SAFETY FIRST

Η τεχνολογία γεωεντοπισμού (geofencing) που δοκιμάζεται από την Ford, αφορά στην αυτόματη μείωση ταχύτητας οχημάτων σε αστικές περιοχές.

Είναι γνωστό πως η Ford δίνει έμφαση στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών της τεχνολογίας γεωεντοπισμού (geofencing), η οποία προσφέρει τη δυνατότητα αυτόματης μείωσης ταχύτητας ενός οχήματος, σε γεωγραφικά εντοπισμένες ζώνες κυκλοφορίας με όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα.

Ο γεωεντοπισμός είναι ένα εικονικό γεωγραφικό σύνορο, που δυνητικά θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις πινακίδες ορίων ταχύτητας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που δεν είναι εμφανώς τοποθετημένες, σε σημεία εντός πόλεων όπου απαιτείται κίνηση με περιορισμένη ταχύτητα όπως σχολεία, νοσοκομεία ή εμπορικά κέντρα.

Το σύστημα Geofencing Speed Limit Control, μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο ασφάλειας για οδηγούς-επιβάτες οχημάτων, καθώς και πεζούς.

Ακόμη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από την Ford, "θα μπορούσε να βοηθήσει τους οδηγούς να αποφύγουν την επιβολή προστίμου λόγω ακούσιας παραβίασης του ορίου ταχύτητας και να βελτιώσει οπτικά την εικόνα της περιοχής παραπλεύρως των δρόμων".

SF Geofencing01

Ο παράγοντας "Ταχύτητα"

Είναι γνωστό πως η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτων από τροχαία ατυχήματα.

Στην Ευρώπη, οι θάνατοι πεζών και δικυκλιστών αφορούν μέχρι και το 29% των συνολικών τροχαίων ατυχημάτων.

Η δημιουργία ζωνών κίνησης με ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα, που έχει αναπτυχθεί σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και του πλανήτη, θεωρείται εκ των βασικών μέτρων για μείωση της κίνησης με υπερβολική ταχύτητα σε αστικές περιοχές.

Είναι προφανές, πως όσο αυξάνεται η ταχύτητα, τόσο μειώνεται η δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασης σε περίπτωση ανάγκης (π.χ. παιδί που διασχίζει απρόσεκτα το δρόμο), ενώ και οι συνέπειες πιθανής σύγκρουσης είναι σαφώς μεγαλύτερες.

Για να μειωθεί η πιθανότητα -και δυνατότητα- κίνησης με υπερβολική ταχύτητα, η Ford εφοδιάζει τα αυτοκίνητά της με αρκετά τεχνολογικά συστήματα υποστήριξης οδηγού, όπως τα Intelligent Speed Assist, Adaptive Cruise Control και Stop&Go.

Στα παραπάνω δοκιμάζεται να προστεθεί το Geofencing Speed Limit Control, που θεωρείται πιο ευέλικτο, έχοντας δυνατότητα να χρησιμοποιείται τόσο σε επιβατικά, όσο και σε επαγγελματικά οχήματα.

SF Geofencing03

Η λειτουργία του Geofencing

Το Geofencing Speed Limit Control είναι προϊόν συνεργασίας των ομάδων μηχανικών της Ford στο Palo Alto των ΗΠΑ και το Aachen της Γερμανίας.

Στη βάση του συστήματος βρίσκεται η διασύνδεση του εκάστοτε οχήματος με το σύστημα γεωεντοπισμού (Geofencing), για ανίχνευση και ανταλλαγή δεδομένων μέσω GPS.

Μόλις διαπιστωθεί ένα νέο όριο ταχύτητας, αυτό αναβοσβήνει μέσω σχετικής ένδειξης στο ταμπλό, κάτω από την τρέχουσα ταχύτητα του οχήματος.

Με βάση την περιοχή γεωεντοπισμού, δηλαδή την αρχή και το τέλος της σχετικής σήμανσης, το όχημα μειώνεται-προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητά του, εντός του ορίου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως υπάρχει δυνατότητα παράκαμψης του συστήματος ανά πάσα στιγμή, ενώ σε μελλοντική εξέλιξη μπορεί να υπάρξει δυνατότητα, ώστε οι οδηγοί να δημιουργούν δικές τους ζώνες γεωεντοπισμού, για ταχύτητες έως και 20 χλμ./ώρα.

Ακόμη, τα όρια ταχύτητας θα μπορούν να οριστούν με δυναμικό τρόπο, έχοντας ως βάση επιμέρους κινδύνους, όπως προσωρινά οδικά έργα, ή αυξημένη κίνηση λόγω ώρα αιχμής.

SF Geofencing04

Επιπλέον, η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να επιφέρει μείωση των οδικών σημάτων που υπάρχουν στους δρόμους, βοηθώντας τόσο στην περιβαλλοντικά αποσυμφόρηση, όσο και στην καλύτερη συγκέντρωση των οδηγών.

Αυτή την περίοδο, η Ford πραγματοποιεί δοκιμές του συστήματος σε επιλεγμένες ζώνες ορίων ταχύτητας 30 ή 50 χλμ./ώρα στην Κολωνία της Γερμανίας.

Η διαδικασία, που πραγματοποιείται με αμιγώς ηλεκτρικά E-Transit, αναμένεται να έχει διάρκεια έως τον Μάρτιο του 2023.

Δείτε το σχετικό video

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αυξάνονται τα αυτοκίνητα με 5 αστέρια στο Euro NCAP
Το Euro NCAP ανακοίνωσε τα μηνιαία αποτελέσματα ασφαλείας για 4 νέα αυτοκίνητα, τα Kia Niro, Renault Scenic, Subaru Levorg και Toyota Hilux. ...(περισσότερα)
Σωστή τοποθέτηση αντικειμένων στο αυτοκίνητο: Ζήτημα υψίστης ασφαλείας
Η σωστή τοποθέτηση αντικειμένου, ειδικά μεγάλου όγκου, στο αυτοκίνητο δεν αφορά μόνο στην άνεση του ταξιδιού αλλά -κυρίως- την ασφάλειά μας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Ψηφιακή ανανέωση άδειας οδήγησης
Όπως έγινε επισήμως γνωστό, η ανανέωση της άδειας οδήγησης καθώς και η απόκτηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από το gov.gr. ...(περισσότερα)
Κυβερνητική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια: Πρώτη συνεδρίαση
Η Κυβερνητική Επιτροπή Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Δακτύλιος: Πότε τίθεται σε ισχύ - ποιοι εξαιρούνται
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε επαναφορά του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
O Άφθαρτος!
H TAC (Transport Accident Commission) παρουσίασε τον Graham, ένα γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου, που με βάση την κατασκευή του θα μπορούσε να αντέξει τα τροχαία ατυχήματα και να βγαίνει δίχως τραυματισμό από...(περισσότερα)
3 βασικές ενέργειες συντήρησης του αυτοκινήτου μας στην καραντίνα
Η καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, έχει μειώσει πάρα πολύ τα χιλιόμετρα που πραγματοποιούμε με το αυτοκίνητο. Διαβάστε ποιες είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για την συντή...(περισσότερα)
Κολομβία: Αύξηση ποδηλατοδρόμων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Στην προσπάθεια καταπολέμησης της μετάδοσης του COVID-19, οι αρχές της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά, αποφάσισαν την αύξηση του μήκους για τους ποδηλατόδρομους της πόλης. ...(περισσότερα)
Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Ελαστικά: Μέτρηση πιέσεων
Τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με το δρόμο και κατά συνέπεια, χρήζουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας. ...(περισσότερα)

S5 Box