SAFETY FIRST

H TAC (Transport Accident Commission) παρουσίασε τον Graham, ένα γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου, που με βάση την κατασκευή του θα μπορούσε να αντέξει τα τροχαία ατυχήματα και να βγαίνει δίχως τραυματισμό από αυτά!


Ο Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας που έχει ως έδρα την Victoria της Αυστραλίας προέβη σε μια διαφορετική κίνηση, συνδυάζοντας την τέχνη και την επιστήμη προκειμένου να καταδείξει με τον πλέον εμφανή τρόπο πόσο ευάλωτοι είμαστε σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η TAC συνεργάστηκε με τον κορυφαίο χειρουργό Christian Kenfield, τον ειδικό ερευνητή στον τομέα των Ατυχημάτων του Πανεπιστημίου Monash David Logan και τη διεθνώς αναγνωρισμένη εικαστικό Patricia Piccinini, με τον "Graham" να αποτελεί το, εντυπωσιακό, αποτέλεσμα.

SafetyFirst Graham02

Για τον σχεδιασμό του Grahman, ελήφθησαν υπ' όψιν τα αριθμητικά δεδομένα των αποτελεσμάτων των συγκρούσεων στους δρόμους. Έτσι, τα σωματικά του χαρακτηριστικά διαμορφώθηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να αντέξει τις δυνάμεις που ασκούνται στο ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος. Σημειώνεται, πως οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντέξει δυνάμεις συγκρούσεων, με ταχύτητα που οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν μόνοι τους, δίχως τη βοήθεια των αυτοκινήτων.

SafetyFirst Graham03

Ο διευθυντής της TAC Joe Calafiore δήλωσε σχετικά: "Οι άνθρωποι μπορεί να επιβιώσουν από μία σύγκρουση που θα έχουν οι ίδιοι τρέχοντας με μεγάλη ταχύτητα, με έναν τοίχο, όμως αυτό δε συμβαίνει στην περίπτωση των αυτοκινήτων, καθώς οι ταχύτητες και οι δυνάμεις που αναπτύσσονται είναι μεγαλύτερες και οι πιθανότητες επιβίωσης, πολύ μικρότερες. Τα αυτοκίνητα έχουν πλέον γίνει πολύ ταχύτερα από τους ανθρώπους και ο Graham μας βοηθά να κατανοήσουμε γιατί απαιτείται η βελτίωση κάθε μέρους του οδικού συστήματος, ώστε να προστατευτούμε από τα δικά μας λάθη. Πρέπει να αποδεχθούμε πως ως άνθρωποι θα κάνουμε πάντα λάθη, αλλά πως η σύγχρονη τεχνολογία ασφαλείας των αυτοκινήτων, καθώς επίσης και ο σχεδιασμός των οδικών δικτύων από πλευράς ασφάλειας, μειώνουν δραστικά τις δυνάμεις που ασκούνται στα ανθρώπινα σώματα κατά τη στιγμή ενός ατυχήματος, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης".

SafetyFirst Graham04

Η εγκατάσταση που δημιούργησε η Patricia Piccinini θα παρουσιάζεται στην Βιβλιοθήκη της Victoria έως τις 8 Αυγούστου, ενώ μετά ο Graham θα "περιοδεύσει" στην Αυστραλία, στοιχείο ενδεικτικό της διαφορετικής αντιμετώπισης που υπάρχει στον τομέα της οδικής ασφάλειας, σε σύγκριση με τη χώρα μας. Σημειώνεται, πως όσοι είδαν από κοντά τον Graham είχαν τη δυνατότητα, μέσω χρήσης του νέου συστήματος Google Tango, να δουν μέσα από το δέρμα του γλυπτού ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τα μοναδικά του χαρακτηριστικά, θα "τον προστατεύσουν" από έναν σοβαρό τραυματισμό. Εξυπακούεται, πως στο πλαίσιο της έκθεσης έχει δημιουργηθεί πλήρες σχολικό εγχειρίδιο ώστε οι μαθητές που θα δουν τον Graham να κατανοήσουν την κατασκευή, αλλά και για μελλοντική χρήση. Ο Graham είναι το αποτέλεσμα μιας διαφορετικής πρωτοβουλίας οδικής ασφάλειας, που συνδυάζει την επιστήμη με την τέχνη καταδεικνύοντας μεταξύ άλλων, τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας σε άλλες χώρες, σε αντίθεση με τη δική μας, που τέτοιες πρωτοβουλίες φαντάζουν σαν όνειρα θερινής νυκτός.

Πάντως, να σημειώσουμε πως στο διαδίκτυο υπήρξαν και ορισμένες αντιδράσεις λόγω της εξωτερικής εμφάνισης του Graham, αφού πολλοί υποστήριξαν πως παιδιά που έχουν αυτό το όνομα μπορεί να αντιμετωπίσουν bullying από τους συνομηλίκους τους στο σχολείο, εξαιτίας της άσχημης εμφάνισης του γλυπτού...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Πόδια στο ταμπλό: Μια θανάσιμα κακή συνήθεια
Όταν βάζουμε τα πόδια στα ταμπλό ενώ βρισκόμαστε στη θέση του συνοδηγού διαπράττουμε ένα τεράστιο λάθος, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος, έστω και με μικρή ταχύτητα, οι επιπτώσεις θα είναι από σπάσιμο π...(περισσότερα)
Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)
701 νεκροί σε 10.740 τροχαία το 2019
Σε αντίστοιχα επίπεδα με το 2018 κινήθηκαν ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων, αλλά και των θυμάτων στους δρόμους της χώρας μας κατά το 2019, δείχνοντας πως επί της ουσίας, δεν έχει υπάρξει κάποια σημ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία!
Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ...(περισσότερα)
Μια σκληρή τιμωρία επεφύλαξε Γερμανός αστυνομικός, προς τους περίεργους οδηγούς οι οποίοι σταματούσαν σε σημείο που έγινε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, για να φωτογραφίσουν το "θέαμα". ...(περισσότερα)
Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Διπλή αξιολόγηση για την ανίχνευση πεζών από το Euro NCAP
Το EuroNCAP έχει δημιουργήσει ακόμη μια δοκιμασία για τα νέα αυτοκίνητα, που αφορά στο Σύστημα Αυτόνομου Φρεναρίσματος Έκτακτης Ανάγκης (Autonomous Emergency Braking - AEB), μια τεχνολογία που αφορά σ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά της κατανάλωσης αλκοόλ από άντρες και γυναίκες
Σε προηγούμενο  άρθρο, είχαμε αναφερθεί στην έρευνα που παρουσίασε το ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Traffic Injury Research Foundation (TIRF), με αντικείμενο τη διαφορετική αντιμετώπιση του φαινομέ...(περισσότερα)
Προτάσεις για 11 βελτιώσεις στα νέα αυτοκίνητα έως το 2021
Στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις προτάσεις της οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική τοποθέτηση 11 ...(περισσότερα)

S5 Box