H υπερβολική ταχύτητα αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και οι στατιστικές, το επιβεβαιώνουν.
Αν και τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές ενέργειες στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, τα στατιστικά δεδομένα παραμένουν αμείλικτα. Όπως δείχνουν οι έρευνες, περίπου 500 άνθρωποι χάνουν κάθε εβδομάδα τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα, αριθμός που μεταφράζεται σε 2000 νεκρούς ανά μήνα και σχεδόν 25000 ετησίως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακόμη:
37% των θανάτων από τροχαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβαίνει σε δρόμους πόλεων. Από τις περιπτώσεις οχημάτων που έχουν παρατηρηθεί, υπολογίζεται πως (ανάλογα με τη χώρα), υπάρχει παραβίαση ορίου ταχύτητας από 35 έως 75%.
55% των θανάτων από τροχαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβαίνει σε επαρχιακούς δρόμους. Από τις περιπτώσεις οχημάτων που έχουν παρατηρηθεί, υπολογίζεται πως (ανάλογα με τη χώρα), υπάρχει παραβίαση ορίου ταχύτητας από 9 έως 63%.
8% των θανάτων από τροχαία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβαίνει σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας. Από τις περιπτώσεις οχημάτων που έχουν παρατηρηθεί, υπολογίζεται πως (ανάλογα με τη χώρα), υπάρχει παραβίαση ορίου ταχύτητας από 23 έως 59%.
Ακόμη, οι έρευνες έχουν δείξει πως η συντριπτική πλειοψηφία των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων είναι αποτέλεσμα ανθρώπινου λάθους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνεργάζονται με οργανισμούς οδικής ασφάλειας και θεσμούς, ώστε να βελτιώσουν την παρεχόμενη ασφάλεια των νέων αυτοκινήτων. Ένα σύστημα υποβοήθησης οδηγού που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο, είναι το "Intelligent Speed Assistance".
Πρόκειται για σύστημα που ρυθμίζει την ταχύτητα του αυτοκινήτου, ανάλογα με το επιτρεπόμενο όριο, χωρίς να επιτρέπει στον οδηγό να επιταχύνει περαιτέρω. Το συγκεκριμένο σύστημα, αναμένεται να γίνει υποχρεωτικό σε όλα τα νέα οχήματα έως το 2022. Σύμφωνα με τα στατιστικά, το ISA θα βοηθήσει στη μείωση των θανάτων κατά 20%, ενώ υπολογίζεται πως μπορεί να εμποδίσει περισσότερους από 25.000 θανάτους, μεταξύ 2022 και 2037.
Ήδη, αρκετές χώρες στην Ευρώπη έχουν μειώσει τα όρια ταχύτητας, με στόχο την περαιτέρω μείωση των θανάτων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από τροχαία σε επαρχιακούς δρόμους, όπως Νορβηγία, Ελβετία ή Σουηδία, έχουν και τα χαμηλότερα όρια ταχύτητας.
Όπως αναφέρει το European Transport Safety Council (ETSC), έρευνες έδειξαν πως αν τα όρια ταχύτητας μειώνονταν κατά 1 χλμ./ώρα σε όλους τους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε χρόνο θα μπορούσαν να σωθούν περίπου 2100 ανθρώπινες ζωές...
ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