι τα τροχαία αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας για τα μικρά παιδιά, δεν είναι τυχαίο.

Έρευνα που είχε κάνει ο βρετανικός οργανισμός Child Seat Safety, είχε δείξει πως 2 τα 3 παιδιά δεν κάθονται σωστά και με ασφάλεια, κατά τη διάρκεια ταξιδιού με αυτοκίνητο. Επιπλέον, έρευνα στην Ισπανία έδειξε πως η σωστή χρήση των μέτρων προστασίας για τα παιδιά στο αυτοκίνητο (ζώνες ασφαλείας, σωστή χρήση παιδικών καθισμάτων κλπ.), μειώνει την πιθανότητα θανάτου ή τραυματισμού από τροχαίο, κατά 75% και 90% αντίστοιχα. Για αυτό, οι γονείς επιβάλλεται να είναι σωστά ενημερωμένοι για τη σωστή τοποθέτηση και χρήση των παιδικών καθισμάτων στο αυτοκίνητο. Άλλωστε, η εύρεση του κατάλληλου παιδικού καθίσματος είναι μια σημαντική διαδικασία, που απαιτεί έρευνα και ενημέρωση.

Τα παραπάνω αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα, εφόσον αναλογιστούμε πως σε περίπτωση σύγκρουσης με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα, ο τραυματισμός που μπορεί να υποστεί ένα παιδί με βάρος 8 κιλά, αντιστοιχεί σε πτώση από τον τρίτο όροφο ενός κτιρίου.

Η αγάπη των γονέων για τα παιδιά τους, δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν, οι γονείς να κάνουν πάντοτε τις σωστές ενέργειες ώστε να μηδενιστεί το τραγικό φαινόμενο του θανάτου τόσο μεγάλου αριθμού μικρών παιδιών από τροχαία ατυχήματα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Τροχαία ατυχήματα: Η βασική αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 1-13 ετών
Τα τροχαία ατυχήματα είναι η βασική αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας 1-13 ετών, γεγονός που οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε και οι στατιστικές δυστυχώς, επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Τι περιλαμβάνουν και ποιος είναι ο σκοπός τους
Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους, οπότε ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα τι αφορούν. ...(περισσότερα)
Τα συστήματα ασφαλείας που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του επιπέδου προστασίας επιβατών, πεζών και δικυκλιστών, ολοένα και περισσότερα οχήματα στην Ευρώπη θα διαθέτουν υποχρεωτικά τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδη...(περισσότερα)
Ο Εθνικός Φορέας Οδικής Ασφάλειας και ενδιαφέροντα στατιστικά
Κατά την ομιλία της στην Βουλή αναφορικά με την δημιουργία του Εθνικού Φορέα Οδικής Ασφάλειας, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, δημοσιοποίησε σημαντικά στατιστικά στοιχεία γι...(περισσότερα)
730 νεκροί σε 679 ατυχήματα το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε. ...(περισσότερα)
Δυνατότητα οδήγησης δικύκλου με δίπλωμα αυτοκινήτου
Το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την Βιώσιμη Μικροκινητικότητα, προβλέπει μεταξύ άλλων πως κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτοκινήτου, θα έχουν τη δυνατότητα οδήγησης και δικύκλων έως 125 κ.εκ. ...(περισσότερα)
Η δυνατή μουσική επηρεάζει την αυτοσυγκέντρωση κατά την οδήγηση
Οι Βρετανοί οδηγοί παραδέχονται πως η αυτοσυγκέντρωσή τους πίσω από το τιμόνι μειώνεται, στις περιπτώσεις που ο ήχος της μουσικής είναι πολύ δυνατός. ...(περισσότερα)
Αυτό φαίνεται ότι σκέφτονται οι περισσότεροι οδηγοί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Vinci Autoroute και το Ινστιτούτο Ipsos. ...(περισσότερα)
Οι τελευταίες τροχαίες παραβάσεις του 2022
Κατά την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε σημειώθηκαν 17.753 τροχαίες παραβάσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Διεύρυνση ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, θα μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγη...(περισσότερα)

S5 Box