SAFETY FIRST

Η οδήγηση αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας και ως εκ τούτου, η αντιμετώπισή της απαιτεί τη δέουσα σοβαρότητα.

Η απόλυτη συγκέντρωση είναι επιβεβλημένη όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι, αφού μπορεί να χρειαστούν κλάσματα δευτερολέπτου προκειμένου να πάρουμε μια απόφαση. Ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουμε τα αντανακλαστικά, ώστε να αντιδράσουμε στιγμιαία σε ένα απρόοπτο οπτικό ερέθισμα, όπως ένα αυτοκίνητο που παραβιάζει Stop, ή ένα παιδάκι που εμφανίζεται στο δρόμο. Για αυτό το λόγο, συνίσταται να αποφεύγουμε καταστάσεις που οδηγούν σε απώλεια αυτοσυγκέντρωσης και μείωσης των αντανακλαστικών μας.

Έχει υπολογιστεί πως η αντίδραση του μέσου ανθρώπου σε ένα οπτικό ερέθισμα -από τη στιγμή που θα δούμε κάτι, μέχρι να το επεξεργαστεί ο εγκέφαλός μας και να αντιδράσουμε,- είναι περίπου 1 δευτερόλεπτο. Αυτό, σε κατοικημένες περιοχές όπου κινούμαστε το πολύ με 50 χιλιόμετρα/ώρα, αντιστοιχεί σε περίπου 14 μέτρα/δευτερόλεπτο. Δηλαδή, στο μήκος περίπου 3 αυτοκινήτων. Άρα, από τη στιγμή που θα αντιληφθούμε ένα οπτικό ερέθισμα μέχρι να αντιδράσουμε, θα έχουμε ήδη διασχίσει 14 μέτρα. Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν, ότι τα αντανακλαστικά μας πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να πάρουμε τη σωστή απόφαση-αντίδραση που μπορεί να οδηγήσει σε αποφυγή ενός ατυχήματος.

Τρεις παράγοντες που μειώνουν το βαθμό συγκέντρωσης και τα αντανακλαστικά μας είναι η κούραση, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η περίπτωση ασθένειας. Ας εξετάσουμε κάθε περίπτωση συνοπτικά:

Κούραση
Όταν είμαστε κουρασμένοι, επηρεάζονται τόσο οι αισθήσεις μας, όσο και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε ώστε συμβαίνουν γύρω μας. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην έχουμε την ίδια δυνατότητα εστίασης στο δρόμο, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζουμε με την ίδια άνεση, πιθανούς κινδύνους. Επιπλέον, η ακοή και η ακρίβεια των κινήσεών μας περιορίζονται, ενώ όπως προαναφέραμε, αυξάνεται και ο χρόνος αντίδρασης σε οπτικά ερεθίσματα. Φυσικά, όταν ένας οδηγός καλείται να αποφασίσει σε εκατοστά του δευτερολέπτου για μία απόφαση, είναι σημαντικό να έχει τη διαύγεια πνεύματος ώστε να αποφασίσει σωστά, εγχείρημα που δυσχεραίνεται από την κούραση. Για την πρόληψη από το συγκεκριμένο πρόβλημα, συνίσταται να οδηγούμε ενώ είμαστε ξεκούραστοι, ενώ αν έχουμε να διανύσουμε διαδρομές μεγάλης διάρκειας, να κάνουμε διάλειμμα διάρκειας περίπου 20 λεπτών, ανά 4 ώρες οδήγησης. Ακόμη, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η οδήγηση με γεμάτο στομάχι καθώς αυτό μπορεί να επιφέρει υπνηλία, ενώ ταυτόχρονα ο εξαερισμός του οχήματος θα πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένος, ώστε η ατμόσφαιρα να μην δυσκολεύει την οδήγηση.

Ασθένεια
Σε περίπτωση ασθένειας, είναι πολύ πιθανό να μειωθούν τα αντανακλαστικά μας, είτε λόγω της σωματικής καταπόνησης είτε λόγω της χρήσης φαρμάκων. Για αυτό, είναι χρήσιμο σε περίπτωση χρήσης φαρμάκων ή ασθένειας, να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας προτού οδηγήσουμε. Επίσης, κατά την οδήγηση είναι χρήσιμο να αποφεύγονται έντονες καταστάσεις όπως θυμός, φόβος, μελαγχολία, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια συγκέντρωσης και άρα, μείωση των αντανακλαστικών.

