SAFETY FIRST

Οι στατιστικές έρευνες στο Βέλγιο, καθώς και στη Γαλλία, δείχνουν πως η στρατηγική μείωσης των ορίων ταχύτητας σε αστικές και αγροτικές περιοχές, επιφέρουν σταθερή μείωση στους θανάτους από τροχαία ατυχήματα.

Στη διεθνή συζήτηση για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στον πλανήτη και προφανώς στην Ευρώπη, είναι πια ευρέως αποδεκτό πως ένας από τους βασικότερους παράγοντες των τροχαίων ατυχημάτων, είναι η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η διαδικασία μείωσης των ορίων ταχύτητας, τόσο σε αστικές όσο και σε επαρχιακές οδούς, αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής περιορισμού των τροχαίων ατυχημάτων και κατ’ επέκταση, των θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών στους δρόμους.

Τα στατιστικά δεδομένα των τελευταίων ετών, συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού η μείωση των ορίων ταχύτητας έχει επιφέρει και μείωση στα τροχαία ατυχήματα.

Πρόσφατα, ελληνική έρευνα έδειξε  πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός πόλεων στα 30 χλμ./ώρα, όχι μόνο δεν προκαλεί επιπλέον προβλήματα, αλλά έχει θετικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς.

Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, το όριο ταχύτητας για αστικές μετακινήσεις έχει μειωθεί σε 30 χλμ./ώρα, με την Ουαλία να βλέπει ήδη θετικά αποτελέσματα .

Αντίστοιχα, η μείωση των ορίων ταχύτητας στην Βελγική ύπαιθρο, απέφερε επίσης θετικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της Φλάνδρας αναφέρθηκε πως η υιοθέτηση ορίου ταχύτητας 70 χλμ./ώρα (έναντι 90 χλμ./ώρα) σε επαρχιακές οδούς το 2017, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 23%, ενώ και οι συγκρούσεις καθαυτές ήταν κατά 5,5% λιγότερες.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τις βελγικές αρχές, αυτή η μείωση επήλθε χωρίς αντιδράσεις, σε αντίθεση με ότι συνέβη στη Γαλλία, όπου παρά τη μείωση που έχει παρατηρηθεί από την πτώση του ορίου ταχύτητας σε 80 χλμ./ώρα (από 90 χλμ./ώρα), υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες και βανδαλισμοί, αφού αρκετές κάμερες καταγραφής ταχύτητας καταστράφηκαν.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, πάγια θέση μας είναι πως ο μόνος τρόπος επίτευξης του στόχου εκμηδενισμού των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, είναι η μείωση της ταχύτητας.

Ο βασικός λόγος είναι πως σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οι άνθρωποι ως όντα δεν είμαστε σε θέση ούτε να αντιδράσουμε επαρκώς, ούτε να επιβιώσουμε από τις φυσικές δυνάμεις που θα ασκηθούν πάνω μας, σε περίπτωση σύγκρουσης με υψηλές, τριψήφιου αριθμού, ταχύτητες.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Πότε πραγματικά γερνούν τα ελαστικά μας και πόση σημασία έχει, τελικά, η ημερομηνία παραγωγής τους;
Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Η χρήση ακουστικών κατά την κίνηση αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος (+video)
Πείραμα της Ford έδειξε πως η χρήση ακουστικών κατά τις μετακινήσεις με τετράτροχα ή δίτροχα οχήματα, καθώς και ως πεζοί, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τους χρήστες των δρόμων. ...(περισσότερα)
Βρυξέλλες: Μείωση συγκρούσεων στο κέντρο της πόλης
Οι πρόσφατες αλλαγές στο κυκλοφοριακό σύστημα της πρωτεύουσας του Βελγίου, έχουν ήδη αποφέρει θετικά αποτελέσματα. ...(περισσότερα)
Οι δρόμοι και οι ώρες που έγιναν θανατηφόρα τροχαία το 2018
Όπως έχουμε αναφέρει με σειρά άρθρων, η Ελληνική Αστυνομία έχει ανακοινώσει τα στατιστικά της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους το 2018. ...(περισσότερα)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τοποθετείται για την Οδική Ασφάλεια
Με αφορμή την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στις 8-14 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) τοποθετήθηκε αναφορικά με αυτό ...(περισσότερα)
Πώς επηρεάζεται η πίεση των ελαστικών μας από τη ζέστη
Η κατάλληλη πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας παίζει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια, με την εξωτερική θερμοκρασία να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Θάνατοι από τροχαία και διαφθορά...
Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό ερευνών και μελέτη στατιστικών τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ των θανάτων από τροχαία ατυχήματα και τα ποσοστά διαφθοράς σε μία χώρα είναι ευθέως ανάλογη. ...(περισσότερα)
Συνεχίζουν την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ οι Έλληνες οδηγοί
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτων στους δρόμους, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από αυτό. ...(περισσότερα)
Μπορεί η αύξηση στις τιμές καυσίμων να φέρει βελτίωση στην Οδική Ασφάλεια;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει πως η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στα καύσιμα, έχει δημιουργήσει καλύτερες οδηγικές συνήθειες στους δρόμους της χώρας. ...(περισσότερα)
Μεγάλο ποσοστό Βρετανών αποσπάται κατά την οδήγηση
Η απώλεια συγκέντρωσης λόγω κούρασης αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα θανάτων από τροχαία ατυχήματα φτάνοντας στο 62%, ενώ μετά τη σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Βρετανική Exchange and Mar...(περισσότερα)

S5 Box