SAFETY FIRST

Όπως έγινε επισήμως γνωστό, η ανανέωση της άδειας οδήγησης καθώς και η απόκτηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από το gov.gr.

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες ανανέωσης άδειας οδήγησης και χορήγησης άδειας κυκλοφορίας, είναι διαθέσιμες σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και έγιναν πραγματικότητα, χάρη σε σύμπραξη των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για να ξεκινήσει η διαδικασία ανανέωσης διπλώματος, οι πολίτες θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα gov.gr χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet.

Εκεί, θα ενημερωθούν για τις ειδικότητες των ιατρών που απαιτείται να γνωμοδοτήσουν, ώστε να προκύψει η ανανέωση άδειας οδήγησης.

Κατόπιν τούτου, οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν έναν τετραψήφιο αριθμό (PIN), τον οποίο θα γνωστοποιούν στον εκάστοτε ιατρό που θα επισκέπτονται, ώστε να ολοκληρωθεί η εξέταση και να γίνει ηλεκτρονική ενημέρωση για το αποτέλεσμα.

Στη χώρα μας, οι γιατροί που κατέχουν ειδικότητες οι οποίες σχετίζονται με την ανανέωση της άδειας οδήγησης, είναι περίπου 27.000.

Από τη στιγμή που οι πολίτες λάβουν τη σχετική έγκριση, θα ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό, ή με μήνυμα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο (email), ώστε να ολοκληρώσουν την αίτηση εντός εξαμήνου.

Για τη ολοκλήρωση της ψηφιακής διαδικασίας, απαιτείται να αποσταλεί συνημμένα μια φωτογραφία, δείγμα υπογραφής, καθώς και έκδοση/πληρωμή του ανάλογου παραβόλου.

Αφού γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τους υπαλλήλους των Περιφερειών, ο ενδιαφερόμενος πολίτης ενημερωθεί μέσω SMS και email, για την παραλαβή της νέας άδειας οδήγησης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρχών, η ηλεκτρονική ανανέωση άδειας οδήγησης θα διευκολύνει περισσότερους από 210.000 πολίτες, ηλικίας άνω των 65 ετών, επαγγελματίες οδηγούς ή και άτομα με χρόνια ιατρικά προβλήματα.

Όσον αφορά στην ψηφιακή αίτηση έκδοσης αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς, αυτή θα αφορά περίπου 50.000 οχήματα ετησίως σε όλη τη χώρα.

Αντίστοιχα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet, ώστε να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα οχήματά τους.Μέσω αυτού, θα μπορούν ακόμη να

γίνουν έλεγχοι όπως αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας, μέχρι πότε το όχημα διαθέτει ασφάλεια ή πότε πρέπει να περάσει τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ.Η εν λόγω αίτηση γίνεται στην Περιφερειακή Ενότητα του κάθε ενδιαφερόμενου, ο οποίος επιλέγει το όχημα για το οποίο ζητά το αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας, με μοναδική προϋπόθεση το όχημα να βρίσκεται σε κίνηση.

Η διαδικασία επιβεβαίωσης, γίνεται αντίστοιχα (SMS και email) με εκείνη για την ανανέωση άδειας οδήγησης.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, αρχικά η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη για φυσικά πρόσωπα που έχουν στην πλήρη κατοχή τους ένα όχημα, ενώ σύντομα αυτή η δυνατότητα θα επεκταθεί και στα νομικά πρόσωπα, που προς το παρόν θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες για τα οχήματα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Οι Έλληνες πρώτοι στις βρισιές κατά την οδήγηση
Πολλοί θα το είχαμε υποψιαστεί, ωστόσο τώρα υπάρχουν και απτές αποδείξεις, χάρη στην έρευνα του Vinci Autoroutes Foundation, καθώς οι Έλληνες κατέχουν την πρωτιά στο βρίσιμο κατά τη διάρκεια της οδήγη...(περισσότερα)
Ψηφιακή ανανέωση άδειας οδήγησης
Όπως έγινε επισήμως γνωστό, η ανανέωση της άδειας οδήγησης καθώς και η απόκτηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από το gov.gr. ...(περισσότερα)
Χάρη στη ζώνη απέφυγε τα χειρότερα ο Sergio Aguero
Το πρόσφατο αυτοκινητιστικό ατύχημα ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στον κόσμο, Sergio Aguero, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη μεγάλη σημασία της χρήσης ζώνης ασφαλείας εντός του αυτοκινήτου. ...(περισσότερα)
Ευρωπαϊκή Ένωση: 6.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από τροχαία σε μια δεκαετία
Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας έως 14 ετών, που έφυγαν από τη ζωή λόγω τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την περίοδο 2011-2020, καθιστά επιτακτική την άμεση εύρεση ...(περισσότερα)
3 βασικές ενέργειες συντήρησης του αυτοκινήτου μας στην καραντίνα
Η καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, έχει μειώσει πάρα πολύ τα χιλιόμετρα που πραγματοποιούμε με το αυτοκίνητο. Διαβάστε ποιες είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για την συντή...(περισσότερα)
Victoria Αυστραλίας: Οι λιγότεροι θάνατοι όλων των εποχών από τροχαία το 2018
Μια σημαντική μέτρηση κατέγραψε το Κράτος της Victoria στην Αυστραλία, καθώς το 2018 ήταν η χρονιά με τους λιγότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν στα επόμενα βήματα για την Οδική Ασφάλεια
Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως. ...(περισσότερα)
Intelligent Speed Assistance: Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από το 2022
Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας. ...(περισσότερα)
Η Ευρώπη κινείται με ρυθμούς... ασφαλείας!
Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει απόλυτα, όμως σύντομα η αυτοκίνηση θα αλλάξει πολύ σε σχέση με ότι γνωρίζαμε. Αυτή ακριβώς η αλλαγή ήταν το αντικείμενο του φετινού World Mobile Congress που π...(περισσότερα)
Αυτοκίνητα που επικοινωνούν μεταξύ τους;
Μπορεί ο τίτλος να περιγράφει ένα σενάριο που φαντάζει μακρινό, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική... ...(περισσότερα)

S5 Box