SAFETY FIRST

Η τεχνολογία γεωεντοπισμού (geofencing) που δοκιμάζεται από την Ford, αφορά στην αυτόματη μείωση ταχύτητας οχημάτων σε αστικές περιοχές.

Είναι γνωστό πως η Ford δίνει έμφαση στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών της τεχνολογίας γεωεντοπισμού (geofencing), η οποία προσφέρει τη δυνατότητα αυτόματης μείωσης ταχύτητας ενός οχήματος, σε γεωγραφικά εντοπισμένες ζώνες κυκλοφορίας με όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα.

Ο γεωεντοπισμός είναι ένα εικονικό γεωγραφικό σύνορο, που δυνητικά θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις πινακίδες ορίων ταχύτητας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που δεν είναι εμφανώς τοποθετημένες, σε σημεία εντός πόλεων όπου απαιτείται κίνηση με περιορισμένη ταχύτητα όπως σχολεία, νοσοκομεία ή εμπορικά κέντρα.

Το σύστημα Geofencing Speed Limit Control, μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο ασφάλειας για οδηγούς-επιβάτες οχημάτων, καθώς και πεζούς.

Ακόμη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από την Ford, "θα μπορούσε να βοηθήσει τους οδηγούς να αποφύγουν την επιβολή προστίμου λόγω ακούσιας παραβίασης του ορίου ταχύτητας και να βελτιώσει οπτικά την εικόνα της περιοχής παραπλεύρως των δρόμων".

SF Geofencing01

Ο παράγοντας "Ταχύτητα"

Είναι γνωστό πως η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτων από τροχαία ατυχήματα.

Στην Ευρώπη, οι θάνατοι πεζών και δικυκλιστών αφορούν μέχρι και το 29% των συνολικών τροχαίων ατυχημάτων.

Η δημιουργία ζωνών κίνησης με ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα, που έχει αναπτυχθεί σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και του πλανήτη, θεωρείται εκ των βασικών μέτρων για μείωση της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα σε αστικές περιοχές.

Είναι προφανές, πως όσο αυξάνεται η ταχύτητα, τόσο μειώνεται η δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασης σε περίπτωση ανάγκης (π.χ. παιδί που διασχίζει απρόσεκτα το δρόμο), ενώ και οι συνέπειες πιθανής σύγκρουσης είναι σαφώς μεγαλύτερες.

Για να μειωθεί η πιθανότητα -και δυνατότητα- κίνησης με υπερβολική ταχύτητα, η Ford εφοδιάζει τα αυτοκίνητά της με αρκετά τεχνολογικά συστήματα υποστήριξης οδηγού, όπως τα Intelligent Speed Assist, Adaptive Cruise Control και Stop&Go.

Στα παραπάνω δοκιμάζεται να προστεθεί το Geofencing Speed Limit Control, που θεωρείται πιο ευέλικτο, έχοντας δυνατότητα να χρησιμοποιείται τόσο σε επιβατικά, όσο και σε επαγγελματικά οχήματα.

SF Geofencing03

Η λειτουργία του Geofencing

Το Geofencing Speed Limit Control είναι προϊόν συνεργασίας των ομάδων μηχανικών της Ford στο Palo Alto των ΗΠΑ και το Aachen της Γερμανίας.

Στη βάση του συστήματος βρίσκεται η διασύνδεση του εκάστοτε οχήματος με το σύστημα γεωεντοπισμού (Geofencing), για ανίχνευση και ανταλλαγή δεδομένων μέσω GPS.

Μόλις διαπιστωθεί ένα νέο όριο ταχύτητας, αυτό αναβοσβήνει μέσω σχετικής ένδειξης στο ταμπλό, κάτω από την τρέχουσα ταχύτητα του οχήματος.

Με βάση την περιοχή γεωεντοπισμού, δηλαδή την αρχή και το τέλος της σχετικής σήμανσης, το όχημα μειώνεται-προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητά του, εντός του ορίου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως υπάρχει δυνατότητα παράκαμψης του συστήματος ανά πάσα στιγμή, ενώ σε μελλοντική εξέλιξη μπορεί να υπάρξει δυνατότητα, ώστε οι οδηγοί να δημιουργούν δικές τους ζώνες γεωεντοπισμού, για ταχύτητες έως και 20 χλμ./ώρα.

