SAFETY FIRST

Μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε βρεγμένο οδόστρωμα, είναι η υδρολίσθηση. Γνωρίζετε τι είναι και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε;

Η υδρολίσθηση, που προκύπτει όταν το οδόστρωμα είναι βρεγμένο, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για τον οδηγό.

Πρόκειται για κατάσταση υπό την οποία το ελαστικό βρίσκεται σε νερό, οπότε η πρόσφυση μηδενίζεται καθώς χάνεται η επαφή με το οδόστρωμα. Η αντιμετώπιση της κατάστασης, απαιτεί εμπειρία και κυρίως, ψυχραιμία.

Η βασική δυσκολία, έγκειται στο γεγονός ότι το φαινόμενο παρουσιάζεται στιγμιαία και απρόβλεπτα, οπότε ο οδηγός καλείται να αντιδράσει σε εκατοστά του δευτερολέπτου.

Αυτό, μειώνει και την απόκριση των σύγχρονων συστημάτων υποβοήθησης, αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας για τους οδηγούς.

Επί της ουσίας, όταν ένα αυτοκίνητο βρεθεί σε διαδικασία υδρολίσθησης, η πρόσφυση θυμίζει εκείνη που υπάρχει σε πάγο. Όμως, η βασική διαφορά είναι πως ο πάγος διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε γενικές γραμμές, το σημείο που θα τον συναντήσει ένας οδηγός, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι προβλεπόμενο.

Αντίθετα, η υδρολίσθηση μπορεί να προκύψει οποτεδήποτε, εφόσον το οδόστρωμα είναι βρεγμένο, ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με δεδομένα της Pirelli, τα σύγχρονα ελαστικά έχουν τη δυνατότητα αποστράγγισης ποσότητας έως 30 λίτρων νερού/δευτερόλεπτο, εφόσον το αυτοκίνητο κινείται με 80 χλμ./ώρα, όμως μια σειρά από μεταβλητές, μπορεί να διαφοροποιήσει αυτή την ισορροπία.

Η ταχύτητα είναι μια από αυτές, αφού αν το αυτοκίνητο κινείται έως με 70 χλμ./ώρα, τα ελαστικά μπορούν να περνούν από λακκούβες χωρίς μεγάλη δυσκολία και δίχως να χάνουν την επαφή με το οδόστρωμα.

Από εκεί και πάνω η κατάσταση δυσκολεύει, ιδιαίτερα εφόσον προκύψει υδρολίσθηση.

Σχεδιαστικά, τα σύγχρονα ελαστικά έχουν αυλάκια μέσα από τα οποία αποστραγγίζεται το νερό. Σύμφωνα με τον Κώδικα Κυκλοφορίας, το ελαστικό πρέπει πάντοτε να διαθέτει βάθος έως 1,6 χιλιοστών, ειδάλλως καθίσταται επικίνδυνο.

Μια επιπλέον σημαντική παράμετρος είναι η ύπαρξη σωστών πιέσεων, με βάση την πρόταση του κατασκευαστή για το εκάστοτε αυτοκίνητο.

Ακόμη δύο στοιχεία που παίζουν ρόλο, είναι το μέγεθος της λακκούβας και κατά συνέπεια, το βάθος όπου θα έχει συγκεντρωθεί το νερό μέσω του οποίου θα προκληθεί υδρολίσθηση, καθώς και το βάρος του οχήματος.

Εφόσον βρεθούμε σε κατάσταση υδρολίσθησης, η επίδραση σε σύστημα διεύθυνσης, γκάζι και φρένο δε μπορεί να βοηθήσει, παρά μόνο όταν το ελαστικό βρεθεί ξανά σε επαφή με το οδόστρωμα.

Μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο, το αυτοκίνητο δε βρίσκεται στον έλεγχό μας, οπότε δεν πρέπει να κάνουμε απότομες κινήσεις.

Αν για παράδειγμα ο οδηγός προσπαθήσει ενστικτωδώς, να στρίψει το τιμόνι δεξιά ώστε να αποφύγει το νερό, οι τροχοί θα παραμείνουν στριμμένοι όμως δε θα κατευθύνουν το αυτοκίνητο στην πορεία του τιμονιού, παρά μόνο μέχρι τη στιγμή που θα ξαναβρεθούν σε επαφή με το, συνήθως ασφάλτινο, οδόστρωμα.

