SAFETY FIRST

Όπως έγινε επισήμως γνωστό, η ανανέωση της άδειας οδήγησης καθώς και η απόκτηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από το gov.gr.

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες ανανέωσης άδειας οδήγησης και χορήγησης άδειας κυκλοφορίας, είναι διαθέσιμες σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και έγιναν πραγματικότητα, χάρη σε σύμπραξη των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για να ξεκινήσει η διαδικασία ανανέωσης διπλώματος, οι πολίτες θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα gov.gr χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet.

Εκεί, θα ενημερωθούν για τις ειδικότητες των ιατρών που απαιτείται να γνωμοδοτήσουν, ώστε να προκύψει η ανανέωση άδειας οδήγησης.

Κατόπιν τούτου, οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν έναν τετραψήφιο αριθμό (PIN), τον οποίο θα γνωστοποιούν στον εκάστοτε ιατρό που θα επισκέπτονται, ώστε να ολοκληρωθεί η εξέταση και να γίνει ηλεκτρονική ενημέρωση για το αποτέλεσμα.

Στη χώρα μας, οι γιατροί που κατέχουν ειδικότητες οι οποίες σχετίζονται με την ανανέωση της άδειας οδήγησης, είναι περίπου 27.000.

Από τη στιγμή που οι πολίτες λάβουν τη σχετική έγκριση, θα ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό, ή με μήνυμα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο (email), ώστε να ολοκληρώσουν την αίτηση εντός εξαμήνου.

Για τη ολοκλήρωση της ψηφιακής διαδικασίας, απαιτείται να αποσταλεί συνημμένα μια φωτογραφία, δείγμα υπογραφής, καθώς και έκδοση/πληρωμή του ανάλογου παραβόλου.

Αφού γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τους υπαλλήλους των Περιφερειών, ο ενδιαφερόμενος πολίτης ενημερωθεί μέσω SMS και email, για την παραλαβή της νέας άδειας οδήγησης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρχών, η ηλεκτρονική ανανέωση άδειας οδήγησης θα διευκολύνει περισσότερους από 210.000 πολίτες, ηλικίας άνω των 65 ετών, επαγγελματίες οδηγούς ή και άτομα με χρόνια ιατρικά προβλήματα.

Όσον αφορά στην ψηφιακή αίτηση έκδοσης αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς, αυτή θα αφορά περίπου 50.000 οχήματα ετησίως σε όλη τη χώρα.

Αντίστοιχα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet, ώστε να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα οχήματά τους.Μέσω αυτού, θα μπορούν ακόμη να

γίνουν έλεγχοι όπως αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας, μέχρι πότε το όχημα διαθέτει ασφάλεια ή πότε πρέπει να περάσει τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ.Η εν λόγω αίτηση γίνεται στην Περιφερειακή Ενότητα του κάθε ενδιαφερόμενου, ο οποίος επιλέγει το όχημα για το οποίο ζητά το αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας, με μοναδική προϋπόθεση το όχημα να βρίσκεται σε κίνηση.

Η διαδικασία επιβεβαίωσης, γίνεται αντίστοιχα (SMS και email) με εκείνη για την ανανέωση άδειας οδήγησης.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, αρχικά η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη για φυσικά πρόσωπα που έχουν στην πλήρη κατοχή τους ένα όχημα, ενώ σύντομα αυτή η δυνατότητα θα επεκταθεί και στα νομικά πρόσωπα, που προς το παρόν θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες για τα οχήματα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Η σημασία του πέλματος στις επιδόσεις των ελαστικών
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο. ...(περισσότερα)
FIA Action for Road Safety
Μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) τα τελευταία χρόνια, είναι το "FIA Action for Road Safety" που αφορά στην Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Κολομβία: Αύξηση ποδηλατοδρόμων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Στην προσπάθεια καταπολέμησης της μετάδοσης του COVID-19, οι αρχές της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά, αποφάσισαν την αύξηση του μήκους για τους ποδηλατόδρομους της πόλης. ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας σε πίστες και δρόμους...
Η ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Nicky Hayden, έρχεται να πιστοποιήσει για ακόμη μια φορά πως η ασφάλεια που υπάρχει στο Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, είναι πολύ περισσότερη από εκείνη που έχουμ...(περισσότερα)
Αγγλία: Το κόστος είναι ο βασικός λόγος που οι νέοι δεν οδηγούν
Έρευνα στην Αγγλία έδειξε πως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι νέοι δεν αποφασίζουν να οδηγήσουν, είναι το αυξημένο κόστος. ...(περισσότερα)
Οι βασικοί λόγοι για αντικατάσταση των ελαστικών
Η επιλογή που θα κάνουμε όταν έρθει η στιγμή αντικατάστασης των ελαστικών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφορά σε ένα από τα θεμελιώδη σημεία του αυτοκινήτου μας. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ο αριθμός νεκρών και σοβαρά τραυματιών σε τροχαία τον Ιούλιο
Για ακόμη έναν μήνα οι απώλειες στην άσφαλτο ήταν σημαντικές, καθώς 81 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Οι παραβάσεις της εβδομάδας 20-26 Αυγούστου
Με αμείωτη… ένταση συνεχίζονται οι παραβάσεις στους ελληνικούς δρόμους, όπως αποδεικνύουν και τα στατιστικά στοιχεία της προτελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου. ...(περισσότερα)
Παραλιακή Αθηνών-Σουνίου: Παραβάσεων συνέχεια
Η παραλιακή λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου παραμένει πεδίο επικίνδυνης οδήγησης και η καταμέτρηση των παραβάσεων που καταγράφηκαν στο τελευταίο τρίμηνο, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά του λόγου το αληθές. ...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)

S5 Box