SAFETY FIRST

Η κατάλληλη πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας παίζει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια, με την εξωτερική θερμοκρασία να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε κάθε περίπτωση.

Αρκετοί οδηγοί δεν γνωρίζουν πως η σωστή πίεση ελαστικών είναι απαραίτητη κατά την οδήγηση, αφού μπορεί να επιφέρει μεταβολή της πρόσφυσης, καθώς ακόμη και της κατανάλωσης.

Βασικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της κατάλληλης πίεσης ελαστικών είναι η εξωτερική θερμοκρασία -κατά συνέπεια και η θερμοκρασία του οδοστρώματος,- η οποία αποτελεί βασικό λόγο για αλλαγές στην πίεση των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, καθαυτή.

Είναι λοιπόν προφανές, ότι οι ιδανικές πιέσεις των ελαστικών δεν είναι ίδιες το χειμώνα και το καλοκαίρι, ενώ μεταβάλλονται και αν το οδόστρωμα είναι στεγνό ή βρεγμένο.

Όπως μας ενημερώνει η Pirelli, σε γενικές γραμμές η πίεση των ελαστικών μειώνεται το χειμώνα, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι αυξάνεται.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι η αύξηση του όγκου θερμού αέρα. Δηλαδή, η αύξηση της θερμοκρασίας θα έχει επίδραση και στην πίεση των ελαστικών, η οποία θα μπορούσε να καταστεί υψηλότερη από εκείνη που ενδείκνυται από την εκάστοτε μάρκα και βρίσκεται στο εγχειρίδιο χρήσης του οχήματος.

Κατά το χειμώνα συμβαίνει το αντίθετο, με την πίεση να πέφτει κάτω από αυτή την τιμή.

Επιστρέφοντας στις... καλοκαιρινές ρυθμίσεις, η αύξηση που προκαλείται από τη ζέστη ή λανθασμένο έλεγχο, προκαλεί άνιση φθορά των ελαστικών, κυρίως στο κέντρο, καθώς και μειωμένη πρόσφυση.

Αυτός είναι και ο λόγος που σε αρκετές περιπτώσεις, οι κατασκευαστές προτείνουν διαφορετικές τιμές πίεσης ελαστικών εμπρός και πίσω, ενώ εφόσον έχει προτιμηθεί μια κοινή τιμή, αυτό γίνεται για βέλτιστη οδηγική άνεση.Εφόσον στο ταξίδι, ο αριθμός των επιβατών

είναι αυξημένος και υπάρχουν αποσκευές, το αυξημένο βάρος σημαίνει πως θα ήταν καλό, η πίεση ελαστικών να αυξηθεί.
Επειδή κάθε αυτοκίνητο έχει τις δικές του ιδανικές μετρήσεις, είναι χρήσιμο να συμβουλευόμαστε τις τιμές που προτείνονται από τον κατασκευαστή, μέσω του εγχειριδίου χρήσης.

Ένα σύνηθες λάθος που κάνουμε, αν θελήσουμε να μειώσουμε τις πιέσεις ελαστικών το καλοκαίρι, είναι πως προβαίνουμε στην αλλαγή ενόσω αυτά είναι ζεστά.

Αυτό μειώνει το βαθμό ορθότητας της μέτρησης, οπότε είναι καλύτερο τέτοιες ενέργειες να γίνονται, όταν τα ελαστικά είναι κρύα.

Για τη σωστή οριοθέτηση της πίεσης των ελαστικών του αυτοκινήτου μας, είναι χρήσιμο να ακολουθήσουμε 3 βασικούς κανόνες.

Πρώτον, τα ελαστικά να είναι κρύα. Αυτό σημαίνει το αυτοκίνητο να ήταν σταματημένο σε σκιά για τουλάχιστον δύο ώρες, ή να έχουμε οδηγήσει για λιγότερα από 3 χλμ. με χαμηλή ταχύτητα.

Δεύτερον, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, που δε μας επιτρέπει να πετύχουμε μείωση της θερμοκρασίας των ελαστικών μας, πρέπει να προσθέσουμε όχι περισσότερα από 4-5 psi, σε σύγκριση με την "κρύα" τιμή που ορίζεται από τον κατασκευαστή.
Ακόμη και έτσι όμως, με την πρώτη ευκαιρία να ελέγξουμε ξανά την πίεση των ελαστικών μας, όταν αυτά θα έχουν κρυώσει, με την πρώτη ευκαιρία.

Τρίτον, εφόσον στα ελαστικά τοποθετηθεί άζωτο, η ανάγκη ελέγχου της πίεσης δεν εξαλείφεται.

Photo: Pirelli

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Επικίνδυνη οδήγηση: Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει αυστηρές τιμωρίες
Η Βουλή των Ελλήνων προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με τις τιμωρίες σε περίπτωση επικίνδυνης οδήγησης να γίνονται πιο αυστηρές. ...(περισσότερα)
Προτάσεις για 11 βελτιώσεις στα νέα αυτοκίνητα έως το 2021
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 ...(περισσότερα)
Πρωτοβουλία ενάντια στην οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών στις ΗΠΑ
Η National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, π...(περισσότερα)
Μείωση των ορίων ταχύτητας στη Γαλλία
Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν από τα 90, στα 80 χιλιόμετρα/ώρα, σε 400.000 χιλιόμετρα του γαλλικού οδικού δικτύου. ...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για τον Δεκαπενταύγουστο
Η Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε τα επιπλέον μέτρα που έχουν ληφθεί, ενόψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου. ...(περισσότερα)
0 αστέρια σε Crash Test
Μια είδηση που δε συνηθίζουμε να διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό έφτασε από το Δελχί της Ινδίας, όπου αυτές τις ημέρες περνούν από Crash Test, υπό την αιγίδα του Global NCAP, αφού 5 μοντέλα που παράγον...(περισσότερα)
Επικίνδυνες υποσυνείδητες προκαταλήψεις για την οδήγηση
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέδειξε πως η πλειονότητα των ανθρώπων έχουν υποσυνείδητες προκαταλήψεις για τη διαδικασία της οδήγησης, οι οποίες μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία και την ασ...(περισσότερα)
Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)
Τα θανατηφόρα τροχαία με αριθμούς
Το 2016 πλησιάζει στο τέλος του και παρουσιάζουμε ορισμένα αριθμητικά στοιχεία από τα ατυχήματα στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2014, όπως αυτά έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Αστυνομ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά της κατανάλωσης αλκοόλ από άντρες και γυναίκες
Σε προηγούμενο  άρθρο, είχαμε αναφερθεί στην έρευνα που παρουσίασε το ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Traffic Injury Research Foundation (TIRF), με αντικείμενο τη διαφορετική αντιμετώπιση του φαινομέ...(περισσότερα)

S5 Box