SAFETY FIRST

Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε πως το παράλληλο παρκάρισμα θεωρείται από τους Βρετανούς ως το δυσκολότερη εγχείρημα κατά την οδήγηση.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του βρετανικού Independent που υπογράφεται από την Emma Elsworthy, 2000 οδηγοί απάντησαν σε ερωτήματα έρευνας που διενεργήθηκε από τη βρετανική Accident Advice Helpline. Το παρκάρισμα σε ένα σημείο που συχνά είναι στενό και μικρό αγχώνει τους περισσότερους οδηγούς, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι οδηγοί επιλέγουν να βρεθούν ακόμη και 100 μέτρα πιο μακριά, αρκεί να παρκάρουν σε ένα σημείο με μεγαλύτερη άνεση χώρου.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, περίπου το 1/3 των οδηγών έχει αποτύχει στις εξετάσεις επειδή δεν τα κατάφερε στη διαδικασία παρκαρίσματος, ενώ το 47% δήλωσε πως έχει φύγει από σημείο που προσπάθησε να παρκάρει, καθώς δεν μπόρεσε να κάνει σωστά την απαιτούμενη μανούβρα. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας, David Carter, "το παράλληλο παρκάρισμα αποτελεί ένα αγκάθι για τους οδηγούς από τη στιγμή της εφεύρεσης του αυτοκινήτου. Όλοι έχουμε αισθανθεί πίεση προσπαθώντας να παρκάρουμε σε ένα στενό σημείο ενός πολυσύχναστου δρόμου, ενώ άλλοι άνθρωποι μας παρακολουθούν."

Επιπλέον, 1 στους 4 ανθρώπους που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το παρκάρισμα, κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και άφησαν κάποιον άλλο να συνεχίσει τη διαδικασία, τη στιγμή που το 15% των ερωτηθέντων αισθάνεται ανησυχία κατά το παρκάρισμα ενώ το 10% αγχώνεται ή αισθάνεται νευρικότητα. Ακόμη, 4 στους 10 οδηγούς αισθάνονται πως οι ελιγμοί παρκαρίσματος είναι το δυσκολότερο κομμάτι της οδήγησης και θα ένιωθαν πολύ μεγαλύτερη άνεση, αν το αυτοκίνητό τους διέθετε κάμερα οπισθοπορείας, δείχνοντας την εικόνα στο πίσω μέρος ώστε να μπορούν να βλέπουν την απόσταση από το αυτοκίνητο που βρίσκεται πίσω.

Τέλος, το 1/4 των οδηγών νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια αν έχει δίπλα κάποιον να βοηθήσει κατά τη διαδικασία παρκαρίσματος, ενώ το 1/5 θεωρεί πως πρέπει να κάνει μεγαλύτερη πρακτική στον τομέα καθώς και να γίνει πιο γενναίο κατά τη διάρκεια των ελιγμών.

 

Οι 10 πιο δύσκολες οδηγικές κινήσεις για τους Βρετανούς:

1. Παράλληλο παρκάρισμα

2. Όπισθεν σε χώρο στάθμευσης

3. Όπισθεν με γωνία 

4. Στροφή εντός δρόμου (στροφή 3 σημείων) 

5. Οδήγηση σε χώρο στάθμευσης 

6. Όπισθεν σε ευθεία γραμμή

7. Παρκάρισμα δίπλα στο πεζοδρόμιο

8. Οδήγηση σε κυκλική διασταύρωση (roundabout)

9. Ακινητοποίηση εκτάκτου ανάγκης

10. Στάση στα δεξιά του δρόμου

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Praise Awards 2016
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) έχει δημιουργήσει τα "Praise Awards", βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που έχουν πάρει μέτρα για τη β...(περισσότερα)
0 αστέρια σε Crash Test
Μια είδηση που δε συνηθίζουμε να διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό έφτασε από το Δελχί της Ινδίας, όπου αυτές τις ημέρες περνούν από Crash Test, υπό την αιγίδα του Global NCAP, αφού 5 μοντέλα που παράγον...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)
Συνεχίζουν την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ οι Έλληνες οδηγοί
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτων στους δρόμους, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από αυτό. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: O τρόπος βαθμολόγησης
Το συνολικό σκορ υπολογίζεται ως άθροισμα πόντων της κάθε ενότητας ενώ πρέπει οπωσδήποτε σε καμιά ενότητα να μην υπάρχει βαθμός κάτω από τη βάση. ...(περισσότερα)
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Τι περιλαμβάνουν και ποιος είναι ο σκοπός τους
Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους, οπότε ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα τι αφορούν. ...(περισσότερα)
Οι Η.Π.Α. επενδύουν στην αυτόνομη οδήγηση
Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα και αλκοόλ
Στην κίνηση με υπερβολική ταχύτητα και στην κατανάλωση αλκοόλ στράφηκαν οι έλεγχοι της Τροχαίας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 9-15 Μαρτίου. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Οι οδηγοί-dummies!
Οι κούκλες Hybrid III και ES-2 είναι πολύ σημαντικές καθώς αποτελούν τον οδηγό και τον επιβάτη στα ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Νέα από την Ευρώπη σχετικά με την Οδική Ασφάλεια
Η νέα χρονιά φέρνει ελπίδες για περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες θανάτων και σοβαρών τραυματισμών, ειδικά για τους νέους. ...(περισσότερα)

S5 Box