SAFETY FIRST

Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει σημαντική αύξηση στα τροχαία που καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, με το lockdown να έχει παίξει πάντως σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα στοιχεία της έρευνας για τα "Οδικά Τροχαία Ατυχήματα", όσον αφορά στον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Η έρευνα, παρουσιάζει μεταξύ άλλων και συγκριτικά στοιχεία σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020, όταν όμως τα τροχαία ήταν σαφώς μειωμένα, λόγω του εκτεταμένου lockdown και κατά συνέπεια, του περιορισμού μετακινήσεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας λοιπόν, τα τροχαία (θανατηφόρα ή με τραυματισμό) που σημειώθηκαν στη χώρα μας κατά τον Απρίλιο του 2021, αυξήθηκαν ήταν κατά 140,7%.

Συγκεκριμένα, φέτος καταγράφηκαν 751 τροχαία ατυχήματα, ενώ τον Απρίλιο του 2020, ο αριθμός τους έφτασε στα 312.

Όσον αφορά στις απώλειες, που είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας, φέτος είχαμε 35 νεκρούς και 36 σοβαρά τραυματίες, έναντι 23 νεκρών και 28 σοβαρά τραυματιών, πέρυσι.

Δηλαδή, υπήρξε αύξηση κατά 52,2% στους νεκρούς και κατά 28,6% αντίστοιχα, στους τραυματίες από τροχαία ατυχήματα.

Η μεγαλύτερη αύξηση, σε ποσοστό 146,9%, καταγράφηκε στους ελαφρούς τραυματισμούς, αφού φέτος σημειώθηκαν 790 τέτοιες περιπτώσεις, έναντι 320 για το ίδιο χρονικό διάστημα, το 2020.

Μπορεί σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020, που είχε την ιδιαιτερότητά του, η αύξηση των τροχαίων να είναι μεγάλη, όμως δε συμβαίνει το ίδιο και σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, η σύγκριση 2021 με 2019 έχει θετικό πρόσημο, αφού το 2019 είχαν σημειωθεί 856 τροχαία (751 το 2021), με 50 (έναντι 35 το 2021) νεκρούς, 44 βαριά τραυματίες (36 το 2019) και 995 ελαφρά τραυματίες (790 το 2021).

Επιστρέφοντας στα στατιστικά του Απριλίου 2021, τα περισσότερα τροχαία σημειώθηκαν -λογικά αν σκεφτούμε τον πληθυσμό- στην Αττική (59,8%), ενώ "ακολουθεί" η Κεντρική Μακεδονία με 18,5%.

Οι περισσότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών καταγράφηκαν επίσης στην Αττική (34,3%), με Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα, να έχουν από 14,3% σε αυτή τη θλιβερή στατιστική.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Φέρνει αποτελέσματα το νέο τεστ του Euro NCAP
Η τελευταία δοκιμασία που έχει εισάγει το Euro NCAP φαίνεται πως φέρνει αποτελέσματα, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, τρία νέα μοντέλα Ευρωπαίων κατασκευαστών έλαβαν 5 αστέρια, διαθέτοντας ...(περισσότερα)
Η μείωση των θανάτων δεν είναι αρκετή, σύμφωνα με το ETSC
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέα δεδομένα, αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρώπης για το 2016. ...(περισσότερα)
3 βασικές ενέργειες συντήρησης του αυτοκινήτου μας στην καραντίνα
Η καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, έχει μειώσει πάρα πολύ τα χιλιόμετρα που πραγματοποιούμε με το αυτοκίνητο. Διαβάστε ποιες είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για την συντή...(περισσότερα)
Απόσπαση προσοχής: Παραμένει στις κύριες αιτίες τροχαίων σε Ευρώπη και Ελλάδα
Αν και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την Οδική Ασφάλεια φαινομενικά αυξάνεται, η απόσπαση προσοχής, συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και...(περισσότερα)
Φθορά ελαστικών και η αναγνώρισή της
Η αναγνώριση της φθοράς στα ελαστικά παίζει σημαντικό ρόλο για τη σωστή στιγμή αντικατάστασής τους - Διαβάστε ποιοι παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν. ...(περισσότερα)
Υψηλά τα επίπεδα ασφάλειας στο WRC!
Στο πρόσφατο Ράλλυ Γερμανίας, 9ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC), οι Γάλλοι Stephane Lefebvre-Gabin Moreau είχαν μια άσχημη έξοδο με πολλά χιλιόμετρα, που θα μπορούσε να προξενήσει πολύ ...(περισσότερα)
Έξοδος από το δρόμο, η βασική αιτία θανάτων στην Victoria της Αυστραλίας
Δημοσίευμα του ιδιαίτερα δραστήριου οργανισμού οδικής ασφάλειας της Αυστραλίας, Transport Accident Commission, αναφέρει πως οι έξοδοι από το δρόμο παραμένουν η σημαντικότερη αιτία θανάτων και τραυματι...(περισσότερα)
Αττική: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις Ιουνίου
Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, βεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του Ιουνίου καταγράφηκαν 19.562 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 538 τροχαία ατυχήματα, με 12 νεκρούς. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται τα αυτοκίνητα με 5 αστέρια στο Euro NCAP
Το Euro NCAP ανακοίνωσε τα μηνιαία αποτελέσματα ασφαλείας για 4 νέα αυτοκίνητα, τα Kia Niro, Renault Scenic, Subaru Levorg και Toyota Hilux. ...(περισσότερα)
Ξεκίνησε η ισχύς του ορίου 30 χλμ./ώρα στο Παρίσι
Το ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα έχει ήδη υιοθετηθεί στο 60% των δρόμων της πρωτεύουσας της Γαλλίας. ...(περισσότερα)

S5 Box