SAFETY FIRST

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα υποβληθεί σε σημαντικές διαφοροποιήσεις, με βάση το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στη Βουλή.

Οι παραβάσεις θα χωρίζονται σε χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας, ενώ προστέθηκαν και δύο επιπλέον κατηγορίες παραβάσεων, εκείνες που γίνονται με υψηλή συχνότητα ή που καταδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Μάλιστα, στις δύο τελευταίες περιπτώσεις θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες. Επιπλέον, για παραβάσεις υψηλής επικινδυνότητας όπως χρήση κινητού χωρίς ακουστικά, μη χρήση ζώνης ασφάλειας στα αυτοκίνητα ή κράνους στις μοτοσικλέτες και μη ασφαλής μεταφορά των παιδιών, θα γίνεται αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος για 60 ημέρες. Σε περίπτωση που ο οδηγός διαπράξει την ίδια παράβαση αναφορικά με χρήση κινητού ή μη ασφαλή μεταφορά παιδιού εντός 6 μηνών, θα καλείται να περάσει εκ νέου από εξετάσεις οδήγησης.

Τα περισσότερα πρόστιμα θα μειωθούν κατά 40%, εκτός και αν πρόκειται για πολύ σημαντικές παραβάσεις -όπως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες, παραβίαση κόκκινου ή Stop και παράνομη προσπέραση,- για τις οποίες τα πρόστιμα αναμένεται να αυξηθούν, ενώ εφόσον ο οδηγός διαπράξει 3 φορές μέσα σε 5 χρόνια κάποιο από τα παραπάνω, τότε θα τιμωρείται με δια βίου αφαίρεση διπλώματος οδήγησης. Σημειώνεται, πως θα καταργηθεί η δυνατότητα μείωσης του προστίμου κατά το ήμισυ, εφόσον αυτό πληρωθεί εντός 10 ημερών από τη στιγμή της κλήσης.

Ακόμη, εκτός από σοβαρές παραβάσεις όπως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραβίαση κόκκινου φαναριού ή επικίνδυνη και αντικανονική προσπέραση -που τα πρόστιμα θα είναι κοινά για όλους,- προβλέπεται διαφοροποίηση των προστίμων ανάλογα με το εισόδημα του εκάστοτε οδηγού. Συγκεκριμένα, για οδηγούς με εισόδημα έως 50.000 ευρώ τα πρόστιμα θα παραμείνουν σταθερά, ενώ διπλασιάζονται εφόσον ο οδηγός έχει εισόδημα έως 100.000 ευρώ και τριπλασιάζονται, αν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.

Τέλος, σε αυτοκινητόδρομους και οδούς ταχείας κυκλοφορίας, όπου υπερβολικά αργή οδήγηση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τα άλλα αυτοκίνητα, ορίστηκαν ως κατώτατο όριο ταχύτητας τα 70 χιλιόμετρα/ώρα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Η κίνηση στη ΛΕΑ θα φέρει μεγαλύτερες ποινές
Αυτό τουλάχιστον ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών, με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Όχι στην τοποθέτηση των παιδιών στο παιδικό κάθισμα με μπουφάν
Μόλις χαμηλώσει η θερμοκρασία, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να διατηρούμε το μπουφάν στο αυτοκίνητο και ακριβώς το ίδιο, κάνουμε για τα παιδιά τα οποία κάθονται στο παιδικό κάθισμα. ...(περισσότερα)
Τι ισχύει για εξετάσεις οδήγησης και ΚΤΕΟ έως 30 Νοεμβρίου
Λόγω των μέτρων για την πανδημία, μέχρι το τέλος του μήνα έχει ανασταλεί η διαδικασία εξετάσεων για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, όχι όμως για απόκτηση επαγγελματικών αδειών ή Πιστοποιητικού Επαγγελματ...(περισσότερα)
Φεβρουάριος 2020: Τα στατιστικά των τροχαίων στην Αττική
Οι ανθρώπινες απώλειες και τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας δεν έλειψαν ούτε το προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. ...(περισσότερα)
709 θάνατοι σε 655 ατυχήματα το 2018
Τα στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα κατά τη χρονιά που πέρασε, δείχνουν ελαφριά μείωση που πάντως, δε μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό βήμα προόδου ...(περισσότερα)
Παράταση ισχύος για τις άδειες οδήγησης που λήγουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την παράταση ισχύος κατά 3 μήνες, στις άδειες οδήγησης που λήγουν στην περίοδο 3 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Εγκύκλιος για παράταση ισχύος σε όσες άδειες έληγαν εντός του Νοεμβρίου
Μέσω εγκυκλίου που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, δόθηκε παράταση τρίμηνης διάρκειας μεταξύ άλλων, στην ισχύ των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών επαγγελματ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: 4 στους 10 οδηγούς δε γνωρίζουν το όριο οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ
Δυστυχώς η άγνοια για σημαντικές παραμέτρους της οδήγησης φαίνεται πως υφίσταται και σε θεωρητικά προηγμένες χώρες, όπως εκείνες που απαρτίζουν την Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Εκτόξευση για τα αυτόνομα αυτοκίνητα έως το 2030
Τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι η επόμενη σελίδα της σύγχρονης αυτοκίνησης και οι εταιρείες κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, διεξάγοντας ήδη έρευνες αναφορικά με το μερίδιο του αγοραστικού κοινού ...(περισσότερα)
Πάσχα 2022: Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα οχήματα που εξαιρούντα
H Τροχαία θα προχωρήσει σε σειρά μέτρων για την κατά το δυνατόν πιο ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων κατά την περίοδο του Πάσχα. ...(περισσότερα)

S5 Box