SAFETY FIRST

Η τεχνολογία γεωεντοπισμού (geofencing) που δοκιμάζεται από την Ford, αφορά στην αυτόματη μείωση ταχύτητας οχημάτων σε αστικές περιοχές.

Είναι γνωστό πως η Ford δίνει έμφαση στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών της τεχνολογίας γεωεντοπισμού (geofencing), η οποία προσφέρει τη δυνατότητα αυτόματης μείωσης ταχύτητας ενός οχήματος, σε γεωγραφικά εντοπισμένες ζώνες κυκλοφορίας με όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα.

Ο γεωεντοπισμός είναι ένα εικονικό γεωγραφικό σύνορο, που δυνητικά θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις πινακίδες ορίων ταχύτητας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που δεν είναι εμφανώς τοποθετημένες, σε σημεία εντός πόλεων όπου απαιτείται κίνηση με περιορισμένη ταχύτητα όπως σχολεία, νοσοκομεία ή εμπορικά κέντρα.

Το σύστημα Geofencing Speed Limit Control, μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο ασφάλειας για οδηγούς-επιβάτες οχημάτων, καθώς και πεζούς.

Ακόμη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από την Ford, "θα μπορούσε να βοηθήσει τους οδηγούς να αποφύγουν την επιβολή προστίμου λόγω ακούσιας παραβίασης του ορίου ταχύτητας και να βελτιώσει οπτικά την εικόνα της περιοχής παραπλεύρως των δρόμων".

SF Geofencing01

Ο παράγοντας "Ταχύτητα"

Είναι γνωστό πως η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτων από τροχαία ατυχήματα.

Στην Ευρώπη, οι θάνατοι πεζών και δικυκλιστών αφορούν μέχρι και το 29% των συνολικών τροχαίων ατυχημάτων.

Η δημιουργία ζωνών κίνησης με ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα, που έχει αναπτυχθεί σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και του πλανήτη, θεωρείται εκ των βασικών μέτρων για μείωση της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα σε αστικές περιοχές.

Είναι προφανές, πως όσο αυξάνεται η ταχύτητα, τόσο μειώνεται η δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασης σε περίπτωση ανάγκης (π.χ. παιδί που διασχίζει απρόσεκτα το δρόμο), ενώ και οι συνέπειες πιθανής σύγκρουσης είναι σαφώς μεγαλύτερες.

Για να μειωθεί η πιθανότητα -και δυνατότητα- κίνησης με υπερβολική ταχύτητα, η Ford εφοδιάζει τα αυτοκίνητά της με αρκετά τεχνολογικά συστήματα υποστήριξης οδηγού, όπως τα Intelligent Speed Assist, Adaptive Cruise Control και Stop&Go.

Στα παραπάνω δοκιμάζεται να προστεθεί το Geofencing Speed Limit Control, που θεωρείται πιο ευέλικτο, έχοντας δυνατότητα να χρησιμοποιείται τόσο σε επιβατικά, όσο και σε επαγγελματικά οχήματα.

SF Geofencing03

Η λειτουργία του Geofencing

Το Geofencing Speed Limit Control είναι προϊόν συνεργασίας των ομάδων μηχανικών της Ford στο Palo Alto των ΗΠΑ και το Aachen της Γερμανίας.

Στη βάση του συστήματος βρίσκεται η διασύνδεση του εκάστοτε οχήματος με το σύστημα γεωεντοπισμού (Geofencing), για ανίχνευση και ανταλλαγή δεδομένων μέσω GPS.

Μόλις διαπιστωθεί ένα νέο όριο ταχύτητας, αυτό αναβοσβήνει μέσω σχετικής ένδειξης στο ταμπλό, κάτω από την τρέχουσα ταχύτητα του οχήματος.

