SAFETY FIRST

Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα.

Η τάση μείωσης των ορίων ταχύτητας εντός πόλεων (που συνήθως είναι 50 χλμ./ώρα) δεν προέκυψε τυχαία, αφού οι έρευνες έχουν δείξει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των θανατηφόρων τροχαίων γίνονται σε σημεία κοντά στον τόπο κατοικίας μας. Από τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων κατοικεί σε πόλεις, είναι εύκολο να συμπεράνει κάποιος ότι εκεί, συμβαίνουν και τα περισσότερα θανατηφόρα, ή με σοβαρούς τραυματισμούς, τροχαία ατυχήματα.

Η αρχή είχε γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν στο Ελσίνκι δημιουργήθηκαν ζώνες όπου το ανώτατο όριο ταχύτητας ήταν 30 χλμ./ώρα. Σήμερα, αυτό το όριο υπάρχει σε όλη την πρωτεύουσα της Φινλανδίας, ενώ το παράδειγμα ακολούθησαν το Όσλο στη Νορβηγία, το Μόναχο στη Γερμανία και οι γαλλικές πόλεις Lilles, Nantes και Grenoble. Ακόμη, αυτή η κίνηση επέφερε αξιοσημείωτα αποτελέσματα και εκτός Ευρώπης, αφού συγκεκριμένα στο Τορόντο του Καναδά, σημειώθηκε μείωση των σοβαρών ή θανατηφόρων τραυματισμών από τροχαία κατά 66%, όταν το όριο ταχύτητας μειώθηκε από 40 σε 30 χλμ./ώρα, το 2015.

Πρόσφατα, έγινε γνωστό πως τα 30 χλμ./ώρα ορίζονται ως όριο ταχύτητας σε ολόκληρο το Παρίσι, αφού μέχρι πρότινος αυτά τα όρια υπήρχαν σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης. Ακόμη μια πρωτεύουσα χώρας της Κεντρικής Ευρώπης, οι Βρυξέλλες στο Βέλγιο, θα έχουν ως όριο ταχύτητας στην πλειονότητα των οδών τους, τα 30 χλμ./ώρα, ενώ αντίστοιχες κινήσεις μελετώνται και στη γειτονική Ολλανδία.

Επιπλέον, σημαντική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο τομέα παρατηρείται και στην Ισπανία, όπου η κυβέρνηση της χώρας έχει ξεκινήσει μια νομοθετική διαδικασία, ώστε να προκύψει ρύθμιση βάσει της οποίας το ανώτατο όριο ταχύτητας εντός πόλεων θα περιοριστεί στα 30 χλμ./ώρα. Ήδη, το Μπιλμπάο θα γίνει η πρώτη πόλη με πληθυσμό άνω των 300.000 κατοίκων, που προχωρά στο συγκεκριμένο μέτρο.

Εκτός από τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, στόχος της μείωσης των ορίων ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα, είναι και η πτώση της εκπομπής ρύπων, ενώ θα παράλληλα οι πόλεις θα καταστούν πιο φιλικές για πεζούς ή ποδηλάτες.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Συνεχίζονται τα αυξημένα κυκλοφοριακά μέτρα και για την Πρωτομαγιά
Έπειτα από τις ημέρες του Πάσχα, η Τροχαία προχωρά στην εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων και για το ερχόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς. ...(περισσότερα)
Αύξηση τροχαίων ατυχημάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021
Τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, έδειξαν αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της χώρας μας. ...(περισσότερα)
Video: Το πρώτο μετωπικό crash test μεταξύ ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Η Mercedes-Benz πραγματοποίησε ένα ασυνήθιστο crash test, φέρνοντας δύο ηλεκτρικά της οχήματα σε μετωπική σύγκρουση – δείτε το σχετικό video. ...(περισσότερα)
Η μείωση των θανάτων δεν είναι αρκετή, σύμφωνα με το ETSC
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέα δεδομένα, αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρώπης για το 2016. ...(περισσότερα)
Φεβρουάριος 2020: Τα στατιστικά των τροχαίων στην Αττική
Οι ανθρώπινες απώλειες και τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας δεν έλειψαν ούτε το προηγούμενο μήνα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. ...(περισσότερα)
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η ανάγκη βελτίωσης των οδικών υποδομών
Η εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης επιβάλλει την περαιτέρω βελτίωση των οδικών υποδομών, αφού μελέτες στις ΗΠΑ έχει δείξει πως οι προστατευτικές μπαριέρες δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα, αυξημένου βάρους, η...(περισσότερα)
Intelligent Speed Assistance: Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από το 2022
Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας. ...(περισσότερα)
Safe system approach, από τα Ηνωμένα Έθνη
Στο πλαίσιο της υποστήριξης της εκστρατείας των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο "Δεκαετία Δράσης για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020" (UN Decade of Action for Road Safety 2011-2020), η FIA μέσω του Action for Ro...(περισσότερα)
Crash test dummy με γυναικεία χαρακτηριστικά και η σημασία του
Ο Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας ANCAP δημιούργησε ανθρώπινα ομοιώματα με γυναικείο σωματότυπο, με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας συλλογής δεδομένων έπειτα από δοκιμές πρόσκρουσης. ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Κριτική στην πολιτική περί Οδικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της πρέπει να αυξήσουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου να υπάρξει επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί έως ...(περισσότερα)

S5 Box