SAFETY FIRST

Η οδήγηση αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας και ως εκ τούτου, η αντιμετώπισή της απαιτεί τη δέουσα σοβαρότητα.

Η απόλυτη συγκέντρωση είναι επιβεβλημένη όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι, αφού μπορεί να χρειαστούν κλάσματα δευτερολέπτου προκειμένου να πάρουμε μια απόφαση. Ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουμε τα αντανακλαστικά, ώστε να αντιδράσουμε στιγμιαία σε ένα απρόοπτο οπτικό ερέθισμα, όπως ένα αυτοκίνητο που παραβιάζει Stop, ή ένα παιδάκι που εμφανίζεται στο δρόμο. Για αυτό το λόγο, συνίσταται να αποφεύγουμε καταστάσεις που οδηγούν σε απώλεια αυτοσυγκέντρωσης και μείωσης των αντανακλαστικών μας.

Έχει υπολογιστεί πως η αντίδραση του μέσου ανθρώπου σε ένα οπτικό ερέθισμα -από τη στιγμή που θα δούμε κάτι, μέχρι να το επεξεργαστεί ο εγκέφαλός μας και να αντιδράσουμε,- είναι περίπου 1 δευτερόλεπτο. Αυτό, σε κατοικημένες περιοχές όπου κινούμαστε το πολύ με 50 χιλιόμετρα/ώρα, αντιστοιχεί σε περίπου 14 μέτρα/δευτερόλεπτο. Δηλαδή, στο μήκος περίπου 3 αυτοκινήτων. Άρα, από τη στιγμή που θα αντιληφθούμε ένα οπτικό ερέθισμα μέχρι να αντιδράσουμε, θα έχουμε ήδη διασχίσει 14 μέτρα. Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν, ότι τα αντανακλαστικά μας πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να πάρουμε τη σωστή απόφαση-αντίδραση που μπορεί να οδηγήσει σε αποφυγή ενός ατυχήματος.

Τρεις παράγοντες που μειώνουν το βαθμό συγκέντρωσης και τα αντανακλαστικά μας είναι η κούραση, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η περίπτωση ασθένειας. Ας εξετάσουμε κάθε περίπτωση συνοπτικά:

Κούραση
Όταν είμαστε κουρασμένοι, επηρεάζονται τόσο οι αισθήσεις μας, όσο και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε ώστε συμβαίνουν γύρω μας. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην έχουμε την ίδια δυνατότητα εστίασης στο δρόμο, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζουμε με την ίδια άνεση, πιθανούς κινδύνους. Επιπλέον, η ακοή και η ακρίβεια των κινήσεών μας περιορίζονται, ενώ όπως προαναφέραμε, αυξάνεται και ο χρόνος αντίδρασης σε οπτικά ερεθίσματα. Φυσικά, όταν ένας οδηγός καλείται να αποφασίσει σε εκατοστά του δευτερολέπτου για μία απόφαση, είναι σημαντικό να έχει τη διαύγεια πνεύματος ώστε να αποφασίσει σωστά, εγχείρημα που δυσχεραίνεται από την κούραση. Για την πρόληψη από το συγκεκριμένο πρόβλημα, συνίσταται να οδηγούμε ενώ είμαστε ξεκούραστοι, ενώ αν έχουμε να διανύσουμε διαδρομές μεγάλης διάρκειας, να κάνουμε διάλειμμα διάρκειας περίπου 20 λεπτών, ανά 4 ώρες οδήγησης. Ακόμη, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η οδήγηση με γεμάτο στομάχι καθώς αυτό μπορεί να επιφέρει υπνηλία, ενώ ταυτόχρονα ο εξαερισμός του οχήματος θα πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένος, ώστε η ατμόσφαιρα να μην δυσκολεύει την οδήγηση.

Ασθένεια
Σε περίπτωση ασθένειας, είναι πολύ πιθανό να μειωθούν τα αντανακλαστικά μας, είτε λόγω της σωματικής καταπόνησης είτε λόγω της χρήσης φαρμάκων. Για αυτό, είναι χρήσιμο σε περίπτωση χρήσης φαρμάκων ή ασθένειας, να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας προτού οδηγήσουμε. Επίσης, κατά την οδήγηση είναι χρήσιμο να αποφεύγονται έντονες καταστάσεις όπως θυμός, φόβος, μελαγχολία, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια συγκέντρωσης και άρα, μείωση των αντανακλαστικών.

