SAFETY FIRST

Ο παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιριστής Jose Antonio Reyes έφυγε από τη ζωή, μαζί με δυο ξαδέλφια του, μετά από τροχαίο ατύχημα στην Ισπανία ενώ κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα.

Ο αναπάντεχος θάνατος του Jose Antonio Reyes, ενός από τους πιο γνωστούς Ισπανούς ποδοσφαιριστής, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Ο 35χρονος αθλητής, φαινομενικά είχε τα πάντα. Καλή ζωή, νιάτα, χρήματα και δόξα. Όλα όμως καταστράφηκαν σε λίγες στιγμές, το Σάββατο 1 Ιουνίου...

Όπως έγινε γνωστό από την Ισπανία, ο Reyes κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα που έφτανε στα 237 χλμ./ώρα, όταν κλατάρισε ένα ελαστικό του αυτοκινήτου του. Δε χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι ένα αναπάντεχο περιστατικό όπως αυτό, δεν είναι ελέγξιμο σχεδόν από κανέναν οδηγό. Μετά το κλατάρισμα, το όχημα χτύπησε σε τσιμεντένιο τοιχίο, τούμπαρε και πήρε φωτιά. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ από την Ισπανία, ο Reyes δεν είχε οδηγήσει εδώ και καιρό το αυτοκίνητό του και οι πιέσεις των ελαστικών, ήταν χαμηλότερες από τις ενδεδειγμένες.

SafetyFirst Reyes02

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές, πως η υπερβολική ταχύτητα είναι ο κύριος παράγοντας θανάτων από τροχαία ατυχήματα. Αυτό δε συμβαίνει τυχαία, καθώς το ανθρώπινο σώμα δε μπορεί να ακολουθήσει τις ταχύτητες που αναπτύσσονται σε ένα αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα, ακόμη και αν εκείνο δεν πάρει φωτιά όπως στην περίπτωση του Reyes, ο θάνατος να είναι αναπόφευκτος.

Μια και αυτό είναι δεδομένο, η αιτία του θανάτου των τριών ξαδελφιών δεν είναι η υπερβολική ταχύτητα, αλλά η λανθασμένη κίνηση να κινηθούν τόσο γρήγορα. Όπως αναφέρει διαρκώς ο Ιαβέρης, “η υπερβολική ταχύτητα είναι το σύμπτωμα, όμως η αιτία είναι η βλακεία μας να κινούμαστε με τέτοιο τρόπο στο δρόμο”.

Δυστυχώς, η είδηση του θανάτου νέων ανθρώπων από τροχαία έχει σταματήσει να μας εκπλήσσει, καθώς έχει εξελιχθεί σε αναπόφευκτη καθημερινότητα. Το θανατηφόρο ατύχημα του Reyes, μας θυμίζει δύο σημαντικές παραμέτρους. Η πρώτη είναι φυσικά η υπερβολική ταχύτητα, οπότε πρέπει πάντοτε να κινούμαστε με σύνεση, γνωρίζοντας τους κινδύνους που διατρέχουμε στο δρόμο. Η δεύτερη είναι η προετοιμασία του αυτοκινήτου μας. Πριν από μία μεγάλη διαδρομή και ειδικά αν έχουμε καιρό να οδηγήσουμε το όχημά μας, επιβάλλεται μια σειρά από ελέγχους στα μηχανικά μέρη και φυσικά, στις πιέσεις των ελαστικών.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε σε τέτοιο περιστατικό ας ελπίσουμε ότι, λόγω της αναγνωρισιμότητας του Jose Antonio Reyes, ο θάνατός του να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή, κυρίως για τους νέους οδηγούς, στο μέλλον.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Credits: Twitter/belmezanito

 

Περισσότερα Safety First

Ιστορικό υψηλό για χρήση ζώνης στις Η.Π.Α.
Η χρήση ζώνης στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε για το 2016 σε επίπεδα που δεν έχει ξαναβρεθεί στο παρελθόν, καθώς οι χρήστες των Αμερικανικών δρόμων φορούν ζώνη σε ποσοστό 90,1%, που είναι σαφώς βελτιωμ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις με αριθμούς
Τα ατυχήματα που συντελούνται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες, με τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο που οδηγ...(περισσότερα)
Αυτό φαίνεται ότι σκέφτονται οι περισσότεροι οδηγοί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Vinci Autoroute και το Ινστιτούτο Ipsos. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Μείωση 54% στα θανατηφόρα τροχαία μεταξύ 2010-2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα θανατηφόρα τροχαία του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 17% λιγότερα σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ τω...(περισσότερα)
Δίπλωμα οδήγησης:  Τα ποσά για τα νέα και ενιαία παράβολα
Το Υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε τον ορισμό νέων ενιαίων-ενοποιημένων παραβόλων, αναφορικά με το δίπλωμα οδήγησης. ...(περισσότερα)
Ευρώπη: Ελλειμματική χρηματοδότηση στην Οδική Ασφάλεια
Η χρηματοδότηση για έρευνα στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, παρουσιάζει σαφή μείωση σε όλη την Ευρώπη, με τους ερευνητές να κρούουν κώδωνα κινδύνου. ...(περισσότερα)
Αξιολόγηση στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης από το Euro NCAP
Ο οργανισμός Euro NCAP δημιούργησε ένα πρωτόκολλο αξιολόγησης των νέων οχημάτων, όσον αφορά στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης. ...(περισσότερα)
Η μείωση των ορίων ταχύτητας κάνει τους ανθρώπους πιο ευγενικούς
Αυτή την ενδιαφέρουσα άποψη ανέπτυξε κάτοικος σε χωριό της Ουαλίας, όπου δοκιμάστηκε το όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα (32 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Παγκόσμια πρώτη: Δυνατότητα αυτόνομου παρκαρίσματος στο μουσείο της Mercedes-Benz
Σε μια στιγμή-ορόσημο για την πορεία της αυτόνομης αυτοκίνησης, εγκρίθηκε στη Γερμανία το Automated Valet Parking, που επιτρέπει για πρώτη φορά το αυτόνομο παρκάρισμα οχήματος, χωρίς την παρουσία οδηγ...(περισσότερα)
Video: Το πρώτο μετωπικό crash test μεταξύ ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Η Mercedes-Benz πραγματοποίησε ένα ασυνήθιστο crash test, φέρνοντας δύο ηλεκτρικά της οχήματα σε μετωπική σύγκρουση – δείτε το σχετικό video. ...(περισσότερα)

S5 Box