SAFETY FIRST

Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε πως το παράλληλο παρκάρισμα θεωρείται από τους Βρετανούς ως το δυσκολότερη εγχείρημα κατά την οδήγηση.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του βρετανικού Independent που υπογράφεται από την Emma Elsworthy, 2000 οδηγοί απάντησαν σε ερωτήματα έρευνας που διενεργήθηκε από τη βρετανική Accident Advice Helpline. Το παρκάρισμα σε ένα σημείο που συχνά είναι στενό και μικρό αγχώνει τους περισσότερους οδηγούς, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι οδηγοί επιλέγουν να βρεθούν ακόμη και 100 μέτρα πιο μακριά, αρκεί να παρκάρουν σε ένα σημείο με μεγαλύτερη άνεση χώρου.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, περίπου το 1/3 των οδηγών έχει αποτύχει στις εξετάσεις επειδή δεν τα κατάφερε στη διαδικασία παρκαρίσματος, ενώ το 47% δήλωσε πως έχει φύγει από σημείο που προσπάθησε να παρκάρει, καθώς δεν μπόρεσε να κάνει σωστά την απαιτούμενη μανούβρα. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας, David Carter, "το παράλληλο παρκάρισμα αποτελεί ένα αγκάθι για τους οδηγούς από τη στιγμή της εφεύρεσης του αυτοκινήτου. Όλοι έχουμε αισθανθεί πίεση προσπαθώντας να παρκάρουμε σε ένα στενό σημείο ενός πολυσύχναστου δρόμου, ενώ άλλοι άνθρωποι μας παρακολουθούν."

Επιπλέον, 1 στους 4 ανθρώπους που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το παρκάρισμα, κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και άφησαν κάποιον άλλο να συνεχίσει τη διαδικασία, τη στιγμή που το 15% των ερωτηθέντων αισθάνεται ανησυχία κατά το παρκάρισμα ενώ το 10% αγχώνεται ή αισθάνεται νευρικότητα. Ακόμη, 4 στους 10 οδηγούς αισθάνονται πως οι ελιγμοί παρκαρίσματος είναι το δυσκολότερο κομμάτι της οδήγησης και θα ένιωθαν πολύ μεγαλύτερη άνεση, αν το αυτοκίνητό τους διέθετε κάμερα οπισθοπορείας, δείχνοντας την εικόνα στο πίσω μέρος ώστε να μπορούν να βλέπουν την απόσταση από το αυτοκίνητο που βρίσκεται πίσω.

Τέλος, το 1/4 των οδηγών νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια αν έχει δίπλα κάποιον να βοηθήσει κατά τη διαδικασία παρκαρίσματος, ενώ το 1/5 θεωρεί πως πρέπει να κάνει μεγαλύτερη πρακτική στον τομέα καθώς και να γίνει πιο γενναίο κατά τη διάρκεια των ελιγμών.

 

Οι 10 πιο δύσκολες οδηγικές κινήσεις για τους Βρετανούς:

1. Παράλληλο παρκάρισμα

2. Όπισθεν σε χώρο στάθμευσης

3. Όπισθεν με γωνία 

4. Στροφή εντός δρόμου (στροφή 3 σημείων) 

5. Οδήγηση σε χώρο στάθμευσης 

6. Όπισθεν σε ευθεία γραμμή

7. Παρκάρισμα δίπλα στο πεζοδρόμιο

8. Οδήγηση σε κυκλική διασταύρωση (roundabout)

9. Ακινητοποίηση εκτάκτου ανάγκης

10. Στάση στα δεξιά του δρόμου

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Τροχαία και παραβάσεις Μαρτίου στην Αττική
Ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής τα τροχαία ατυχήματα και οι παραβάσεις στην Αττική κατά τον περασμένο Μάρτιο, όπου δυστυχώς ξεχωρίζουν οι 15 νεκροί σε ισάριθμα θανατηφόρα τροχαία ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Αλλαγές στις δοκιμές πρόσκρουσης για το 2020
Ο οργανισμός Euro NCAP παρουσίασε τις αλλαγές που θα ισχύσουν κατά τη διεξαγωγή δοκιμών πρόσκρουσης των νέων μοντέλων από φέτος. ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety
Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
730 νεκροί σε 679 ατυχήματα το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε. ...(περισσότερα)
ABS
Το Iaveris.gr θα παρουσιάσει μέσω μιας σειράς άρθρων, με πολύ απλή εξήγηση, τη λειτουργία συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν πλέον στα αυτοκίνητα. Το πρώτο από αυτά, αφορά στο ABS, το οποίο είναι για έ...(περισσότερα)
Ένα πρωτότυπο με τεχνολογίες ασφαλείας από το μέλλον
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξερευνούν μελλοντικές τεχνολογίες ασφαλείας και το νέο πειραματικό όχημα οδικής ασφάλειας της Mercedes-Benz, ESF 2019, είναι ένα τέτοιο δείγμα. ...(περισσότερα)
Έλεγχος για χρήση ναρκωτικών ουσιών...
Για αλκοτέστ είχαμε ακούσει εδώ και χρόνια, όμως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης διεξάγονται και έλεγχοι για την ποσότητα ναρκωτικών ουσιών στο αίμα, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως "ναρκοτεστ". ...(περισσότερα)
Όχι στην τοποθέτηση των παιδιών στο παιδικό κάθισμα με μπουφάν
Μόλις χαμηλώσει η θερμοκρασία, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να διατηρούμε το μπουφάν στο αυτοκίνητο και ακριβώς το ίδιο, κάνουμε για τα παιδιά τα οποία κάθονται στο παιδικό κάθισμα. ...(περισσότερα)
Κοινή δράση για την Οδική Ασφάλεια από τους Υπουργούς Μεταφορών της Ε.Ε.
Στην ετήσια συνάντηση των Υπουργών Μεταφορών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου στη Βαλέττα της Μάλτας, ανακοινώθηκε η κοινή πρόθεση για δράση με στόχο την περαι...(περισσότερα)
Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021
Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, έδειξαν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της χώρας μας. ...(περισσότερα)

S5 Box