Αλκοόλ
Πρόκειται για μια από τις κυριότερες αιτίες των θανάτων στους δρόμους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η κατανάλωση αλκοόλ, προκαλεί μείωση των αντανακλαστικών μας, δηλαδή της ταχύτητας αντίδρασης σε οπτικό ερέθισμα. Οι αντιδράσεις μας πίσω από το τιμόνι δε γίνονται μόνο πιο αργές, αλλά και λιγότερο ακριβείς. Ακόμη, ανάλογα και με την ποσότητα αλκοόλ που έχει καταναλωθεί, το οπτικό πεδίο του οδηγού περιορίζεται και η όραση θολώνει, με αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση να μην μπορούμε να έχουμε σωστές αντιδράσεις. Επιπλέον, η μείωση της δυνατότητας εστίασης δεν επιτρέπει στους οδηγούς να δουν τους πεζούς, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μειωμένου φωτισμού. Τέλος, παρατηρούνται παραβιάσεις των κανόνων στις διασταυρώσεις, αγνόηση σημάτων κυκλοφορίας όπως "STOP" καθώς και παραβιάσεις κόκκινου σηματοδότη, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό και πολλές περιπτώσεις θανατηφόρο, τροχαίο ατύχημα.

Οι παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν η απώλεια συγκέντρωσης και η μείωση των αντανακλαστικών, που μπορεί να προκληθούν από τις παραπάνω αιτίες. Οπότε καλό είναι να τις έχουμε υπόψη μας, ώστε να επιστρέφουμε κάθε ημέρα ασφαλείς στα αγαπημένα μας πρόσωπα...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος έως το τέλος Ιανουαρίου
Όπως έγινε γνωστό, περίοδος ισχύος αδειών οδήγησης, που έληγαν παρατείνεται μέχρι τουλάχιστον τις 31 Ιανουαρίου - Διαβάστε ποιες κατηγορίες αδειών αφορά η παράταση. ...(περισσότερα)
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία!
Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών στην Ισλανδία
Ένας πρωτότυπος τρόπος βρέθηκε στη μακρινή Ισλανδία, ώστε οι οδηγοί να μειώνουν ταχύτητα και να προσέχουν ακόμη περισσότερο τους πεζούς, όταν εισέρχονται σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. ...(περισσότερα)
Ένα πρωτότυπο με τεχνολογίες ασφαλείας από το μέλλον
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξερευνούν μελλοντικές τεχνολογίες ασφαλείας και το νέο πειραματικό όχημα οδικής ασφάλειας της Mercedes-Benz, ESF 2019, είναι ένα τέτοιο δείγμα. ...(περισσότερα)
Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων κατά τον Απρίλιο
Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει σημαντική αύξηση στα τροχαία που καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, με το lockdown να έχει παίξει πάντως σημαντικό ρόλο σε α...(περισσότερα)
Η κίνηση στη ΛΕΑ θα φέρει μεγαλύτερες ποινές
Αυτό τουλάχιστον ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Διπλή αξιολόγηση για την ανίχνευση πεζών από το Euro NCAP
Το EuroNCAP έχει δημιουργήσει ακόμη μια δοκιμασία για τα νέα αυτοκίνητα, που αφορά στο Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), μια τεχνολογία που αφορά σ...(περισσότερα)
Η αύξηση στις τιμές καυσίμων οδηγεί σε πιο οικολογικές μορφές μετακίνησης
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία καταδεικνύει πως η νέα αύξηση στην τιμή των καυσίμων, έχει φέρει στο προσκήνιο πιο "πράσινους" τρόπους μετακίνησης. ...(περισσότερα)
Αυτοκίνητα που επικοινωνούν μεταξύ τους;
Μπορεί ο τίτλος να περιγράφει ένα σενάριο που φαντάζει μακρινό, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική... ...(περισσότερα)
Μ. Βρετανία: Ποια είναι η πρώτη κλήση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε πως το πρώτο τηλεφώνημα που κάνουν οι οδηγοί εφόσον εμπλακούν σε μικρής έκτασης τροχαίο ατύχημα, δεν είναι αυτό που πιθανώς θα περιμέναμε. ...(περισσότερα)

S5 Box