SAFETY FIRST

Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια που αποκαλύφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, έγινε γνωστό πως ο πρώτος άξονας περιστρέφεται γύρω από τη συλλογή και χρήση των δεδομένων από τροχαία ατυχήματα.

Η συλλογή, επεξεργασία και μετέπειτα χρησιμοποίηση των δεδομένων που προκύπτουν από τα τροχαία ατυχήματα, έχει μεγάλη σημασία για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση σχετικά με τον πρώτο άξονα του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια, δεν αρκεί να γνωρίζουμε τον τόπο και χρόνο κατά τον οποίο συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα. Για να γίνουν οι σωστές ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψή της, χρειάζεται να γνωρίζουμε ακόμη τον τρόπο με τον οποίο αυτά συμβαίνουν, καθώς και την αιτία. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, τα διαθέσιμα στοιχεία για να υπάρξει ολοκληρωμένη άποψη, είναι ελλιπή.

Στα διαθέσιμα δεδομένα, εντάσσονται στοιχεία όπως φύλο και ηλικία των ατόμων που προκαλούν τα περισσότερα τροχαία (άντρες 25-49 ετών), όχημα (αυτοκίνητο), τύπος οδών (αστικές). Ακόμη, τα περισσότερα τροχαία γίνονται μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου, ενώ οι περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομεία γίνονται σε απογευματινές ώρες και Σαββατοκύριακα.

Ποια είναι όμως τα δεδομένα που λείπουν, ώστε να υπάρξει μια σφαιρική εικόνα και άρα, να προκύψει πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης; Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφής ο αριθμός και τύπος τροχαίων που έγιναν το καλοκαίρι στα νησιά, ο χρόνος αντίδρασης του ΕΚΑΒ ανά περιοχή, το ποσοστό δικυκλιστών που δε χρησιμοποιούν κράνος, ενώ δεν έχει καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί χάρτης μέσω του οποίου θα φαίνονται η επαναληψιμότητα και η συσσώρευση ατυχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αναφορικά με τον πρώτο άξονα του Εθνικού Σχεδίου για την Οδική Ασφάλεια, στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η χρήση σύγχρονης τεχνολογίας από τα ίδια τα αυτοκίνητα, τη διαχείριση κυκλοφορίας και τα κινητά τηλέφωνα οδηγών, ώστε να βελτιωθεί η διαδικασία καταγραφής και αξιολόγησης των τροχαίων ατυχημάτων.

Τέλος, στόχος πέραν της διεύρυνσης της βάσης δεδομένων, είναι οι αρχές και οι οδηγοί, να λαμβάνουν χρήσιμα στοιχεία στο κινητό τους ή στο σύστημα συνδεσιμότητας του αυτοκινήτου τους, με απώτερο σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)
Έρευνα στις Η.Π.Α. για τη χρήση πίσω ζώνης ασφαλείας
Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των ...(περισσότερα)
Παρίσι: Προς αύξηση στο κόστος των θέσεων parking για SUV με φόντο την Οδική Ασφάλειας
Οι κάτοικοι του Παρισιού αναμένεται να ψηφίσουν αύξηση στο κόστος για μια θέση parking ενός SUV στην Πόλη του Φωτός, αφού μεταξύ άλλων, ο όγκος των συγκεκριμένων αυτοκινήτων προκαλεί κίνδυνο για άλλου...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος για ακόμη 4 μήνες
Σε εκ νέου παράταση ισχύος των αδειών οδήγησης λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Μια σκληρή τιμωρία επεφύλαξε Γερμανός αστυνομικός, προς τους περίεργους οδηγούς οι οποίοι σταματούσαν σε σημείο που έγινε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, για να φωτογραφίσουν το "θέαμα". ...(περισσότερα)
3 βασικές ενέργειες συντήρησης του αυτοκινήτου μας στην καραντίνα
Η καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω του κορονοϊού, έχει μειώσει πάρα πολύ τα χιλιόμετρα που πραγματοποιούμε με το αυτοκίνητο. Διαβάστε ποιες είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για την συντή...(περισσότερα)
Μ. Βρετανία: Ποια είναι η πρώτη κλήση των οδηγών σε περίπτωση ατυχήματος;
Έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε πως το πρώτο τηλεφώνημα που κάνουν οι οδηγοί εφόσον εμπλακούν σε μικρής έκτασης τροχαίο ατύχημα, δεν είναι αυτό που πιθανώς θα περιμέναμε. ...(περισσότερα)
Μεγάλο ποσοστό Βρετανών αποσπάται κατά την οδήγηση
Η απώλεια συγκέντρωσης λόγω κούρασης αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα θανάτων από τροχαία ατυχήματα φτάνοντας στο 62%, ενώ μετά τη σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από τη Βρετανική Exchange and Mar...(περισσότερα)
709 θάνατοι σε 655 ατυχήματα το 2018
Τα στοιχεία της Τροχαίας, αναφορικά με τα ατυχήματα κατά τη χρονιά που πέρασε, δείχνουν ελαφριά μείωση που πάντως, δε μπορεί να θεωρηθεί ως σημαντικό βήμα προόδου ...(περισσότερα)
Οι τελευταίες τροχαίες παραβάσεις του 2022
Κατά την τελευταία εβδομάδα της χρονιάς που ολοκληρώθηκε σημειώθηκαν 17.753 τροχαίες παραβάσεις, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε σε παράνομη στάθμευση και κίνηση με υπερβολική ταχύτητα. ...(περισσότερα)

S5 Box