SAFETY FIRST

Η οδήγηση αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας και ως εκ τούτου, η αντιμετώπισή της απαιτεί τη δέουσα σοβαρότητα.

Η απόλυτη συγκέντρωση είναι επιβεβλημένη όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι, αφού μπορεί να χρειαστούν κλάσματα δευτερολέπτου προκειμένου να πάρουμε μια απόφαση. Ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουμε τα αντανακλαστικά, ώστε να αντιδράσουμε στιγμιαία σε ένα απρόοπτο οπτικό ερέθισμα, όπως ένα αυτοκίνητο που παραβιάζει Stop, ή ένα παιδάκι που εμφανίζεται στο δρόμο. Για αυτό το λόγο, συνίσταται να αποφεύγουμε καταστάσεις που οδηγούν σε απώλεια αυτοσυγκέντρωσης και μείωσης των αντανακλαστικών μας.

Έχει υπολογιστεί πως η αντίδραση του μέσου ανθρώπου σε ένα οπτικό ερέθισμα -από τη στιγμή που θα δούμε κάτι, μέχρι να το επεξεργαστεί ο εγκέφαλός μας και να αντιδράσουμε,- είναι περίπου 1 δευτερόλεπτο. Αυτό, σε κατοικημένες περιοχές όπου κινούμαστε το πολύ με 50 χιλιόμετρα/ώρα, αντιστοιχεί σε περίπου 14 μέτρα/δευτερόλεπτο. Δηλαδή, στο μήκος περίπου 3 αυτοκινήτων. Άρα, από τη στιγμή που θα αντιληφθούμε ένα οπτικό ερέθισμα μέχρι να αντιδράσουμε, θα έχουμε ήδη διασχίσει 14 μέτρα. Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν, ότι τα αντανακλαστικά μας πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να πάρουμε τη σωστή απόφαση-αντίδραση που μπορεί να οδηγήσει σε αποφυγή ενός ατυχήματος.

Τρεις παράγοντες που μειώνουν το βαθμό συγκέντρωσης και τα αντανακλαστικά μας είναι η κούραση, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και η περίπτωση ασθένειας. Ας εξετάσουμε κάθε περίπτωση συνοπτικά:

Κούραση
Όταν είμαστε κουρασμένοι, επηρεάζονται τόσο οι αισθήσεις μας, όσο και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε ώστε συμβαίνουν γύρω μας. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην έχουμε την ίδια δυνατότητα εστίασης στο δρόμο, με αποτέλεσμα να μην εντοπίζουμε με την ίδια άνεση, πιθανούς κινδύνους. Επιπλέον, η ακοή και η ακρίβεια των κινήσεών μας περιορίζονται, ενώ όπως προαναφέραμε, αυξάνεται και ο χρόνος αντίδρασης σε οπτικά ερεθίσματα. Φυσικά, όταν ένας οδηγός καλείται να αποφασίσει σε εκατοστά του δευτερολέπτου για μία απόφαση, είναι σημαντικό να έχει τη διαύγεια πνεύματος ώστε να αποφασίσει σωστά, εγχείρημα που δυσχεραίνεται από την κούραση. Για την πρόληψη από το συγκεκριμένο πρόβλημα, συνίσταται να οδηγούμε ενώ είμαστε ξεκούραστοι, ενώ αν έχουμε να διανύσουμε διαδρομές μεγάλης διάρκειας, να κάνουμε διάλειμμα διάρκειας περίπου 20 λεπτών, ανά 4 ώρες οδήγησης. Ακόμη, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η οδήγηση με γεμάτο στομάχι καθώς αυτό μπορεί να επιφέρει υπνηλία, ενώ ταυτόχρονα ο εξαερισμός του οχήματος θα πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένος, ώστε η ατμόσφαιρα να μην δυσκολεύει την οδήγηση.

