SAFETY FIRST

H TAC (Transport Accident Commission) παρουσίασε τον Graham, ένα γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου, που με βάση την κατασκευή του θα μπορούσε να αντέξει τα τροχαία ατυχήματα και να βγαίνει δίχως τραυματισμό από αυτά!


Ο Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας που έχει ως έδρα την Victoria της Αυστραλίας προέβη σε μια διαφορετική κίνηση, συνδυάζοντας την τέχνη και την επιστήμη προκειμένου να καταδείξει με τον πλέον εμφανή τρόπο πόσο ευάλωτοι είμαστε σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η TAC συνεργάστηκε με τον κορυφαίο χειρουργό Christian Kenfield, τον ειδικό ερευνητή στον τομέα των Ατυχημάτων του Πανεπιστημίου Monash David Logan και τη διεθνώς αναγνωρισμένη εικαστικό Patricia Piccinini, με τον "Graham" να αποτελεί το, εντυπωσιακό, αποτέλεσμα.

SafetyFirst Graham02

Για τον σχεδιασμό του Grahman, ελήφθησαν υπ' όψιν τα αριθμητικά δεδομένα των αποτελεσμάτων των συγκρούσεων στους δρόμους. Έτσι, τα σωματικά του χαρακτηριστικά διαμορφώθηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να αντέξει τις δυνάμεις που ασκούνται στο ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος. Σημειώνεται, πως οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντέξει δυνάμεις συγκρούσεων, με ταχύτητα που οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν μόνοι τους, δίχως τη βοήθεια των αυτοκινήτων.

SafetyFirst Graham03

Ο διευθυντής της TAC Joe Calafiore δήλωσε σχετικά: "Οι άνθρωποι μπορεί να επιβιώσουν από μία σύγκρουση που θα έχουν οι ίδιοι τρέχοντας με μεγάλη ταχύτητα, με έναν τοίχο, όμως αυτό δε συμβαίνει στην περίπτωση των αυτοκινήτων, καθώς οι ταχύτητες και οι δυνάμεις που αναπτύσσονται είναι μεγαλύτερες και οι πιθανότητες επιβίωσης, πολύ μικρότερες. Τα αυτοκίνητα έχουν πλέον γίνει πολύ ταχύτερα από τους ανθρώπους και ο Graham μας βοηθά να κατανοήσουμε γιατί απαιτείται η βελτίωση κάθε μέρους του οδικού συστήματος, ώστε να προστατευτούμε από τα δικά μας λάθη. Πρέπει να αποδεχθούμε πως ως άνθρωποι θα κάνουμε πάντα λάθη, αλλά πως η σύγχρονη τεχνολογία ασφαλείας των αυτοκινήτων, καθώς επίσης και ο σχεδιασμός των οδικών δικτύων από πλευράς ασφάλειας, μειώνουν δραστικά τις δυνάμεις που ασκούνται στα ανθρώπινα σώματα κατά τη στιγμή ενός ατυχήματος, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης".

SafetyFirst Graham04

Η εγκατάσταση που δημιούργησε η Patricia Piccinini θα παρουσιάζεται στην Βιβλιοθήκη της Victoria έως τις 8 Αυγούστου, ενώ μετά ο Graham θα "περιοδεύσει" στην Αυστραλία, στοιχείο ενδεικτικό της διαφορετικής αντιμετώπισης που υπάρχει στον τομέα της οδικής ασφάλειας, σε σύγκριση με τη χώρα μας. Σημειώνεται, πως όσοι είδαν από κοντά τον Graham είχαν τη δυνατότητα, μέσω χρήσης του νέου συστήματος Google Tango, να δουν μέσα από το δέρμα του γλυπτού ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τα μοναδικά του χαρακτηριστικά, θα "τον προστατεύσουν" από έναν σοβαρό τραυματισμό. Εξυπακούεται, πως στο πλαίσιο της έκθεσης έχει δημιουργηθεί πλήρες σχολικό εγχειρίδιο ώστε οι μαθητές που θα δουν τον Graham να κατανοήσουν την κατασκευή, αλλά και για μελλοντική χρήση. Ο Graham είναι το αποτέλεσμα μιας διαφορετικής πρωτοβουλίας οδικής ασφάλειας, που συνδυάζει την επιστήμη με την τέχνη καταδεικνύοντας μεταξύ άλλων, τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας σε άλλες χώρες, σε αντίθεση με τη δική μας, που τέτοιες πρωτοβουλίες φαντάζουν σαν όνειρα θερινής νυκτός.

Πάντως, να σημειώσουμε πως στο διαδίκτυο υπήρξαν και ορισμένες αντιδράσεις λόγω της εξωτερικής εμφάνισης του Graham, αφού πολλοί υποστήριξαν πως παιδιά που έχουν αυτό το όνομα μπορεί να αντιμετωπίσουν bullying από τους συνομηλίκους τους στο σχολείο, εξαιτίας της άσχημης εμφάνισης του γλυπτού...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Άνω των 55 ετών τα περισσότερα θύματα από τροχαία το 2018
Η στατιστική της Ελληνικής Αστυνομίας για τους νεκρούς από τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας το 2018, δείχνει τον αριθμό των θανάτων ανά ηλικιακή κατηγορία. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 27.577 παραβάσεις σε 9 ημέρες
Οι περισσότερες παραβάσεις διαπιστώθηκαν στην Αττική, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Ψηφιακές υπηρεσίες  για άδειες οδήγησης σε όλη τη χώρα από το gov.gr
Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναφορικά με τις άδειες οδήγησης είναι πια διαθέσιμες μέσω του gov.gr σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας πριν από τα Χριστούγεννα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 18-24 Δεκεμβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν περισσότερες από 20.000 παραβάσεις - Διαβάστε πώς κατανέμονται αυτές ανά τύπο και περιοχή. ...(περισσότερα)
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα συστήματα C-ITS
Η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε το πόρισμά της σχετικά με την πλατφόρμα C-ITS (Cooperative Intelligent Transport Systems), το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις με...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικού στο δρόμο
Η ποιότητα κατασκευής των σύγχρονων ελαστικών από μεγάλους κατασκευαστές βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως το φαινόμενο του κλαταρίσματος, έχει αποφευχθεί εντελώς. ...(περισσότερα)
Όχι στην τοποθέτηση των παιδιών στο παιδικό κάθισμα με μπουφάν
Μόλις χαμηλώσει η θερμοκρασία, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να διατηρούμε το μπουφάν στο αυτοκίνητο και ακριβώς το ίδιο, κάνουμε για τα παιδιά τα οποία κάθονται στο παιδικό κάθισμα. ...(περισσότερα)
Η αύξηση στις τιμές καυσίμων οδηγεί σε πιο οικολογικές μορφές μετακίνησης
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία καταδεικνύει πως η νέα αύξηση στην τιμή των καυσίμων, έχει φέρει στο προσκήνιο πιο "πράσινους" τρόπους μετακίνησης. ...(περισσότερα)
Αυτοκίνητα που επικοινωνούν μεταξύ τους;
Μπορεί ο τίτλος να περιγράφει ένα σενάριο που φαντάζει μακρινό, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική... ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 22.720 παραβάσεις σε μια εβδομάδα
Η Τροχαία ανακοίνωσε πως κατά το χρονικό διάστημα 29 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου 2023, βεβαιώθηκαν 22.720 παραβάσεις, ως αποτέλεσμα των 100.547 τροχονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν. ...(περισσότερα)

S5 Box