SAFETY FIRST

Η τεχνολογία γεωεντοπισμού (geofencing) που δοκιμάζεται από την Ford, αφορά στην αυτόματη μείωση ταχύτητας οχημάτων σε αστικές περιοχές.

Είναι γνωστό πως η Ford δίνει έμφαση στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών της τεχνολογίας γεωεντοπισμού (geofencing), η οποία προσφέρει τη δυνατότητα αυτόματης μείωσης ταχύτητας ενός οχήματος, σε γεωγραφικά εντοπισμένες ζώνες κυκλοφορίας με όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα.

Ο γεωεντοπισμός είναι ένα εικονικό γεωγραφικό σύνορο, που δυνητικά θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις πινακίδες ορίων ταχύτητας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που δεν είναι εμφανώς τοποθετημένες, σε σημεία εντός πόλεων όπου απαιτείται κίνηση με περιορισμένη ταχύτητα όπως σχολεία, νοσοκομεία ή εμπορικά κέντρα.

Το σύστημα Geofencing Speed Limit Control, μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο ασφάλειας για οδηγούς-επιβάτες οχημάτων, καθώς και πεζούς.

Ακόμη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από την Ford, "θα μπορούσε να βοηθήσει τους οδηγούς να αποφύγουν την επιβολή προστίμου λόγω ακούσιας παραβίασης του ορίου ταχύτητας και να βελτιώσει οπτικά την εικόνα της περιοχής παραπλεύρως των δρόμων".

SF Geofencing01

Ο παράγοντας "Ταχύτητα"

Είναι γνωστό πως η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτων από τροχαία ατυχήματα.

Στην Ευρώπη, οι θάνατοι πεζών και δικυκλιστών αφορούν μέχρι και το 29% των συνολικών τροχαίων ατυχημάτων.

Η δημιουργία ζωνών κίνησης με ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα, που έχει αναπτυχθεί σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και του πλανήτη, θεωρείται εκ των βασικών μέτρων για μείωση της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα σε αστικές περιοχές.

Είναι προφανές, πως όσο αυξάνεται η ταχύτητα, τόσο μειώνεται η δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασης σε περίπτωση ανάγκης (π.χ. παιδί που διασχίζει απρόσεκτα το δρόμο), ενώ και οι συνέπειες πιθανής σύγκρουσης είναι σαφώς μεγαλύτερες.

Για να μειωθεί η πιθανότητα -και δυνατότητα- κίνησης με υπερβολική ταχύτητα, η Ford εφοδιάζει τα αυτοκίνητά της με αρκετά τεχνολογικά συστήματα υποστήριξης οδηγού, όπως τα Intelligent Speed Assist, Adaptive Cruise Control και Stop&Go.

Στα παραπάνω δοκιμάζεται να προστεθεί το Geofencing Speed Limit Control, που θεωρείται πιο ευέλικτο, έχοντας δυνατότητα να χρησιμοποιείται τόσο σε επιβατικά, όσο και σε επαγγελματικά οχήματα.

SF Geofencing03

Η λειτουργία του Geofencing

Το Geofencing Speed Limit Control είναι προϊόν συνεργασίας των ομάδων μηχανικών της Ford στο Palo Alto των ΗΠΑ και το Aachen της Γερμανίας.

Στη βάση του συστήματος βρίσκεται η διασύνδεση του εκάστοτε οχήματος με το σύστημα γεωεντοπισμού (Geofencing), για ανίχνευση και ανταλλαγή δεδομένων μέσω GPS.

Μόλις διαπιστωθεί ένα νέο όριο ταχύτητας, αυτό αναβοσβήνει μέσω σχετικής ένδειξης στο ταμπλό, κάτω από την τρέχουσα ταχύτητα του οχήματος.

Με βάση την περιοχή γεωεντοπισμού, δηλαδή την αρχή και το τέλος της σχετικής σήμανσης, το όχημα μειώνεται-προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητά του, εντός του ορίου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως υπάρχει δυνατότητα παράκαμψης του συστήματος ανά πάσα στιγμή, ενώ σε μελλοντική εξέλιξη μπορεί να υπάρξει δυνατότητα, ώστε οι οδηγοί να δημιουργούν δικές τους ζώνες γεωεντοπισμού, για ταχύτητες έως και 20 χλμ./ώρα.

