SAFETY FIRST

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια που αποκαλύφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, έγινε γνωστό πως ο πρώτος άξονας περιστρέφεται γύρω από τη συλλογή και χρήση των δεδομένων από τροχαία ατυχήματα.

Η συλλογή, επεξεργασία και μετέπειτα χρησιμοποίηση των δεδομένων που προκύπτουν από τα τροχαία ατυχήματα, έχει μεγάλη σημασία για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση σχετικά με τον πρώτο άξονα του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια, δεν αρκεί να γνωρίζουμε τον τόπο και χρόνο κατά τον οποίο συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα. Για να γίνουν οι σωστές ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψή της, χρειάζεται να γνωρίζουμε ακόμη τον τρόπο με τον οποίο αυτά συμβαίνουν, καθώς και την αιτία. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, τα διαθέσιμα στοιχεία για να υπάρξει ολοκληρωμένη άποψη, είναι ελλιπή.

Στα διαθέσιμα δεδομένα, εντάσσονται στοιχεία όπως φύλο και ηλικία των ατόμων που προκαλούν τα περισσότερα τροχαία (άντρες 25-49 ετών), όχημα (αυτοκίνητο), τύπος οδών (αστικές). Ακόμη, τα περισσότερα τροχαία γίνονται μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου, ενώ οι περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία γίνονται σε απογευματινές ώρες και Σαββατοκύριακα.

Ποια είναι όμως τα δεδομένα που λείπουν, ώστε να υπάρξει μια σφαιρική εικόνα και άρα, να προκύψει πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης; Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφής ο αριθμός και τύπος τροχαίων που έγιναν το καλοκαίρι στα νησιά, ο χρόνος αντίδρασης του ΕΚΑΒ ανά περιοχή, το ποσοστό δικυκλιστών που δε χρησιμοποιούν κράνος, ενώ δεν έχει καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί χάρτης μέσω του οποίου θα φαίνονται η επαναληψιμότητα και η συσσώρευση ατυχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αναφορικά με τον πρώτο άξονα του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια, στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η χρήση σύγχρονης τεχνολογίας από τα ίδια τα αυτοκίνητα, τη διαχείριση κυκλοφορίας και τα κινητά τηλέφωνα οδηγών, ώστε να βελτιωθεί η διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης των τροχαίων ατυχημάτων.

Τέλος, στόχος πέραν της διεύρυνσης της βάσης δεδομένων, είναι οι αρχές και οι οδηγοί, να λαμβάνουν χρήσιμα στοιχεία στο κινητό τους ή στο σύστημα συνδεσιμότητας του αυτοκινήτου τους, με απώτερο σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Μια σκληρή τιμωρία επεφύλαξε Γερμανός αστυνομικός, προς τους περίεργους οδηγούς οι οποίοι σταματούσαν σε σημείο που έγινε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, για να φωτογραφίσουν το "θέαμα". ...(περισσότερα)
Αίτια και είδη θανατηφόρων τροχαίων το 2018
Στα στατιστικά της Τροχαίας για τα θανατηφόρα ατυχήματα που συνέβησαν το 2018, έχουν καταγραφεί τα αίτια, καθώς και τα είδη τους. Διαβάστε ποια είναι αυτά. ...(περισσότερα)
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: Τι περιλαμβάνουν και ποιος είναι ο σκοπός τους
Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αυξάνουν διαρκώς τη δυναμική τους, οπότε ήρθε η στιγμή να κατανοήσουμε καλύτερα τι αφορούν. ...(περισσότερα)
Αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα υποβληθεί σε σημαντικές διαφοροποιήσεις, με βάση το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία στη Βουλή. ...(περισσότερα)
Η επιστήμη πίσω από τον Graham
Μετά την πρώτη παρουσίαση του Graham, η TAC έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το εγχείρημα σε επιστημονικό επίπεδο. ...(περισσότερα)
709 θάνατοι σε 655 ατυχήματα το 2018
Τα στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα κατά τη χρονιά που πέρασε, δείχνουν ελαφριά μείωση που πάντως, δε μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό βήμα προόδου ...(περισσότερα)
Αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων κατά τον Απρίλιο
Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει σημαντική αύξηση στα τροχαία που καταγράφηκαν τον Απρίλιο 2021 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς, με το lockdown να έχει παίξει πάντως σημαντικό ρόλο σε α...(περισσότερα)
Δεκέμβριος 2021: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις στην Αττική
Κατά τον τελευταίο μήνα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε, σημειώθηκαν 588 τροχαία ατυχήματα με 14 νεκρούς, καθώς και 17.384 παραβάσεις συνολικά. ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας των πεζών
Οι πεζοί αποτελούν μια από τις πιο "ευπαθείς" ομάδες ατόμων που κινούνται στους δρόμους και δυστυχώς τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως οι θάνατοί τους έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. ...(περισσότερα)
Βρυξέλλες: Μείωση ορίου ταχύτητας - υποδιπλασιασμός θανάτων από τροχαία
Μετά από τη μείωση του ορίου ταχύτητας στις Βρυξέλλες στα 30 χλμ./ώρα, παρατηρήθηκε πτώση του αριθμού θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)

S5 Box