SAFETY FIRST

Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει σημαντική αύξηση στα τροχαία που καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, με το lockdown να έχει παίξει πάντως σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα στοιχεία της έρευνας για τα "Οδικά Τροχαία Ατυχήματα", όσον αφορά στον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Η έρευνα, παρουσιάζει μεταξύ άλλων και συγκριτικά στοιχεία σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020, όταν όμως τα τροχαία ήταν σαφώς μειωμένα, λόγω του εκτεταμένου lockdown και κατά συνέπεια, του περιορισμού μετακινήσεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας λοιπόν, τα τροχαία (θανατηφόρα ή με τραυματισμό) που σημειώθηκαν στη χώρα μας κατά τον Απρίλιο του 2021, αυξήθηκαν ήταν κατά 140,7%.

Συγκεκριμένα, φέτος καταγράφηκαν 751 τροχαία ατυχήματα, ενώ τον Απρίλιο του 2020, ο αριθμός τους έφτασε στα 312.

Όσον αφορά στις απώλειες, που είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας, φέτος είχαμε 35 νεκρούς και 36 σοβαρά τραυματίες, έναντι 23 νεκρών και 28 σοβαρά τραυματιών, πέρυσι.

Δηλαδή, υπήρξε αύξηση κατά 52,2% στους νεκρούς και κατά 28,6% αντίστοιχα, στους τραυματίες από τροχαία ατυχήματα.

Η μεγαλύτερη αύξηση, σε ποσοστό 146,9%, καταγράφηκε στους ελαφρούς τραυματισμούς, αφού φέτος σημειώθηκαν 790 τέτοιες περιπτώσεις, έναντι 320 για το ίδιο χρονικό διάστημα, το 2020.

Μπορεί σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020, που είχε την ιδιαιτερότητά του, η αύξηση των τροχαίων να είναι μεγάλη, όμως δε συμβαίνει το ίδιο και σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, η σύγκριση 2021 με 2019 έχει θετικό πρόσημο, αφού το 2019 είχαν σημειωθεί 856 τροχαία (751 το 2021), με 50 (έναντι 35 το 2021) νεκρούς, 44 βαριά τραυματίες (36 το 2019) και 995 ελαφρά τραυματίες (790 το 2021).

Επιστρέφοντας στα στατιστικά του Απριλίου 2021, τα περισσότερα τροχαία σημειώθηκαν -λογικά αν σκεφτούμε τον πληθυσμό- στην Αττική (59,8%), ενώ "ακολουθεί" η Κεντρική Μακεδονία με 18,5%.

Οι περισσότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών καταγράφηκαν επίσης στην Αττική (34,3%), με Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα, να έχουν από 14,3% σε αυτή τη θλιβερή στατιστική.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Μέτρα για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) παρουσίασε μια έκθεση με αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμ...(περισσότερα)
Πρόστιμο 1.500 ευρώ για κάπνισμα στο αυτοκίνητο
Με νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, τη στιγμή που ο αντικαπνιστικός νόμος περιλαμβάνει πρόστιμα και για όσους καπνίζουν...(περισσότερα)
Ετοιμάζοντας το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι
Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, ταξίδια...(περισσότερα)
Αύξηση 7,2% στις τροχαίες παραβάσεις το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, σχετικά με τις παραβάσεις που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους το 2017, δίνοντας μάλιστα άμεση σύγκριση με τις αντίστοιχες παραβά...(περισσότερα)
Εγκύκλιος για παράταση ισχύος σε όσες άδειες έληγαν εντός του Νοεμβρίου
Μέσω εγκυκλίου που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, δόθηκε παράταση τρίμηνης διάρκειας μεταξύ άλλων, στην ισχύ των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών επαγγελματ...(περισσότερα)
Οι δοκιμές των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από το Euro NCAP
Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. ...(περισσότερα)
Επίσημο: Ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή ελαφρού δικύκλου
Η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία ανάμεσα στην άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β, με εκείνη της οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) έως 50 κ.εκ. ή ελαφρού δικύκλου (Α1) έω...(περισσότερα)
Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την Οδική Ασφάλεια
Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως. ...(περισσότερα)
Μπορεί η αύξηση στις τιμές καυσίμων να φέρει βελτίωση στην Οδική Ασφάλεια;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει πως η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στα καύσιμα, έχει δημιουργήσει καλύτερες οδηγικές συνήθειες στους δρόμους της χώρας. ...(περισσότερα)
Επικίνδυνες υποσυνείδητες προκαταλήψεις για την οδήγηση
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέδειξε πως η πλειονότητα των ανθρώπων έχουν υποσυνείδητες προκαταλήψεις για τη διαδικασία της οδήγησης, οι οποίες μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία και την ασ...(περισσότερα)

S5 Box