SAFETY FIRST

Ο παγκοσμίου φήμης ποδοσφαιριστής Jose Antonio Reyes έφυγε από τη ζωή, μαζί με δυο ξαδέλφια του, μετά από τροχαίο ατύχημα στην Ισπανία ενώ κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα.

Ο αναπάντεχος θάνατος του Jose Antonio Reyes, ενός από τους πιο γνωστούς Ισπανούς ποδοσφαιριστής, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Ο 35χρονος αθλητής, φαινομενικά είχε τα πάντα. Καλή ζωή, νιάτα, χρήματα και δόξα. Όλα όμως καταστράφηκαν σε λίγες στιγμές, το Σάββατο 1 Ιουνίου...

Όπως έγινε γνωστό από την Ισπανία, ο Reyes κινούνταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα που έφτανε στα 237 χλμ./ώρα, όταν κλατάρισε ένα ελαστικό του αυτοκινήτου του. Δε χρειάζεται καν να αναφέρουμε ότι ένα αναπάντεχο περιστατικό όπως αυτό, δεν είναι ελέγξιμο σχεδόν από κανέναν οδηγό. Μετά το κλατάρισμα, το όχημα χτύπησε σε τσιμεντένιο τοιχίο, τούμπαρε και πήρε φωτιά. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ από την Ισπανία, ο Reyes δεν είχε οδηγήσει εδώ και καιρό το αυτοκίνητό του και οι πιέσεις των ελαστικών, ήταν χαμηλότερες από τις ενδεδειγμένες.

SafetyFirst Reyes02

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές, πως η υπερβολική ταχύτητα είναι ο κύριος παράγοντας θανάτων από τροχαία ατυχήματα. Αυτό δε συμβαίνει τυχαία, καθώς το ανθρώπινο σώμα δε μπορεί να ακολουθήσει τις ταχύτητες που αναπτύσσονται σε ένα αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα, ακόμη και αν εκείνο δεν πάρει φωτιά όπως στην περίπτωση του Reyes, ο θάνατος να είναι αναπόφευκτος.

Μια και αυτό είναι δεδομένο, η αιτία του θανάτου των τριών ξαδελφιών δεν είναι η υπερβολική ταχύτητα, αλλά η λανθασμένη κίνηση να κινηθούν τόσο γρήγορα. Όπως αναφέρει διαρκώς ο Ιαβέρης, “η υπερβολική ταχύτητα είναι το σύμπτωμα, όμως η αιτία είναι η βλακεία μας να κινούμαστε με τέτοιο τρόπο στο δρόμο”.

Δυστυχώς, η είδηση του θανάτου νέων ανθρώπων από τροχαία έχει σταματήσει να μας εκπλήσσει, καθώς έχει εξελιχθεί σε αναπόφευκτη καθημερινότητα. Το θανατηφόρο ατύχημα του Reyes, μας θυμίζει δύο σημαντικές παραμέτρους. Η πρώτη είναι φυσικά η υπερβολική ταχύτητα, οπότε πρέπει πάντοτε να κινούμαστε με σύνεση, γνωρίζοντας τους κινδύνους που διατρέχουμε στο δρόμο. Η δεύτερη είναι η προετοιμασία του αυτοκινήτου μας. Πριν από μία μεγάλη διαδρομή και ειδικά αν έχουμε καιρό να οδηγήσουμε το όχημά μας, επιβάλλεται μια σειρά από ελέγχους στα μηχανικά μέρη και φυσικά, στις πιέσεις των ελαστικών.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε σε τέτοιο περιστατικό ας ελπίσουμε ότι, λόγω της αναγνωρισιμότητας του Jose Antonio Reyes, ο θάνατός του να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή, κυρίως για τους νέους οδηγούς, στο μέλλον.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Credits: Twitter/belmezanito

 

Περισσότερα Safety First

Τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο
Η Τροχαία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων σε όλη τη χώρα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στα οποία εντάσσεται και η απαγόρευση κίνησης φορτηγών με βάρος άνω των 3,5 τόνων. ...(περισσότερα)
Πώς επηρεάζουν τα ελαστικά την κατανάλωση του αυτοκινήτου;
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στη μεγάλη σημασία που έχουν τα ελαστικά, τόσο για την ασφάλεια κατά τη μετακίνηση, όσο και για την κατανάλωση του αυτοκινήτου.  ...(περισσότερα)
Πρωτοβουλία ενάντια στην οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών στις ΗΠΑ
Η National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, π...(περισσότερα)
Η χρήση κινητού κατά την οδήγηση διπλασιάζει τον κίνδυνο ατυχήματος...
... αναφέρει νέα έρευνα που έγινε από το Virginia Tech Transportation Institute, το Ινστιτούτο που ασχολείται με τον τομέα των μεταφορών σε ένα από τα πιο γνωστά Αμερικανικά Πανεπιστήμια, που έχει παγ...(περισσότερα)
Υπέρ του ελέγχου στοιχείων μέσω κάμερας οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί
Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, είναι υπέρ του ελέγχου μέσω κάμερας στους δρόμους, στοιχείων όπως αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ή αν έχουν πληρ...(περισσότερα)
Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων κατά τον Απρίλιο
Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει σημαντική αύξηση στα τροχαία που καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, με το lockdown να έχει παίξει πάντως σημαντικό ρόλο σε α...(περισσότερα)
Πώς επηρεάζεται η πίεση των ελαστικών μας από τη ζέστη
Η κατάλληλη πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας παίζει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια, με την εξωτερική θερμοκρασία να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Εγκύκλιος για παράταση ισχύος σε όσες άδειες έληγαν εντός του Νοεμβρίου
Μέσω εγκυκλίου που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, δόθηκε παράταση τρίμηνης διάρκειας μεταξύ άλλων, στην ισχύ των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών επαγγελματ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Η επιλογή αυτοκινήτων
Ένα σύνηθες ερώτημα που τίθεται σχετικά με τη διαδικασία των Crash Tests που διενεργούνται από το Euro NCAP, είναι ο τρόπος με τον οποίο επιλέγονται τα αυτοκίνητα. ...(περισσότερα)

S5 Box