SAFETY FIRST

Τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με το δρόμο και κατά συνέπεια, χρήζουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας.

Η τακτική μέτρηση και φυσικά, ο ορισμός της σωστής πίεσης των ελαστικών, είναι δύο σημαντικοί παράγοντες. Οι ιδανικές πιέσεις δεν είναι ίδιες για όλα τα αυτοκίνητα, οπότε ο καθένας από εμάς θα ήταν καλό να χρησιμοποιεί στο όχημά του, τις πιέσεις ελαστικών που έχει ορίσει ο κατασκευαστής και αναγράφονται είτε στο βιβλίο του αυτοκινήτου, είτε σε ειδική επιγραφή στην πόρτα του οδηγού, είτε στην τάπα του ρεζερβουάρ. Οι πληροφορίες που παρέχονται αφορούν σε πιέσεις υπό κανονικές συνθήκες και στις πιέσεις που είναι σωστό να έχει το αυτοκίνητο κατά το ταξίδι, δηλαδή όταν είναι φορτωμένο και έχει μεγαλύτερο βάρος.

Καθώς τα ελαστικά έχουν μέσα αέρα, είναι λογικό να χάνουν πίεση σε βάθος χρόνου. Αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα, όμως για αυτόν τον λόγο θεωρείται απαραίτητος ο έλεγχος των πιέσεων όλων των ελαστικών, δηλαδή και της ρεζέρβας, σε μηνιαία βάση και πριν από μεγάλα ταξίδια. Όπως προκύπτει και από τη διεθνή τεχνογνωσία της Michelin στον τομέα, οι σωστές πιέσεις στα ελαστικά συνεπάγονται αυξημένη πρόσφυση και κατά συνέπεια, μεγαλύτερη ασφάλεια στο δρόμο, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν και χαμηλότερη κατανάλωση. Σε περίπτωση που τα ελαστικά δεν έχουν σωστή πίεση, το φρενάρισμα θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό και μπορεί να μη μας προστατεύσουν σε περίπτωση ανάγκης. Ακόμα, όμως, και αν δεν προκύψει περίπτωση ανάγκης, είναι δεδομένο πως η αποτελεσματικότητα των φρένων δε θα είναι ίδια, με συνέπεια περισσότερα μέτρα φρεναρίσματος στην καθημερινή χρήση αλλά και μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου.

Αν τα ελαστικά δεν έχουν την ενδεδειγμένη πίεση, επηρεάζεται σημαντικά η ασφάλεια, τόσο η δική μας όσο και της οικογένειάς μας. Μειωμένη πίεση από αυτήν που πρέπει, μπορεί να οδηγήσει σε υπέρμετρη φθορά, επιφέροντας ανάγκη για πιο γρήγορη αντικατάσταση και σε ακόμη χειρότερη περίπτωση, κλατάρισμα. Επιπλέον, αν το οδόστρωμα είναι βρεγμένο, η πιθανότητα έλλειψης πρόσφυσης σε επιφάνεια νερού (υδρολίσθηση), αυξάνεται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η πιθανότητα ατυχήματος.
Για τον έλεγχο της πίεσης των ελαστικών, πρέπει να χρησιμοποιούμε τους μετρητές πίεσης που βρίσκουμε σε σημεία πώλησης ελαστικών ή εναλλακτικά σε βενζινάδικα και συνεργεία, αρκεί να είμαστε βέβαιοι για την ακρίβεια των οργάνων.

Είναι χρήσιμο, όμως, να διαθέτουμε και ένα φορητό μετρητή μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς αυτό θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να μετράμε τις πιέσεις των ελαστικών ανά πάσα στιγμή.

Περισσότερα Safety First

Εκστρατεία εναντίον της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ στις Η.Π.Α.
Η προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)
Τι ισχύει για εξετάσεις οδήγησης και ΚΤΕΟ έως 30 Νοεμβρίου
Λόγω των μέτρων για την πανδημία, μέχρι το τέλος του μήνα έχει ανασταλεί η διαδικασία εξετάσεων για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, όχι όμως για απόκτηση επαγγελματικών αδειών ή Πιστοποιητικού Επαγγελματ...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)
Έρχεται αναθεώρηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Διαβάστε ποιες είναι αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσον αφορά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
Αύξηση 7,2% στις τροχαίες παραβάσεις το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, σχετικά με τις παραβάσεις που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους το 2017, δίνοντας μάλιστα άμεση σύγκριση με τις αντίστοιχες παραβά...(περισσότερα)
Ελλάδα: Αύξηση νεκρών και τροχαίων ατυχημάτων το 2022
Οι στατιστικές αποκαλύπτουν πως τα τροχαία ατυχήματα, καθώς και οι νεκροί στους ελληνικούς δρόμους κατά τη διάρκεια του 2022, παρουσίασαν αριθμητική άνοδο σε σύγκριση με το 2021. ...(περισσότερα)
Ετοιμάζοντας το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι
Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, ταξίδια...(περισσότερα)
Οι νεαροί οδηγοί προτιμούν μηνύματα που προωθούν υπεύθυνη οδική συμπεριφορά παρά  φόβο
Έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού Πανεπιστήμια σε Βέλγιο και Αγγλία, έδειξε πως οι νέοι οδηγοί προτιμούν να βλέπουν σποτ που αναδεικνύουν την υπεύθυνη οδική συμπεριφορά, παρά το φόβο ενός ατυχήματ...(περισσότερα)
Ελαστικά για όλες τις καιρικές συνθήκες
Καθώς τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δρόμο, είναι σημαντικό να διατηρούν κορυφαίες επιδόσεις σε επίπεδο ασφάλειας ανεξαρτήτως καιρικών συνθ...(περισσότερα)

S5 Box