SAFETY FIRST

Κατά τη διάρκεια του 2022, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους αυξήθηκε – Διαβάστε τι συνέβη σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο στόχος μείωσης των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη προς το παρόν δεν επιτυγχάνεται, με την Ελλάδα και την Κύπρο να ακολουθούν αντίρροπες κατευθύνσεις.

Με βάση τα προκαταρκτικά στατιστικά δεδομένα, κατά τη διάρκεια του 2022 υπήρξαν 46 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων (έναντι 45 το 2021 και 54 το 2012), στους δρόμους των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον αριθμό αυτό να συνιστά αύξηση κατά 3%.

Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 58 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων (57 το 2021), ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως τα στοιχεία που αφορούν στη χώρα μας (και στη Γερμανία), έχουν συλλεχθεί σε χρονική διάρκεια 11 και όχι 12 μηνών, όπως στις περισσότερες χώρες.

Σε προηγούμενο άρθρο , είχαμε παρουσιάσει και τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ. ΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία στη χώρα μας θρηνήσαμε 635 νεκρούς το 2022, αριθμό που αποτελεί αύξηση κατά 1,8% σε σύγκριση με το 2021, όταν έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο, 624 άνθρωποι.

Σε σαφώς καλύτερη μοίρα βρίσκεται η Κύπρος, η οποία βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρουσιάζοντας μείωση θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 16% (42 ανά εκατομμύριο κατοίκων το 2022 έναντι 50 το 2021).

Επιστρέφοντας στα στατιστικά που αφορούν συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πιο «ασφαλείς» χώρες είναι σκανδιναβικές, με την Σουηδία και την Νορβηγία να έχουν 21 και 23 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, αντίστοιχα.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται δύο γειτονικές μας, βαλκανικές χώρες. Ο λόγος για την Ρουμανία και την Βουλγαρία, που μετρούν από 86 και 78 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη μείωση θανάτων από τροχαία ατυχήματα μεταξύ 2022 και 2021 καταγράφηκε στην Σλοβενία (-25%, 40 έναντι 54), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην Μάλτα (+189%, 50 έναντι 17).

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο δρόμος για την επίτευξη του στόχου μείωσης των θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 50% (δηλαδή 11.400 νεκροί/έτος) έως το 2030, είναι ακόμη μακρύς και αρχίζει να τίθεται εν αμφιβόλω, κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί. Μακάρι οι εξελίξεις να μας διαψεύσουν…

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Pixabay

Περισσότερα Safety First

Δίπλωμα οδήγησης:  Τα ποσά για τα νέα και ενιαία παράβολα
Το Υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε τον ορισμό νέων ενιαίων-ενοποιημένων παραβόλων, αναφορικά με το δίπλωμα οδήγησης. ...(περισσότερα)
Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις με αριθμούς
Τα ατυχήματα που συντελούνται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους έχουν πολλές και διαφορετικές αιτίες, με τις παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο που οδηγ...(περισσότερα)
Ανανέωση αδειών οδήγησης και υποβολή δικαιολογητικών για μεταβίβαση οχημάτων μέσω διαδικτύου
Το Υπουργείο Μεταφορών γνωστοποίησε πως από τον Οκτώβριο θα υπάρχει δυνατότητα ψηφιακής ανανέωσης άδειας οδήγησης, καθώς επίσης και υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για μεταβίβαση οχημάτων μέσω...(περισσότερα)
Εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου ανά την Ελλάδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν την έναρξη έργων υποδομής, για βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο. ...(περισσότερα)
Μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ Heineken και Formula 1
H FOM (Formula One Management) σε πολυετή χορηγική συμφωνία με τη γνωστή ζυθοποιία Heineken, η οποία θα είναι από τον αγώνα της Μόντσα, που θα μετονομαστεί σε Formula 1 Gran Premio Heineken D' Italia ...(περισσότερα)
Δεν εμπιστεύονται τα αυτόνομα οχήματα οι Βρετανοί
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί δεν αισθάνονται έτοιμοι να... παραδώσουν το τιμόνι σε ένα αυτόνομο όχημα. ...(περισσότερα)
Συνεχίζουν την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ οι Έλληνες οδηγοί
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτων στους δρόμους, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από αυτό. ...(περισσότερα)
Αγγλία: Το κόστος είναι ο βασικός λόγος που οι νέοι δεν οδηγούν
Έρευνα στην Αγγλία έδειξε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν αποφασίζουν να οδηγήσουν, είναι το αυξημένο κόστος. ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά της κατανάλωσης αλκοόλ από άντρες και γυναίκες
Σε προηγούμενο  άρθρο, είχαμε αναφερθεί στην έρευνα που παρουσίασε το ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Traffic Injury Research Foundation (TIRF), με αντικείμενο τη διαφορετική αντιμετώπιση του φαινομέ...(περισσότερα)

S5 Box