SAFETY FIRST

Στην ετήσια συνάντηση των Υπουργών Μεταφορών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου στη Βαλέττα της Μάλτας, ανακοινώθηκε η κοινή πρόθεση για δράση με στόχο την περαιτέρω μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών στους ευρωπαϊκούς δρόμους έως το 2030.


Μάλιστα, οι Υπουργοί Μεταφορών υπέγραψαν κοινή δήλωση με βάση την οποία όχι μόνο έμειναν σταθεροί στην προσπάθεια για υποδιπλασιασμό των θανάτων έως το τέλος της δεκαετίας 2010-2020, αλλά δεσμεύτηκαν για πρώτη φορά, σε σειρά ενεργειών για υποδιπλασιασμό και των σοβαρών τραυματισμών έως το 2030.
Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, οι θάνατοι το 2016 μειώθηκαν κατά 2% το 2016, σε σύγκριση με το 2015, καθώς 25.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, για πρώτη φορά υπήρξε υπολογισμών των σοβαρών τραυματισμών, οι οποίοι το 2016 έφτασαν στους 135.000 ανθρώπους. Αν και φυσικά το πρωταρχικό πρόβλημα από τα τροχαία ατυχήματα είναι οι ανθρώπινες ζωές, αξίζει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με την κοινή δήλωση των Υπουργών Μεταφορών, το κόστος των θανάτων σε ετήσια βάση ξεπερνά τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αν συνυπολογίσουμε και τους σοβαρούς τραυματισμούς, τότε ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλών Μεταφορών (ETSC) Antonio Avenoso, που ήταν παρών στο Συνέδριο δήλωσε: "Καλωσορίζουμε με θέρμη την πρωτοβουλία των Υπουργών Μεταφορών για μακροπρόθεσμη στρατηγική στόχευση αναφορικά με τη μείωση των θανάτων και, για πρώτη φορά, των σοβαρών τραυματισμών στους δρόμους της Ευρώπης. Όμως, απαιτείται άμεση δράση καθώς οι ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας των αυτοκινήτων δεν έχουν βελτιωθεί από το 2009 και κάθε ημέρα καθυστέρησης, οδηγεί σε περισσότερους θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς στους δρόμους μας. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Κράτη-Μέλη εννοούν πραγματικά ότι θέλουν να δώσουν ένα τέλος στους 500 θανάτους που συντελούνται κάθε εβδομάδα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους, πρέπει να δράσουν τώρα".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια
Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Συνεχίζει στην προεδρία της FIA ο Jean Todt
O Jean Todt είναι έτοιμος για την τρίτη του θητεία ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. ...(περισσότερα)
Εκστρατεία εναντίον της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ στις Η.Π.Α.
Η προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)
Υπερβολική ταχύτητα: Η αγαπημένη παράβαση των Ελλήνων
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσιοποίησε τον αριθμό και το είδος παραβάσεων που καταγράφηκαν από την Τροχαία το 2018, με την υπερβολική ταχύτητα να κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία. ...(περισσότερα)
Τροχαία ατυχήματα: Η βασική αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 1-13 ετών
Τα τροχαία ατυχήματα είναι η βασική αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας 1-13 ετών, γεγονός που οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε και οι στατιστικές δυστυχώς, επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται οι πόλεις με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα
Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα υποβληθεί σε σημαντικές διαφοροποιήσεις, με βάση το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στη Βουλή. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 8000 παραβάσεις σε δύο εβδομάδες
Τη σειρά ελέγχων υπό τη γενικότερη ονομασία "παράβαση της εβδομάδας" συνέχισε η Τροχαία τις περασμένες εβδομάδες, εστιάζοντας αρχικά στη μη χρήση κράνους και έπειτα, σε υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση...(περισσότερα)
Ουαλία: Μείωση ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Παγκόσμια πρώτη: Δυνατότητα αυτόνομου παρκαρίσματος στο μουσείο της Mercedes-Benz
Σε μια στιγμή-ορόσημο για την πορεία της αυτόνομης αυτοκίνησης, εγκρίθηκε στη Γερμανία το Automated Valet Parking, που επιτρέπει για πρώτη φορά το αυτόνομο παρκάρισμα οχήματος, χωρίς την παρουσία οδηγ...(περισσότερα)

S5 Box