SAFETY FIRST

Κατά τη διάρκεια του 2022, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους αυξήθηκε – Διαβάστε τι συνέβη σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο στόχος μείωσης των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη προς το παρόν δεν επιτυγχάνεται, με την Ελλάδα και την Κύπρο να ακολουθούν αντίρροπες κατευθύνσεις.

Με βάση τα προκαταρκτικά στατιστικά δεδομένα, κατά τη διάρκεια του 2022 υπήρξαν 46 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων (έναντι 45 το 2021 και 54 το 2012), στους δρόμους των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον αριθμό αυτό να συνιστά αύξηση κατά 3%.

Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 58 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων (57 το 2021), ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως τα στοιχεία που αφορούν στη χώρα μας (και στη Γερμανία), έχουν συλλεχθεί σε χρονική διάρκεια 11 και όχι 12 μηνών, όπως στις περισσότερες χώρες.

Σε προηγούμενο άρθρο , είχαμε παρουσιάσει και τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ. ΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία στη χώρα μας θρηνήσαμε 635 νεκρούς το 2022, αριθμό που αποτελεί αύξηση κατά 1,8% σε σύγκριση με το 2021, όταν έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο, 624 άνθρωποι.

Σε σαφώς καλύτερη μοίρα βρίσκεται η Κύπρος, η οποία βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρουσιάζοντας μείωση θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 16% (42 ανά εκατομμύριο κατοίκων το 2022 έναντι 50 το 2021).

Επιστρέφοντας στα στατιστικά που αφορούν συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πιο «ασφαλείς» χώρες είναι σκανδιναβικές, με την Σουηδία και την Νορβηγία να έχουν 21 και 23 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, αντίστοιχα.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται δύο γειτονικές μας, βαλκανικές χώρες. Ο λόγος για την Ρουμανία και την Βουλγαρία, που μετρούν από 86 και 78 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη μείωση θανάτων από τροχαία ατυχήματα μεταξύ 2022 και 2021 καταγράφηκε στην Σλοβενία (-25%, 40 έναντι 54), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην Μάλτα (+189%, 50 έναντι 17).

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο δρόμος για την επίτευξη του στόχου μείωσης των θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά 50% (δηλαδή 11.400 νεκροί/έτος) έως το 2030, είναι ακόμη μακρύς και αρχίζει να τίθεται εν αμφιβόλω, κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί. Μακάρι οι εξελίξεις να μας διαψεύσουν…

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Pixabay

Περισσότερα Safety First

Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021
Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, έδειξαν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της χώρας μας. ...(περισσότερα)
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Οι επερχόμενες αλλαγές
Τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σε πρόσφατες συνεντεύξεις ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. ...(περισσότερα)
Μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) η μείωση της αστυνόμευσης στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έχει ο...(περισσότερα)
Το Νότιο Αιγαίο στις περιοχές της Ευρώπης με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία
Σύμφωνα με στατιστικά ευρήματα της Eurostat για το 2016, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στις 5 πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην πιθανότητα θανάτου από τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Οι Η.Π.Α. επενδύουν στην αυτόνομη οδήγηση
Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μ...(περισσότερα)
Η ευεργετική επίδραση του Intelligent Speed Assistance
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε στο Youtube ένα βίντεο, που καταδεικνύει τη χρησιμότητα ενός από τα τελευταίας τεχνολογίας έξυπνα συστήμα...(περισσότερα)
Πάσχα 2023: Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών και οχήματα που εξαιρούνται
Η Τροχαία ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων από την Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου έως και την Τρίτη 18 Απριλίου. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος για ακόμη 4 μήνες
Σε εκ νέου παράταση ισχύος των αδειών οδήγησης λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Νέα αυτοκίνητα: Υποχρεωτικά με Intelligent Speed Limiter και
Στο εξής, κάθε νέο αυτοκίνητο θα εφοδιάζεται υποχρεωτικά με το έξυπνο σύστημα "Intelligent Speed Limiter" και με μαύρο κουτί. ...(περισσότερα)

S5 Box