SAFETY FIRST

Σε αντίστοιχα επίπεδα με το 2018 κινήθηκαν ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων, αλλά και των θυμάτων στους δρόμους της χώρας μας κατά το 2019, δείχνοντας πως επί της ουσίας, δεν έχει υπάρξει κάποια σημαντική βελτίωση.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια του 2019 έγιναν 665 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, στα οποία έχασαν τη ζωή τους συνολικά 701 άτομα. Ο αριθμός των θανάτων στοιχειοθετεί μικρή μείωση σε σύγκριση με το 2018, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 709 άνθρωποι, τη στιγμή που τα θανατηφόρα τροχαία αυξήθηκαν κατά 10, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (655).

SF Troxaia2019 Pathontes

Αναλύοντας περισσότερο τις στατιστικές, προκύπτει πως τα ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό το 2019 ήταν 550, έναντι 601 το 2018. Οι σοβαρά τραυματίες ήταν 642, έναντι 701 το 2018. Όσον αφορά στα ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό, αυτά αυξήθηκαν σε 9.525, έναντι 9.377 το 2018. Οι ελαφρά τραυματίες ήταν 12.026, έναντι 12.073 το 2018. Συνολικά λοιπόν, ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων το 2019, (σοβαρά, βαριά, θανατηφόρα) ήταν 10.740.

SF Troxaia2019 Eidi

Επιστρέφοντας στα θανατηφόρα ατυχήματα, περισσότερα από τα μισά (335, δηλαδή 50,4%) τελούν ακόμη υπό διερεύνηση, οπότε δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα αίτιά τους. Από εκεί και έπειτα, τη μερίδα του λέοντος στις αιτίες έχει η κατηγορία "Λοιπά αίτια αναφερόμενα σε οδηγούς", με 137 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα (20,6%). Επιπλέον, 44 θανατηφόρα τροχαία (6,6%) σχετίζονται με πεζούς, ενώ 39 ατυχήματα (5,9%) αφορούν σε κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

SF Troxaia2019 Aitia

Αναλυτικά, ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και η εκάστοτε αιτία το 2019, ήταν:

Ερευνώνται - 335 (50,4%)

Λοιπά αίτια αναφερόμενα σε οδηγούς - 137 (20,6%)

Αίτια αναφερόμενα στους πεζούς - 44 (6,6%)

Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα - 39 (5,9%)

Απόσπαση προσοχής οδηγού - 31 (4,7%)

Υπερβολική ταχύτητα - 26 (3,9%)

Παραβίαση προτεραιότητας - 24 (3,6%)

Παραβίαση σηματοδότη - 13 (2,0%)

Οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή - 8 (1,2%)

Αίτια αναφερόμενα στην οδό και στον καιρό - 6 (0,9%)

Αντικανονικό προσπέρασμα - 1 (0,2%)

Αίτια αναφερόμενα σε επιβάτες - 1 (0,2%)

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
Προτάσεις για μέτρα μείωσης των απωλειών στους δρόμους!
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις, για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας όσον αφορά στην κατηγορία των νέων ανθρώπων (1...(περισσότερα)
Ειδική σήμανση στις ράμπες του Δήμου Αθηναίων
Θέλοντας να διευκολύνει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα, αλλά και να μειώσει την παράνομη στάθμευση, ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε ειδική σήμανση στις αντίστοιχες ράμπ...(περισσότερα)
Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Πώς σχετίζεται η τιμωρία του Vettel με την Οδική Ασφάλεια;
Όσοι παρακολουθούν στενά τη Formula 1,θα γνωρίζουν ήδη για το ζήτημα που απασχολεί το σπορ τις τελευταίες ημέρες, το οποίο είναι το συμβάν μεταξύ των δύο κορυφαίων πιλότων, Sebastian Vettel και Lewis ...(περισσότερα)
Πόδια στο ταμπλό: Μια θανάσιμα κακή συνήθεια
Όταν βάζουμε τα πόδια στα ταμπλό ενώ βρισκόμαστε στη θέση του συνοδηγού διαπράττουμε ένα τεράστιο λάθος, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος, έστω και με μικρή ταχύτητα, οι επιπτώσεις θα είναι από σπάσιμο π...(περισσότερα)
Αγγλία: Το κόστος είναι ο βασικός λόγος που οι νέοι δεν οδηγούν
Έρευνα στην Αγγλία έδειξε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν αποφασίζουν να οδηγήσουν, είναι το αυξημένο κόστος. ...(περισσότερα)
Οι νεαροί οδηγοί προτιμούν μηνύματα που προωθούν υπεύθυνη οδική συμπεριφορά παρά  φόβο
Έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού Πανεπιστήμια σε Βέλγιο και Αγγλία, έδειξε πως οι νέοι οδηγοί προτιμούν να βλέπουν σποτ που αναδεικνύουν την υπεύθυνη οδική συμπεριφορά, παρά το φόβο ενός ατυχήματ...(περισσότερα)
Ευρωβουλή: Όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα εντός πόλεων για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ορίσει ως ανώτατο όριο για κίνηση εντός πόλεων τα 30 χλμ./ώρα, ενώ επεξεργάζεται και αρκετά ακόμη μέτρα για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου ανά την Ελλάδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν την έναρξη έργων υποδομής, για βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο. ...(περισσότερα)

S5 Box