Με βάση την περιοχή γεωεντοπισμού, δηλαδή την αρχή και το τέλος της σχετικής σήμανσης, το όχημα μειώνεται-προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητά του, εντός του ορίου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως υπάρχει δυνατότητα παράκαμψης του συστήματος ανά πάσα στιγμή, ενώ σε μελλοντική εξέλιξη μπορεί να υπάρξει δυνατότητα, ώστε οι οδηγοί να δημιουργούν δικές τους ζώνες γεωεντοπισμού, για ταχύτητες έως και 20 χλμ./ώρα.

Ακόμη, τα όρια ταχύτητας θα μπορούν να οριστούν με δυναμικό τρόπο, έχοντας ως βάση επιμέρους κινδύνους, όπως προσωρινά οδικά έργα, ή αυξημένη κίνηση λόγω ώρα αιχμής.

SF Geofencing04

Επιπλέον, η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να επιφέρει μείωση των οδικών σημάτων που υπάρχουν στους δρόμους, βοηθώντας τόσο στην περιβαλλοντικά αποσυμφόρηση, όσο και στην καλύτερη συγκέντρωση των οδηγών.

Αυτή την περίοδο, η Ford πραγματοποιεί δοκιμές του συστήματος σε επιλεγμένες ζώνες ορίων ταχύτητας 30 ή 50 χλμ./ώρα στην Κολωνία της Γερμανίας.

Η διαδικασία, που πραγματοποιείται με αμιγώς ηλεκτρικά E-Transit, αναμένεται να έχει διάρκεια έως τον Μάρτιο του 2023.

Δείτε το σχετικό video

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Περί απαγόρευσης της οδήγησης στους ηλικιωμένους...
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια σε αρκετές χώρες, σχετικά με την διαχείριση της άδειας οδήγησης των ηλικιωμένων. ...(περισσότερα)
Χριστούγεννα: Σημαντικό ποσοστό Βρετανών θα οδηγήσει υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτει ότι το ποσοστό Βρετανών οδηγών που θα βρεθούν πίσω από το τιμόνι υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, μόνο αμελητέο δεν π...(περισσότερα)
Το ανώτατο επιτρεπτό όριο αλκοόλ ανά την Ευρώπη
Μεγάλη συζήτηση γίνεται στην Ευρώπη σχετικά με τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες τους. ...(περισσότερα)
Θάνατοι από τροχαία και διαφθορά...
Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό ερευνών και μελέτη στατιστικών τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ των θανάτων από τροχαία ατυχήματα και τα ποσοστά διαφθοράς σε μία χώρα είναι ευθέως ανάλογη. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Μείωση 54% στα θανατηφόρα τροχαία μεταξύ 2010-2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα θανατηφόρα τροχαία του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 17% λιγότερα σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ τω...(περισσότερα)
Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021
Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, έδειξαν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της χώρας μας. ...(περισσότερα)
Η.Π.Α.: Όσο αυξάνεται η τιμή ενός αυτοκινήτου, μειώνεται η πιθανότητα παραχώρησης προτεραιότητας σε πεζό από τους οδηγούς
Η εν λόγω έρευνα, αφορούσε στη συμπεριφορά των Αμερικανών οδηγών σε διαβάσεις πεζών, αλλά και σε παράγοντες που μπορεί να την επηρεάζουν, όπως το κόστος κτήσης του αυτοκινήτου, ή το χρώμα και φύλο του...(περισσότερα)
Παράταση ισχύος για τις άδειες οδήγησης που λήγουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την παράταση ισχύος κατά 3 μήνες, στις άδειες οδήγησης που λήγουν στην περίοδο 3 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: O τρόπος βαθμολόγησης
Το συνολικό σκορ υπολογίζεται ως άθροισμα πόντων της κάθε ενότητας ενώ πρέπει οπωσδήποτε σε καμιά ενότητα να μην υπάρχει βαθμός κάτω από τη βάση. ...(περισσότερα)
Οι τροχαίες παραβάσεις κατά την περίοδο του Πάσχα
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 15 Απριλίου-2 Μαΐου, η Τροχαία κατέγραψε 55.534 παραβάσεις έπειτα από 250.690 ελέγχους στη χώρα μας. ...(περισσότερα)

S5 Box