SAFETY FIRST

Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης.

Όπως είχαμε αναφέρει σε προγενέστερο άρθρο, το Euro NCAP καθιέρωσε δοκιμές αξιολόγησης και στα αυτοματοποιημένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, τα οποία υπάρχουν πλέον σε όλα τα νέα αυτοκίνητα, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον κυβισμό τους.

Για να αποκτήσουν οι καταναλωτές μια ρεαλιστική εικόνα σχετικά με τις δυνατότητες των νέων αυτών συστημάτων, το Euro NCAP έχει δημιουργήσει μια σειρά από δοκιμασίες προσομοίωσης των πιο πιθανών καταστάσεων που μπορεί να συναντήσει ένας οδηγός κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Σημειώνεται, πως ττα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που αξιολογούνται αφορούν σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας (Highway Assist Systems), δηλαδή τα Adaptive Cruise Control, Lane Centering και Speed Assist.

SafetyFirst AutomationTests03

 

Adaptive Cruise Control

Το ACC είναι ένα σύστημα που, χάρη στη χρήση κάμερας στο εμπρός μέρος και αισθητήρων, αυξομειώνει την ταχύτητα του αυτοκινήτου, ανάλογα με την κίνηση του προπορευόμενου οχήματος, με στόχο να διατηρήσει σταθερή τη μεταξύ τους απόσταση.

Δηλαδή, αν το όχημα προπορευόμενο όχημα επιταχύνει, τότε το σύστημα γκαζώνει, ενώ αν το προπορευόμενο όχημα επιβραδύνει, τότε το σύστημα φρενάρει. Το σύστημα λειτουργεί ανεξάρτητα αλλά και σε συνεργασία με άλλα συστήματα, όπως το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος (Auto Emergency Braking) ή το σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας (Lane Assistance).

Το ACC ουσιαστικά δοκιμάστηκε ως κομμάτι του Auto Emergency Braking, με ταχύτητες που ταιριάζουν σε εκείνες που αναπτύσσονται στους Ευρωπαϊκούς δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Αν και αυτά τα συστήματα λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό όταν πλησιάζουν αυτοκίνητο που κινείται με μεγαλύτερη ή μικρότερη ταχύτητα, διαπιστώθηκε πως η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι ίδια, όταν πλησιάζουν σε αυτοκίνητο που είναι ακίνητο.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για το ACC είναι οι διαδικασίες κατά τις οποίες ένα προπορευόμενο αυτοκίνητο εισέρχεται ή αποχωρεί από τη λωρίδα, που στα αγγλικά αναφέρονται ως "cut-in" και "cut-out".

Η διαδικασία εισόδου σε λωρίδα (cut-in) από άλλο αυτοκίνητο, είναι κάτι που αντιμετωπίζεται εύκολα από έναν οδηγό που έχει αυτοσυγκέντρωση κατά την οδήγηση, ενώ για την αποχώρηση (cut-out) ουσιαστικά έχουμε μια κατάσταση κατά την οποία το εμπρός αυτοκίνητο αλλάζει λωρίδα για να αποφύγει ένα σταματημένο όχημα.

Και στις δύο περιπτώσεις -ειδικά στη δεύτερη,- η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι το σύστημα έχει λίγο χρόνο για να "αντιδράσει", δηλαδή να "αναγνωρίσει" την κατάσταση και να δράσει ανάλογα με την κατάσταση.

SafetyFirst AutomationTests03

 

Lane Centering

Μια άλλη σειρά δοκιμών αφορά στο σύστημα που υποστηρίζει τον οδηγό, ώστε το αυτοκίνητο να διατηρηθεί στη μέση της λωρίδας. Το σύστημα αναγνωρίζει μέσω της οδικής σήμανσης (διακεκομμένες και διαχωριστικές γραμμές) τις λωρίδες στο δρόμο.

Εφόσον αναγνωρίσει πως ο οδηγός αλλάζει λωρίδα χωρίς να ανάψει φλας, θα θεωρήσει πως αυτή η ενέργεια γίνεται από λάθος και αρχικά θα προειδοποιήσει, ενώ στη συνέχεια θα επέμβει στο σύστημα διεύθυνσης, στρίβοντας το τιμόνι απαλά ώστε το όχημα να παραμείνει στο κέντρο της λωρίδας του.

