SAFETY FIRST

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια που αποκαλύφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, έγινε γνωστό πως ο πρώτος άξονας περιστρέφεται γύρω από τη συλλογή και χρήση των δεδομένων από τροχαία ατυχήματα.

Η συλλογή, επεξεργασία και μετέπειτα χρησιμοποίηση των δεδομένων που προκύπτουν από τα τροχαία ατυχήματα, έχει μεγάλη σημασία για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση σχετικά με τον πρώτο άξονα του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια, δεν αρκεί να γνωρίζουμε τον τόπο και χρόνο κατά τον οποίο συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα. Για να γίνουν οι σωστές ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψή της, χρειάζεται να γνωρίζουμε ακόμη τον τρόπο με τον οποίο αυτά συμβαίνουν, καθώς και την αιτία. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, τα διαθέσιμα στοιχεία για να υπάρξει ολοκληρωμένη άποψη, είναι ελλιπή.

Στα διαθέσιμα δεδομένα, εντάσσονται στοιχεία όπως φύλο και ηλικία των ατόμων που προκαλούν τα περισσότερα τροχαία (άντρες 25-49 ετών), όχημα (αυτοκίνητο), τύπος οδών (αστικές). Ακόμη, τα περισσότερα τροχαία γίνονται μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου, ενώ οι περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία γίνονται σε απογευματινές ώρες και Σαββατοκύριακα.

Ποια είναι όμως τα δεδομένα που λείπουν, ώστε να υπάρξει μια σφαιρική εικόνα και άρα, να προκύψει πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης; Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφής ο αριθμός και τύπος τροχαίων που έγιναν το καλοκαίρι στα νησιά, ο χρόνος αντίδρασης του ΕΚΑΒ ανά περιοχή, το ποσοστό δικυκλιστών που δε χρησιμοποιούν κράνος, ενώ δεν έχει καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί χάρτης μέσω του οποίου θα φαίνονται η επαναληψιμότητα και η συσσώρευση ατυχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αναφορικά με τον πρώτο άξονα του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια, στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η χρήση σύγχρονης τεχνολογίας από τα ίδια τα αυτοκίνητα, τη διαχείριση κυκλοφορίας και τα κινητά τηλέφωνα οδηγών, ώστε να βελτιωθεί η διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης των τροχαίων ατυχημάτων.

Τέλος, στόχος πέραν της διεύρυνσης της βάσης δεδομένων, είναι οι αρχές και οι οδηγοί, να λαμβάνουν χρήσιμα στοιχεία στο κινητό τους ή στο σύστημα συνδεσιμότητας του αυτοκινήτου τους, με απώτερο σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ηχητική προειδοποίηση για τους πεζούς θα εκπέμπουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό, ωστόσο ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι επειδή είναι αθόρυβα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους πεζούς στις πόλεις. ...(περισσότερα)
Μέτρα για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission) παρουσίασε μια έκθεση με αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και πιο συγκεκριμένα, την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμ...(περισσότερα)
Μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ Heineken και Formula 1
H FOM (Formula One Management) σε πολυετή χορηγική συμφωνία με τη γνωστή ζυθοποιία Heineken, η οποία θα είναι από τον αγώνα της Μόντσα, που θα μετονομαστεί σε Formula 1 Gran Premio Heineken D' Italia ...(περισσότερα)
Αξιοποίηση δεδομένων από τον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά την οδήγηση
Η M-Sport Ford αναζητά τρόπους αξιοποίησης των δεδομένων του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, όπως φαίνεται και στο ντοκιμαντέρ "Racing Minds" που δημιούργησε σε συνεργασία με το Eu...(περισσότερα)
Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων κατά τον Απρίλιο
Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει σημαντική αύξηση στα τροχαία που καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, με το lockdown να έχει παίξει πάντως σημαντικό ρόλο σε α...(περισσότερα)
Φύλο και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Πρόσφατη έρευνα στον Καναδά, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την αντίληψή μας σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, για άντρες και γυναίκες. ...(περισσότερα)
Κοινή δράση για την Οδική Ασφάλεια από τους Υπουργούς Μεταφορών της Ε.Ε.
Στην ετήσια συνάντηση των Υπουργών Μεταφορών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου στη Βαλέττα της Μάλτας, ανακοινώθηκε η κοινή πρόθεση για δράση με στόχο την περαι...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικών: Ένα πρωταρχικό θέμα
Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της συντήρησης ενός αυτοκινήτου, είναι η συντήρηση και αλλαγή των ελαστικών, καθώς η σωστή κατάσταση των ελαστικών είναι κρίσιμος παράγοντας όσον αφορά στην ασφάλειά ...(περισσότερα)
Euro NCAP Advanced (Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας)
Πρόκειται για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των προχωρημένων τεχνολογικών συστημάτων ασφαλείας, που συμπληρώνουν την υπάρχουσα αξιολόγηση του EuroNCAP. ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας των πεζών
Οι πεζοί αποτελούν μια από τις πιο "ευπαθείς" ομάδες ατόμων που κινούνται στους δρόμους και δυστυχώς τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως οι θάνατοί τους έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. ...(περισσότερα)

S5 Box