Μπορεί τα σύγχρονα αυτοκίνητα να διαθέτουν προηγμένα συστήματα υποβοήθησης, όμως οι Βρετανοί οδηγοί δεν τα αξιοποιούν σε ικανοποιητικό βαθμό.
Αυτό έδειξε πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό του “IAM Roadsmart”, μη κερδοσκοπικού οργανισμού Οδικής Ασφάλειας στη Μεγάλη Βρετανία, γεγονός που πιστοποιεί πως οι νέες τεχνολογίες δεν έχουν αφομοιωθεί ακόμη από σημαντικό αριθμό χρηστών των δρόμων.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του “IAM Roadsmart”, το 33% των 2.008 οδηγών που συμμετείχαν στην έρευνα, δε χρησιμοποιεί τα σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης.
Τα πιο συνηθισμένα συστήματα υποβοήθησης των σύγχρονων οχημάτων, όπως η προειδοποίηση σύγκρουσης, το προσαρμοζόμενο cruise control, η έξυπνη υποβοήθηση ταχύτητας, η προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας και η πέδηση έκτακτης ανάγκης, χρησιμοποιούνται συχνά μόλις από το 25% (1 στους 4) των οδηγών, ενώ το 19% (παραπάνω από 1 στους 5) τα χρησιμοποιεί σπάνια ή μόνο μία φορά.
Το 22% των ερωτηθέντων απάντησε πως το όχημά του δε διαθέτει τέτοια συστήματα, την ώρα που το 28% και 27% δήλωσαν πως αξιοποιούν τα συστήματα προειδοποίησης κίνησης με υπερβολική ταχύτητα και cruise control, αντίστοιχα.
Παράλληλα όμως, το cruise control (μαζί με το adaptive cruise control) είναι και το σύστημα που δε χρησιμοποιείται από το μεγαλύτερο ποσοστό των οδηγών και συγκεκριμένα, από το 34% των ερωτηθέντων.
Επιπλέον, η προειδοποίηση σύγκρουσης χρησιμοποιείται από το 23% των ερωτηθέντων, ενώ το 25% (1 στους 4) αποφάνθηκε πως το αυτοκίνητό του δε διαθέτει τέτοιο σύστημα.
Όσον αφορά στη συλλογή δεδομένων με βάση ηλικιακά κριτήρια, οι οδηγοί που εντάσσονται στην ομάδα 17-34 ετών, είναι δύο φορές πιθανότερο να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα ασφαλείας που προαναφέραμε, σε σύγκριση με οδηγούς ηλικίας άνω των 70 ετών.
Ακόμη, τα εν λόγω συστήματα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ όσων συμπληρώνουν πάνω από 16.000 χλμ. ετησίως, κυρίως επειδή πραγματοποιούν μεγάλες διαδρομές για επαγγελματικούς λόγους.
«Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί βασίζονται στην τεχνολογία σε μια σε καθημερινή βάση, αλλά μέσα στα οχήματά τους, οι οδηγοί στην καλύτερη περίπτωση φαίνονται αμφίθυμοι για τη χρήση τεχνολογικών συστημάτων που θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή τους αν αυτά ήταν εμπλέκονται», δήλωσε ο Nicholas Lyes, Διευθυντής Πολιτικής και Προτύπων του IAM Roadsmart.
«Μέρος του προβλήματος πιθανώς να είναι η έλλειψη κατανόησης του τρόπου με τον οποίο κάθε από αυτά τα συστήματα μπορεί να τους ωφελήσει. Πολλοί μπορεί να απενεργοποιήσουν ορισμένα συστήματα επειδή ο συναγερμός μπορεί να είναι ενοχλητικός ή επειδή δεν τους αρέσει η αίσθηση του αυτόματης διόρθωσης του τιμονιού για να κρατήσει το όχημα στη λωρίδα κυκλοφορίας. Κατασκευαστές βελτιώνουν συνεχώς την τεχνολογία, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο. Υπάρχουν ενδεχομένως μια άσκηση τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τους διαχειριστές στόλου για να διασφαλίσουν οι οδηγοί και οι συνάδελφοι να μάθουν περισσότερα για αυτά τα συστήματα, καθώς και συμβουλές να προστεθούν στον επόμενο γύρο αλλαγών του κώδικα οδικής κυκλοφορίας».
Τέλος, ο Lyes πρόσθεσε: «Ενώ χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα βοηθήματα λειτουργούν, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού πρέπει να πάντα να συμπληρώνουν την ασφαλή οδήγηση και όχι να την αντικαθιστούν».
ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ
Photo: IAM Roadsmart