Άρα, μια πιθανή εξέλιξη θα μπορούσε να είναι αμέσως μόλις βρεθεί επαφή με το οδόστρωμα, το αυτοκίνητο να στρίψει προς τα δεξιά, με ότι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση παρουσίας άλλων οχημάτων ή κάποιας μπαριέρας.

Ποιο είναι για ακόμη μια φορά το συμπέρασμα; Ότι ο πιο λογικός τρόπος για αποφυγή της υδρολίσθησης, είναι η πρόληψη.

Αφενός, η κατάσταση των ελαστικών να είναι η ενδεδειγμένη τόσο από πλευράς συντήρησης όσο και πιέσεων.

Μεγάλο ρόλο παίζει και η ταχύτητα, αφού αν κινείστε με ταχύτητα 130 χλμ./ώρα, θα πρέπει να θεωρήσετε δεδομένη την υδρολίσθηση σε οποιαδήποτε επιφάνεια βάθους 5 χιλιοστών.

Ακόμη και έτσι πάντως, εφόσον προκύψει κατάσταση υδρολίσθησης, θα πρέπει να μην υπάρξουν απότομες κινήσεις και κυρίως, να μην προκύψουν αλλαγές στην κινητική ενέργεια του αυτοκινήτου.

Δηλαδή, να μην υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης μέσω του τιμονιού, ούτε πάτημα γκαζιού και φρένου.

Άλλωστε, η λογική λέει πως η υδρολίσθηση θα διατηρηθεί για ελάχιστα δευτερόλεπτα, οπότε θα υπάρξει καλύτερη δυνατότητα ελέγχου, μόλις το ελαστικό αποκτήσει ξανά επαφή με την επιφάνεια του δρόμου.

Μέχρι εκείνο το σημείο απαιτούνται ψυχραιμία, υπομονή και απαλές ενέργειες πίσω από το τιμόνι.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Euro NCAP: Τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα ανά κατηγορία για το 2024
Ο οργανισμός Euro NCAP δημοσίευσε μια λίστα με τα αυτοκίνητα της κάθε κατηγορίας, που απέδωσαν καλύτερα στα τεστ πρόσκρουσης κατά τη διάρκεια του 2024. ...(περισσότερα)
Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ: 482 παραβάσεις σε 3 ημέρες
Οι έλεγχοι της Τροχαίας συνεχίζονται και κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διενεργήθηκαν αλκοτέστ σε 12.774 οδηγούς, από τα οποία προέκυψαν 482 παραβάσεις σε όλη τη χώρα. ...(περισσότερα)
Εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου ανά την Ελλάδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν την έναρξη έργων υποδομής, για βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας 20-26 Αυγούστου
Με αμείωτη… ένταση συνεχίζονται οι παραβάσεις στους ελληνικούς δρόμους, όπως αποδεικνύουν και τα στατιστικά στοιχεία της προτελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου. ...(περισσότερα)
Αύξηση της κίνησης κατά 37,5% στην Αττική σε σύγκριση με το πρώτο lockdown
Με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση έχει αυξηθεί κατά 37,5%, ενώ είναι μειωμένη συγκριτικά με το πρώτο lockdown, ενώ έχει μειωθεί κατά 15,4% σε σχ...(περισσότερα)
Πρόστιμο και 20 μήνες απώλεια διπλώματος για γνωστό τερματοφύλακα στην Αγγλία
Ο Γάλλος τερματοφύλακας μιας εκ των κορυφαίων ομάδων στην Αγγλία και της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Εθνικής Γαλλίας, Hugo Lloris, συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και δείχνοντας μεταμέλεια, απ...(περισσότερα)
Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
Τα νέα συστήματα ασφαλείας βοηθούν στη μείωση των ατυχημάτων
Έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις Η.Π.Α. έδειξε πως τα συστήματα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) και Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Detection...(περισσότερα)
Η μείωση των ορίων ταχύτητας κάνει τους ανθρώπους πιο ευγενικούς
Αυτή την ενδιαφέρουσα άποψη ανέπτυξε κάτοικος σε χωριό της Ουαλίας, όπου δοκιμάστηκε το όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα (32 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)

S5 Box