SAFETY FIRST

Όπως έγινε επισήμως γνωστό, η ανανέωση της άδειας οδήγησης καθώς και η απόκτηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από το gov.gr.

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες ανανέωσης άδειας οδήγησης και χορήγησης άδειας κυκλοφορίας, είναι διαθέσιμες σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και έγιναν πραγματικότητα, χάρη σε σύμπραξη των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για να ξεκινήσει η διαδικασία ανανέωσης διπλώματος, οι πολίτες θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα gov.gr χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet.

Εκεί, θα ενημερωθούν για τις ειδικότητες των ιατρών που απαιτείται να γνωμοδοτήσουν, ώστε να προκύψει η ανανέωση άδειας οδήγησης.

Κατόπιν τούτου, οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν έναν τετραψήφιο αριθμό (PIN), τον οποίο θα γνωστοποιούν στον εκάστοτε ιατρό που θα επισκέπτονται, ώστε να ολοκληρωθεί η εξέταση και να γίνει ηλεκτρονική ενημέρωση για το αποτέλεσμα.

Στη χώρα μας, οι γιατροί που κατέχουν ειδικότητες οι οποίες σχετίζονται με την ανανέωση της άδειας οδήγησης, είναι περίπου 27.000.

Από τη στιγμή που οι πολίτες λάβουν τη σχετική έγκριση, θα ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό, ή με μήνυμα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο (email), ώστε να ολοκληρώσουν την αίτηση εντός εξαμήνου.

Για τη ολοκλήρωση της ψηφιακής διαδικασίας, απαιτείται να αποσταλεί συνημμένα μια φωτογραφία, δείγμα υπογραφής, καθώς και έκδοση/πληρωμή του ανάλογου παραβόλου.

Αφού γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τους υπαλλήλους των Περιφερειών, ο ενδιαφερόμενος πολίτης ενημερωθεί μέσω SMS και email, για την παραλαβή της νέας άδειας οδήγησης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρχών, η ηλεκτρονική ανανέωση άδειας οδήγησης θα διευκολύνει περισσότερους από 210.000 πολίτες, ηλικίας άνω των 65 ετών, επαγγελματίες οδηγούς ή και άτομα με χρόνια ιατρικά προβλήματα.

Όσον αφορά στην ψηφιακή αίτηση έκδοσης αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς, αυτή θα αφορά περίπου 50.000 οχήματα ετησίως σε όλη τη χώρα.

Αντίστοιχα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet, ώστε να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα οχήματά τους.Μέσω αυτού, θα μπορούν ακόμη να

γίνουν έλεγχοι όπως αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας, μέχρι πότε το όχημα διαθέτει ασφάλεια ή πότε πρέπει να περάσει τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ.Η εν λόγω αίτηση γίνεται στην Περιφερειακή Ενότητα του κάθε ενδιαφερόμενου, ο οποίος επιλέγει το όχημα για το οποίο ζητά το αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας, με μοναδική προϋπόθεση το όχημα να βρίσκεται σε κίνηση.

Η διαδικασία επιβεβαίωσης, γίνεται αντίστοιχα (SMS και email) με εκείνη για την ανανέωση άδειας οδήγησης.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, αρχικά η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη για φυσικά πρόσωπα που έχουν στην πλήρη κατοχή τους ένα όχημα, ενώ σύντομα αυτή η δυνατότητα θα επεκταθεί και στα νομικά πρόσωπα, που προς το παρόν θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες για τα οχήματα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Όχι στην τοποθέτηση των παιδιών στο παιδικό κάθισμα με μπουφάν
Μόλις χαμηλώσει η θερμοκρασία, πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να διατηρούμε το μπουφάν στο αυτοκίνητο και ακριβώς το ίδιο, κάνουμε για τα παιδιά τα οποία κάθονται στο παιδικό κάθισμα. ...(περισσότερα)
Δίπλωμα οδήγησης:  Τα ποσά για τα νέα και ενιαία παράβολα
Το Υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε τον ορισμό νέων ενιαίων-ενοποιημένων παραβόλων, αναφορικά με το δίπλωμα οδήγησης. ...(περισσότερα)
Πόδια στο ταμπλό: Μια θανάσιμα κακή συνήθεια
Όταν βάζουμε τα πόδια στα ταμπλό ενώ βρισκόμαστε στη θέση του συνοδηγού διαπράττουμε ένα τεράστιο λάθος, καθώς σε περίπτωση ατυχήματος, έστω και με μικρή ταχύτητα, οι επιπτώσεις θα είναι από σπάσιμο π...(περισσότερα)
Φέρνει αποτελέσματα το νέο τεστ του Euro NCAP
Η τελευταία δοκιμασία που έχει εισάγει το Euro NCAP φαίνεται πως φέρνει αποτελέσματα, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, τρία νέα μοντέλα Ευρωπαίων κατασκευαστών έλαβαν 5 αστέρια, διαθέτοντας ...(περισσότερα)
Μεγάλος ο αριθμός θανάτων από οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στη Μ. Βρετανία
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν πως 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε τροχαία ατυχήματα όπου εμπλεκόταν  τουλάχιστον ένας οδηγός που βρισκόταν πάνω από το όριο κατανάλωσης αλκοόλ...(περισσότερα)
Τα στατιστικά των τροχαίων στην Ελλάδα
Τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους δυστυχώς είναι ένα σύνηθες φαινόμενο με ολέθριες, σε πολλές περιπτώσεις, επιπτώσεις. ...(περισσότερα)
Αισθητήρες παρκαρίσματος: Το πιο δημοφιλές
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι νέοι οδηγοί θεωρούν πιο σημαντικό προαιρετικό αξεσουάρ για το αυτοκίνητο, τους αισθητήρες παρκαρίσματος. ...(περισσότερα)
Προτάσεις για μέτρα μείωσης των απωλειών στους δρόμους!
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις, για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας όσον αφορά στην κατηγορία των νέων ανθρώπων (1...(περισσότερα)
730 νεκροί σε 679 ατυχήματα το 2017
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε πρόσφατα τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν στους ελληνικούς δρόμους τη χρονιά που μας πέρασε. ...(περισσότερα)
Πώς σχετίζεται η τιμωρία του Vettel με την Οδική Ασφάλεια;
Όσοι παρακολουθούν στενά τη Formula 1,θα γνωρίζουν ήδη για το ζήτημα που απασχολεί το σπορ τις τελευταίες ημέρες, το οποίο είναι το συμβάν μεταξύ των δύο κορυφαίων πιλότων, Sebastian Vettel και Lewis ...(περισσότερα)

S5 Box