Αλκοόλ
Πρόκειται για μια από τις κυριότερες αιτίες των θανάτων στους δρόμους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η κατανάλωση αλκοόλ, προκαλεί μείωση των αντανακλαστικών μας, δηλαδή της ταχύτητας αντίδρασης σε οπτικό ερέθισμα. Οι αντιδράσεις μας πίσω από το τιμόνι δε γίνονται μόνο πιο αργές, αλλά και λιγότερο ακριβείς. Ακόμη, ανάλογα και με την ποσότητα αλκοόλ που έχει καταναλωθεί, το οπτικό πεδίο του οδηγού περιορίζεται και η όραση θολώνει, με αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση να μην μπορούμε να έχουμε σωστές αντιδράσεις. Επιπλέον, η μείωση της δυνατότητας εστίασης δεν επιτρέπει στους οδηγούς να δουν τους πεζούς, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μειωμένου φωτισμού. Τέλος, παρατηρούνται παραβιάσεις των κανόνων στις διασταυρώσεις, αγνόηση σημάτων κυκλοφορίας όπως "STOP" καθώς και παραβιάσεις κόκκινου σηματοδότη, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό και πολλές περιπτώσεις θανατηφόρο, τροχαίο ατύχημα.

Οι παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν η απώλεια συγκέντρωσης και η μείωση των αντανακλαστικών, που μπορεί να προκληθούν από τις παραπάνω αιτίες. Οπότε καλό είναι να τις έχουμε υπόψη μας, ώστε να επιστρέφουμε κάθε ημέρα ασφαλείς στα αγαπημένα μας πρόσωπα...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αλλαγή ελαστικού στο δρόμο
Η ποιότητα κατασκευής των σύγχρονων ελαστικών από μεγάλους κατασκευαστές βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως το φαινόμενο του κλαταρίσματος, έχει αποφευχθεί εντελώς. ...(περισσότερα)
Τα συστήματα ασφαλείας που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω βελτίωσης του επιπέδου προστασίας επιβατών, πεζών και δικυκλιστών, ολοένα και περισσότερα οχήματα στην Ευρώπη θα διαθέτουν υποχρεωτικά τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδη...(περισσότερα)
Άνω των 55 ετών τα περισσότερα θύματα από τροχαία το 2018
Η στατιστική της Ελληνικής Αστυνομίας για τους νεκρούς από τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας το 2018, δείχνει τον αριθμό των θανάτων ανά ηλικιακή κατηγορία. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 παραβάσεις την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου
Η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου χαρακτηρίζεται συνήθως από χαλάρωση, όμως αυτό δε συμβαίνει στην περίπτωση των τροχαίων παραβάσεων, οι οποίες παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα σε όλη την Επικράτεια. ...(περισσότερα)
Υπέρ του ελέγχου στοιχείων μέσω κάμερας οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί
Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, είναι υπέρ του ελέγχου μέσω κάμερας στους δρόμους, στοιχείων όπως αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ή αν έχουν πληρ...(περισσότερα)
Πώς σχετίζεται η τηλεργασία με τα τροχαία ατυχήματα;
Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη φαντάζουν σχετικές μεταξύ τους, όμως έρευνα στο Βέλγιο καταδεικνύει πως η αύξηση της τηλεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Υψηλά τα επίπεδα ασφάλειας στο WRC!
Στο πρόσφατο Ράλλυ Γερμανίας, 9ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC), οι Γάλλοι Stephane Lefebvre-Gabin Moreau είχαν μια άσχημη έξοδο με πολλά χιλιόμετρα, που θα μπορούσε να προξενήσει πολύ ...(περισσότερα)
Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στην υπηρεσία της ιατρικής;
Όπως φαίνεται, η σχέση του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού με την Ιατρική γίνεται ολοένα και πιο στενή χάρη στη δυνατότητα εφαρμογής της προηγμένης εφαρμοσμένης τεχνολογίας που έχει χρησιμοποιηθεί στον κάθε ...(περισσότερα)
Ξεκίνησε η ισχύς του ορίου 30 χλμ./ώρα στο Παρίσι
Το ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα έχει ήδη υιοθετηθεί στο 60% των δρόμων της πρωτεύουσας της Γαλλίας. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε και στην οποία περιλαμβάνεται το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν 20.508 παραβάσεις. ...(περισσότερα)

S5 Box