SAFETY FIRST

Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών της Βουλής, ενώ υπάρχει προετοιμασία και για εκείνο που αφορά στην ηλεκτροκίνηση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης, το θεσμικό πλαίσιο αυτόνομης οδήγησης θα πάει την αστική κυκλοφορία ένα βήμα παρακάτω, ενώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποκτήσει σημαντικό ρόλο στην έρευνα τεχνολογιών οχημάτων χωρίς οδηγό. Εφόσον αυτό προχωρήσει, θα υπάρξει η δυνατότητα ανάπτυξης προγραμμάτων αυτόνομης οδήγησης σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπως έχει συμβεί στα Τρίκαλα.

Ειδικά για αυτήν την περίπτωση, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε πως ένας χειριστής αυτόνομων οχημάτων θα έχει τη δυνατότητα ελέγχου σε έως και 4 λεωφορεία, λαμβάνοντας υπόψιν ζητήματα ασφάλειας.

Όσον αφορά στην προετοιμασία του ολοκληρωμένου θεσμικού πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση, ο Υφυπουργός εστίασε στη δυνατότητα που θα δοθεί σε ΟΤΑ και ΣΒΑΚ να δημιουργήσουν δίκτυα υποδομών φόρτισης, καθώς και στην ανάπτυξή τους σε κοινόχρηστους χώρους. Ακόμη, ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε πως θα δημιουργηθεί μητρώο υποδομών ηλεκτροκίνησης, ενώ θα υπάρχει εποπτεία της ομαλής λειτουργίας των υποδομών φόρτισης, μέσω κεντρικής βάσης δεδομένων.

Επιστρέφοντας στο κομμάτι της αυτόνομης οδήγησης, η λογική πίσω από την διαρκή εξέλιξή της, έγκειται στο γεγονός ότι η πλειονότητα των τροχαίων ατυχημάτων είναι αιτία οδηγικού λάθους. Εφόσον λοιπόν οι οδηγοί σταματήσουν να έχουν το τιμόνι στα χέρια τους, τότε τα τροχαία και κατά συνέπεια οι θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί, θα εκμηδενιστούν.

Φυσικά, από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα μέχρι την πλήρη ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης, αν και εφόσον συμβεί ποτέ αυτό, απαιτούνται ακόμη πολλά χρόνια. Κατά συνέπεια, η δική μας προσοχή και σωστή νοοτροπία στο αυτοκίνητο, παραμένουν πρωταρχικοί παράγοντες για τη μείωση έως και εκμηδένιση των τροχαίων, τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Ουαλία: Μείωση ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα και αλκοόλ
Στην κίνηση με υπερβολική ταχύτητα και στην κατανάλωση αλκοόλ στράφηκαν οι έλεγχοι της Τροχαίας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 9-15 Μαρτίου. ...(περισσότερα)
Χάρη στη ζώνη απέφυγε τα χειρότερα ο Sergio Aguero
Το πρόσφατο αυτοκινητιστικό ατύχημα ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον κόσμο, Sergio Aguero, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη μεγάλη σημασία της χρήσης ζώνης ασφαλείας εντός του αυτοκινήτου. ...(περισσότερα)
Απόσπαση προσοχής: Παραμένει στις κύριες αιτίες τροχαίων σε Ευρώπη και Ελλάδα
Αν και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την Οδική Ασφάλεια φαινομενικά αυξάνεται, η απόσπαση προσοχής, συνεχίζει να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και...(περισσότερα)
Εγκύκλιος για παράταση ισχύος σε όσες άδειες έληγαν εντός του Νοεμβρίου
Μέσω εγκυκλίου που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Κεφαλογιάννης, δόθηκε παράταση τρίμηνης διάρκειας μεταξύ άλλων, στην ισχύ των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών επαγγελματ...(περισσότερα)
Μεγάλο ποσοστό Βρετανών αποσπάται κατά την οδήγηση
Η απώλεια συγκέντρωσης λόγω κούρασης αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα θανάτων από τροχαία ατυχήματα φτάνοντας στο 62%, ενώ μετά τη σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Βρετανική Exchange and Mar...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: 4 στους 10 οδηγούς δε γνωρίζουν το όριο οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ
Δυστυχώς η άγνοια για σημαντικές παραμέτρους της οδήγησης φαίνεται πως υφίσταται και σε θεωρητικά προηγμένες χώρες, όπως εκείνες που απαρτίζουν την Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Προτάσεις για μέτρα μείωσης των απωλειών στους δρόμους!
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις, για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας όσον αφορά στην κατηγορία των νέων ανθρώπων (1...(περισσότερα)
Απλοποίηση ανανέωσης άδειας οδήγησης για οδηγούς με κινητικά προβλήματα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε εγκύκλιο, με βάση την οποία η ανανέωση αδειών οδήγησης ατόμων με κινητικά προβλήματα, θα γίνει με μεγαλύτερη ευκολία. ...(περισσότερα)
Βρυξέλλες: Μείωση συγκρούσεων στο κέντρο της πόλης
Οι πρόσφατες αλλαγές στο κυκλοφοριακό σύστημα της πρωτεύουσας του Βελγίου, έχουν ήδη αποφέρει θετικά αποτελέσματα. ...(περισσότερα)

S5 Box