Ακόμη, τα όρια ταχύτητας θα μπορούν να οριστούν με δυναμικό τρόπο, έχοντας ως βάση επιμέρους κινδύνους, όπως προσωρινά οδικά έργα, ή αυξημένη κίνηση λόγω ώρα αιχμής.

SF Geofencing04

Επιπλέον, η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να επιφέρει μείωση των οδικών σημάτων που υπάρχουν στους δρόμους, βοηθώντας τόσο στην περιβαλλοντικά αποσυμφόρηση, όσο και στην καλύτερη συγκέντρωση των οδηγών.

Αυτή την περίοδο, η Ford πραγματοποιεί δοκιμές του συστήματος σε επιλεγμένες ζώνες ορίων ταχύτητας 30 ή 50 χλμ./ώρα στην Κολωνία της Γερμανίας.

Η διαδικασία, που πραγματοποιείται με αμιγώς ηλεκτρικά E-Transit, αναμένεται να έχει διάρκεια έως τον Μάρτιο του 2023.

Δείτε το σχετικό video

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ολλανδία: Μείωση ορίων ταχύτητας, για μείωση εκπομπής ρύπων
Σε μια κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις, η Ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο μείωσης των ορίων ταχύτητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, με πρώτο στόχο τη μείωση της εκπομπής ρύπων και όχι, ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα και αλκοόλ
Στην κίνηση με υπερβολική ταχύτητα και στην κατανάλωση αλκοόλ στράφηκαν οι έλεγχοι της Τροχαίας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 9-15 Μαρτίου. ...(περισσότερα)
Σύστημα προειδοποίησης κίνησης στην αντίθετη λωρίδα από την Bosch
Η Bosch εξελίσσει ένα ειδικό σύστημα για την αντιμετώπιση ενός από τα πιο σημαντικά προβλήματα στους δρόμους της Ευρώπης, την κίνηση στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας ...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικών: Ένα πρωταρχικό θέμα
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη ευαισθητοποιείται περαιτέρω για την Οδική Ασφάλεια
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλούς Μετακίνησης (European Transport Safety Council), 5 Υπουργοί Μεταφορών Ευρωπαϊκών Κρατών υπέγραψαν από κοινού διακήρυξη προς την Ευρωπαϊ...(περισσότερα)
Έρευνα στις Η.Π.Α. για τη χρήση πίσω ζώνης ασφαλείας
Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των ...(περισσότερα)
Υπνηλία στο τιμόνι: Συμβουλές για την αποφυγή της
Είναι γνωστό πως η κούραση αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, πολλές φορές με ολέθριες συνέπειες. Ο Βρετανικός Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας "IAM RoadSmart", που έχει μεγάλη δρά...(περισσότερα)
Πώς σχετίζεται η τιμωρία του Vettel με την Οδική Ασφάλεια;
Όσοι παρακολουθούν στενά τη Formula 1,θα γνωρίζουν ήδη για το ζήτημα που απασχολεί το σπορ τις τελευταίες ημέρες, το οποίο είναι το συμβάν μεταξύ των δύο κορυφαίων πιλότων, Sebastian Vettel και Lewis ...(περισσότερα)
Υψηλά τα επίπεδα ασφάλειας στο WRC!
Στο πρόσφατο Ράλλυ Γερμανίας, 9ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC), οι Γάλλοι Stephane Lefebvre-Gabin Moreau είχαν μια άσχημη έξοδο με πολλά χιλιόμετρα, που θα μπορούσε να προξενήσει πολύ ...(περισσότερα)
Περισσότερη κίνηση σε σύγκριση με το περσινό lockdown στην Αττική
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση κατά την πρώτη ημέρα του φετινού lockdown, ήταν σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα, πέρυσι. ...(περισσότερα)

S5 Box