SAFETY FIRST

Η χρηματοδότηση για έρευνα στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας, παρουσιάζει σαφή μείωση σε όλη την Ευρώπη, με τους ερευνητές να κρούουν κώδωνα κινδύνου.

Δημοσίευση του Forum των Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων Οδικής Ασφάλειας (FERSI), αποκαλύπτει μια ανησυχητική τάση για διαρκή μείωση της έρευνας σχετικά με την Οδική Ασφάλεια, τονίζοντας πως αυτό πρέπει να αντιστραφεί.

Στο επίκεντρο της κριτικής του FERSI βρίσκεται το Πρόγραμμα "Horizon Europe", μέσω του οποίου εγκρίνονται τα περισσότερα κονδύλια για συμπράξεις μεταξύ χωρών, σε ερευνητικό επίπεδο, αφού η αυτόνομη έρευνα από κράτη-μέλη είναι δυσβάσταχτη οικονομικά.

Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί φλέγον ζήτημα, αφού οι θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί από τροχαία ατυχήματα στους ευρωπαϊκούς -και φυσικά στους ελληνικούς- δρόμους παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες.

Δυστυχώς, αυτή η εξέλιξη απέχει παρασάγγας από τους στόχους που έχουν αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο υποδιπλασιασμός των θανάτων από τροχαία έως το 2020 δεν επιτεύχθηκε και ο αντίστοιχος για το 2030 φαίνεται να απομακρύνεται, ενώ ανάλογη φαντάζει η εξέλιξη και για το ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο μηδενισμού των θανάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους, έως το 2050.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FERSI, ένας βασικός λόγος που η έρευνα σε βασικούς τομείς αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια έχει μειωθεί, είναι πως η έμφαση σε επίπεδο οικονομικών πόρων, δίνεται κυρίως στην τεχνολογική ανάπτυξη που θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια, η οποία σχετίζεται άμεσα και με τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα.

Κοινώς, τα ερευνητικά προγράμματα κρίνονται πρωταρχικά με βάση τις οικονομοτεχνικές προοπτικές τους, αφήνοντας την κοινωνική προέκταση σε δεύτερη μοίρα.

Αυτό, έχει οδηγήσει σε μείωση της έρευνας για τα υπάρχοντα προβλήματα της Οδικής Ασφάλειας, γεγονός που απαιτεί επανεξέταση από πλευράς κάθε εμπλεκόμενου φορέα, αναφορικά με το τρέχον πεδίο εφαρμογής ερευνητικών προγραμμάτων, τα κριτήρια και τις διαδικασίες επιλογής.

Ακόμη μια δυσκολία που ανιχνεύει το FERSI, είναι πως σε αρκετές περιπτώσεις, τα βασικά θέματα Οδικής Ασφάλειας έχουν σχετικά ευρύ πεδίο εφαρμογής. Κατά συνέπεια, οι απαιτήσεις για τα αποτελέσματα και τον αντίκτυπο είναι συχνά μη εστιασμένες, οδηγώντας τελικά σε αμφισβητήσιμες διαδικασίες επιλογής του μεγάλου όγκου προτάσεων που προκύπτουν.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως μόλις το 7% του προϋπολογισμού 56 εκατομμυρίων ευρώ (4 εκατομμύρια ευρώ) της διετίας 2021-2022, στον τομέα Κλίματος, Ενέργειας και Κινητικότητας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Horizon, δόθηκε για έρευνα που σχετίζεται "αμιγώς" με θέματα Οδικής Ασφάλειας, όπως ο κίνδυνος από την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

Εν κατακλείδι, το FERSI ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εμπειρογνώμονες που απασχολούνται στο πρόγραμμα Horizon, την αύξηση χρηματοδότησης για έρευνες σχετικά με την Οδική Ασφάλεια.

Και απαγγίστρωση από έννοιες όπως τεχνολογική ανάπτυξη στο πλαίσιο της οικονομικής ανταγωνιστικότητας θα προσθέταμε, αφού οι ζωές όλων μας, δεν πρέπει να υπόκεινται σε οικονομοτεχνικά κριτήρια.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Photo: Unsplash - Robin Pierre

Περισσότερα Safety First

Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος έως το τέλος Ιανουαρίου
Όπως έγινε γνωστό, περίοδος ισχύος αδειών οδήγησης, που έληγαν παρατείνεται μέχρι τουλάχιστον τις 31 Ιανουαρίου - Διαβάστε ποιες κατηγορίες αδειών αφορά η παράταση. ...(περισσότερα)
Η Σχολή Οδικής Συμπεριφοράς Ιαβέρης συνεργάζεται με το 2ο bebefest
Καθώς οι βάσεις για τη σωστή εκπαίδευση των ανθρώπων μπαίνουν σε πολύ μικρή ηλικία, η Σχολή μας συνεργάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το Φεστιβάλ Εγκυμοσύνης και Βρεφικής Ηλικίας bebefest, που...(περισσότερα)
20.000 οδηγοί ανιχνεύτηκαν υπό επήρεια ναρκωτικών σε Αγγλία και Ουαλία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στη Μεγάλη Βρετανία, από τη στιγμή που άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί ή και...(περισσότερα)
Πότε πραγματικά γερνούν τα ελαστικά μας και πόση σημασία έχει, τελικά, η ημερομηνία παραγωγής τους;
Η πραγματική ηλικία των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, αποτελεί συνάρτηση πολλών παραγόντων και διαφέρει σε κάθε περίπτωση. ...(περισσότερα)
Συνεχίζονται τα αυξημένα κυκλοφοριακά μέτρα και για την Πρωτομαγιά
Έπειτα από τις ημέρες του Πάσχα, η Τροχαία προχωρά στην εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων και για το ερχόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς. ...(περισσότερα)
Αύξηση 14,8% στις παραβάσεις μεταξύ 2019 και 2018
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια του 2019 βεβαιώθηκαν 63.579 παραβάσεις περισσότερες από την προηγούμενη χρονιά. ...(περισσότερα)
Οι δοκιμές των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από το Euro NCAP
Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. ...(περισσότερα)
Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Οι επερχόμενες αλλαγές
Τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σε πρόσφατες συνεντεύξεις ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Η έλλειψη χρημάτων καθυστερεί τις αλλαγές ελαστικών
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, πολλοί οδηγοί καθυστερούν τη διαδικασία επισκευής ή αλλαγής ελαστικών, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής. ...(περισσότερα)
Οι νεαροί οδηγοί προτιμούν μηνύματα που προωθούν υπεύθυνη οδική συμπεριφορά παρά  φόβο
Έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού Πανεπιστήμια σε Βέλγιο και Αγγλία, έδειξε πως οι νέοι οδηγοί προτιμούν να βλέπουν σποτ που αναδεικνύουν την υπεύθυνη οδική συμπεριφορά, παρά το φόβο ενός ατυχήματ...(περισσότερα)

S5 Box