SAFETY FIRST

Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα.

Η τάση μείωσης των ορίων ταχύτητας εντός πόλεων (που συνήθως είναι 50 χλμ./ώρα) δεν προέκυψε τυχαία, αφού οι έρευνες έχουν δείξει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των θανατηφόρων τροχαίων γίνονται σε σημεία κοντά στον τόπο κατοικίας μας. Από τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων κατοικεί σε πόλεις, είναι εύκολο να συμπεράνει κάποιος ότι εκεί, συμβαίνουν και τα περισσότερα θανατηφόρα, ή με σοβαρούς τραυματισμούς, τροχαία ατυχήματα.

Η αρχή είχε γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν στο Ελσίνκι δημιουργήθηκαν ζώνες όπου το ανώτατο όριο ταχύτητας ήταν 30 χλμ./ώρα. Σήμερα, αυτό το όριο υπάρχει σε όλη την πρωτεύουσα της Φινλανδίας, ενώ το παράδειγμα ακολούθησαν το Όσλο στη Νορβηγία, το Μόναχο στη Γερμανία και οι γαλλικές πόλεις Lilles, Nantes και Grenoble. Ακόμη, αυτή η κίνηση επέφερε αξιοσημείωτα αποτελέσματα και εκτός Ευρώπης, αφού συγκεκριμένα στο Τορόντο του Καναδά, σημειώθηκε μείωση των σοβαρών ή θανατηφόρων τραυματισμών από τροχαία κατά 66%, όταν το όριο ταχύτητας μειώθηκε από 40 σε 30 χλμ./ώρα, το 2015.

Πρόσφατα, έγινε γνωστό πως τα 30 χλμ./ώρα ορίζονται ως όριο ταχύτητας σε ολόκληρο το Παρίσι, αφού μέχρι πρότινος αυτά τα όρια υπήρχαν σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης. Ακόμη μια πρωτεύουσα χώρας της Κεντρικής Ευρώπης, οι Βρυξέλλες στο Βέλγιο, θα έχουν ως όριο ταχύτητας στην πλειονότητα των οδών τους, τα 30 χλμ./ώρα, ενώ αντίστοιχες κινήσεις μελετώνται και στη γειτονική Ολλανδία.

Επιπλέον, σημαντική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο τομέα παρατηρείται και στην Ισπανία, όπου η κυβέρνηση της χώρας έχει ξεκινήσει μια νομοθετική διαδικασία, ώστε να προκύψει ρύθμιση βάσει της οποίας το ανώτατο όριο ταχύτητας εντός πόλεων θα περιοριστεί στα 30 χλμ./ώρα. Ήδη, το Μπιλμπάο θα γίνει η πρώτη πόλη με πληθυσμό άνω των 300.000 κατοίκων, που προχωρά στο συγκεκριμένο μέτρο.

Εκτός από τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, στόχος της μείωσης των ορίων ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα, είναι και η πτώση της εκπομπής ρύπων, ενώ θα παράλληλα οι πόλεις θα καταστούν πιο φιλικές για πεζούς ή ποδηλάτες.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Δυνατότητα οδήγησης δικύκλου με δίπλωμα αυτοκινήτου
Το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την Βιώσιμη Μικροκινητικότητα, προβλέπει μεταξύ άλλων πως κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτοκινήτου, θα έχουν τη δυνατότητα οδήγησης και δικύκλων έως 125 κ.εκ. ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα και αλκοόλ
Στην κίνηση με υπερβολική ταχύτητα και στην κατανάλωση αλκοόλ στράφηκαν οι έλεγχοι της Τροχαίας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 9-15 Μαρτίου. ...(περισσότερα)
Σωστή τοποθέτηση αντικειμένων στο αυτοκίνητο: Ζήτημα υψίστης ασφαλείας
Η σωστή τοποθέτηση αντικειμένου, ειδικά μεγάλου όγκου, στο αυτοκίνητο δεν αφορά μόνο στην άνεση του ταξιδιού αλλά -κυρίως- την ασφάλειά μας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 27.577 παραβάσεις σε 9 ημέρες
Οι περισσότερες παραβάσεις διαπιστώθηκαν στην Αττική, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Κυβερνητική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια: Πρώτη συνεδρίαση
Η Κυβερνητική Επιτροπή Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος για ακόμη 4 μήνες
Σε εκ νέου παράταση ισχύος των αδειών οδήγησης λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ Heineken και Formula 1
H FOM (Formula One Management) σε πολυετή χορηγική συμφωνία με τη γνωστή ζυθοποιία Heineken, η οποία θα είναι από τον αγώνα της Μόντσα, που θα μετονομαστεί σε Formula 1 Gran Premio Heineken D' Italia ...(περισσότερα)
Κύρια αιτία θανάτου στις ηλικίες 5-29 ετών τα τροχαία ατυχήματα
Απογοητευτικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από το νέα, ετήσια αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), σύμφωνα με την οποία οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στον πλανήτη συνεχίζουν να αυξάν...(περισσότερα)
Αύξηση στους θανάτους από τροχαία σε Ευρώπη και Ελλάδα
Τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 δείχνουν αύξηση συγκριτικά με το 2020, αλλά μείωση σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας. ...(περισσότερα)
Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)

S5 Box