SAFETY FIRST

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα υποβληθεί σε σημαντικές διαφοροποιήσεις, με βάση το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στη Βουλή.

Οι παραβάσεις θα χωρίζονται σε χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας, ενώ προστέθηκαν και δύο επιπλέον κατηγορίες παραβάσεων, εκείνες που γίνονται με υψηλή συχνότητα ή που καταδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Μάλιστα, στις δύο τελευταίες περιπτώσεις θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες. Επιπλέον, για παραβάσεις υψηλής επικινδυνότητας όπως χρήση κινητού χωρίς ακουστικά, μη χρήση ζώνης ασφάλειας στα αυτοκίνητα ή κράνους στις μοτοσικλέτες και μη ασφαλής μεταφορά των παιδιών, θα γίνεται αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος για 60 ημέρες. Σε περίπτωση που ο οδηγός διαπράξει την ίδια παράβαση αναφορικά με χρήση κινητού ή μη ασφαλή μεταφορά παιδιού εντός 6 μηνών, θα καλείται να περάσει εκ νέου από εξετάσεις οδήγησης.

Τα περισσότερα πρόστιμα θα μειωθούν κατά 40%, εκτός και αν πρόκειται για πολύ σημαντικές παραβάσεις -όπως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες, παραβίαση κόκκινου ή Stop και παράνομη προσπέραση,- για τις οποίες τα πρόστιμα αναμένεται να αυξηθούν, ενώ εφόσον ο οδηγός διαπράξει 3 φορές μέσα σε 5 χρόνια κάποιο από τα παραπάνω, τότε θα τιμωρείται με δια βίου αφαίρεση διπλώματος οδήγησης. Σημειώνεται, πως θα καταργηθεί η δυνατότητα μείωσης του προστίμου κατά το ήμισυ, εφόσον αυτό πληρωθεί εντός 10 ημερών από τη στιγμή της κλήσης.

Ακόμη, εκτός από σοβαρές παραβάσεις όπως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραβίαση κόκκινου φαναριού ή επικίνδυνη και αντικανονική προσπέραση -που τα πρόστιμα θα είναι κοινά για όλους,- προβλέπεται διαφοροποίηση των προστίμων ανάλογα με το εισόδημα του εκάστοτε οδηγού. Συγκεκριμένα, για οδηγούς με εισόδημα έως 50.000 ευρώ τα πρόστιμα θα παραμείνουν σταθερά, ενώ διπλασιάζονται εφόσον ο οδηγός έχει εισόδημα έως 100.000 ευρώ και τριπλασιάζονται, αν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.

Τέλος, σε αυτοκινητόδρομους και οδούς ταχείας κυκλοφορίας, όπου υπερβολικά αργή οδήγηση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τα άλλα αυτοκίνητα, ορίστηκαν ως κατώτατο όριο ταχύτητας τα 70 χιλιόμετρα/ώρα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Οι Έλληνες πρώτοι στις βρισιές κατά την οδήγηση
Πολλοί θα το είχαμε υποψιαστεί, ωστόσο τώρα υπάρχουν και απτές αποδείξεις, χάρη στην έρευνα του Vinci Autoroutes Foundation, καθώς οι Έλληνες κατέχουν την πρωτιά στο βρίσιμο κατά τη διάρκεια της οδήγη...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ο αριθμός νεκρών και σοβαρά τραυματιών σε τροχαία τον Ιούλιο
Για ακόμη έναν μήνα οι απώλειες στην άσφαλτο ήταν σημαντικές, καθώς 81 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
709 θάνατοι σε 655 ατυχήματα το 2018
Τα στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα κατά τη χρονιά που πέρασε, δείχνουν ελαφριά μείωση που πάντως, δε μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό βήμα προόδου ...(περισσότερα)
Η επιστήμη πίσω από τον Graham
Μετά την πρώτη παρουσίαση του Graham, η TAC έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το εγχείρημα σε επιστημονικό επίπεδο. ...(περισσότερα)
12 σημαντικά στατιστικά για την Οδική Ασφάλεια
Στο πλαίσιο της εκστρατείας "3500 Lives" η FIA παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστες στατιστικές, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Ολλανδία: Μείωση ορίων ταχύτητας, για μείωση εκπομπής ρύπων
Σε μια κίνηση που έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις, η Ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο μείωσης των ορίων ταχύτητας κατά τη διάρκεια της ημέρας, με πρώτο στόχο τη μείωση της εκπομπής ρύπων και όχι, ...(περισσότερα)
Παραβάσεις που
Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η επανάληψη ορισμένων επικίνδυνων παραβάσεων, θα επιφέρει αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 5 χρόνια. ...(περισσότερα)
Η ευεργετική επίδραση του Intelligent Speed Assistance
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε στο Youtube ένα βίντεο, που καταδεικνύει τη χρησιμότητα ενός από τα τελευταίας τεχνολογίας έξυπνα συστήμα...(περισσότερα)
Euro NCAP: Έκκληση για ευρύτερη χρήση συστημάτων ασφαλείας στα μικρά φορτηγά οχήματα
Ο οργανισμός Οδικής Ασφάλειας Euro NCAP, κάλεσε τους κατασκευαστές να διαθέσουν περισσότερα έξυπνα συστήματα ασφαλείας στον βασικό εξοπλισμό των μικρών επαγγελματικών τους οχημάτων – ο λόγος είναι ιδι...(περισσότερα)
Έλεγχος για χρήση ναρκωτικών ουσιών...
Για αλκοτέστ είχαμε ακούσει εδώ και χρόνια, όμως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης διεξάγονται και έλεγχοι για την ποσότητα ναρκωτικών ουσιών στο αίμα, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως "ναρκοτεστ". ...(περισσότερα)

S5 Box