SAFETY FIRST

Η εν λόγω έρευνα, αφορούσε στη συμπεριφορά των Αμερικανών οδηγών σε διαβάσεις πεζών, αλλά και σε παράγοντες που μπορεί να την επηρεάζουν, όπως το κόστος κτήσης του αυτοκινήτου, ή το χρώμα και φύλο του πεζού.

Η διαδικασία της έρευνας που διενεργήθηκε στην περιοχή του Las Vegas και τα αποτελέσματά της, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Journal of Transport & Health", ήταν κοινή: ένας λευκός και ένας μαύρος άντρας ή μια λευκή και μια μαύρη γυναίκα, διέσχιζαν με διασταύρωση με προκαθορισμένο τρόπο. Η κίνησή τους και προφανώς, η όποια ενέργεια των οδηγών, καταγράφονταν σε video.

Τι έδειξε η έρευνα; Ότι από τα 461 αυτοκίνητα που καταγράφηκαν, μόλις τα 129 (27,98%) παραχώρησαν προτεραιότητα στους πεζούς, παρόλο που αυτή η κίνηση είναι υποχρεωτική στις Η.Π.Α., βάσει νόμου. Οι περισσότερες παραχωρήσεις προτεραιότητας καταγράφηκαν σε γυναίκες (31,33%) ή λευκά άτομα (31,17%), σε σύγκρισης με άντρες (24,06%) ή μη λευκά άτομα (24,78%).

Η μέση τιμή των αυτοκινήτων που παραχώρησαν προτεραιότητα ήταν 5.920 δολάρια, ενώ η μέση τιμή εκείνων που δεν παραχώρησαν, ήταν 7.820 δολάρια, με τη διαφορά κόστους να είναι 32%.

Ακόμη, από την έρευνα προκύπτει πως η πιθανότητα παραχώρησης προτεραιότητας από έναν οδηγό σε πεζό μειώνεται κατά 3%, για κάθε 1.000 δολάρια αύξησης του κόστους κτήσης του αυτοκινήτου.

Τέλος, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως απαιτείται καλύτερη εκπαίδευση και ενημέρωση των οδηγών, σχετικά με την παραχώρηση προτεραιότητας στους πεζούς. Άλλωστε, το συγκεκριμένο ζήτημα άπτεται συνολικά της δημόσιας υγείας, καθώς τα τροχαία στις ΗΠΑ έχουν πάρει ανοδική πορεία...

Photo: Juan Ordonez/Unsplash

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

5 συμβουλές για πιο δροσερές μετακινήσεις
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε πολλές μετακινήσεις, με την αυξημένη θερμοκρασία να είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. ...(περισσότερα)
Παγκόσμια πρώτη: Δυνατότητα αυτόνομου παρκαρίσματος στο μουσείο της Mercedes-Benz
Σε μια στιγμή-ορόσημο για την πορεία της αυτόνομης αυτοκίνησης, εγκρίθηκε στη Γερμανία το Automated Valet Parking, που επιτρέπει για πρώτη φορά το αυτόνομο παρκάρισμα οχήματος, χωρίς την παρουσία οδηγ...(περισσότερα)
Τι είναι η τεχνολογία γεωεντοπισμού; (+video)
Η τεχνολογία γεωεντοπισμού (geofencing) που δοκιμάζεται από την Ford, αφορά στην αυτόματη μείωση ταχύτητας οχημάτων σε αστικές περιοχές. ...(περισσότερα)
Συνεργασία κρατών και αυτοκινητοβιομηχανιών για εξέλιξη συστημάτων ασφαλείας
Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Μια σκληρή τιμωρία επεφύλαξε Γερμανός αστυνομικός, προς τους περίεργους οδηγούς οι οποίοι σταματούσαν σε σημείο που έγινε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, για να φωτογραφίσουν το "θέαμα". ...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)
MobileKids 2017
Η ευαισθησία της Daimler και κατά συνέπεια της Mercedes-Benz σχετικά με την Οδική Ασφάλεια είναι δεδομένη, γεγονός που πιστοποιείται και από την πρωτοβουλία "MobileKids" που πραγματοποιείται στη Γερμα...(περισσότερα)
Πάγωμα πωλήσεων ΙΧ στη Σιγκαπούρη
Σε μια είδηση που δεν αφορά άμεσα την Οδική Ασφάλεια, αλλά άπτεται περισσότερο της σχέσης μεταξύ αυτοκίνησης και περιβάλλοντος, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το πάγωμα της πώλησης αυτοκινήτων...(περισσότερα)
Η αυτόνομη οδήγηση απαιτεί την ανάλογη εκπαίδευση
Μπορεί η τεχνολογία των μετακινήσεων οχημάτων δίχως την ανάγκη οδηγού να εξελίσσεται διαρκώς, ωστόσο αυτό δε συνεπάγεται τον αυτόματο εκμηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Μειώνεται διαρκώς η συγκέντρωση των οδηγών στο δρόμο
Έρευνα από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, δείχνει πως η απόσπαση της προσοχής, η υπνηλία και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. ...(περισσότερα)

S5 Box