SAFETY FIRST

Όπως έγινε επισήμως γνωστό, η ανανέωση της άδειας οδήγησης καθώς και η απόκτηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από το gov.gr.

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες ανανέωσης άδειας οδήγησης και χορήγησης άδειας κυκλοφορίας, είναι διαθέσιμες σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και έγιναν πραγματικότητα, χάρη σε σύμπραξη των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για να ξεκινήσει η διαδικασία ανανέωσης διπλώματος, οι πολίτες θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα gov.gr χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet.

Εκεί, θα ενημερωθούν για τις ειδικότητες των ιατρών που απαιτείται να γνωμοδοτήσουν, ώστε να προκύψει η ανανέωση άδειας οδήγησης.

Κατόπιν τούτου, οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν έναν τετραψήφιο αριθμό (PIN), τον οποίο θα γνωστοποιούν στον εκάστοτε ιατρό που θα επισκέπτονται, ώστε να ολοκληρωθεί η εξέταση και να γίνει ηλεκτρονική ενημέρωση για το αποτέλεσμα.

Στη χώρα μας, οι γιατροί που κατέχουν ειδικότητες οι οποίες σχετίζονται με την ανανέωση της άδειας οδήγησης, είναι περίπου 27.000.

Από τη στιγμή που οι πολίτες λάβουν τη σχετική έγκριση, θα ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό, ή με μήνυμα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο (email), ώστε να ολοκληρώσουν την αίτηση εντός εξαμήνου.

Για τη ολοκλήρωση της ψηφιακής διαδικασίας, απαιτείται να αποσταλεί συνημμένα μια φωτογραφία, δείγμα υπογραφής, καθώς και έκδοση/πληρωμή του ανάλογου παραβόλου.

Αφού γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από τους υπαλλήλους των Περιφερειών, ο ενδιαφερόμενος πολίτης ενημερωθεί μέσω SMS και email, για την παραλαβή της νέας άδειας οδήγησης.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρχών, η ηλεκτρονική ανανέωση άδειας οδήγησης θα διευκολύνει περισσότερους από 210.000 πολίτες, ηλικίας άνω των 65 ετών, επαγγελματίες οδηγούς ή και άτομα με χρόνια ιατρικά προβλήματα.

Όσον αφορά στην ψηφιακή αίτηση έκδοσης αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς, αυτή θα αφορά περίπου 50.000 οχήματα ετησίως σε όλη τη χώρα.

Αντίστοιχα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet, ώστε να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τα οχήματά τους.Μέσω αυτού, θα μπορούν ακόμη να

γίνουν έλεγχοι όπως αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας, μέχρι πότε το όχημα διαθέτει ασφάλεια ή πότε πρέπει να περάσει τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ.Η εν λόγω αίτηση γίνεται στην Περιφερειακή Ενότητα του κάθε ενδιαφερόμενου, ο οποίος επιλέγει το όχημα για το οποίο ζητά το αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας, με μοναδική προϋπόθεση το όχημα να βρίσκεται σε κίνηση.

Η διαδικασία επιβεβαίωσης, γίνεται αντίστοιχα (SMS και email) με εκείνη για την ανανέωση άδειας οδήγησης.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, αρχικά η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη για φυσικά πρόσωπα που έχουν στην πλήρη κατοχή τους ένα όχημα, ενώ σύντομα αυτή η δυνατότητα θα επεκταθεί και στα νομικά πρόσωπα, που προς το παρόν θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες για τα οχήματα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Εικονικοί βοηθοί στα αυτοκίνητα και οι πρώτες αντιδράσεις
Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς, σε πολλές περιπτώσεις ιλιγγιώδεις, ρυθμούς που ακόμη και οι ίδιοι οι επιστήμονες σε αρκετές περιπτώσεις δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν. ...(περισσότερα)
Σωστή τοποθέτηση αντικειμένων στο αυτοκίνητο: Ζήτημα υψίστης ασφαλείας
Η σωστή τοποθέτηση αντικειμένου, ειδικά μεγάλου όγκου, στο αυτοκίνητο δεν αφορά μόνο στην άνεση του ταξιδιού αλλά -κυρίως- την ασφάλειά μας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Η αυτόνομη οδήγηση απαιτεί την ανάλογη εκπαίδευση
Μπορεί η τεχνολογία των μετακινήσεων οχημάτων δίχως την ανάγκη οδηγού να εξελίσσεται διαρκώς, ωστόσο αυτό δε συνεπάγεται τον αυτόματο εκμηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Το Νότιο Αιγαίο στις περιοχές της Ευρώπης με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία
Σύμφωνα με στατιστικά ευρήματα της Eurostat για το 2016, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στις 5 πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην πιθανότητα θανάτου από τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
12 σημαντικά στατιστικά για την Οδική Ασφάλεια
Στο πλαίσιο της εκστρατείας "3500 Lives" η FIA παρουσίασε μια σειρά από ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις δυσάρεστες στατιστικές, αναφορικά με τα τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: Εξετάσεις κάθε 5 χρόνια επιθυμούν οι οδηγοί άνω των 60 ετών
Η πλειοψηφία των οδηγών ηλικίας άνω των 60 ετών, συμφωνεί με την επανεξέταση ικανοτήτων κάθε 5 χρόνια μετά από την ανανέωση της άδειας οδήγησης, όπως αποδεικνύει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμέν...(περισσότερα)
3.500 ζωές
Έτσι ονομάζεται η εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν ως πρεσβευτές και γνωστοί αθλητές ή καλλιτέχνες. ...(περισσότερα)
Κάλεσμα για υποχρεωτικά alcohol interlocks
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 5000 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν ως αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Επίσημο: Ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή ελαφρού δικύκλου
Η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία ανάμεσα στην άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β, με εκείνη της οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) έως 50 κ.εκ. ή ελαφρού δικύκλου (Α1) έω...(περισσότερα)
Αυτοκίνητα που επικοινωνούν μεταξύ τους;
Μπορεί ο τίτλος να περιγράφει ένα σενάριο που φαντάζει μακρινό, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική... ...(περισσότερα)

S5 Box