SAFETY FIRST

Στην ετήσια συνάντηση των Υπουργών Μεταφορών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου στη Βαλέττα της Μάλτας, ανακοινώθηκε η κοινή πρόθεση για δράση με στόχο την περαιτέρω μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών στους ευρωπαϊκούς δρόμους έως το 2030.


Μάλιστα, οι Υπουργοί Μεταφορών υπέγραψαν κοινή δήλωση με βάση την οποία όχι μόνο έμειναν σταθεροί στην προσπάθεια για υποδιπλασιασμό των θανάτων έως το τέλος της δεκαετίας 2010-2020, αλλά δεσμεύτηκαν για πρώτη φορά, σε σειρά ενεργειών για υποδιπλασιασμό και των σοβαρών τραυματισμών έως το 2030.
Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, οι θάνατοι το 2016 μειώθηκαν κατά 2% το 2016, σε σύγκριση με το 2015, καθώς 25.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, για πρώτη φορά υπήρξε υπολογισμών των σοβαρών τραυματισμών, οι οποίοι το 2016 έφτασαν στους 135.000 ανθρώπους. Αν και φυσικά το πρωταρχικό πρόβλημα από τα τροχαία ατυχήματα είναι οι ανθρώπινες ζωές, αξίζει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με την κοινή δήλωση των Υπουργών Μεταφορών, το κόστος των θανάτων σε ετήσια βάση ξεπερνά τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αν συνυπολογίσουμε και τους σοβαρούς τραυματισμούς, τότε ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλών Μεταφορών (ETSC) Antonio Avenoso, που ήταν παρών στο Συνέδριο δήλωσε: "Καλωσορίζουμε με θέρμη την πρωτοβουλία των Υπουργών Μεταφορών για μακροπρόθεσμη στρατηγική στόχευση αναφορικά με τη μείωση των θανάτων και, για πρώτη φορά, των σοβαρών τραυματισμών στους δρόμους της Ευρώπης. Όμως, απαιτείται άμεση δράση καθώς οι ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας των αυτοκινήτων δεν έχουν βελτιωθεί από το 2009 και κάθε ημέρα καθυστέρησης, οδηγεί σε περισσότερους θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς στους δρόμους μας. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Κράτη-Μέλη εννοούν πραγματικά ότι θέλουν να δώσουν ένα τέλος στους 500 θανάτους που συντελούνται κάθε εβδομάδα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους, πρέπει να δράσουν τώρα".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ουαλία: Μείωση ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Υπνηλία στο τιμόνι: Συμβουλές για την αποφυγή της
Είναι γνωστό πως η κούραση αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, πολλές φορές με ολέθριες συνέπειες. Ο Βρετανικός Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας "IAM RoadSmart", που έχει μεγάλη δρά...(περισσότερα)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τοποθετείται για την Οδική Ασφάλεια
Με αφορμή την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) στις 8-14 Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) τοποθετήθηκε αναφορικά με αυτό ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Ελλειμματική χρηματοδότηση στην Οδική Ασφάλεια
Η χρηματοδότηση για έρευνα στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, παρουσιάζει σαφή μείωση σε όλη την Ευρώπη, με τους ερευνητές να κρούουν κώδωνα κινδύνου. ...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικού στο δρόμο
Η ποιότητα κατασκευής των σύγχρονων ελαστικών από μεγάλους κατασκευαστές βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως το φαινόμενο του κλαταρίσματος, έχει αποφευχθεί εντελώς. ...(περισσότερα)
3.500 ζωές
Έτσι ονομάζεται η εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν ως πρεσβευτές και γνωστοί αθλητές ή καλλιτέχνες. ...(περισσότερα)
Εγκύκλιος για παράταση ισχύος σε όσες άδειες έληγαν εντός του Νοεμβρίου
Μέσω εγκυκλίου που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, δόθηκε παράταση τρίμηνης διάρκειας μεταξύ άλλων, στην ισχύ των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών επαγγελματ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ: 482 παραβάσεις σε 3 ημέρες
Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται και κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διενεργήθηκαν αλκοτέστ σε 12.774 οδηγούς, από τα οποία προέκυψαν 482 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας πριν από τα Χριστούγεννα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 18-24 Δεκεμβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν περισσότερες από 20.000 παραβάσεις - Διαβάστε πώς κατανέμονται αυτές ανά τύπο και περιοχή. ...(περισσότερα)
Φεβρουάριος: Οι παραβάσεις κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο στην Αττική
Η Τροχαία έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν στην Αττική, κατά τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου. ...(περισσότερα)

S5 Box