SAFETY FIRST

Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει πως η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στα καύσιμα, έχει δημιουργήσει καλύτερες οδηγικές συνήθειες στους δρόμους της χώρας.

Ο ανεξάρτητος φιλανθρωπικός οργανισμός IAM Roadsmart, που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία, πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με την σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα και την Οδική Ασφάλεια.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του μεγαλύτερου ανεξάρτητου Οργανισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο για την Οδική Ασφάλεια, η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των καυσίμων προκαλεί σημαντικό οικονομικό πρόβλημα στους κατόχους οχημάτων, τετράτροχων ή δικύκλων, ωστόσο θα μπορούσε να έχει απροσδόκητα θετικό αντίκτυπο σε επίπεδο ασφάλειας.

Σε σύνολο 1.004 αυτοκινητιστών που συμμετείχαν στην έρευνα του IAM Roadsmart, το 72% δήλωσε πως το κόστος μετακινήσεων, έχει επιφέρει αλλαγή στον τρόπο που ταξιδεύει.

Από αυτό ποσοστό, το 38% οδηγεί με πιο οικονομικό τρόπο, ενώ το 19% τηρεί περισσότερο τα όρια ταχύτητας.

Εφόσον αυτά τα ποσοστά αναχθούν στο συνολικό πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτό σημαίνει πως από τα 33 εκατομμύρια κατόχων άδεια οδήγησης στο Νησί, 12,5 και 6 εκατομμύρια άνθρωποι αντίστοιχα, έχουν αποκτήσει καλύτερες και πιο ασφαλείς συνήθειες στην οδήγηση.

Ιδιαίτερα το σκέλος της κίνησης με χαμηλότερη ταχύτητα έχει μεγάλη βαρύτητα, αφού η υπερβολική ταχύτητα είναι από τους βασικούς λόγους θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς με βάση τις στατιστικές του Υπουργείου Μεταφορών της χώρας, η υπέρβαση των ορίων ταχύτητας υπήρξε παράγοντας στο 7% όλων των ατυχημάτων, εκ των οποίων το 17% περιλάμβανε τουλάχιστον έναν θάνατο.

Ακόμη, η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και η υπερβολική ταχύτητα για τις συνθήκες, αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα στο 27% των θανάτων και στο 13% των συνολικών τροχαίων ατυχημάτων.

"Το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων είναι ένα ακόμη πρόσθετο έξοδο σε αυτή τη δύσκολη κρίση του κόστους ζωής και η έρευνά μας δείχνει ότι πολλοί έχουν αναγκαστεί να αναθεωρήσουν τις οδηγικές τους συνήθειες σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν το κόστος των καυσίμων τους στο ελάχιστο", δήλωσε ο Διευθυντής πολιτικής και έρευνας της IAM RoadSmart, Neil Greig. "Η πιο αργή και οικονομική οδήγηση θα μειώσει το κόστος, αλλά ένας άλλος θετικός αντίκτυπος αυτού του γεγονότος είναι, φυσικά, η Οδική Ασφάλεια.

"Θα προτρέπαμε όσους έχουν υιοθετήσει πιο αργές και ομαλές συνήθειες οδήγησης να τις διατηρήσουν, ανεξάρτητα από τις τιμές των καυσίμων.

"Με αυτόν τον τρόπο, οι οδηγοί όχι μόνο θα εξοικονομήσουν χρήματα από τα καύσιμα και θα ταξιδέψουν πιο οικολογικά, αλλά ενδεχομένως θα σώσουν και ζωές".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Πώς σχετίζεται η τιμωρία του Vettel με την Οδική Ασφάλεια;
Όσοι παρακολουθούν στενά τη Formula 1,θα γνωρίζουν ήδη για το ζήτημα που απασχολεί το σπορ τις τελευταίες ημέρες, το οποίο είναι το συμβάν μεταξύ των δύο κορυφαίων πιλότων, Sebastian Vettel και Lewis ...(περισσότερα)
Υψηλά τα επίπεδα ασφάλειας στο WRC!
Στο πρόσφατο Ράλλυ Γερμανίας, 9ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC), οι Γάλλοι Stephane Lefebvre-Gabin Moreau είχαν μια άσχημη έξοδο με πολλά χιλιόμετρα, που θα μπορούσε να προξενήσει πολύ ...(περισσότερα)
Τροχαία ατυχήματα: Η βασική αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 1-13 ετών
Τα τροχαία ατυχήματα είναι η βασική αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας 1-13 ετών, γεγονός που οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε και οι στατιστικές δυστυχώς, επιβεβαιώνουν. ...(περισσότερα)
Ευθυγράμμιση: Πότε την ελέγχουμε και γιατί είναι τόσο σημαντική;
Μια από τις ενέργειες που σχετίζονται άμεσα με τη βέλτιστη απόδοση των ελαστικών και κατά συνέπεια, με την ασφάλειά μας στο δρόμο, είναι η ευθυγράμμιση. ...(περισσότερα)
Μείωση των θανάτων κατά 2% στους Ευρωπαϊκούς δρόμους
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη συνεδρίαση των 28 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλέττα της Μάλτας, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν το 2016 κατά 2% σε σύγκριση με την ...(περισσότερα)
Πιέσεις για μπλοκάρισμα της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση!
Οι φωνές για την παρεμπόδιση της χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ολοένα και πληθαίνουν, με μεγάλους Φορείς Οδικής Ασφάλειας να κάνουν διάβημα προς εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η...(περισσότερα)
Euro NCAP: Οι οδηγοί-dummies!
Οι κούκλες Hybrid III και ES-2 είναι πολύ σημαντικές καθώς αποτελούν τον οδηγό και τον επιβάτη στα ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων
Κάθε χρόνο έχει θεσπιστεί διεθνώς, η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου να αποτελεί ημέρα μνήμης για τα θύματα των ατυχημάτων στους δρόμους. ...(περισσότερα)
Λειτουργία οδήγησης στα smartphones;
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα τα τελευταίας τεχνολογίας κινητά τηλέφωνα, τα γνωστά σε όλους smartphones να ήταν εφοδιασμένα, εκτός από λειτουργία πτήσης και με λειτουργία οδήγησης; ...(περισσότερα)
Αυξάνονται τα αυτοκίνητα με 5 αστέρια στο Euro NCAP
Το Euro NCAP ανακοίνωσε τα μηνιαία αποτελέσματα ασφαλείας για 4 νέα αυτοκίνητα, τα Kia Niro, Renault Scenic, Subaru Levorg και Toyota Hilux. ...(περισσότερα)

S5 Box