SAFETY FIRST

Νομοσχέδιο με στόχο την αναμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης, θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων νέων οδηγών, ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, παρουσίασαν νομοσχέδιο που αναμένεται να επιφέρει αρκετές αλλαγές στη διαδικασία λήψης διπλωμάτων από τους νέους οδηγούς.

Απώτερος σκοπός, σύμφωνα με τους ανθρώπους που επεξεργάστηκαν αυτό το νομοσχέδιο, είναι η αναδιαμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης, θεωρητικών εξετάσεων και πρακτικών δοκιμασιών για τους υποψήφιους οδηγούς, ώστε να προκύψει μεγαλύτερη διαφάνεια μέσω πιο αδιάβλητων διαδικασιών. Σε αυτό το πλαίσιο, θα δημιουργηθεί ένα σύστημα ελέγχου και εποπτείας των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων, ενώ θα υπάρχει και αξιολόγηση των εξεταστών.

Στις αλλαγές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εντάσσεται η δυνατότητα έναρξης της εκπαίδευσης των υποψήφιων νέων οδηγών από ηλικία 17 ετών. Ακόμη, προβλέπονται ειδική θεωρητική εκπαίδευση για συγκεκριμένες κατηγορίες υποψήφιων οδηγών και ειδική θεωρητική εξέταση για άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει υποχρεωτική εκπαίδευση, άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, αλλοδαπούς -οι οποίοι θα έχουν προσωπικά ακουστικά,-καθώς και για κωφούς ή βαρήκοους υποψήφιους. Επιπλέον, θα υπάρχουν ερωτηματολόγια σε νοηματική, καθώς και σε άλλες γλώσσες πέραν της ελληνικής.

Από εκεί και έπειτα, ο έλεγχος της διαδικασίας θεωρητικών εξετάσεων θα γίνει πιο αυστηρός, με έλεγχο ταυτοπροσωπίας σε δύο στάδια, ενώ για εξασφάλιση της διαφάνειας της διαδικασίας, η πρακτική δοκιμασία των υποψήφιων οδηγών θα καταγράφεται με οπτικοακουστικά μέσα.

Το νέο νομοσχέδιο, προβλέπει ακόμη τη δημιουργία και τήρηση Μητρώου Εξεταστών Πρακτικής Δοκιμασίας Υποψήφιων Οδηγών και Οδηγών όλων των κατηγοριών άδειας οδήγησης, Μητρώου Εποπτών, καθώς και αποζημίωση εξεταστών και εποπτών για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

Τέλος, οι πρακτικές δοκιμασίες και ο εκάστοτε εξεταστής, θα υπόκεινται σε αξιολόγηση, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε η Ίδρυση Ιδιωτικών Κέντρων Αξιολόγησης Ικανότητας και Προετοιμασίας Οδήγησης, για άτομα με κινητικά προβλήματα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου ανά την Ελλάδα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσαν την έναρξη έργων υποδομής, για βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο. ...(περισσότερα)
Αυτοκίνητα που επικοινωνούν μεταξύ τους;
Μπορεί ο τίτλος να περιγράφει ένα σενάριο που φαντάζει μακρινό, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική... ...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικού στο δρόμο
Η ποιότητα κατασκευής των σύγχρονων ελαστικών από μεγάλους κατασκευαστές βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως το φαινόμενο του κλαταρίσματος, έχει αποφευχθεί εντελώς. ...(περισσότερα)
Έξοδος από το δρόμο, η βασική αιτία θανάτων στην Victoria της Αυστραλίας
Δημοσίευμα του ιδιαίτερα δραστήριου οργανισμού οδικής ασφάλειας της Αυστραλίας, Transport Accident Commission, αναφέρει πως οι έξοδοι από το δρόμο παραμένουν η σημαντικότερη αιτία θανάτων και τραυματι...(περισσότερα)
Μια σκληρή τιμωρία επεφύλαξε Γερμανός αστυνομικός, προς τους περίεργους οδηγούς οι οποίοι σταματούσαν σε σημείο που έγινε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, για να φωτογραφίσουν το "θέαμα". ...(περισσότερα)
Αξιοποίηση δεδομένων από τον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά την οδήγηση
Η M-Sport Ford αναζητά τρόπους αξιοποίησης των δεδομένων του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, όπως φαίνεται και στο ντοκιμαντέρ "Racing Minds" που δημιούργησε σε συνεργασία με το Eu...(περισσότερα)
Μέτρα για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) παρουσίασε μια έκθεση με αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμ...(περισσότερα)
Φέρνει αποτελέσματα το νέο τεστ του Euro NCAP
Η τελευταία δοκιμασία που έχει εισάγει το Euro NCAP φαίνεται πως φέρνει αποτελέσματα, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, τρία νέα μοντέλα Ευρωπαίων κατασκευαστών έλαβαν 5 αστέρια, διαθέτοντας ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 8000 παραβάσεις σε δύο εβδομάδες
Τη σειρά ελέγχων υπό τη γενικότερη ονομασία "παράβαση της εβδομάδας" συνέχισε η Τροχαία τις περασμένες εβδομάδες, εστιάζοντας αρχικά στη μη χρήση κράνους και έπειτα, σε υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση...(περισσότερα)
Στη Σουηδία οι λιγότεροι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα το 2019
Σύμφωνα με μετρήσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019, η Σουηδία ήταν η χώρα με το μικρότερο αριθμό θανάτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται χαμηλά στη λίστα. ...(περισσότερα)

S5 Box