SAFETY FIRST

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα υποβληθεί σε σημαντικές διαφοροποιήσεις, με βάση το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στη Βουλή.

Οι παραβάσεις θα χωρίζονται σε χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας, ενώ προστέθηκαν και δύο επιπλέον κατηγορίες παραβάσεων, εκείνες που γίνονται με υψηλή συχνότητα ή που καταδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Μάλιστα, στις δύο τελευταίες περιπτώσεις θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες. Επιπλέον, για παραβάσεις υψηλής επικινδυνότητας όπως χρήση κινητού χωρίς ακουστικά, μη χρήση ζώνης ασφάλειας στα αυτοκίνητα ή κράνους στις μοτοσικλέτες και μη ασφαλής μεταφορά των παιδιών, θα γίνεται αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος για 60 ημέρες. Σε περίπτωση που ο οδηγός διαπράξει την ίδια παράβαση αναφορικά με χρήση κινητού ή μη ασφαλή μεταφορά παιδιού εντός 6 μηνών, θα καλείται να περάσει εκ νέου από εξετάσεις οδήγησης.

Τα περισσότερα πρόστιμα θα μειωθούν κατά 40%, εκτός και αν πρόκειται για πολύ σημαντικές παραβάσεις -όπως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες, παραβίαση κόκκινου ή Stop και παράνομη προσπέραση,- για τις οποίες τα πρόστιμα αναμένεται να αυξηθούν, ενώ εφόσον ο οδηγός διαπράξει 3 φορές μέσα σε 5 χρόνια κάποιο από τα παραπάνω, τότε θα τιμωρείται με δια βίου αφαίρεση διπλώματος οδήγησης. Σημειώνεται, πως θα καταργηθεί η δυνατότητα μείωσης του προστίμου κατά το ήμισυ, εφόσον αυτό πληρωθεί εντός 10 ημερών από τη στιγμή της κλήσης.

Ακόμη, εκτός από σοβαρές παραβάσεις όπως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραβίαση κόκκινου φαναριού ή επικίνδυνη και αντικανονική προσπέραση -που τα πρόστιμα θα είναι κοινά για όλους,- προβλέπεται διαφοροποίηση των προστίμων ανάλογα με το εισόδημα του εκάστοτε οδηγού. Συγκεκριμένα, για οδηγούς με εισόδημα έως 50.000 ευρώ τα πρόστιμα θα παραμείνουν σταθερά, ενώ διπλασιάζονται εφόσον ο οδηγός έχει εισόδημα έως 100.000 ευρώ και τριπλασιάζονται, αν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.

Τέλος, σε αυτοκινητόδρομους και οδούς ταχείας κυκλοφορίας, όπου υπερβολικά αργή οδήγηση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τα άλλα αυτοκίνητα, ορίστηκαν ως κατώτατο όριο ταχύτητας τα 70 χιλιόμετρα/ώρα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Πιέσεις για μπλοκάρισμα της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση!
Οι φωνές για την παρεμπόδιση της χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ολοένα και πληθαίνουν, με μεγάλους Φορείς Οδικής Ασφάλειας να κάνουν διάβημα προς εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η...(περισσότερα)
Τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο
Η Τροχαία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων σε όλη τη χώρα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στα οποία εντάσσεται και η απαγόρευση κίνησης φορτηγών με βάρος άνω των 3,5 τόνων. ...(περισσότερα)
Συμβουλές για την αποφυγή οδήγησης υπό υπνηλία
Η υπνηλία στο τιμόνι αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων και ο γνωστός Αμερικανικός Οργανισμός National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), εξέδωσε έναν "κατάλογο" με...(περισσότερα)
Ψηφιακές υπηρεσίες  για άδειες οδήγησης σε όλη τη χώρα από το gov.gr
Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναφορικά με τις άδειες οδήγησης είναι πια διαθέσιμες μέσω του gov.gr σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. ...(περισσότερα)
Επίσημο: Ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή ελαφρού δικύκλου
Η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία ανάμεσα στην άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β, με εκείνη της οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) έως 50 κ.εκ. ή ελαφρού δικύκλου (Α1) έω...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα του τριημέρου από την Τροχαία
Διαβάστε τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει του τριημέρου των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας. ...(περισσότερα)
Στο δρόμο προς την ηλεκτροκίνηση
Η προστασία του περιβάλλοντος έχει αναχθεί σε προτεραιότητα και οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την πρόθεση να απαγορεύσουν τη χρήση αυτοκινήτων βενζίνης ή πετρελαίου, με στόχο έ...(περισσότερα)
Βέλγιο: Μια ασυνήθιστη πρόταση από τον Υπουργό Κινητικότητας
Ο Υπουργός Κινητικότητας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Βελγίου, Georges Gilkinet, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, προτείνοντας ποινή απαγόρευσης οδήγησης προς όσους προβαίνουν σε αναρτήσε...(περισσότερα)
Στη Νορβηγία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του European Transport Safety Council
Η Νορβηγία που θα παραλάβει το ετήσιο βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών για την Οδική Ασφάλεια, σημειώνοντας σαφή πρόοδο στην μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαί...(περισσότερα)
Ελβετία: Μείωση ορίων ταχύτητας, μείωση σοβαρών τροχαίων
Έρευνα στην Ελβετία έδειξε πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός αστικών περιοχών στα 30 χλμ./ώρα, έχει αποφέρει αντίστοιχη μείωση των σοβαρών τροχαίων κατά 38%. ...(περισσότερα)

S5 Box