Speed Assist

Τα συστήματα σήμερα ποικίλουν από το πιο απλό, που είναι δηλαδή ο ορισμός μιας σταθερής ταχύτητας από τον οδηγό (Cruise Control) έως πιο προχωρημένο, που είναι το Intelligent Adaptive Cruise Control (iACC).

To iACC χρησιμοποιεί ψηφιακά δεδομένα από χάρτες ή οπτικά δεδομένα από την κάμερα στο εμπρός μέρος, που το βοηθούν ώστε να ανιχνεύσει ανά πάσα στιγμή το όριο ταχύτητας και να ορίσει την αντίστοιχη ταχύτητα.

Πέραν των συστημάτων καθαυτών, το Euro NCAP ελέγχει τις πληροφορίες που προσφέρουν οι κατασκευαστές στα ΜΜΕ, σε διαφημίσεις ή στο εγχειρίδιο χρήσης, ώστε να ελέγξουν πιθανά λάθη ή υπερβολές, που μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνεία των δυνατοτήτων ή περιορισμών των ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης οδηγού.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το εύρος των δοκιμών αξιολόγησης του Euro NCAP επεκτείνεται, οπότε οι οδηγοί θα αποκτήσουν ακόμη περισσότερες ενδείξεις σχετικά με το επίπεδο ασφαλείας των οχημάτων τους.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Φρανκφούρτη: Όριο ταχύτητας 20 χλμ./ώρα εντός πόλης
Τους τελευταίους μήνες, η Φρανκφούρτη της Γερμανίας έχει αποκτήσει σε ορισμένα σημεία εντός πόλης, όρια ταχύτητας που περιορίζονται στα 20 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Περισσότερες από 20.000 παραβάσεις την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου
Η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου χαρακτηρίζεται συνήθως από χαλάρωση, όμως αυτό δε συμβαίνει στην περίπτωση των τροχαίων παραβάσεων, οι οποίες παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα σε όλη την Επικράτεια. ...(περισσότερα)
Ηλικίες, ώρες και οδικά δίκτυα των θανατηφόρων τροχαίων του 2019
Τα στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας προσφέρουν μεταξύ άλλων, δεδομένα σχετικά με την ηλικία, την ώρα, καθώς και το οδικό δίκτυο που συνέβησαν τα θανατηφόρα τροχαία κατά τη χρονιά που πέρασ...(περισσότερα)
Ηνωμένο Βασίλειο: 4 στους 10 οδηγούς δε γνωρίζουν το όριο οδήγησης υπό επήρεια αλκοόλ
Δυστυχώς η άγνοια για σημαντικές παραμέτρους της οδήγησης φαίνεται πως υφίσταται και σε θεωρητικά προηγμένες χώρες, όπως εκείνες που απαρτίζουν την Μεγάλη Βρετανία. ...(περισσότερα)
Ξεκίνησε η ισχύς του ορίου 30 χλμ./ώρα στο Παρίσι
Το ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα έχει ήδη υιοθετηθεί στο 60% των δρόμων της πρωτεύουσας της Γαλλίας. ...(περισσότερα)
Νέο σύστημα ανίχνευσης κίνησης ατόμων στο αυτοκίνητο
Ένα σύστημα που θα μπορεί να εξάγει συμπεράσματα για την κατάσταση του οδηγού και να αναλύει το βαθμό ελέγχου που έχει εκείνος στο αυτοκίνητο, έρχεται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στην υπηρεσία της ιατρικής;
Όπως φαίνεται, η σχέση του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού με την Ιατρική γίνεται ολοένα και πιο στενή χάρη στη δυνατότητα εφαρμογής της προηγμένης εφαρμοσμένης τεχνολογίας που έχει χρησιμοποιηθεί στον κάθε ...(περισσότερα)
Επικίνδυνη οδήγηση: Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει αυστηρές τιμωρίες
Η Βουλή των Ελλήνων προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με τις τιμωρίες σε περίπτωση επικίνδυνης οδήγησης να γίνονται πιο αυστηρές. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ετοιμάζεται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση
Μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου "Energy Dialogues", ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτόνομη οδήγηση, βρίσκεται προ των πυλών τ...(περισσότερα)
Η νέα έκθεση του ΟΗΕ για την Οδική Ασφάλεια
Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη βελτίωση της παγκόσμιας οδικής ασφάλειας. ...(περισσότερα)

S5 Box