SAFETY FIRST

Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνει πως η κατακόρυφη αύξηση της τιμής στα καύσιμα, έχει δημιουργήσει καλύτερες οδηγικές συνήθειες στους δρόμους της χώρας.

Ο ανεξάρτητος φιλανθρωπικός οργανισμός IAM Roadsmart, που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία, πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με την σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα και την Οδική Ασφάλεια.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του μεγαλύτερου ανεξάρτητου Οργανισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο για την Οδική Ασφάλεια, η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των καυσίμων προκαλεί σημαντικό οικονομικό πρόβλημα στους κατόχους οχημάτων, τετράτροχων ή δικύκλων, ωστόσο θα μπορούσε να έχει απροσδόκητα θετικό αντίκτυπο σε επίπεδο ασφάλειας.

Σε σύνολο 1.004 αυτοκινητιστών που συμμετείχαν στην έρευνα του IAM Roadsmart, το 72% δήλωσε πως το κόστος μετακινήσεων, έχει επιφέρει αλλαγή στον τρόπο που ταξιδεύει.

Από αυτό ποσοστό, το 38% οδηγεί με πιο οικονομικό τρόπο, ενώ το 19% τηρεί περισσότερο τα όρια ταχύτητας.

Εφόσον αυτά τα ποσοστά αναχθούν στο συνολικό πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτό σημαίνει πως από τα 33 εκατομμύρια κατόχων άδεια οδήγησης στο Νησί, 12,5 και 6 εκατομμύρια άνθρωποι αντίστοιχα, έχουν αποκτήσει καλύτερες και πιο ασφαλείς συνήθειες στην οδήγηση.

Ιδιαίτερα το σκέλος της κίνησης με χαμηλότερη ταχύτητα έχει μεγάλη βαρύτητα, αφού η υπερβολική ταχύτητα είναι από τους βασικούς λόγους θανάτων ή σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς με βάση τις στατιστικές του Υπουργείου Μεταφορών της χώρας, η υπέρβαση των ορίων ταχύτητας υπήρξε παράγοντας στο 7% όλων των ατυχημάτων, εκ των οποίων το 17% περιλάμβανε τουλάχιστον έναν θάνατο.

Ακόμη, η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και η υπερβολική ταχύτητα για τις συνθήκες, αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα στο 27% των θανάτων και στο 13% των συνολικών τροχαίων ατυχημάτων.

"Το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων είναι ένα ακόμη πρόσθετο έξοδο σε αυτή τη δύσκολη κρίση του κόστους ζωής και η έρευνά μας δείχνει ότι πολλοί έχουν αναγκαστεί να αναθεωρήσουν τις οδηγικές τους συνήθειες σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν το κόστος των καυσίμων τους στο ελάχιστο", δήλωσε ο Διευθυντής πολιτικής και έρευνας της IAM RoadSmart, Neil Greig. "Η πιο αργή και οικονομική οδήγηση θα μειώσει το κόστος, αλλά ένας άλλος θετικός αντίκτυπος αυτού του γεγονότος είναι, φυσικά, η Οδική Ασφάλεια.

"Θα προτρέπαμε όσους έχουν υιοθετήσει πιο αργές και ομαλές συνήθειες οδήγησης να τις διατηρήσουν, ανεξάρτητα από τις τιμές των καυσίμων.

"Με αυτόν τον τρόπο, οι οδηγοί όχι μόνο θα εξοικονομήσουν χρήματα από τα καύσιμα και θα ταξιδέψουν πιο οικολογικά, αλλά ενδεχομένως θα σώσουν και ζωές".

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ιταλία: Αντιδράσεις για το όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα
Η υιοθέτηση ανώτατου ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα σε αστικές περιοχές συνεχίζεται, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Μπολόνια της Ιταλίας, όπου πάντως δεν έλειψαν οι αντιδράσεις. ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)
Κοινή δράση για την Οδική Ασφάλεια από τους Υπουργούς Μεταφορών της Ε.Ε.
Στην ετήσια συνάντηση των Υπουργών Μεταφορών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου στη Βαλέττα της Μάλτας, ανακοινώθηκε η κοινή πρόθεση για δράση με στόχο την περαι...(περισσότερα)
Η μείωση των θανάτων δεν είναι αρκετή, σύμφωνα με το ETSC
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέα δεδομένα, αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρώπης για το 2016. ...(περισσότερα)
Οι τελευταίες τροχαίες παραβάσεις του 2022
Κατά την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε σημειώθηκαν 17.753 τροχαίες παραβάσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
20 χρόνια Euro NCAP
Ο Οργανισμός που διοργανώνει τα Crash Tests των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δραστηριότητας που προσφέρει στην ασφάλεια όσων κινούνται με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτε...(περισσότερα)
Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια
Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας. ...(περισσότερα)
Οι νεαροί οδηγοί προτιμούν μηνύματα που προωθούν υπεύθυνη οδική συμπεριφορά παρά  φόβο
Έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού Πανεπιστήμια σε Βέλγιο και Αγγλία, έδειξε πως οι νέοι οδηγοί προτιμούν να βλέπουν σποτ που αναδεικνύουν την υπεύθυνη οδική συμπεριφορά, παρά το φόβο ενός ατυχήματ...(περισσότερα)
Τα εξηλεκτρισμένα οχήματα πρέπει να διαθέτουν σύστημα ηχητικής προειδοποίησης
Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται πιο αυστηρή για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία στο εξής θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σύστημα ηχητικής προειδοποίησης. ...(περισσότερα)
Κρήτη: Ένα spot οδικής ασφάλειας που αξίζει να δούμε
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι βασική αιτία των τροχαίων ατυχημάτων, όπως φαίνεται και από το δυνατό video που παρουσίασε η Περιφέρεια Κρήτης ...(περισσότερα)

S5 Box