SAFETY FIRST

Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε πως το παράλληλο παρκάρισμα θεωρείται από τους Βρετανούς ως το δυσκολότερη εγχείρημα κατά την οδήγηση.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του βρετανικού Independent που υπογράφεται από την Emma Elsworthy, 2000 οδηγοί απάντησαν σε ερωτήματα έρευνας που διενεργήθηκε από τη βρετανική Accident Advice Helpline. Το παρκάρισμα σε ένα σημείο που συχνά είναι στενό και μικρό αγχώνει τους περισσότερους οδηγούς, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι οδηγοί επιλέγουν να βρεθούν ακόμη και 100 μέτρα πιο μακριά, αρκεί να παρκάρουν σε ένα σημείο με μεγαλύτερη άνεση χώρου.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, περίπου το 1/3 των οδηγών έχει αποτύχει στις εξετάσεις επειδή δεν τα κατάφερε στη διαδικασία παρκαρίσματος, ενώ το 47% δήλωσε πως έχει φύγει από σημείο που προσπάθησε να παρκάρει, καθώς δεν μπόρεσε να κάνει σωστά την απαιτούμενη μανούβρα. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας, David Carter, "το παράλληλο παρκάρισμα αποτελεί ένα αγκάθι για τους οδηγούς από τη στιγμή της εφεύρεσης του αυτοκινήτου. Όλοι έχουμε αισθανθεί πίεση προσπαθώντας να παρκάρουμε σε ένα στενό σημείο ενός πολυσύχναστου δρόμου, ενώ άλλοι άνθρωποι μας παρακολουθούν."

Επιπλέον, 1 στους 4 ανθρώπους που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το παρκάρισμα, κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και άφησαν κάποιον άλλο να συνεχίσει τη διαδικασία, τη στιγμή που το 15% των ερωτηθέντων αισθάνεται ανησυχία κατά το παρκάρισμα ενώ το 10% αγχώνεται ή αισθάνεται νευρικότητα. Ακόμη, 4 στους 10 οδηγούς αισθάνονται πως οι ελιγμοί παρκαρίσματος είναι το δυσκολότερο κομμάτι της οδήγησης και θα ένιωθαν πολύ μεγαλύτερη άνεση, αν το αυτοκίνητό τους διέθετε κάμερα οπισθοπορείας, δείχνοντας την εικόνα στο πίσω μέρος ώστε να μπορούν να βλέπουν την απόσταση από το αυτοκίνητο που βρίσκεται πίσω.

Τέλος, το 1/4 των οδηγών νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια αν έχει δίπλα κάποιον να βοηθήσει κατά τη διαδικασία παρκαρίσματος, ενώ το 1/5 θεωρεί πως πρέπει να κάνει μεγαλύτερη πρακτική στον τομέα καθώς και να γίνει πιο γενναίο κατά τη διάρκεια των ελιγμών.

 

Οι 10 πιο δύσκολες οδηγικές κινήσεις για τους Βρετανούς:

1. Παράλληλο παρκάρισμα

2. Όπισθεν σε χώρο στάθμευσης

3. Όπισθεν με γωνία 

4. Στροφή εντός δρόμου (στροφή 3 σημείων) 

5. Οδήγηση σε χώρο στάθμευσης 

6. Όπισθεν σε ευθεία γραμμή

7. Παρκάρισμα δίπλα στο πεζοδρόμιο

8. Οδήγηση σε κυκλική διασταύρωση (roundabout)

9. Ακινητοποίηση εκτάκτου ανάγκης

10. Στάση στα δεξιά του δρόμου

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ευρωβουλή: Όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα εντός πόλεων για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ορίσει ως ανώτατο όριο για κίνηση εντός πόλεων τα 30 χλμ./ώρα, ενώ επεξεργάζεται και αρκετά ακόμη μέτρα για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Αλλαγές στις δοκιμές πρόσκρουσης για το 2020
Ο οργανισμός Euro NCAP παρουσίασε τις αλλαγές που θα ισχύσουν κατά τη διεξαγωγή δοκιμών πρόσκρουσης των νέων μοντέλων από φέτος. ...(περισσότερα)
Συνεχίζει στην προεδρία της FIA ο Jean Todt
O Jean Todt είναι έτοιμος για την τρίτη του θητεία ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. ...(περισσότερα)
Παράταση ισχύος για τις άδειες οδήγησης που λήγουν έως τα μέσα Δεκεμβρίου
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την παράταση ισχύος κατά 3 μήνες, στις άδειες οδήγησης που λήγουν στην περίοδο 3 Νοεμβρίου-14 Δεκεμβρίου, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Μ. Βρετανία: Ποια είναι η πρώτη κλήση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε πως το πρώτο τηλεφώνημα που κάνουν οι οδηγοί εφόσον εμπλακούν σε μικρής έκτασης τροχαίο ατύχημα, δεν είναι αυτό που πιθανώς θα περιμέναμε. ...(περισσότερα)
Σύστημα προειδοποίησης κίνησης στην αντίθετη λωρίδα από την Bosch
Η Bosch εξελίσσει ένα ειδικό σύστημα για την αντιμετώπιση ενός από τα πιο σημαντικά προβλήματα στους δρόμους της Ευρώπης, την κίνηση στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας ...(περισσότερα)
Σε λειτουργία από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου τα ΚΤΕΟ
Τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων θα ανοίξουν τις πόρτες τους από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, με τη λειτουργία τους να διέπεται από αυστηρούς κανόνες υγειονομικής ασφάλειας, στο πλαίσιο προστασίας από...(περισσότερα)
Έρχεται πλαίσιο κανόνων κίνησης για οχήματα μικροκινητικότητας
Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελ...(περισσότερα)
Πώς σχετίζεται η τηλεργασία με τα τροχαία ατυχήματα;
Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη φαντάζουν σχετικές μεταξύ τους, όμως έρευνα στο Βέλγιο καταδεικνύει πως η αύξηση της τηλεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Είδη και οχήματα των θανατηφόρων τροχαίων το 2019
Αναλύουμε τα θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2019, με βάση το είδος του ατυχήματος, καθώς και τα οχήματα που εμπλέκονταν σε αυτό. ...(περισσότερα)

S5 Box