SAFETY FIRST

Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης.

Όπως είχαμε αναφέρει σε προγενέστερο άρθρο, το Euro NCAP καθιέρωσε δοκιμές αξιολόγησης και στα αυτοματοποιημένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, τα οποία υπάρχουν πλέον σε όλα τα νέα αυτοκίνητα, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον κυβισμό τους.

Για να αποκτήσουν οι καταναλωτές μια ρεαλιστική εικόνα σχετικά με τις δυνατότητες των νέων αυτών συστημάτων, το Euro NCAP έχει δημιουργήσει μια σειρά από δοκιμασίες προσομοίωσης των πιο πιθανών καταστάσεων που μπορεί να συναντήσει ένας οδηγός κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Σημειώνεται, πως ττα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που αξιολογούνται αφορούν σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας (Highway Assist Systems), δηλαδή τα Adaptive Cruise Control, Lane Centering και Speed Assist.

SafetyFirst AutomationTests03

 

Adaptive Cruise Control

Το ACC είναι ένα σύστημα που, χάρη στη χρήση κάμερας στο εμπρός μέρος και αισθητήρων, αυξομειώνει την ταχύτητα του αυτοκινήτου, ανάλογα με την κίνηση του προπορευόμενου οχήματος, με στόχο να διατηρήσει σταθερή τη μεταξύ τους απόσταση.

Δηλαδή, αν το όχημα προπορευόμενο όχημα επιταχύνει, τότε το σύστημα γκαζώνει, ενώ αν το προπορευόμενο όχημα επιβραδύνει, τότε το σύστημα φρενάρει. Το σύστημα λειτουργεί ανεξάρτητα αλλά και σε συνεργασία με άλλα συστήματα, όπως το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος (Auto Emergency Braking) ή το σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας (Lane Assistance).

Το ACC ουσιαστικά δοκιμάστηκε ως κομμάτι του Auto Emergency Braking, με ταχύτητες που ταιριάζουν σε εκείνες που αναπτύσσονται στους Ευρωπαϊκούς δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Αν και αυτά τα συστήματα λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό όταν πλησιάζουν αυτοκίνητο που κινείται με μεγαλύτερη ή μικρότερη ταχύτητα, διαπιστώθηκε πως η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι ίδια, όταν πλησιάζουν σε αυτοκίνητο που είναι ακίνητο.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για το ACC είναι οι διαδικασίες κατά τις οποίες ένα προπορευόμενο αυτοκίνητο εισέρχεται ή αποχωρεί από τη λωρίδα, που στα αγγλικά αναφέρονται ως "cut-in" και "cut-out".

Η διαδικασία εισόδου σε λωρίδα (cut-in) από άλλο αυτοκίνητο, είναι κάτι που αντιμετωπίζεται εύκολα από έναν οδηγό που έχει αυτοσυγκέντρωση κατά την οδήγηση, ενώ για την αποχώρηση (cut-out) ουσιαστικά έχουμε μια κατάσταση κατά την οποία το εμπρός αυτοκίνητο αλλάζει λωρίδα για να αποφύγει ένα σταματημένο όχημα.

Και στις δύο περιπτώσεις -ειδικά στη δεύτερη,- η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι το σύστημα έχει λίγο χρόνο για να "αντιδράσει", δηλαδή να "αναγνωρίσει" την κατάσταση και να δράσει ανάλογα με την κατάσταση.

SafetyFirst AutomationTests03

 

Lane Centering

Μια άλλη σειρά δοκιμών αφορά στο σύστημα που υποστηρίζει τον οδηγό, ώστε το αυτοκίνητο να διατηρηθεί στη μέση της λωρίδας. Το σύστημα αναγνωρίζει μέσω της οδικής σήμανσης (διακεκομμένες και διαχωριστικές γραμμές) τις λωρίδες στο δρόμο.

