SAFETY FIRST

Οι στατιστικές έρευνες στο Βέλγιο, καθώς και στη Γαλλία, δείχνουν πως η στρατηγική μείωσης των ορίων ταχύτητας σε αστικές και αγροτικές περιοχές, επιφέρουν σταθερή μείωση στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα.

Στη διεθνή συζήτηση για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στον πλανήτη και προφανώς στην Ευρώπη, είναι πια ευρέως αποδεκτό πως ένας από τους βασικότερους παράγοντες των τροχαίων ατυχημάτων, είναι η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διαδικασία μείωσης των ορίων ταχύτητας, τόσο σε αστικές όσο και σε επαρχιακές οδούς, αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής περιορισμού των τροχαίων ατυχημάτων και κατ’ επέκταση, των θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών στους δρόμους.

Τα στατιστικά δεδομένα των τελευταίων ετών, συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού η μείωση των ορίων ταχύτητας έχει επιφέρει και μείωση στα τροχαία ατυχήματα.

Πρόσφατα, ελληνική έρευνα έδειξε  πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλεων στα 30 χλμ./ώρα, όχι μόνο δεν προκαλεί επιπλέον προβλήματα, αλλά έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς.

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, το όριο ταχύτητας για αστικές μετακινήσεις έχει μειωθεί σε 30 χλμ./ώρα, με την Ουαλία να βλέπει ήδη θετικά αποτελέσματα .

Αντίστοιχα, η μείωση των ορίων ταχύτητας στην Βελγική ύπαιθρο, απέφερε επίσης θετικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της Φλάνδρας αναφέρθηκε πως η υιοθέτηση ορίου ταχύτητας 70 χλμ./ώρα (έναντι 90 χλμ./ώρα) σε επαρχιακές οδούς το 2017, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 23%, ενώ και οι συγκρούσεις καθαυτές ήταν κατά 5,5% λιγότερες.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τις βελγικές αρχές, αυτή η μείωση επήλθε χωρίς αντιδράσεις, σε αντίθεση με ότι συνέβη στη Γαλλία, όπου παρά τη μείωση που έχει παρατηρηθεί από την πτώση του ορίου ταχύτητας σε 80 χλμ./ώρα (από 90 χλμ./ώρα), υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες και βανδαλισμοί, αφού αρκετές κάμερες καταγραφής ταχύτητας καταστράφηκαν.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, πάγια θέση μας είναι πως ο μόνος τρόπος επίτευξης του στόχου εκμηδενισμού των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, είναι η μείωση της ταχύτητας.

Ο βασικός λόγος είναι πως σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οι άνθρωποι ως όντα δεν είμαστε σε θέση ούτε να αντιδράσουμε επαρκώς, ούτε να επιβιώσουμε από τις φυσικές δυνάμεις που θα ασκηθούν πάνω μας, σε περίπτωση σύγκρουσης με υψηλές, τριψήφιου αριθμού, ταχύτητες.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Η επιστήμη πίσω από τον Graham
Μετά την πρώτη παρουσίαση του Graham, η TAC έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το εγχείρημα σε επιστημονικό επίπεδο. ...(περισσότερα)
Νέος ΚΟΚ: Οι αλλαγές σε ποινές και πρόστιμα
Διαβάστε ποιες είναι οι αλλαγές στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εστιάζοντας στις ποινές και στα πρόστιμα. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Στο «μικροσκόπιο» τα βαρέα οχήματα
Ο Οργανισμός Euro NCAP δημιούργησε ένα πρόγραμμα αξιολόγησης της ασφάλειας που παρέχουν τα βαριά οχήματα μεταφοράς αγαθών. ...(περισσότερα)
Δακτύλιος: Πότε τίθεται σε ισχύ - ποιοι εξαιρούνται
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε επαναφορά του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Υποχρεωτικό το eCall στα νέα αυτοκίνητα
Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και van.Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στ...(περισσότερα)
Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
Στη Νορβηγία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του European Transport Safety Council
Η Νορβηγία που θα παραλάβει το ετήσιο βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών για την Οδική Ασφάλεια, σημειώνοντας σαφή πρόοδο στην μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαί...(περισσότερα)
Παρίσι: Η πιο φιλική πόλη για την παιδική κινητικότητα
Έρευνα έδειξε πως το Παρίσι αποτελεί την πιο φιλική πόλη για τις μετακινήσεις των παιδιών είτε περπατώντας, είτε με ποδήλατο. ...(περισσότερα)
Θάνατοι από τροχαία και διαφθορά...
Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό ερευνών και μελέτη στατιστικών τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ των θανάτων από τροχαία ατυχήματα και τα ποσοστά διαφθοράς σε μία χώρα είναι ευθέως ανάλογη. ...(περισσότερα)
Τροχαία ατυχήματα: Η βασική αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 1-13 ετών
Τα τροχαία ατυχήματα είναι η βασική αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας 1-13 ετών, γεγονός που οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε και οι στατιστικές δυστυχώς, επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)

S5 Box