SAFETY FIRST

H υπερβολική ταχύτητα αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και οι στατιστικές, το επιβεβαιώνουν.

Αν και τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές ενέργειες στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, τα στατιστικά δεδομένα παραμένουν αμείλικτα. Όπως δείχνουν οι έρευνες, περίπου 500 άνθρωποι χάνουν κάθε εβδομάδα τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα, αριθμός που μεταφράζεται σε 2000 νεκρούς ανά μήνα και σχεδόν 25000 ετησίως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη:

37% των θανάτων από τροχαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβαίνει σε δρόμους πόλεων. Από τις περιπτώσεις οχημάτων που έχουν παρατηρηθεί, υπολογίζεται πως (ανάλογα με τη χώρα), υπάρχει παραβίαση ορίου ταχύτητας από 35 έως 75%.

55% των θανάτων από τροχαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβαίνει σε επαρχιακούς δρόμους. Από τις περιπτώσεις οχημάτων που έχουν παρατηρηθεί, υπολογίζεται πως (ανάλογα με τη χώρα), υπάρχει παραβίαση ορίου ταχύτητας από 9 έως 63%.

8% των θανάτων από τροχαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβαίνει σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας. Από τις περιπτώσεις οχημάτων που έχουν παρατηρηθεί, υπολογίζεται πως (ανάλογα με τη χώρα), υπάρχει παραβίαση ορίου ταχύτητας από 23 έως 59%.

Ακόμη, οι έρευνες έχουν δείξει πως η συντριπτική πλειοψηφία των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων είναι αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνεργάζονται με οργανισμούς οδικής ασφάλειας και θεσμούς, ώστε να βελτιώσουν την παρεχόμενη ασφάλεια των νέων αυτοκινήτων. Ένα σύστημα υποβοήθησης οδηγού που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο, είναι το "Intelligent Speed Assistance".

Πρόκειται για σύστημα που ρυθμίζει την ταχύτητα του αυτοκινήτου, ανάλογα με το επιτρεπόμενο όριο, χωρίς να επιτρέπει στον οδηγό να επιταχύνει περαιτέρω. Το συγκεκριμένο σύστημα, αναμένεται να γίνει υποχρεωτικό σε όλα τα νέα οχήματα έως το 2022.  Σύμφωνα με τα στατιστικά, το ISA θα βοηθήσει στη μείωση των θανάτων κατά 20%, ενώ υπολογίζεται πως μπορεί να εμποδίσει περισσότερους από 25.000 θανάτους, μεταξύ 2022 και 2037.

Ήδη, αρκετές χώρες στην Ευρώπη έχουν μειώσει τα όρια ταχύτητας, με  στόχο την περαιτέρω μείωση των θανάτων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από τροχαία σε επαρχιακούς δρόμους, όπως Νορβηγία, Ελβετία ή Σουηδία, έχουν και τα χαμηλότερα όρια ταχύτητας.

Όπως αναφέρει το European Transport Safety Council (ETSC), έρευνες έδειξαν πως αν τα όρια ταχύτητας μειώνονταν κατά 1 χλμ./ώρα σε όλους τους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε χρόνο θα μπορούσαν να σωθούν περίπου 2100 ανθρώπινες ζωές...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Άνω των 55 ετών τα περισσότερα θύματα από τροχαία το 2018
Η στατιστική της Ελληνικής Αστυνομίας για τους νεκρούς από τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας το 2018, δείχνει τον αριθμό των θανάτων ανά ηλικιακή κατηγορία. ...(περισσότερα)
Αισθητήρες παρκαρίσματος: Το πιο δημοφιλές
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι νέοι οδηγοί θεωρούν πιο σημαντικό προαιρετικό αξεσουάρ για το αυτοκίνητο, τους αισθητήρες παρκαρίσματος. ...(περισσότερα)
Το ανώτατο επιτρεπτό όριο αλκοόλ ανά την Ευρώπη
Μεγάλη συζήτηση γίνεται στην Ευρώπη σχετικά με τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες τους. ...(περισσότερα)
Πότε πραγματικά γερνούν τα ελαστικά μας και πόση σημασία έχει, τελικά, η ημερομηνία παραγωγής τους;
Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
Υπερβολική ταχύτητα: Η αγαπημένη παράβαση των Ελλήνων
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσιοποίησε τον αριθμό και το είδος παραβάσεων που καταγράφηκαν από την Τροχαία το 2018, με την υπερβολική ταχύτητα να κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία. ...(περισσότερα)
Τo επόμενo Δωρεάν Σεμινάριo Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης
Η Σχολή μας συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν Σεμινάρια Οδικής Συμπεριφοράς - Διαβάστε πού και πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες ομιλίες. ...(περισσότερα)
Video: Εφαρμογή κινητού για βελτίωση στη διαδικασία διάσωσης από το Euro NCAP
Μέσω της εφαρμογής Euro Rescue, ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP καταθέτει τη δική του πρόταση για βελτίωση των υπηρεσιών διάσωσης έπειτα από τροχαίο ατύχημα στους ευρωπαϊκούς δρόμους. ...(περισσότερα)
3 στους 4 Βρετανούς επιθυμούν μείωση του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ!
Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη δι...(περισσότερα)
Περισσότερες από 8000 παραβάσεις σε δύο εβδομάδες
Τη σειρά ελέγχων υπό τη γενικότερη ονομασία "παράβαση της εβδομάδας" συνέχισε η Τροχαία τις περασμένες εβδομάδες, εστιάζοντας αρχικά στη μη χρήση κράνους και έπειτα, σε υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση...(περισσότερα)

S5 Box