SAFETY FIRST

Τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με το δρόμο και κατά συνέπεια, χρήζουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας.

Η τακτική μέτρηση και φυσικά, ο ορισμός της σωστής πίεσης των ελαστικών, είναι δύο σημαντικοί παράγοντες. Οι ιδανικές πιέσεις δεν είναι ίδιες για όλα τα αυτοκίνητα, οπότε ο καθένας από εμάς θα ήταν καλό να χρησιμοποιεί στο όχημά του, τις πιέσεις ελαστικών που έχει ορίσει ο κατασκευαστής και αναγράφονται είτε στο βιβλίο του αυτοκινήτου, είτε σε ειδική επιγραφή στην πόρτα του οδηγού, είτε στην τάπα του ρεζερβουάρ. Οι πληροφορίες που παρέχονται αφορούν σε πιέσεις υπό κανονικές συνθήκες και στις πιέσεις που είναι σωστό να έχει το αυτοκίνητο κατά το ταξίδι, δηλαδή όταν είναι φορτωμένο και έχει μεγαλύτερο βάρος.

Καθώς τα ελαστικά έχουν μέσα αέρα, είναι λογικό να χάνουν πίεση σε βάθος χρόνου. Αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα, όμως για αυτόν τον λόγο θεωρείται απαραίτητος ο έλεγχος των πιέσεων όλων των ελαστικών, δηλαδή και της ρεζέρβας, σε μηνιαία βάση και πριν από μεγάλα ταξίδια. Όπως προκύπτει και από τη διεθνή τεχνογνωσία της Michelin στον τομέα, οι σωστές πιέσεις στα ελαστικά συνεπάγονται αυξημένη πρόσφυση και κατά συνέπεια, μεγαλύτερη ασφάλεια στο δρόμο, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν και χαμηλότερη κατανάλωση. Σε περίπτωση που τα ελαστικά δεν έχουν σωστή πίεση, το φρενάρισμα θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό και μπορεί να μη μας προστατεύσουν σε περίπτωση ανάγκης. Ακόμα, όμως, και αν δεν προκύψει περίπτωση ανάγκης, είναι δεδομένο πως η αποτελεσματικότητα των φρένων δε θα είναι ίδια, με συνέπεια περισσότερα μέτρα φρεναρίσματος στην καθημερινή χρήση αλλά και μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου.

Αν τα ελαστικά δεν έχουν την ενδεδειγμένη πίεση, επηρεάζεται σημαντικά η ασφάλεια, τόσο η δική μας όσο και της οικογένειάς μας. Μειωμένη πίεση από αυτήν που πρέπει, μπορεί να οδηγήσει σε υπέρμετρη φθορά, επιφέροντας ανάγκη για πιο γρήγορη αντικατάσταση και σε ακόμη χειρότερη περίπτωση, κλατάρισμα. Επιπλέον, αν το οδόστρωμα είναι βρεγμένο, η πιθανότητα έλλειψης πρόσφυσης σε επιφάνεια νερού (υδρολίσθηση), αυξάνεται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η πιθανότητα ατυχήματος.
Για τον έλεγχο της πίεσης των ελαστικών, πρέπει να χρησιμοποιούμε τους μετρητές πίεσης που βρίσκουμε σε σημεία πώλησης ελαστικών ή εναλλακτικά σε βενζινάδικα και συνεργεία, αρκεί να είμαστε βέβαιοι για την ακρίβεια των οργάνων.

Είναι χρήσιμο, όμως, να διαθέτουμε και ένα φορητό μετρητή μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς αυτό θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να μετράμε τις πιέσεις των ελαστικών ανά πάσα στιγμή.

Περισσότερα Safety First

Αντικατάσταση αδειών και πινακίδων: Αλλαγή σε διαδικασίες και έγγραφα που απαιτούνται
Οι διαδικασίες και τα έγγραφα που απαιτούνται για αντικατάσταση πινακίδων και αδειών κυκλοφορίας αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών αλλάζουν, βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης. ...(περισσότερα)
Μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) η μείωση της αστυνόμευσης στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έχει ο...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Διεύρυνση ηλεκτρονικών υπηρεσιών
Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου, θα μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για αντικατάσταση του εντύπου άδειας οδήγη...(περισσότερα)
0 αστέρια σε Crash Test
Μια είδηση που δε συνηθίζουμε να διαβάζουμε τον τελευταίο καιρό έφτασε από το Δελχί της Ινδίας, όπου αυτές τις ημέρες περνούν από Crash Test, υπό την αιγίδα του Global NCAP, αφού 5 μοντέλα που παράγον...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety: 10 κανόνες
Η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου έχει παρουσιάσει 10 Χρυσούς Κανόνες Οδικής Συμπεριφοράς, στο πλαίσιο της εκστρατείας της με τίτλο "FIA Action for Road Safety". ...(περισσότερα)
Ο πρώτος δρόμος από πλαστικό, κατασκευάζεται στην Ολλανδία
Μια ενδιαφέρουσα περιβαλλοντική είδηση έφτασε από την Ολλανδία, όπου 3 εταιρείες-κολοσσοί θα συνεργαστούν σε ένα καινοτόμο εγχείρημα. ...(περισσότερα)
Δίπλωμα οδήγησης:  Τα ποσά για τα νέα και ενιαία παράβολα
Το Υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε τον ορισμό νέων ενιαίων-ενοποιημένων παραβόλων, αναφορικά με το δίπλωμα οδήγησης. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
Προτάσεις για μέτρα μείωσης των απωλειών στους δρόμους!
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις, για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας όσον αφορά στην κατηγορία των νέων ανθρώπων (1...(περισσότερα)
Ελλάδα: Μείωση 54% στα θανατηφόρα τροχαία μεταξύ 2010-2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα θανατηφόρα τροχαία του 2020 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν κατά 17% λιγότερα σε σύγκριση με το 2019, ενώ η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ τω...(περισσότερα)

S5 Box