SAFETY FIRST

Η εν λόγω έρευνα, αφορούσε στη συμπεριφορά των Αμερικανών οδηγών σε διαβάσεις πεζών, αλλά και σε παράγοντες που μπορεί να την επηρεάζουν, όπως το κόστος κτήσης του αυτοκινήτου, ή το χρώμα και φύλο του πεζού.

Η διαδικασία της έρευνας που διενεργήθηκε στην περιοχή του Las Vegas και τα αποτελέσματά της, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Journal of Transport & Health", ήταν κοινή: ένας λευκός και ένας μαύρος άντρας ή μια λευκή και μια μαύρη γυναίκα, διέσχιζαν με διασταύρωση με προκαθορισμένο τρόπο. Η κίνησή τους και προφανώς, η όποια ενέργεια των οδηγών, καταγράφονταν σε video.

Τι έδειξε η έρευνα; Ότι από τα 461 αυτοκίνητα που καταγράφηκαν, μόλις τα 129 (27,98%) παραχώρησαν προτεραιότητα στους πεζούς, παρόλο που αυτή η κίνηση είναι υποχρεωτική στις Η.Π.Α., βάσει νόμου. Οι περισσότερες παραχωρήσεις προτεραιότητας καταγράφηκαν σε γυναίκες (31,33%) ή λευκά άτομα (31,17%), σε σύγκρισης με άντρες (24,06%) ή μη λευκά άτομα (24,78%).

Η μέση τιμή των αυτοκινήτων που παραχώρησαν προτεραιότητα ήταν 5.920 δολάρια, ενώ η μέση τιμή εκείνων που δεν παραχώρησαν, ήταν 7.820 δολάρια, με τη διαφορά κόστους να είναι 32%.

Ακόμη, από την έρευνα προκύπτει πως η πιθανότητα παραχώρησης προτεραιότητας από έναν οδηγό σε πεζό μειώνεται κατά 3%, για κάθε 1.000 δολάρια αύξησης του κόστους κτήσης του αυτοκινήτου.

Τέλος, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως απαιτείται καλύτερη εκπαίδευση και ενημέρωση των οδηγών, σχετικά με την παραχώρηση προτεραιότητας στους πεζούς. Άλλωστε, το συγκεκριμένο ζήτημα άπτεται συνολικά της δημόσιας υγείας, καθώς τα τροχαία στις ΗΠΑ έχουν πάρει ανοδική πορεία...

Photo: Juan Ordonez/Unsplash

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Μειώνεται διαρκώς η συγκέντρωση των οδηγών στο δρόμο
Έρευνα από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, δείχνει πως η απόσπαση της προσοχής, η υπνηλία και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. ...(περισσότερα)
Κοινή δράση για την Οδική Ασφάλεια από τους Υπουργούς Μεταφορών της Ε.Ε.
Στην ετήσια συνάντηση των Υπουργών Μεταφορών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου στη Βαλέττα της Μάλτας, ανακοινώθηκε η κοινή πρόθεση για δράση με στόχο την περαι...(περισσότερα)
Κάλεσμα για υποχρεωτικά alcohol interlocks
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 5000 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν ως αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Ευθυγράμμιση: Πότε την ελέγχουμε και γιατί είναι τόσο σημαντική;
Μια από τις ενέργειες που σχετίζονται άμεσα με τη βέλτιστη απόδοση των ελαστικών και κατά συνέπεια, με την ασφάλειά μας στο δρόμο, είναι η ευθυγράμμιση. ...(περισσότερα)
Κρήτη: Ένα spot οδικής ασφάλειας που αξίζει να δούμε
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων, όπως φαίνεται και από το δυνατό video που παρουσίασε η Περιφέρεια Κρήτης ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν τον Ιούλιο
Περισσότερες από 60 χιλιάδες παραβάσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα, με την πλειονότητα αυτών να συμβαίνει στην Αττική. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Ανησυχία για την αύξηση βάρους των νέων οχημάτων
Ο Οργανισμός Euro NCAP υποστηρίζει πως η αύξηση βάρους και διαστάσεων στα νέα οχήματα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην Οδική Ασφάλεια όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. ...(περισσότερα)
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Τι περιλαμβάνουν και ποιος είναι ο σκοπός τους
Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους, οπότε ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα τι αφορούν. ...(περισσότερα)
Χάρη στη ζώνη απέφυγε τα χειρότερα ο Sergio Aguero
Το πρόσφατο αυτοκινητιστικό ατύχημα ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον κόσμο, Sergio Aguero, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη μεγάλη σημασία της χρήσης ζώνης ασφαλείας εντός του αυτοκινήτου. ...(περισσότερα)
Λειτουργία οδήγησης στα smartphones;
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα τα τελευταίας τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα, τα γνωστά σε όλους smartphones να ήταν εφοδιασμένα, εκτός από λειτουργία πτήσης και με λειτουργία οδήγησης; ...(περισσότερα)

S5 Box