SAFETY FIRST

Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται και κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διενεργήθηκαν αλκοτέστ σε 12.774 οδηγούς, από τα οποία προέκυψαν 482 παραβάσεις σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Παράβαση της Εβδομάδας", κατά τη διάρκεια του τριημέρου 26-28 Ιουνίου, η Τροχαία εστίασε για ακόμη μια φορά στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροχαίων -σε πολλές περιπτώσεις θανατηφόρων- ατυχημάτων.

Από τη σειρά ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, προκύπτει πως το ποσοστό των οδηγών που οδηγούσαν έχοντας καταναλώσει οινόπνευμα, ήταν 3,77%, ενώ 74 από τους 482 συνολικά παραβάτες, ανιχνεύθηκαν με ποσοστό άνω των 0,60 mgr/λίτρο, το οποίο συνιστά πλημμεληματική παράβαση.

Οι περισσότεροι έλεγχοι έγιναν σε Κεντρική Μακεδονία (1975), Αττική (1442) και Στερεά Ελλάδα (1144). Από τους 482 παραβάτες, οι 436 (90,46%) ήταν άντρες και οι 46 (9,54%) γυναίκες, ενώ η ηλικιακή ομάδα στην οποία καταγράφηκαν οι περισσότερες περιπτώσεις οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ, ήταν εκείνη των 20-30 ετών (161-33,4%), ακολουθούμενη από αυτές των 30-40 ετών (142-29,46%) και 40-50 ετών (90-18,67%).

Αναλυτικά, οι 482 παραβάσεις κατανέμονται ανά περιοχή, ως εξής:

Κεντρική Μακεδονία - 70

Αττική - 69

Κρήτη - 67

Πελοπόννησος - 66

Θεσσαλονίκη - 44

Νότιο Αιγαίο - 32

Δυτική Ελλάδα, Ιόνια νησιά - 28

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη - 22

Στερεά Ελλάδα - 16

Θεσσαλία - 14

Ήπειρος - 13

Βόρειο Αιγαίο - 8

Δυτική Μακεδονία - 5

Περισσότερα Safety First

Πολιτική Βούληση και Συναισθηματική Νοημοσύνη
Ο Ιαβέρης γράφει με αφορμή τον κορονοϊό, μια άποψη που αφορά και στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Έλεγχος για χρήση ναρκωτικών ουσιών...
Για αλκοτέστ είχαμε ακούσει εδώ και χρόνια, όμως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης διεξάγονται και έλεγχοι για την ποσότητα ναρκωτικών ουσιών στο αίμα, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως "ναρκοτεστ". ...(περισσότερα)
Τα νέα συστήματα ασφαλείας βοηθούν στη μείωση των ατυχημάτων
Έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις Η.Π.Α. έδειξε πως τα συστήματα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) και Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Detection...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ο αριθμός νεκρών και σοβαρά τραυματιών σε τροχαία τον Ιούλιο
Για ακόμη έναν μήνα οι απώλειες στην άσφαλτο ήταν σημαντικές, καθώς 81 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Οι δοκιμές των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από το Euro NCAP
Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιο αυστηρή νομοθεσία για τους αρχάριους οδηγούς
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται την υιοθέτηση πιο αυστηρών ποινών και την ισχύ τους όχι μόνο στη χώρα που διαπράχθηκε μία παράβαση, ιδιαίτερα για τους αρχάριους οδηγούς όσον αφορά σε περιπτώσεις οδήγη...(περισσότερα)
Στη Νορβηγία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του European Transport Safety Council
Η Νορβηγία που θα παραλάβει το ετήσιο βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών για την Οδική Ασφάλεια, σημειώνοντας σαφή πρόοδο στην μείωση των θανάτων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαί...(περισσότερα)
Και το Άμστερνταμ αποκτά όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα
Ακολουθώντας την τάση που έχει διαμορφωθεί, το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προστίθεται στη λίστα των πόλεων που μειώνουν το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Μια σκληρή τιμωρία επεφύλαξε Γερμανός αστυνομικός, προς τους περίεργους οδηγούς οι οποίοι σταματούσαν σε σημείο που έγινε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, για να φωτογραφίσουν το "θέαμα". ...(περισσότερα)
Θερμοπληξία: Μια συχνή αιτία θανάτου για τα μικρά παιδιά
Μπορεί να μην είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου, ωστόσο η θερμοπληξία είναι μία από τις πολλές αιτίες θανάτου για μικρά παιδιά που βρίσκονται για αρκετή ώρα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όταν ο καιρός είν...(περισσότερα)

S5 Box