Ασθένεια
Σε περίπτωση ασθένειας, είναι πολύ πιθανό να μειωθούν τα αντανακλαστικά μας, είτε λόγω της σωματικής καταπόνησης είτε λόγω της χρήσης φαρμάκων. Για αυτό, είναι χρήσιμο σε περίπτωση χρήσης φαρμάκων ή ασθένειας, να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας προτού οδηγήσουμε. Επίσης, κατά την οδήγηση είναι χρήσιμο να αποφεύγονται έντονες καταστάσεις όπως θυμός, φόβος, μελαγχολία, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια συγκέντρωσης και άρα, μείωση των αντανακλαστικών.

Αλκοόλ
Πρόκειται για μια από τις κυριότερες αιτίες των θανάτων στους δρόμους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η κατανάλωση αλκοόλ, προκαλεί μείωση των αντανακλαστικών μας, δηλαδή της ταχύτητας αντίδρασης σε οπτικό ερέθισμα. Οι αντιδράσεις μας πίσω από το τιμόνι δε γίνονται μόνο πιο αργές, αλλά και λιγότερο ακριβείς. Ακόμη, ανάλογα και με την ποσότητα αλκοόλ που έχει καταναλωθεί, το οπτικό πεδίο του οδηγού περιορίζεται και η όραση θολώνει, με αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση να μην μπορούμε να έχουμε σωστές αντιδράσεις. Επιπλέον, η μείωση της δυνατότητας εστίασης δεν επιτρέπει στους οδηγούς να δουν τους πεζούς, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μειωμένου φωτισμού. Τέλος, παρατηρούνται παραβιάσεις των κανόνων στις διασταυρώσεις, αγνόηση σημάτων κυκλοφορίας όπως "STOP" καθώς και παραβιάσεις κόκκινου σηματοδότη, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό και πολλές περιπτώσεις θανατηφόρο, τροχαίο ατύχημα.

Οι παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν η απώλεια συγκέντρωσης και η μείωση των αντανακλαστικών, που μπορεί να προκληθούν από τις παραπάνω αιτίες. Οπότε καλό είναι να τις έχουμε υπόψη μας, ώστε να επιστρέφουμε κάθε ημέρα ασφαλείς στα αγαπημένα μας πρόσωπα...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Πιέσεις για μπλοκάρισμα της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση!
Οι φωνές για την παρεμπόδιση της χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ολοένα και πληθαίνουν, με μεγάλους Φορείς Οδικής Ασφάλειας να κάνουν διάβημα προς εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η...(περισσότερα)
4 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν το κινητό ενώ οδηγούν
Για ακόμη μια φορά, έρευνα καταδεικνύει πως χρειάζεται πολλή δουλειά συνειδητοποίηση ακόμη, ώστε η Οδική Ασφάλεια να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Πάσχα 2022: Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα οχήματα που εξαιρούντα
H Τροχαία θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν πιο ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων κατά την περίοδο του Πάσχα. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Ελλειμματική χρηματοδότηση στην Οδική Ασφάλεια
Η χρηματοδότηση για έρευνα στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, παρουσιάζει σαφή μείωση σε όλη την Ευρώπη, με τους ερευνητές να κρούουν κώδωνα κινδύνου. ...(περισσότερα)
1 στους 2 Βρετανούς ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τον ίδρυμα Brake, που ασχολείται με την Οδική Ασφάλεια στη Μ. Βρετανία, το 52% των Βρετανών οδηγών ομολογεί ότι ξεπερνά τα όρια των 20 μιλίων/ώρα, στις περιοχές που υπά...(περισσότερα)
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Οι επερχόμενες αλλαγές
Τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σε πρόσφατες συνεντεύξεις ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. ...(περισσότερα)
Ευρωβουλή: Όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα εντός πόλεων για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ορίσει ως ανώτατο όριο για κίνηση εντός πόλεων τα 30 χλμ./ώρα, ενώ επεξεργάζεται και αρκετά ακόμη μέτρα για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)
Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)

S5 Box