SAFETY FIRST

Μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε βρεγμένο οδόστρωμα, είναι η υδρολίσθηση. Γνωρίζετε τι είναι και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνετε;

Η υδρολίσθηση, που προκύπτει όταν το οδόστρωμα είναι βρεγμένο, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για τον οδηγό.

Πρόκειται για κατάσταση υπό την οποία το ελαστικό βρίσκεται σε νερό, οπότε η πρόσφυση μηδενίζεται καθώς χάνεται η επαφή με το οδόστρωμα. Η αντιμετώπιση της κατάστασης, απαιτεί εμπειρία και κυρίως, ψυχραιμία.

Η βασική δυσκολία, έγκειται στο γεγονός ότι το φαινόμενο παρουσιάζεται στιγμιαία και απρόβλεπτα, οπότε ο οδηγός καλείται να αντιδράσει σε εκατοστά του δευτερολέπτου.

Αυτό, μειώνει και την απόκριση των σύγχρονων συστημάτων υποβοήθησης, αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας για τους οδηγούς.

Επί της ουσίας, όταν ένα αυτοκίνητο βρεθεί σε διαδικασία υδρολίσθησης, η πρόσφυση θυμίζει εκείνη που υπάρχει σε πάγο. Όμως, η βασική διαφορά είναι πως ο πάγος διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε γενικές γραμμές, το σημείο που θα τον συναντήσει ένας οδηγός, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι προβλεπόμενο.

Αντίθετα, η υδρολίσθηση μπορεί να προκύψει οποτεδήποτε, εφόσον το οδόστρωμα είναι βρεγμένο, ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με δεδομένα της Pirelli, τα σύγχρονα ελαστικά έχουν τη δυνατότητα αποστράγγισης ποσότητας έως 30 λίτρων νερού/δευτερόλεπτο, εφόσον το αυτοκίνητο κινείται με 80 χλμ./ώρα, όμως μια σειρά από μεταβλητές, μπορεί να διαφοροποιήσει αυτή την ισορροπία.

Η ταχύτητα είναι μια από αυτές, αφού αν το αυτοκίνητο κινείται έως με 70 χλμ./ώρα, τα ελαστικά μπορούν να περνούν από λακκούβες χωρίς μεγάλη δυσκολία και δίχως να χάνουν την επαφή με το οδόστρωμα.

Από εκεί και πάνω η κατάσταση δυσκολεύει, ιδιαίτερα εφόσον προκύψει υδρολίσθηση.

Σχεδιαστικά, τα σύγχρονα ελαστικά έχουν αυλάκια μέσα από τα οποία αποστραγγίζεται το νερό. Σύμφωνα με τον Κώδικα Κυκλοφορίας, το ελαστικό πρέπει πάντοτε να διαθέτει βάθος έως 1,6 χιλιοστών, ειδάλλως καθίσταται επικίνδυνο.

Μια επιπλέον σημαντική παράμετρος είναι η ύπαρξη σωστών πιέσεων, με βάση την πρόταση του κατασκευαστή για το εκάστοτε αυτοκίνητο.

Ακόμη δύο στοιχεία που παίζουν ρόλο, είναι το μέγεθος της λακκούβας και κατά συνέπεια, το βάθος όπου θα έχει συγκεντρωθεί το νερό μέσω του οποίου θα προκληθεί υδρολίσθηση, καθώς και το βάρος του οχήματος.

Εφόσον βρεθούμε σε κατάσταση υδρολίσθησης, η επίδραση σε σύστημα διεύθυνσης, γκάζι και φρένο δε μπορεί να βοηθήσει, παρά μόνο όταν το ελαστικό βρεθεί ξανά σε επαφή με το οδόστρωμα.

Μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο, το αυτοκίνητο δε βρίσκεται στον έλεγχό μας, οπότε δεν πρέπει να κάνουμε απότομες κινήσεις.

Αν για παράδειγμα ο οδηγός προσπαθήσει ενστικτωδώς, να στρίψει το τιμόνι δεξιά ώστε να αποφύγει το νερό, οι τροχοί θα παραμείνουν στριμμένοι όμως δε θα κατευθύνουν το αυτοκίνητο στην πορεία του τιμονιού, παρά μόνο μέχρι τη στιγμή που θα ξαναβρεθούν σε επαφή με το, συνήθως ασφάλτινο, οδόστρωμα.

