SAFETY FIRST

Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών της Βουλής, ενώ υπάρχει προετοιμασία και για εκείνο που αφορά στην ηλεκτροκίνηση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης, το θεσμικό πλαίσιο αυτόνομης οδήγησης θα πάει την αστική κυκλοφορία ένα βήμα παρακάτω, ενώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποκτήσει σημαντικό ρόλο στην έρευνα τεχνολογιών οχημάτων χωρίς οδηγό. Εφόσον αυτό προχωρήσει, θα υπάρξει η δυνατότητα ανάπτυξης προγραμμάτων αυτόνομης οδήγησης σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπως έχει συμβεί στα Τρίκαλα.

Ειδικά για αυτήν την περίπτωση, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε πως ένας χειριστής αυτόνομων οχημάτων θα έχει τη δυνατότητα ελέγχου σε έως και 4 λεωφορεία, λαμβάνοντας υπόψιν ζητήματα ασφάλειας.

Όσον αφορά στην προετοιμασία του ολοκληρωμένου θεσμικού πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση, ο Υφυπουργός εστίασε στη δυνατότητα που θα δοθεί σε ΟΤΑ και ΣΒΑΚ να δημιουργήσουν δίκτυα υποδομών φόρτισης, καθώς και στην ανάπτυξή τους σε κοινόχρηστους χώρους. Ακόμη, ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε πως θα δημιουργηθεί μητρώο υποδομών ηλεκτροκίνησης, ενώ θα υπάρχει εποπτεία της ομαλής λειτουργίας των υποδομών φόρτισης, μέσω κεντρικής βάσης δεδομένων.

Επιστρέφοντας στο κομμάτι της αυτόνομης οδήγησης, η λογική πίσω από την διαρκή εξέλιξή της, έγκειται στο γεγονός ότι η πλειονότητα των τροχαίων ατυχημάτων είναι αιτία οδηγικού λάθους. Εφόσον λοιπόν οι οδηγοί σταματήσουν να έχουν το τιμόνι στα χέρια τους, τότε τα τροχαία και κατά συνέπεια οι θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί, θα εκμηδενιστούν.

Φυσικά, από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα μέχρι την πλήρη ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης, αν και εφόσον συμβεί ποτέ αυτό, απαιτούνται ακόμη πολλά χρόνια. Κατά συνέπεια, η δική μας προσοχή και σωστή νοοτροπία στο αυτοκίνητο, παραμένουν πρωταρχικοί παράγοντες για τη μείωση έως και εκμηδένιση των τροχαίων, τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Επίσημο: Ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή ελαφρού δικύκλου
Η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία ανάμεσα στην άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β, με εκείνη της οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) έως 50 κ.εκ. ή ελαφρού δικύκλου (Α1) έω...(περισσότερα)
Ελβετία: Μείωση ορίων ταχύτητας, μείωση σοβαρών τροχαίων
Έρευνα στην Ελβετία έδειξε πως η μείωση του ορίου ταχύτητας εντός αστικών περιοχών στα 30 χλμ./ώρα, έχει αποφέρει αντίστοιχη μείωση των σοβαρών τροχαίων κατά 38%. ...(περισσότερα)
Ηλικίες, ώρες και οδικά δίκτυα των θανατηφόρων τροχαίων του 2019
Τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας προσφέρουν μεταξύ άλλων, δεδομένα σχετικά με την ηλικία, την ώρα, καθώς και το οδικό δίκτυο που συνέβησαν τα θανατηφόρα τροχαία κατά τη χρονιά που πέρασ...(περισσότερα)
Υπερβολική ταχύτητα: Η αγαπημένη παράβαση των Ελλήνων
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσιοποίησε τον αριθμό και το είδος παραβάσεων που καταγράφηκαν από την Τροχαία το 2018, με την υπερβολική ταχύτητα να κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία. ...(περισσότερα)
Η ευεργετική επίδραση του Intelligent Speed Assistance
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε στο Youtube ένα βίντεο, που καταδεικνύει τη χρησιμότητα ενός από τα τελευταίας τεχνολογίας έξυπνα συστήμα...(περισσότερα)
701 νεκροί σε 10.740 τροχαία το 2019
Σε αντίστοιχα επίπεδα με το 2018 κινήθηκαν ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων, αλλά και των θυμάτων στους δρόμους της χώρας μας κατά το 2019, δείχνοντας πως επί της ουσίας, δεν έχει υπάρξει κάποια σημ...(περισσότερα)
Χάρη στη ζώνη απέφυγε τα χειρότερα ο Sergio Aguero
Το πρόσφατο αυτοκινητιστικό ατύχημα ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον κόσμο, Sergio Aguero, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη μεγάλη σημασία της χρήσης ζώνης ασφαλείας εντός του αυτοκινήτου. ...(περισσότερα)
Έρευνα στις Η.Π.Α. για τη χρήση πίσω ζώνης ασφαλείας
Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των ...(περισσότερα)
Παραβάσεις που
Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η επανάληψη ορισμένων επικίνδυνων παραβάσεων, θα επιφέρει αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 5 χρόνια. ...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)

S5 Box