SAFETY FIRST

Τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με το δρόμο και κατά συνέπεια, χρήζουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας.

Η τακτική μέτρηση και φυσικά, ο ορισμός της σωστής πίεσης των ελαστικών, είναι δύο σημαντικοί παράγοντες. Οι ιδανικές πιέσεις δεν είναι ίδιες για όλα τα αυτοκίνητα, οπότε ο καθένας από εμάς θα ήταν καλό να χρησιμοποιεί στο όχημά του, τις πιέσεις ελαστικών που έχει ορίσει ο κατασκευαστής και αναγράφονται είτε στο βιβλίο του αυτοκινήτου, είτε σε ειδική επιγραφή στην πόρτα του οδηγού, είτε στην τάπα του ρεζερβουάρ. Οι πληροφορίες που παρέχονται αφορούν σε πιέσεις υπό κανονικές συνθήκες και στις πιέσεις που είναι σωστό να έχει το αυτοκίνητο κατά το ταξίδι, δηλαδή όταν είναι φορτωμένο και έχει μεγαλύτερο βάρος.

Καθώς τα ελαστικά έχουν μέσα αέρα, είναι λογικό να χάνουν πίεση σε βάθος χρόνου. Αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα, όμως για αυτόν τον λόγο θεωρείται απαραίτητος ο έλεγχος των πιέσεων όλων των ελαστικών, δηλαδή και της ρεζέρβας, σε μηνιαία βάση και πριν από μεγάλα ταξίδια. Όπως προκύπτει και από τη διεθνή τεχνογνωσία της Michelin στον τομέα, οι σωστές πιέσεις στα ελαστικά συνεπάγονται αυξημένη πρόσφυση και κατά συνέπεια, μεγαλύτερη ασφάλεια στο δρόμο, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν και χαμηλότερη κατανάλωση. Σε περίπτωση που τα ελαστικά δεν έχουν σωστή πίεση, το φρενάρισμα θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό και μπορεί να μη μας προστατεύσουν σε περίπτωση ανάγκης. Ακόμα, όμως, και αν δεν προκύψει περίπτωση ανάγκης, είναι δεδομένο πως η αποτελεσματικότητα των φρένων δε θα είναι ίδια, με συνέπεια περισσότερα μέτρα φρεναρίσματος στην καθημερινή χρήση αλλά και μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου.

Αν τα ελαστικά δεν έχουν την ενδεδειγμένη πίεση, επηρεάζεται σημαντικά η ασφάλεια, τόσο η δική μας όσο και της οικογένειάς μας. Μειωμένη πίεση από αυτήν που πρέπει, μπορεί να οδηγήσει σε υπέρμετρη φθορά, επιφέροντας ανάγκη για πιο γρήγορη αντικατάσταση και σε ακόμη χειρότερη περίπτωση, κλατάρισμα. Επιπλέον, αν το οδόστρωμα είναι βρεγμένο, η πιθανότητα έλλειψης πρόσφυσης σε επιφάνεια νερού (υδρολίσθηση), αυξάνεται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η πιθανότητα ατυχήματος.
Για τον έλεγχο της πίεσης των ελαστικών, πρέπει να χρησιμοποιούμε τους μετρητές πίεσης που βρίσκουμε σε σημεία πώλησης ελαστικών ή εναλλακτικά σε βενζινάδικα και συνεργεία, αρκεί να είμαστε βέβαιοι για την ακρίβεια των οργάνων.

Είναι χρήσιμο, όμως, να διαθέτουμε και ένα φορητό μετρητή μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς αυτό θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να μετράμε τις πιέσεις των ελαστικών ανά πάσα στιγμή.

Περισσότερα Safety First

Η αυτόνομη οδήγηση απαιτεί την ανάλογη εκπαίδευση
Μπορεί η τεχνολογία των μετακινήσεων οχημάτων δίχως την ανάγκη οδηγού να εξελίσσεται διαρκώς, ωστόσο αυτό δε συνεπάγεται τον αυτόματο εκμηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Κάλεσμα για υποχρεωτικά alcohol interlocks
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 5000 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν ως αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Όχι στην τοποθέτηση των παιδιών στο παιδικό κάθισμα με μπουφάν
Μόλις χαμηλώσει η θερμοκρασία, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να διατηρούμε το μπουφάν στο αυτοκίνητο και ακριβώς το ίδιο, κάνουμε για τα παιδιά τα οποία κάθονται στο παιδικό κάθισμα. ...(περισσότερα)
12 σημαντικά στατιστικά για την Οδική Ασφάλεια
Στο πλαίσιο της εκστρατείας "3500 Lives" η FIA παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστες στατιστικές, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Οι νεαροί οδηγοί προτιμούν μηνύματα που προωθούν υπεύθυνη οδική συμπεριφορά παρά  φόβο
Έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού Πανεπιστήμια σε Βέλγιο και Αγγλία, έδειξε πως οι νέοι οδηγοί προτιμούν να βλέπουν σποτ που αναδεικνύουν την υπεύθυνη οδική συμπεριφορά, παρά το φόβο ενός ατυχήματ...(περισσότερα)
Μείωση των θανάτων κατά 2% στους Ευρωπαϊκούς δρόμους
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση των 28 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλέττα της Μάλτας, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν το 2016 κατά 2% σε σύγκριση με την ...(περισσότερα)
Υπερβολική ταχύτητα: Η αγαπημένη παράβαση των Ελλήνων
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσιοποίησε τον αριθμό και το είδος παραβάσεων που καταγράφηκαν από την Τροχαία το 2018, με την υπερβολική ταχύτητα να κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία. ...(περισσότερα)
Τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο
Η Τροχαία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων σε όλη τη χώρα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στα οποία εντάσσεται και η απαγόρευση κίνησης φορτηγών με βάρος άνω των 3,5 τόνων. ...(περισσότερα)
Συνεχίζει στην προεδρία της FIA ο Jean Todt
O Jean Todt είναι έτοιμος για την τρίτη του θητεία ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. ...(περισσότερα)
Το σήμα του Ράλλυ Ακρόπολις πέρασε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία σχετικά με τη μεταβίβαση εμπορικού σήματος για τη διενέργεια αγώνων του μηχανοκίνητ...(περισσότερα)

S5 Box