SAFETY FIRST

Ο παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιριστής Jose Antonio Reyes έφυγε από τη ζωή, μαζί με δυο ξαδέλφια του, μετά από τροχαίο ατύχημα στην Ισπανία ενώ κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα.

Ο αναπάντεχος θάνατος του Jose Antonio Reyes, ενός από τους πιο γνωστούς Ισπανούς ποδοσφαιριστής, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Ο 35χρονος αθλητής, φαινομενικά είχε τα πάντα. Καλή ζωή, νιάτα, χρήματα και δόξα. Όλα όμως καταστράφηκαν σε λίγες στιγμές, το Σάββατο 1 Ιουνίου...

Όπως έγινε γνωστό από την Ισπανία, ο Reyes κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα που έφτανε στα 237 χλμ./ώρα, όταν κλατάρισε ένα ελαστικό του αυτοκινήτου του. Δε χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι ένα αναπάντεχο περιστατικό όπως αυτό, δεν είναι ελέγξιμο σχεδόν από κανέναν οδηγό. Μετά το κλατάρισμα, το όχημα χτύπησε σε τσιμεντένιο τοιχίο, τούμπαρε και πήρε φωτιά. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ από την Ισπανία, ο Reyes δεν είχε οδηγήσει εδώ και καιρό το αυτοκίνητό του και οι πιέσεις των ελαστικών, ήταν χαμηλότερες από τις ενδεδειγμένες.

SafetyFirst Reyes02

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές, πως η υπερβολική ταχύτητα είναι ο κύριος παράγοντας θανάτων από τροχαία ατυχήματα. Αυτό δε συμβαίνει τυχαία, καθώς το ανθρώπινο σώμα δε μπορεί να ακολουθήσει τις ταχύτητες που αναπτύσσονται σε ένα αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα, ακόμη και αν εκείνο δεν πάρει φωτιά όπως στην περίπτωση του Reyes, ο θάνατος να είναι αναπόφευκτος.

Μια και αυτό είναι δεδομένο, η αιτία του θανάτου των τριών ξαδελφιών δεν είναι η υπερβολική ταχύτητα, αλλά η λανθασμένη κίνηση να κινηθούν τόσο γρήγορα. Όπως αναφέρει διαρκώς ο Ιαβέρης, “η υπερβολική ταχύτητα είναι το σύμπτωμα, όμως η αιτία είναι η βλακεία μας να κινούμαστε με τέτοιο τρόπο στο δρόμο”.

Δυστυχώς, η είδηση του θανάτου νέων ανθρώπων από τροχαία έχει σταματήσει να μας εκπλήσσει, καθώς έχει εξελιχθεί σε αναπόφευκτη καθημερινότητα. Το θανατηφόρο ατύχημα του Reyes, μας θυμίζει δύο σημαντικές παραμέτρους. Η πρώτη είναι φυσικά η υπερβολική ταχύτητα, οπότε πρέπει πάντοτε να κινούμαστε με σύνεση, γνωρίζοντας τους κινδύνους που διατρέχουμε στο δρόμο. Η δεύτερη είναι η προετοιμασία του αυτοκινήτου μας. Πριν από μία μεγάλη διαδρομή και ειδικά αν έχουμε καιρό να οδηγήσουμε το όχημά μας, επιβάλλεται μια σειρά από ελέγχους στα μηχανικά μέρη και φυσικά, στις πιέσεις των ελαστικών.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε σε τέτοιο περιστατικό ας ελπίσουμε ότι, λόγω της αναγνωρισιμότητας του Jose Antonio Reyes, ο θάνατός του να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή, κυρίως για τους νέους οδηγούς, στο μέλλον.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Credits: Twitter/belmezanito

 

Περισσότερα Safety First

Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Έλεγχος για χρήση ναρκωτικών ουσιών...
Για αλκοτέστ είχαμε ακούσει εδώ και χρόνια, όμως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης διεξάγονται και έλεγχοι για την ποσότητα ναρκωτικών ουσιών στο αίμα, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως "ναρκοτεστ". ...(περισσότερα)
Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία!
Το ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων και των σοβαρών τραυματισμών που προκύπτουν από αυτά, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών από όσα απασχολούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ...(περισσότερα)
Απλοποίηση ανανέωσης άδειας οδήγησης για οδηγούς με κινητικά προβλήματα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε εγκύκλιο, με βάση την οποία η ανανέωση αδειών οδήγησης ατόμων με κινητικά προβλήματα, θα γίνει με μεγαλύτερη ευκολία. ...(περισσότερα)
Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων κατά τον Απρίλιο
Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει σημαντική αύξηση στα τροχαία που καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, με το lockdown να έχει παίξει πάντως σημαντικό ρόλο σε α...(περισσότερα)
Δεν εμπιστεύονται τα αυτόνομα οχήματα οι Βρετανοί
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί δεν αισθάνονται έτοιμοι να... παραδώσουν το τιμόνι σε ένα αυτόνομο όχημα. ...(περισσότερα)
Αύξηση της παραβίασης ορίων ταχύτητας λόγω του κορωνοϊού
Η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει στις περισσότερες χώρες λόγω της πανδημίας του COVID-19, έχει επιφέρει αύξηση των παραβιάσεων στα όρια ταχύτητας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)
Οι τροχαίες παραβάσεις κατά την περίοδο του Πάσχα
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 15 Απριλίου-2 Μαΐου, η Τροχαία κατέγραψε 55.534 παραβάσεις έπειτα από 250.690 ελέγχους στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Πότε πραγματικά γερνούν τα ελαστικά μας και πόση σημασία έχει, τελικά, η ημερομηνία παραγωγής τους;
Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Μειώνεται διαρκώς η συγκέντρωση των οδηγών στο δρόμο
Έρευνα από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, δείχνει πως η απόσπαση της προσοχής, η υπνηλία και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. ...(περισσότερα)

S5 Box