SAFETY FIRST

H TAC (Transport Accident Commission) παρουσίασε τον Graham, ένα γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου, που με βάση την κατασκευή του θα μπορούσε να αντέξει τα τροχαία ατυχήματα και να βγαίνει δίχως τραυματισμό από αυτά!


Ο Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας που έχει ως έδρα την Victoria της Αυστραλίας προέβη σε μια διαφορετική κίνηση, συνδυάζοντας την τέχνη και την επιστήμη προκειμένου να καταδείξει με τον πλέον εμφανή τρόπο πόσο ευάλωτοι είμαστε σε περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η TAC συνεργάστηκε με τον κορυφαίο χειρουργό Christian Kenfield, τον ειδικό ερευνητή στον τομέα των Ατυχημάτων του Πανεπιστημίου Monash David Logan και τη διεθνώς αναγνωρισμένη εικαστικό Patricia Piccinini, με τον "Graham" να αποτελεί το, εντυπωσιακό, αποτέλεσμα.

SafetyFirst Graham02

Για τον σχεδιασμό του Grahman, ελήφθησαν υπ' όψιν τα αριθμητικά δεδομένα των αποτελεσμάτων των συγκρούσεων στους δρόμους. Έτσι, τα σωματικά του χαρακτηριστικά διαμορφώθηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να αντέξει τις δυνάμεις που ασκούνται στο ανθρώπινο σώμα κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος. Σημειώνεται, πως οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αντέξει δυνάμεις συγκρούσεων, με ταχύτητα που οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν μόνοι τους, δίχως τη βοήθεια των αυτοκινήτων.

SafetyFirst Graham03

Ο διευθυντής της TAC Joe Calafiore δήλωσε σχετικά: "Οι άνθρωποι μπορεί να επιβιώσουν από μία σύγκρουση που θα έχουν οι ίδιοι τρέχοντας με μεγάλη ταχύτητα, με έναν τοίχο, όμως αυτό δε συμβαίνει στην περίπτωση των αυτοκινήτων, καθώς οι ταχύτητες και οι δυνάμεις που αναπτύσσονται είναι μεγαλύτερες και οι πιθανότητες επιβίωσης, πολύ μικρότερες. Τα αυτοκίνητα έχουν πλέον γίνει πολύ ταχύτερα από τους ανθρώπους και ο Graham μας βοηθά να κατανοήσουμε γιατί απαιτείται η βελτίωση κάθε μέρους του οδικού συστήματος, ώστε να προστατευτούμε από τα δικά μας λάθη. Πρέπει να αποδεχθούμε πως ως άνθρωποι θα κάνουμε πάντα λάθη, αλλά πως η σύγχρονη τεχνολογία ασφαλείας των αυτοκινήτων, καθώς επίσης και ο σχεδιασμός των οδικών δικτύων από πλευράς ασφάλειας, μειώνουν δραστικά τις δυνάμεις που ασκούνται στα ανθρώπινα σώματα κατά τη στιγμή ενός ατυχήματος, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης".

SafetyFirst Graham04

Η εγκατάσταση που δημιούργησε η Patricia Piccinini θα παρουσιάζεται στην Βιβλιοθήκη της Victoria έως τις 8 Αυγούστου, ενώ μετά ο Graham θα "περιοδεύσει" στην Αυστραλία, στοιχείο ενδεικτικό της διαφορετικής αντιμετώπισης που υπάρχει στον τομέα της οδικής ασφάλειας, σε σύγκριση με τη χώρα μας. Σημειώνεται, πως όσοι είδαν από κοντά τον Graham είχαν τη δυνατότητα, μέσω χρήσης του νέου συστήματος Google Tango, να δουν μέσα από το δέρμα του γλυπτού ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο τα μοναδικά του χαρακτηριστικά, θα "τον προστατεύσουν" από έναν σοβαρό τραυματισμό. Εξυπακούεται, πως στο πλαίσιο της έκθεσης έχει δημιουργηθεί πλήρες σχολικό εγχειρίδιο ώστε οι μαθητές που θα δουν τον Graham να κατανοήσουν την κατασκευή, αλλά και για μελλοντική χρήση. Ο Graham είναι το αποτέλεσμα μιας διαφορετικής πρωτοβουλίας οδικής ασφάλειας, που συνδυάζει την επιστήμη με την τέχνη καταδεικνύοντας μεταξύ άλλων, τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας σε άλλες χώρες, σε αντίθεση με τη δική μας, που τέτοιες πρωτοβουλίες φαντάζουν σαν όνειρα θερινής νυκτός.

Πάντως, να σημειώσουμε πως στο διαδίκτυο υπήρξαν και ορισμένες αντιδράσεις λόγω της εξωτερικής εμφάνισης του Graham, αφού πολλοί υποστήριξαν πως παιδιά που έχουν αυτό το όνομα μπορεί να αντιμετωπίσουν bullying από τους συνομηλίκους τους στο σχολείο, εξαιτίας της άσχημης εμφάνισης του γλυπτού...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Παράταση ισχύος για τις άδειες οδήγησης που λήγουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την παράταση ισχύος κατά 3 μήνες, στις άδειες οδήγησης που λήγουν στην περίοδο 3 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Αύξηση της παραβίασης ορίων ταχύτητας λόγω του κορωνοϊού
Η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στις περισσότερες χώρες λόγω της πανδημίας του COVID-19, έχει επιφέρει αύξηση των παραβιάσεων στα όρια ταχύτητας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)
Λειτουργία οδήγησης στα smartphones;
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα τα τελευταίας τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα, τα γνωστά σε όλους smartphones να ήταν εφοδιασμένα, εκτός από λειτουργία πτήσης και με λειτουργία οδήγησης; ...(περισσότερα)
Εγκύκλιος για παράταση ισχύος σε όσες άδειες έληγαν εντός του Νοεμβρίου
Μέσω εγκυκλίου που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, δόθηκε παράταση τρίμηνης διάρκειας μεταξύ άλλων, στην ισχύ των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών επαγγελματ...(περισσότερα)
Κάλεσμα για υποχρεωτικά alcohol interlocks
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 5000 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν ως αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Αξιολόγηση στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης από το Euro NCAP
Ο οργανισμός Euro NCAP δημιούργησε ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης των νέων οχημάτων, όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. ...(περισσότερα)
Φύλο και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Πρόσφατη έρευνα στον Καναδά, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την αντίληψή μας σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, για άντρες και γυναίκες. ...(περισσότερα)
Πώς σχετίζεται η τιμωρία του Vettel με την Οδική Ασφάλεια;
Όσοι παρακολουθούν στενά τη Formula 1,θα γνωρίζουν ήδη για το ζήτημα που απασχολεί το σπορ τις τελευταίες ημέρες, το οποίο είναι το συμβάν μεταξύ των δύο κορυφαίων πιλότων, Sebastian Vettel και Lewis ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 8000 παραβάσεις σε δύο εβδομάδες
Τη σειρά ελέγχων υπό τη γενικότερη ονομασία "παράβαση της εβδομάδας" συνέχισε η Τροχαία τις περασμένες εβδομάδες, εστιάζοντας αρχικά στη μη χρήση κράνους και έπειτα, σε υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση...(περισσότερα)
Σύστημα προειδοποίησης κίνησης στην αντίθετη λωρίδα από την Bosch
Η Bosch εξελίσσει ένα ειδικό σύστημα για την αντιμετώπιση ενός από τα πιο σημαντικά προβλήματα στους δρόμους της Ευρώπης, την κίνηση στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας ...(περισσότερα)

S5 Box