Ακόμη, τα όρια ταχύτητας θα μπορούν να οριστούν με δυναμικό τρόπο, έχοντας ως βάση επιμέρους κινδύνους, όπως προσωρινά οδικά έργα, ή αυξημένη κίνηση λόγω ώρα αιχμής.

SF Geofencing04

Επιπλέον, η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να επιφέρει μείωση των οδικών σημάτων που υπάρχουν στους δρόμους, βοηθώντας τόσο στην περιβαλλοντικά αποσυμφόρηση, όσο και στην καλύτερη συγκέντρωση των οδηγών.

Αυτή την περίοδο, η Ford πραγματοποιεί δοκιμές του συστήματος σε επιλεγμένες ζώνες ορίων ταχύτητας 30 ή 50 χλμ./ώρα στην Κολωνία της Γερμανίας.

Η διαδικασία, που πραγματοποιείται με αμιγώς ηλεκτρικά E-Transit, αναμένεται να έχει διάρκεια έως τον Μάρτιο του 2023.

Δείτε το σχετικό video

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Υπνηλία στο τιμόνι: Συμβουλές για την αποφυγή της
Είναι γνωστό πως η κούραση αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, πολλές φορές με ολέθριες συνέπειες. Ο Βρετανικός Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας "IAM RoadSmart", που έχει μεγάλη δρά...(περισσότερα)
Όχι στην τοποθέτηση των παιδιών στο παιδικό κάθισμα με μπουφάν
Μόλις χαμηλώσει η θερμοκρασία, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να διατηρούμε το μπουφάν στο αυτοκίνητο και ακριβώς το ίδιο, κάνουμε για τα παιδιά τα οποία κάθονται στο παιδικό κάθισμα. ...(περισσότερα)
Praise Awards 2016
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) έχει δημιουργήσει τα "Praise Awards", βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που έχουν πάρει μέτρα για τη β...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: 4 στους 10 οδηγούς δε γνωρίζουν το όριο οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ
Δυστυχώς η άγνοια για σημαντικές παραμέτρους της οδήγησης φαίνεται πως υφίσταται και σε θεωρητικά προηγμένες χώρες, όπως εκείνες που απαρτίζουν την Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Γαλλία: Δίπλωμα οδήγησης στα 17 έτη
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι νέοι της χώρας θα μπορούν να λαμβάνουν άδεια οδήγησης από την ηλικία των 17 ετών. ...(περισσότερα)
Εκστρατεία εναντίον της χρήσης τηλεφώνου κατά την οδήγηση στην Αγγλία
Μεγάλη έκταση έχει πάρει η εκστρατεία ενάντια στη χρήση τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης στην Αγγλία, με την Theresa May να συμμετέχει προσωπικά σε αυτήν. ...(περισσότερα)
Υψηλά τα επίπεδα ασφάλειας στο WRC!
Στο πρόσφατο Ράλλυ Γερμανίας, 9ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC), οι Γάλλοι Stephane Lefebvre-Gabin Moreau είχαν μια άσχημη έξοδο με πολλά χιλιόμετρα, που θα μπορούσε να προξενήσει πολύ ...(περισσότερα)
Μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ Heineken και Formula 1
H FOM (Formula One Management) σε πολυετή χορηγική συμφωνία με τη γνωστή ζυθοποιία Heineken, η οποία θα είναι από τον αγώνα της Μόντσα, που θα μετονομαστεί σε Formula 1 Gran Premio Heineken D' Italia ...(περισσότερα)
Ανησυχητικά αποτελέσματα για την οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ή φαρμάκων
Η οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ή χαπιών είναι ένα ζήτημα που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, γεγονός που αποδεικνύεται στην περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας. ...(περισσότερα)
Πώς επηρεάζεται η πίεση των ελαστικών μας από τη ζέστη
Η κατάλληλη πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας παίζει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια, με την εξωτερική θερμοκρασία να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)

S5 Box