SAFETY FIRST

Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών της Βουλής, ενώ υπάρχει προετοιμασία και για εκείνο που αφορά στην ηλεκτροκίνηση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης, το θεσμικό πλαίσιο αυτόνομης οδήγησης θα πάει την αστική κυκλοφορία ένα βήμα παρακάτω, ενώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποκτήσει σημαντικό ρόλο στην έρευνα τεχνολογιών οχημάτων χωρίς οδηγό. Εφόσον αυτό προχωρήσει, θα υπάρξει η δυνατότητα ανάπτυξης προγραμμάτων αυτόνομης οδήγησης σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπως έχει συμβεί στα Τρίκαλα.

Ειδικά για αυτήν την περίπτωση, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε πως ένας χειριστής αυτόνομων οχημάτων θα έχει τη δυνατότητα ελέγχου σε έως και 4 λεωφορεία, λαμβάνοντας υπόψιν ζητήματα ασφάλειας.

Όσον αφορά στην προετοιμασία του ολοκληρωμένου θεσμικού πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση, ο Υφυπουργός εστίασε στη δυνατότητα που θα δοθεί σε ΟΤΑ και ΣΒΑΚ να δημιουργήσουν δίκτυα υποδομών φόρτισης, καθώς και στην ανάπτυξή τους σε κοινόχρηστους χώρους. Ακόμη, ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε πως θα δημιουργηθεί μητρώο υποδομών ηλεκτροκίνησης, ενώ θα υπάρχει εποπτεία της ομαλής λειτουργίας των υποδομών φόρτισης, μέσω κεντρικής βάσης δεδομένων.

Επιστρέφοντας στο κομμάτι της αυτόνομης οδήγησης, η λογική πίσω από την διαρκή εξέλιξή της, έγκειται στο γεγονός ότι η πλειονότητα των τροχαίων ατυχημάτων είναι αιτία οδηγικού λάθους. Εφόσον λοιπόν οι οδηγοί σταματήσουν να έχουν το τιμόνι στα χέρια τους, τότε τα τροχαία και κατά συνέπεια οι θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί, θα εκμηδενιστούν.

Φυσικά, από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα μέχρι την πλήρη ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης, αν και εφόσον συμβεί ποτέ αυτό, απαιτούνται ακόμη πολλά χρόνια. Κατά συνέπεια, η δική μας προσοχή και σωστή νοοτροπία στο αυτοκίνητο, παραμένουν πρωταρχικοί παράγοντες για τη μείωση έως και εκμηδένιση των τροχαίων, τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Μεγάλη Βρετανία: Κατακόρυφη αύξηση στην οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών
Στατιστικά δεδομένα από την Μεγάλη Βρετανία, καταδεικνύουν ανησυχητικά μεγάλη αύξηση στα ατυχήματα που προκαλούνται από οδήγηση υπό επήρεια ναρκωτικών ουσιών. ...(περισσότερα)
H Ford θέτει το gaming στην υπηρεσία της Οδικής Ασφάλειας (+video)
Με το πρόγραμμα "Driving Skills for Life" (DSFL) και τη βοήθεια Ευρωπαίων gamers, η Ford επιδιώκει να βοηθήσει τους νέους, ώστε να αντιληφθούν ευρύτερα τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκο...(περισσότερα)
Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)
Ηλικίες, ώρες και οδικά δίκτυα των θανατηφόρων τροχαίων του 2019
Τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας προσφέρουν μεταξύ άλλων, δεδομένα σχετικά με την ηλικία, την ώρα, καθώς και το οδικό δίκτυο που συνέβησαν τα θανατηφόρα τροχαία κατά τη χρονιά που πέρασ...(περισσότερα)
Ξανά σε λειτουργία τα ΚΤΕΟ
Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα όσον αφορά στην πανδημία, τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων ανοίγουν εκ νέου από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. ...(περισσότερα)
Electronic Stability Control (ESC)
Το "Electronic Stability Control" (ESC), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθεια, είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη στιγμή πο...(περισσότερα)
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει πρώτη αιτία θανατηφόρων τροχαίων στην Ευρώπη
H υπερβολική ταχύτητα αποτελεί κύρια αιτία θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων και οι στατιστικές, το επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
Praise Awards 2016
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) έχει δημιουργήσει τα "Praise Awards", βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που έχουν πάρει μέτρα για τη β...(περισσότερα)
Ευρώπη: Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που γίνονται υποχρεωτικά από το 2022
Στο πλαίσιο περαιτέρω μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στη θέσπιση κανόνων, με βάση τους οποίους πολλά συστήματα υποβοήθησης οδηγού σε αυτοκίνητα και φορτηγά, γίνοντα...(περισσότερα)
3.500 ζωές
Έτσι ονομάζεται η εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν ως πρεσβευτές και γνωστοί αθλητές ή καλλιτέχνες. ...(περισσότερα)

S5 Box