SAFETY FIRST

Η διατήρηση των ελαστικών του οχήματός μας σε καλή κατάσταση, παίζει σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Καθώς αποτελούν το σημείο επαφής του αυτοκινήτου με το δρόμο, τα ελαστικά έχουν ζωτική σημασία για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των οδικών μετακινήσεων.

Κατά συνέπεια, η σωστή συντήρηση προκειμένου να παρέχουν τη βέλτιστη δυνατή πρόσφυση, είναι θεμελιώδης, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στη χώρα μας, ως επί το πλείστον δε χρησιμοποιούμε ελαστικά ανάλογα με την εποχή.

Δηλαδή, οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που το ενδεδειγμένο, κυρίως από πλευράς συνολικού κόστους, ελαστικό, είναι το επονομαζόμενο «All Season».

Επειδή ο χειμώνας έχει φτάσει, θυμόμαστε ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε όσον αφορά στα ελαστικά μας, αντλώντας περιεχόμενο από την τεχνογνωσία της Pirelli.

Καταρχάς, είναι σημαντικό να αλλάζουμε τα ελαστικά μας στους άξονες (εμπρός, πίσω), ώστε να φτάσουμε σε ομοιόμορφη φθορά, ανά 10.000-15.000 χλμ., ενώ σε περίπτωση που το αυτοκίνητο υπερφορτώνεται, συνίσταται αλλαγή ακόμη πιο σύντομα.

Καθώς η πλειονότητα των νέων αυτοκινήτων έχει κίνηση στους εμπρός τροχούς, τα εμπρός ελαστικά φθείρονται πιο γρήγορα, οπότε η αλλαγή εμπρός-πίσω πρέπει να γίνεται τακτικά, ώστε και το αυτοκίνητο να παρουσιάζει μεγαλύτερη σταθερότητα.

Ακόμη μια παράμετρος που παίζει σημαντικό ρόλο, είναι η πίεση των ελαστικών, αφού λανθασμένες τιμές πίεσης μπορεί να επιφέρουν απώλεια πρόσφυσης ή και αυξημένη φθορά.

Το εκάστοτε αυτοκίνητο διαθέτει συγκεκριμένες ενδεδειγμένες πιέσεις, οι οποίες καταγράφονται τόσο στο εγχειρίδιο, όσο και σε ετικέτα στην πόρτα του οδηγού ή στο εσωτερικό του καπακιού στο ρεζερβουάρ καυσίμου.

Ταυτόχρονα, στα νέα αυτοκίνητα υπάρχει ειδική ένδειξη, η οποία ανάβει στο ταμπλό σε περίπτωση ανίχνευσης μειωμένης πίεσης σε κάποιο ελαστικό.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να γίνεται τουλάχιστον μηνιαίος έλεγχος πίεσης, καθώς τυχόν απότομη πτώση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πρόσφυσης και ελέγχου του αυτοκινήτου.

Ιδιαίτερα πριν από ταξίδια, ο έλεγχος και ορισμός της κατάλληλης πίεσης ελαστικών, είναι ζωτικής σημασίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε συνθήκες βροχής, η ενδεδειγμένη πίεση αυξάνεται.

Μια και η αναφορά στη φθορά, σημαντική είναι και η διαμόρφωση μιας μεθόδου παρακολούθησης αυτής, ώστε να καταστεί σαφές ποια είναι η κατάλληλη στιγμή αντικατάστασης των ελαστικών.

Κατανοητή ένδειξη της φθοράς, παρέχεται από το ακρωνύμιο TWI (Tread Wear Indicator – Δείκτης Φθοράς Πέλματος) το οποίο χαράσσεται στο πλάι του ελαστικού. Παρατηρώντας το πέλμα στο ύψος αυτής της επιγραφής, ένα μικρό μπλοκ από καουτσούκ ύψους 1,6 χιλιοστών βρίσκεται στο κάτω μέρος μιας διαμήκους αυλακιάς του πέλματος.

Αν η φθορά φτάνει στο ίδιο ύψος με το μπλοκ, έχει έρθει η ώρα αντικατάστασης του ελαστικού τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και επειδή θα βρίσκεται στο όριο χρήσης που προβλέπεται από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πάντως, υπάρχει σοβαρή περίπτωση τα ελαστικά να παρουσιάσουν ανώμαλη και ανομοιόμορφη φθορά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η συχνή κίνηση σε δρόμο με πολλές στροφές προς μία κατεύθυνση (πχ περισσότερες αριστερές στροφές) ένας δρόμος ) ή ένα μηχανικό πρόβλημα του οχήματος.

Για παράδειγμα, η φθορά που εντοπίζεται στο κέντρο του πέλματος μπορεί να οφείλεται σε πολύ υψηλή πίεση, ενώ η πολύ χαμηλή πίεση του ελαστικού οδηγεί συνήθως σε φθορά του «ώμου».

Επιπρόσθετα, τυχόν ασύμμετρη φθορά της πλευράς των ελαστικών, πιθανώς οφείλεται σε πρόβλημα σύγκλισης, όμως σε τέτοια περίπτωση η πιο λογική κίνηση, είναι η επίσκεψη στον εξειδικευμένο συνεργάτη τοποθέτησης ελαστικών.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash – Johnathan Kaufman

Περισσότερα Safety First

Τρισδιάστατη διάβαση πεζών στην Ισλανδία
Ένας πρωτότυπος τρόπος βρέθηκε στη μακρινή Ισλανδία, ώστε οι οδηγοί να μειώνουν ταχύτητα και να προσέχουν ακόμη περισσότερο τους πεζούς, όταν εισέρχονται σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. ...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών και στην Ελλάδα
Οι 3D διαβάσεις πεζών στη χώρα μας είναι γεγονός και μία τέτοια βρίσκεται κοντά σε δύο σχολεία, στο Χαλάνδρι Αττικής. ...(περισσότερα)
Κυβερνητική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια: Πρώτη συνεδρίαση
Η Κυβερνητική Επιτροπή Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Αξιολόγηση στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης από το Euro NCAP
Ο οργανισμός Euro NCAP δημιούργησε ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης των νέων οχημάτων, όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. ...(περισσότερα)
Οι Έλληνες πρώτοι στις βρισιές κατά την οδήγηση
Πολλοί θα το είχαμε υποψιαστεί, ωστόσο τώρα υπάρχουν και απτές αποδείξεις, χάρη στην έρευνα του Vinci Autoroutes Foundation, καθώς οι Έλληνες κατέχουν την πρωτιά στο βρίσιμο κατά τη διάρκεια της οδήγη...(περισσότερα)
Γαλλία: Δίπλωμα οδήγησης στα 17 έτη
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι νέοι της χώρας θα μπορούν να λαμβάνουν άδεια οδήγησης από την ηλικία των 17 ετών. ...(περισσότερα)
Αύξηση 7,2% στις τροχαίες παραβάσεις το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, σχετικά με τις παραβάσεις που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους το 2017, δίνοντας μάλιστα άμεση σύγκριση με τις αντίστοιχες παραβά...(περισσότερα)
Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)
Μείωση των θανάτων κατά 2% στους Ευρωπαϊκούς δρόμους
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση των 28 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλέττα της Μάλτας, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν το 2016 κατά 2% σε σύγκριση με την ...(περισσότερα)

S5 Box