SAFETY FIRST

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα υποβληθεί σε σημαντικές διαφοροποιήσεις, με βάση το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στη Βουλή.

Οι παραβάσεις θα χωρίζονται σε χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας, ενώ προστέθηκαν και δύο επιπλέον κατηγορίες παραβάσεων, εκείνες που γίνονται με υψηλή συχνότητα ή που καταδεικνύουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Μάλιστα, στις δύο τελευταίες περιπτώσεις θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες. Επιπλέον, για παραβάσεις υψηλής επικινδυνότητας όπως χρήση κινητού χωρίς ακουστικά, μη χρήση ζώνης ασφάλειας στα αυτοκίνητα ή κράνους στις μοτοσικλέτες και μη ασφαλής μεταφορά των παιδιών, θα γίνεται αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος για 60 ημέρες. Σε περίπτωση που ο οδηγός διαπράξει την ίδια παράβαση αναφορικά με χρήση κινητού ή μη ασφαλή μεταφορά παιδιού εντός 6 μηνών, θα καλείται να περάσει εκ νέου από εξετάσεις οδήγησης.

Τα περισσότερα πρόστιμα θα μειωθούν κατά 40%, εκτός και αν πρόκειται για πολύ σημαντικές παραβάσεις -όπως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες, παραβίαση κόκκινου ή Stop και παράνομη προσπέραση,- για τις οποίες τα πρόστιμα αναμένεται να αυξηθούν, ενώ εφόσον ο οδηγός διαπράξει 3 φορές μέσα σε 5 χρόνια κάποιο από τα παραπάνω, τότε θα τιμωρείται με δια βίου αφαίρεση διπλώματος οδήγησης. Σημειώνεται, πως θα καταργηθεί η δυνατότητα μείωσης του προστίμου κατά το ήμισυ, εφόσον αυτό πληρωθεί εντός 10 ημερών από τη στιγμή της κλήσης.

Ακόμη, εκτός από σοβαρές παραβάσεις όπως οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραβίαση κόκκινου φαναριού ή επικίνδυνη και αντικανονική προσπέραση -που τα πρόστιμα θα είναι κοινά για όλους,- προβλέπεται διαφοροποίηση των προστίμων ανάλογα με το εισόδημα του εκάστοτε οδηγού. Συγκεκριμένα, για οδηγούς με εισόδημα έως 50.000 ευρώ τα πρόστιμα θα παραμείνουν σταθερά, ενώ διπλασιάζονται εφόσον ο οδηγός έχει εισόδημα έως 100.000 ευρώ και τριπλασιάζονται, αν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.

Τέλος, σε αυτοκινητόδρομους και οδούς ταχείας κυκλοφορίας, όπου υπερβολικά αργή οδήγηση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τα άλλα αυτοκίνητα, ορίστηκαν ως κατώτατο όριο ταχύτητας τα 70 χιλιόμετρα/ώρα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Οι τελευταίες τροχαίες παραβάσεις του 2022
Κατά την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε σημειώθηκαν 17.753 τροχαίες παραβάσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)
Συνεχίζει στην προεδρία της FIA ο Jean Todt
O Jean Todt είναι έτοιμος για την τρίτη του θητεία ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. ...(περισσότερα)
Σωστή τοποθέτηση αντικειμένων στο αυτοκίνητο: Ζήτημα υψίστης ασφαλείας
Η σωστή τοποθέτηση αντικειμένου, ειδικά μεγάλου όγκου, στο αυτοκίνητο δεν αφορά μόνο στην άνεση του ταξιδιού αλλά -κυρίως- την ασφάλειά μας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
3 στους 4 Βρετανούς επιθυμούν μείωση του ορίου κατανάλωσης αλκοόλ!
Έρευνα για λογαριασμό του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έδειξε πως το 77% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου επιτρεπτού ορίου κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη δι...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: Προς νομοθεσία για ψηφιακή διαθεσιμότητα των ορίων ταχύτητας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αναβαθμίσει τους κανόνες στον τομέα των μετακινήσεων, ζητώντας την ψηφιακή παροχή δεδομένων για τα όρια ταχύτητας, από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ...(περισσότερα)
Τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης δεν υποκαθιστούν τους οδηγούς
Στις πρόσφατες δοκιμές ασφάλειας που έγιναν από το Euro NCAP, προστέθηκε για πρώτη φορά και ο έλεγχος των αυτόματων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού, ο οποίος έδειξε πως τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης...(περισσότερα)
Η σημασία του πέλματος στις επιδόσεις των ελαστικών
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο. ...(περισσότερα)
Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)

S5 Box