SAFETY FIRST

Νομοσχέδιο με στόχο την αναμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης, θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων νέων οδηγών, ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, παρουσίασαν νομοσχέδιο που αναμένεται να επιφέρει αρκετές αλλαγές στη διαδικασία λήψης διπλωμάτων από τους νέους οδηγούς.

Απώτερος σκοπός, σύμφωνα με τους ανθρώπους που επεξεργάστηκαν αυτό το νομοσχέδιο, είναι η αναδιαμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης, θεωρητικών εξετάσεων και πρακτικών δοκιμασιών για τους υποψήφιους οδηγούς, ώστε να προκύψει μεγαλύτερη διαφάνεια μέσω πιο αδιάβλητων διαδικασιών. Σε αυτό το πλαίσιο, θα δημιουργηθεί ένα σύστημα ελέγχου και εποπτείας των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων, ενώ θα υπάρχει και αξιολόγηση των εξεταστών.

Στις αλλαγές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εντάσσεται η δυνατότητα έναρξης της εκπαίδευσης των υποψήφιων νέων οδηγών από ηλικία 17 ετών. Ακόμη, προβλέπονται ειδική θεωρητική εκπαίδευση για συγκεκριμένες κατηγορίες υποψήφιων οδηγών και ειδική θεωρητική εξέταση για άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει υποχρεωτική εκπαίδευση, άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, αλλοδαπούς -οι οποίοι θα έχουν προσωπικά ακουστικά,-καθώς και για κωφούς ή βαρήκοους υποψήφιους. Επιπλέον, θα υπάρχουν ερωτηματολόγια σε νοηματική, καθώς και σε άλλες γλώσσες πέραν της ελληνικής.

Από εκεί και έπειτα, ο έλεγχος της διαδικασίας θεωρητικών εξετάσεων θα γίνει πιο αυστηρός, με έλεγχο ταυτοπροσωπίας σε δύο στάδια, ενώ για εξασφάλιση της διαφάνειας της διαδικασίας, η πρακτική δοκιμασία των υποψήφιων οδηγών θα καταγράφεται με οπτικοακουστικά μέσα.

Το νέο νομοσχέδιο, προβλέπει ακόμη τη δημιουργία και τήρηση Μητρώου Εξεταστών Πρακτικής Δοκιμασίας Υποψήφιων Οδηγών και Οδηγών όλων των κατηγοριών άδειας οδήγησης, Μητρώου Εποπτών, καθώς και αποζημίωση εξεταστών και εποπτών για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

Τέλος, οι πρακτικές δοκιμασίες και ο εκάστοτε εξεταστής, θα υπόκεινται σε αξιολόγηση, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε η Ίδρυση Ιδιωτικών Κέντρων Αξιολόγησης Ικανότητας και Προετοιμασίας Οδήγησης, για άτομα με κινητικά προβλήματα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Euro NCAP: Αλλαγές στις δοκιμές πρόσκρουσης για το 2020
Ο οργανισμός Euro NCAP παρουσίασε τις αλλαγές που θα ισχύσουν κατά τη διεξαγωγή δοκιμών πρόσκρουσης των νέων μοντέλων από φέτος. ...(περισσότερα)
20 χρόνια Euro NCAP
Ο Οργανισμός που διοργανώνει τα Crash Tests των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια δραστηριότητας που προσφέρει στην ασφάλεια όσων κινούνται με αυτοκίνητα, μοτοσικλέτε...(περισσότερα)
Euro NCAP: Οι οδηγοί-dummies!
Οι κούκλες Hybrid III και ES-2 είναι πολύ σημαντικές καθώς αποτελούν τον οδηγό και τον επιβάτη στα ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Οδήγηση υπό βροχή: Βασικές ενέργειες
Η οδήγηση σε βρεγμένο οδόστρωμα απαιτεί σύνεση και γνώση, αφού η πρόσφυση μειώνεται και παράλληλα, οι απαιτούμενες αποστάσεις φρεναρίσματος, αυξάνονται. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 τροχαίες παραβάσεις σε μία εβδομάδα
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε και στην οποία περιλαμβάνεται το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στη χώρα μας καταγράφηκαν 20.508 παραβάσεις. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται οι πόλεις με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα
Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 8000 παραβάσεις σε δύο εβδομάδες
Τη σειρά ελέγχων υπό τη γενικότερη ονομασία "παράβαση της εβδομάδας" συνέχισε η Τροχαία τις περασμένες εβδομάδες, εστιάζοντας αρχικά στη μη χρήση κράνους και έπειτα, σε υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση...(περισσότερα)
Προσωρινή άδεια οδήγησης αυτοκινήτου από ηλικία 17 ετών
Με νέο σχέδιο Νόμου, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα απόκτησης διπλώματος αυτοκίνητου για άτομα ηλικίας 17 ετών, που θα έχουν δυνατότητα οδήγησης με συνοδό. ...(περισσότερα)
Η αύξηση στις τιμές καυσίμων οδηγεί σε πιο οικολογικές μορφές μετακίνησης
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία καταδεικνύει πως η νέα αύξηση στην τιμή των καυσίμων, έχει φέρει στο προσκήνιο πιο "πράσινους" τρόπους μετακίνησης. ...(περισσότερα)
Συνεργασία κρατών και αυτοκινητοβιομηχανιών για εξέλιξη συστημάτων ασφαλείας
Μια νέα προσπάθεια αρχίζει στην Ευρώπη, για την ανάπτυξη συστημάτων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας. ...(περισσότερα)

S5 Box