SAFETY FIRST

Νομοσχέδιο με στόχο την αναμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης, θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων νέων οδηγών, ετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο Υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, παρουσίασαν νομοσχέδιο που αναμένεται να επιφέρει αρκετές αλλαγές στη διαδικασία λήψης διπλωμάτων από τους νέους οδηγούς.

Απώτερος σκοπός, σύμφωνα με τους ανθρώπους που επεξεργάστηκαν αυτό το νομοσχέδιο, είναι η αναδιαμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης, θεωρητικών εξετάσεων και πρακτικών δοκιμασιών για τους υποψήφιους οδηγούς, ώστε να προκύψει μεγαλύτερη διαφάνεια μέσω πιο αδιάβλητων διαδικασιών. Σε αυτό το πλαίσιο, θα δημιουργηθεί ένα σύστημα ελέγχου και εποπτείας των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων, ενώ θα υπάρχει και αξιολόγηση των εξεταστών.

Στις αλλαγές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εντάσσεται η δυνατότητα έναρξης της εκπαίδευσης των υποψήφιων νέων οδηγών από ηλικία 17 ετών. Ακόμη, προβλέπονται ειδική θεωρητική εκπαίδευση για συγκεκριμένες κατηγορίες υποψήφιων οδηγών και ειδική θεωρητική εξέταση για άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει υποχρεωτική εκπαίδευση, άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, αλλοδαπούς -οι οποίοι θα έχουν προσωπικά ακουστικά,-καθώς και για κωφούς ή βαρήκοους υποψήφιους. Επιπλέον, θα υπάρχουν ερωτηματολόγια σε νοηματική, καθώς και σε άλλες γλώσσες πέραν της ελληνικής.

Από εκεί και έπειτα, ο έλεγχος της διαδικασίας θεωρητικών εξετάσεων θα γίνει πιο αυστηρός, με έλεγχο ταυτοπροσωπίας σε δύο στάδια, ενώ για εξασφάλιση της διαφάνειας της διαδικασίας, η πρακτική δοκιμασία των υποψήφιων οδηγών θα καταγράφεται με οπτικοακουστικά μέσα.

Το νέο νομοσχέδιο, προβλέπει ακόμη τη δημιουργία και τήρηση Μητρώου Εξεταστών Πρακτικής Δοκιμασίας Υποψήφιων Οδηγών και Οδηγών όλων των κατηγοριών άδειας οδήγησης, Μητρώου Εποπτών, καθώς και αποζημίωση εξεταστών και εποπτών για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

Τέλος, οι πρακτικές δοκιμασίες και ο εκάστοτε εξεταστής, θα υπόκεινται σε αξιολόγηση, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε η Ίδρυση Ιδιωτικών Κέντρων Αξιολόγησης Ικανότητας και Προετοιμασίας Οδήγησης, για άτομα με κινητικά προβλήματα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ψηφιακές υπηρεσίες  για άδειες οδήγησης σε όλη τη χώρα από το gov.gr
Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες αναφορικά με τις άδειες οδήγησης είναι πια διαθέσιμες μέσω του gov.gr σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. ...(περισσότερα)
Κολομβία: Αύξηση ποδηλατοδρόμων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Στην προσπάθεια καταπολέμησης της μετάδοσης του COVID-19, οι αρχές της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά, αποφάσισαν την αύξηση του μήκους για τους ποδηλατόδρομους της πόλης. ...(περισσότερα)
Τα εξηλεκτρισμένα οχήματα πρέπει να διαθέτουν σύστημα ηχητικής προειδοποίησης
Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται πιο αυστηρή για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία στο εξής θα πρέπει να διαθέτουν ειδικό σύστημα ηχητικής προειδοποίησης. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Οι οδηγοί-dummies!
Οι κούκλες Hybrid III και ES-2 είναι πολύ σημαντικές καθώς αποτελούν τον οδηγό και τον επιβάτη στα ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
Ουαλία: Μείωση ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 27.577 παραβάσεις σε 9 ημέρες
Οι περισσότερες παραβάσεις διαπιστώθηκαν στην Αττική, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός εξ αυτών αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)
Νορβηγία: Κανένα νεκρό παιδί από τροχαία το 2019
Η είδηση πως στο Όσλο υπήρξε μόλις ένας νεκρός απο τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, ωστόσο ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 2019, κ...(περισσότερα)
Περισσότερη κίνηση σε σύγκριση με το περσινό lockdown στην Αττική
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση κατά την πρώτη ημέρα του φετινού lockdown, ήταν σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα, πέρυσι. ...(περισσότερα)
Ένα πρωτότυπο με τεχνολογίες ασφαλείας από το μέλλον
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξερευνούν μελλοντικές τεχνολογίες ασφαλείας και το νέο πειραματικό όχημα οδικής ασφάλειας της Mercedes-Benz, ESF 2019, είναι ένα τέτοιο δείγμα. ...(περισσότερα)

S5 Box