SAFETY FIRST

Η εν λόγω έρευνα, αφορούσε στη συμπεριφορά των Αμερικανών οδηγών σε διαβάσεις πεζών, αλλά και σε παράγοντες που μπορεί να την επηρεάζουν, όπως το κόστος κτήσης του αυτοκινήτου, ή το χρώμα και φύλο του πεζού.

Η διαδικασία της έρευνας που διενεργήθηκε στην περιοχή του Las Vegas και τα αποτελέσματά της, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Journal of Transport & Health", ήταν κοινή: ένας λευκός και ένας μαύρος άντρας ή μια λευκή και μια μαύρη γυναίκα, διέσχιζαν με διασταύρωση με προκαθορισμένο τρόπο. Η κίνησή τους και προφανώς, η όποια ενέργεια των οδηγών, καταγράφονταν σε video.

Τι έδειξε η έρευνα; Ότι από τα 461 αυτοκίνητα που καταγράφηκαν, μόλις τα 129 (27,98%) παραχώρησαν προτεραιότητα στους πεζούς, παρόλο που αυτή η κίνηση είναι υποχρεωτική στις Η.Π.Α., βάσει νόμου. Οι περισσότερες παραχωρήσεις προτεραιότητας καταγράφηκαν σε γυναίκες (31,33%) ή λευκά άτομα (31,17%), σε σύγκρισης με άντρες (24,06%) ή μη λευκά άτομα (24,78%).

Η μέση τιμή των αυτοκινήτων που παραχώρησαν προτεραιότητα ήταν 5.920 δολάρια, ενώ η μέση τιμή εκείνων που δεν παραχώρησαν, ήταν 7.820 δολάρια, με τη διαφορά κόστους να είναι 32%.

Ακόμη, από την έρευνα προκύπτει πως η πιθανότητα παραχώρησης προτεραιότητας από έναν οδηγό σε πεζό μειώνεται κατά 3%, για κάθε 1.000 δολάρια αύξησης του κόστους κτήσης του αυτοκινήτου.

Τέλος, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως απαιτείται καλύτερη εκπαίδευση και ενημέρωση των οδηγών, σχετικά με την παραχώρηση προτεραιότητας στους πεζούς. Άλλωστε, το συγκεκριμένο ζήτημα άπτεται συνολικά της δημόσιας υγείας, καθώς τα τροχαία στις ΗΠΑ έχουν πάρει ανοδική πορεία...

Photo: Juan Ordonez/Unsplash

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Γαλλία: Δίπλωμα οδήγησης στα 17 έτη
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως οι νέοι της χώρας θα μπορούν να λαμβάνουν άδεια οδήγησης από την ηλικία των 17 ετών. ...(περισσότερα)
Praise Awards 2016
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) έχει δημιουργήσει τα "Praise Awards", βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που έχουν πάρει μέτρα για τη β...(περισσότερα)
Μια σκληρή τιμωρία επεφύλαξε Γερμανός αστυνομικός, προς τους περίεργους οδηγούς οι οποίοι σταματούσαν σε σημείο που έγινε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, για να φωτογραφίσουν το "θέαμα". ...(περισσότερα)
Οι τροχαίες παραβάσεις κατά την περίοδο του Πάσχα
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 15 Απριλίου-2 Μαΐου, η Τροχαία κατέγραψε 55.534 παραβάσεις έπειτα από 250.690 ελέγχους στη χώρα μας. ...(περισσότερα)
Βέλγιο: Μια ασυνήθιστη πρόταση από τον Υπουργό Κινητικότητας
Ο Υπουργός Κινητικότητας και Αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Βελγίου, Georges Gilkinet, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, προτείνοντας ποινή απαγόρευσης οδήγησης προς όσους προβαίνουν σε αναρτήσε...(περισσότερα)
Η δυνατή μουσική επηρεάζει την αυτοσυγκέντρωση κατά την οδήγηση
Οι Βρετανοί οδηγοί παραδέχονται πως η αυτοσυγκέντρωσή τους πίσω από το τιμόνι μειώνεται, στις περιπτώσεις που ο ήχος της μουσικής είναι πολύ δυνατός. ...(περισσότερα)
Οι τελευταίες τροχαίες παραβάσεις του 2022
Κατά την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε σημειώθηκαν 17.753 τροχαίες παραβάσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για αλκοόλ και χρήση κινητού
Η Τροχαία συνεχίζει τους εβδομαδιαίους ελέγχους σε συγκεκριμένες παραβάσεις, με τη χρήση κινητού ή την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, να επανέρχονται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Electronic Stability Control (ESC)
Το "Electronic Stability Control" (ESC), που στα ελληνικά μεταφράζεται ως σύστημα Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθεια, είναι ο όρος τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη στιγμή πο...(περισσότερα)
Χιλιάδες κλήσεις για στάθμευση σε ράμπες διάβασης ΑμεΑ
Η ελλιπέστατη οδηγική, αλλά και συνολική, παιδεία μας αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά, από τη στατιστική των παραβάσεων που βεβαιώθηκαν σε αστικές περιοχές, για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019...(περισσότερα)

S5 Box