SAFETY FIRST

Στο πλαίσιο περαιτέρω μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχωρήσει στη θέσπιση κανόνων, με βάση τους οποίους πολλά συστήματα υποβοήθησης οδηγού σε αυτοκίνητα και φορτηγά, γίνονται υποχρεωτικά από το 2022.

Μπορεί οι ευρωπαϊκοί δρόμοι να θεωρούνται από τους πιο ασφαλείς παγκοσμίως, αφού σε αυτούς συντελούνται 49 θάνατοι/εκατομμύριο κατοίκων, ωστόσο αυτό δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης. Άλλωστε, απόλυτος στόχος πρέπει να είναι ο μηδενισμός των θανάτων και ιδανικά, των τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν στους δρόμους.

Θέλοντας να συμβάλλει στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε μια σειρά από μέτρα, αρχής γενομένης από το 2022. Μέσω αυτών, καθίσταται υποχρεωτική η ύπαρξη συγκεκριμένων ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης οδηγού στα νέα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται το 2024, όταν και όλα τα νέα αυτοκίνητα θα πρέπει να διαθέτουν τα εν λόγω συστήματα.

Αναλυτικά, τα συστήματα που κάθε νέο αυτοκίνητο θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτει είναι:

Σύστημα προειδοποίησης ορίων ταχύτητας

Ειδοποίηση ανίχνευσης υπνηλίας

Ανίχνευση αλλαγής λωρίδας

Στάση έκτακτης ανάγκης (ενεργοποίηση των φλας όταν ο οδηγός φρενάρει απότομα)

Σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών

Σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης (αυτοκίνητα και ελαφρά επαγγελματικά, καθώς για φορτηγά και λεωφορεία υπάρχει ήδη)

Σύστημα ανίχνευσης πεζών (φορτηγά και λεωφορεία)

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Video: Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης από την Ford
Η Ford παρουσίασε το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης, μέσω του οποίου ένα αυτοκίνητο μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει την ύπαρξη μιας θέσης στάθμευσης, αλλά και να παρκάρει αυτόνομα - Δείτε το video....(περισσότερα)
Άνω των 55 ετών τα περισσότερα θύματα από τροχαία το 2018
Η στατιστική της Ελληνικής Αστυνομίας για τους νεκρούς από τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας το 2018, δείχνει τον αριθμό των θανάτων ανά ηλικιακή κατηγορία. ...(περισσότερα)
Σημαντική μείωση των θανάτων στο Βέλγιο
Σαφή βελτίωση παρουσιάζουν οι αριθμοί όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα του Βελγίου, καθώς υπολογίστηκε ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 είναι κατά 8%...(περισσότερα)
Δυνατότητα οδήγησης δικύκλου με δίπλωμα αυτοκινήτου
Το Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την Βιώσιμη Μικροκινητικότητα, προβλέπει μεταξύ άλλων πως κάτοχοι άδειας οδήγησης αυτοκινήτου, θα έχουν τη δυνατότητα οδήγησης και δικύκλων έως 125 κ.εκ. ...(περισσότερα)
H Ford θέτει το gaming στην υπηρεσία της Οδικής Ασφάλειας (+video)
Με το πρόγραμμα "Driving Skills for Life" (DSFL) και τη βοήθεια Ευρωπαίων gamers, η Ford επιδιώκει να βοηθήσει τους νέους, ώστε να αντιληφθούν ευρύτερα τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκο...(περισσότερα)
Μείωση των ορίων ταχύτητας στη Γαλλία
Μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, τα όρια ταχύτητας μειώθηκαν από τα 90, στα 80 χιλιόμετρα/ώρα, σε 400.000 χιλιόμετρα του γαλλικού οδικού δικτύου. ...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα του τριημέρου από την Τροχαία
Διαβάστε τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει του τριημέρου των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας. ...(περισσότερα)
Ετοιμάζοντας το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι
Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, ταξίδια...(περισσότερα)
Όριο ταχύτητας 20 μιλίων/ώρα στο κέντρο του Λονδίνου
Όπως αναφέρουν τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Αγγλίας, έως το 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία περαιτέρω μείωσης των ορίων ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα, σε οδούς-κλειδιά του Κεντρικού Λονδίνου. ...(περισσότερα)
Έλεγχος για χρήση ναρκωτικών ουσιών...
Για αλκοτέστ είχαμε ακούσει εδώ και χρόνια, όμως σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης διεξάγονται και έλεγχοι για την ποσότητα ναρκωτικών ουσιών στο αίμα, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως "ναρκοτεστ". ...(περισσότερα)

S5 Box