Άρα, μια πιθανή εξέλιξη θα μπορούσε να είναι αμέσως μόλις βρεθεί επαφή με το οδόστρωμα, το αυτοκίνητο να στρίψει προς τα δεξιά, με ότι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση παρουσίας άλλων οχημάτων ή κάποιας μπαριέρας.

Ποιο είναι για ακόμη μια φορά το συμπέρασμα; Ότι ο πιο λογικός τρόπος για αποφυγή της υδρολίσθησης, είναι η πρόληψη.

Αφενός, η κατάσταση των ελαστικών να είναι η ενδεδειγμένη τόσο από πλευράς συντήρησης όσο και πιέσεων.

Μεγάλο ρόλο παίζει και η ταχύτητα, αφού αν κινείστε με ταχύτητα 130 χλμ./ώρα, θα πρέπει να θεωρήσετε δεδομένη την υδρολίσθηση σε οποιαδήποτε επιφάνεια βάθους 5 χιλιοστών.

Ακόμη και έτσι πάντως, εφόσον προκύψει κατάσταση υδρολίσθησης, θα πρέπει να μην υπάρξουν απότομες κινήσεις και κυρίως, να μην προκύψουν αλλαγές στην κινητική ενέργεια του αυτοκινήτου.

Δηλαδή, να μην υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης μέσω του τιμονιού, ούτε πάτημα γκαζιού και φρένου.

Άλλωστε, η λογική λέει πως η υδρολίσθηση θα διατηρηθεί για ελάχιστα δευτερόλεπτα, οπότε θα υπάρξει καλύτερη δυνατότητα ελέγχου, μόλις το ελαστικό αποκτήσει ξανά επαφή με την επιφάνεια του δρόμου.

Μέχρι εκείνο το σημείο απαιτούνται ψυχραιμία, υπομονή και απαλές ενέργειες πίσω από το τιμόνι.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Αύξηση 7,2% στις τροχαίες παραβάσεις το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, σχετικά με τις παραβάσεις που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους το 2017, δίνοντας μάλιστα άμεση σύγκριση με τις αντίστοιχες παραβά...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας 20-26 Αυγούστου
Με αμείωτη… ένταση συνεχίζονται οι παραβάσεις στους ελληνικούς δρόμους, όπως αποδεικνύουν και τα στατιστικά στοιχεία της προτελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου. ...(περισσότερα)
Δεκέμβριος 2021: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις στην Αττική
Κατά τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, σημειώθηκαν 588 τροχαία ατυχήματα με 14 νεκρούς, καθώς και 17.384 παραβάσεις συνολικά. ...(περισσότερα)
Αττική: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις Ιουνίου
Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, βεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του Ιουνίου καταγράφηκαν 19.562 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 538 τροχαία ατυχήματα, με 12 νεκρούς. ...(περισσότερα)
Έως και 40% των θανάτων στους δρόμους σχετίζονται με τη δουλειά
 Σύμφωνα με νέα στοιχεία αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 25.671 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2016. ...(περισσότερα)
Θερμοπληξία: Μια συχνή αιτία θανάτου για τα μικρά παιδιά
Μπορεί να μην είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου, ωστόσο η θερμοπληξία είναι μία από τις πολλές αιτίες θανάτου για μικρά παιδιά που βρίσκονται για αρκετή ώρα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όταν ο καιρός είν...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
Όρια ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους με φόντο την οικονομία;
Είναι γνωστό πως ορισμένοι αυτοκινητόδρομοι της Γερμανίας δεν διαθέτουν ανώτατο όριο ταχύτητας, όμως τυχόν αλλαγή μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο κράτος - Διαβάστε γιατί. ...(περισσότερα)
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Οι επερχόμενες αλλαγές
Τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σε πρόσφατες συνεντεύξεις ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. ...(περισσότερα)
Μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη
Σύμφωνα με δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (European Transport Safety Council) η μείωση της αστυνόμευσης στους Ευρωπαϊκούς δρόμους έχει ο...(περισσότερα)

S5 Box