Εφόσον αναγνωρίσει πως ο οδηγός αλλάζει λωρίδα χωρίς να ανάψει φλας, θα θεωρήσει πως αυτή η ενέργεια γίνεται από λάθος και αρχικά θα προειδοποιήσει, ενώ στη συνέχεια θα επέμβει στο σύστημα διεύθυνσης, στρίβοντας το τιμόνι απαλά ώστε το όχημα να παραμείνει στο κέντρο της λωρίδας του.

Speed Assist

Τα συστήματα σήμερα ποικίλουν από το πιο απλό, που είναι δηλαδή ο ορισμός μιας σταθερής ταχύτητας από τον οδηγό (Cruise Control) έως πιο προχωρημένο, που είναι το Intelligent Adaptive Cruise Control (iACC).

To iACC χρησιμοποιεί ψηφιακά δεδομένα από χάρτες ή οπτικά δεδομένα από την κάμερα στο εμπρός μέρος, που το βοηθούν ώστε να ανιχνεύσει ανά πάσα στιγμή το όριο ταχύτητας και να ορίσει την αντίστοιχη ταχύτητα.

Πέραν των συστημάτων καθαυτών, το Euro NCAP ελέγχει τις πληροφορίες που προσφέρουν οι κατασκευαστές στα ΜΜΕ, σε διαφημίσεις ή στο εγχειρίδιο χρήσης, ώστε να ελέγξουν πιθανά λάθη ή υπερβολές, που μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνεία των δυνατοτήτων ή περιορισμών των ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης οδηγού.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το εύρος των δοκιμών αξιολόγησης του Euro NCAP επεκτείνεται, οπότε οι οδηγοί θα αποκτήσουν ακόμη περισσότερες ενδείξεις σχετικά με το επίπεδο ασφαλείας των οχημάτων τους.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Τα νέα συστήματα ασφαλείας βοηθούν στη μείωση των ατυχημάτων
Έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις Η.Π.Α. έδειξε πως τα συστήματα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) και Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Detection...(περισσότερα)
Υπνηλία στο τιμόνι: Συμβουλές για την αποφυγή της
Είναι γνωστό πως η κούραση αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων, πολλές φορές με ολέθριες συνέπειες. Ο Βρετανικός Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας "IAM RoadSmart", που έχει μεγάλη δρά...(περισσότερα)
Ελλάδα: 23.372 παραβάσεις σε 108.445 ελέγχους
Η Ελληνική Αστυνομία δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων σε οδηγούς και οχήματα, κατά το χρονικό διάστημα 10-16 Ιουλίου. ...(περισσότερα)
Στην Ελβετία το βραβείο Οδικής Ασφάλειας του ETSC
Η προσπάθεια βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Ελβετία, αναγνωρίστηκε στην πράξη από το European Transport Safety Council (ETSC). ...(περισσότερα)
Κάλεσμα για υποχρεωτικά alcohol interlocks
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 5000 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν ως αιτία την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. ...(περισσότερα)
Έρχεται αναθεώρηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Διαβάστε ποιες είναι αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσον αφορά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για αλκοόλ και χρήση κινητού
Η Τροχαία συνεχίζει τους εβδομαδιαίους ελέγχους σε συγκεκριμένες παραβάσεις, με τη χρήση κινητού ή την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, να επανέρχονται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Τροχαία και παραβάσεις Μαρτίου στην Αττική
Ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής τα τροχαία ατυχήματα και οι παραβάσεις στην Αττική κατά τον περασμένο Μάρτιο, όπου δυστυχώς ξεχωρίζουν οι 15 νεκροί σε ισάριθμα θανατηφόρα τροχαία ...(περισσότερα)
Άδειες οδήγησης: Παράταση ισχύος για ακόμη 4 μήνες
Σε εκ νέου παράταση ισχύος των αδειών οδήγησης λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Επεξήγηση των τεστ
Σε αυτό το άρθρο, θα παρέχουμε μια επεξήγηση των δοκιμασιών που περνούν τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων, για την καλύτερη αξιολόγησή τους. ...(περισσότερα)

S5 Box