SAFETY FIRST

Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης.

Όπως είχαμε αναφέρει σε προγενέστερο άρθρο, το Euro NCAP καθιέρωσε δοκιμές αξιολόγησης και στα αυτοματοποιημένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, τα οποία υπάρχουν πλέον σε όλα τα νέα αυτοκίνητα, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον κυβισμό τους.

Για να αποκτήσουν οι καταναλωτές μια ρεαλιστική εικόνα σχετικά με τις δυνατότητες των νέων αυτών συστημάτων, το Euro NCAP έχει δημιουργήσει μια σειρά από δοκιμασίες προσομοίωσης των πιο πιθανών καταστάσεων που μπορεί να συναντήσει ένας οδηγός κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Σημειώνεται, πως ττα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που αξιολογούνται αφορούν σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας (Highway Assist Systems), δηλαδή τα Adaptive Cruise Control, Lane Centering και Speed Assist.

SafetyFirst AutomationTests03

 

Adaptive Cruise Control

Το ACC είναι ένα σύστημα που, χάρη στη χρήση κάμερας στο εμπρός μέρος και αισθητήρων, αυξομειώνει την ταχύτητα του αυτοκινήτου, ανάλογα με την κίνηση του προπορευόμενου οχήματος, με στόχο να διατηρήσει σταθερή τη μεταξύ τους απόσταση.

Δηλαδή, αν το όχημα προπορευόμενο όχημα επιταχύνει, τότε το σύστημα γκαζώνει, ενώ αν το προπορευόμενο όχημα επιβραδύνει, τότε το σύστημα φρενάρει. Το σύστημα λειτουργεί ανεξάρτητα αλλά και σε συνεργασία με άλλα συστήματα, όπως το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος (Auto Emergency Braking) ή το σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας (Lane Assistance).

Το ACC ουσιαστικά δοκιμάστηκε ως κομμάτι του Auto Emergency Braking, με ταχύτητες που ταιριάζουν σε εκείνες που αναπτύσσονται στους Ευρωπαϊκούς δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Αν και αυτά τα συστήματα λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό όταν πλησιάζουν αυτοκίνητο που κινείται με μεγαλύτερη ή μικρότερη ταχύτητα, διαπιστώθηκε πως η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι ίδια, όταν πλησιάζουν σε αυτοκίνητο που είναι ακίνητο.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για το ACC είναι οι διαδικασίες κατά τις οποίες ένα προπορευόμενο αυτοκίνητο εισέρχεται ή αποχωρεί από τη λωρίδα, που στα αγγλικά αναφέρονται ως "cut-in" και "cut-out".

Η διαδικασία εισόδου σε λωρίδα (cut-in) από άλλο αυτοκίνητο, είναι κάτι που αντιμετωπίζεται εύκολα από έναν οδηγό που έχει αυτοσυγκέντρωση κατά την οδήγηση, ενώ για την αποχώρηση (cut-out) ουσιαστικά έχουμε μια κατάσταση κατά την οποία το εμπρός αυτοκίνητο αλλάζει λωρίδα για να αποφύγει ένα σταματημένο όχημα.

Και στις δύο περιπτώσεις -ειδικά στη δεύτερη,- η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι το σύστημα έχει λίγο χρόνο για να "αντιδράσει", δηλαδή να "αναγνωρίσει" την κατάσταση και να δράσει ανάλογα με την κατάσταση.

SafetyFirst AutomationTests03

 

Lane Centering

Μια άλλη σειρά δοκιμών αφορά στο σύστημα που υποστηρίζει τον οδηγό, ώστε το αυτοκίνητο να διατηρηθεί στη μέση της λωρίδας. Το σύστημα αναγνωρίζει μέσω της οδικής σήμανσης (διακεκομμένες και διαχωριστικές γραμμές) τις λωρίδες στο δρόμο.

Εφόσον αναγνωρίσει πως ο οδηγός αλλάζει λωρίδα χωρίς να ανάψει φλας, θα θεωρήσει πως αυτή η ενέργεια γίνεται από λάθος και αρχικά θα προειδοποιήσει, ενώ στη συνέχεια θα επέμβει στο σύστημα διεύθυνσης, στρίβοντας το τιμόνι απαλά ώστε το όχημα να παραμείνει στο κέντρο της λωρίδας του.

Speed Assist

Τα συστήματα σήμερα ποικίλουν από το πιο απλό, που είναι δηλαδή ο ορισμός μιας σταθερής ταχύτητας από τον οδηγό (Cruise Control) έως πιο προχωρημένο, που είναι το Intelligent Adaptive Cruise Control (iACC).

To iACC χρησιμοποιεί ψηφιακά δεδομένα από χάρτες ή οπτικά δεδομένα από την κάμερα στο εμπρός μέρος, που το βοηθούν ώστε να ανιχνεύσει ανά πάσα στιγμή το όριο ταχύτητας και να ορίσει την αντίστοιχη ταχύτητα.

Πέραν των συστημάτων καθαυτών, το Euro NCAP ελέγχει τις πληροφορίες που προσφέρουν οι κατασκευαστές στα ΜΜΕ, σε διαφημίσεις ή στο εγχειρίδιο χρήσης, ώστε να ελέγξουν πιθανά λάθη ή υπερβολές, που μπορεί να οδηγήσει σε παρερμηνεία των δυνατοτήτων ή περιορισμών των ηλεκτρονικών συστημάτων υποβοήθησης οδηγού.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το εύρος των δοκιμών αξιολόγησης του Euro NCAP επεκτείνεται, οπότε οι οδηγοί θα αποκτήσουν ακόμη περισσότερες ενδείξεις σχετικά με το επίπεδο ασφαλείας των οχημάτων τους.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Video: Το πρώτο μετωπικό crash test μεταξύ ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Η Mercedes-Benz πραγματοποίησε ένα ασυνήθιστο crash test, φέρνοντας δύο ηλεκτρικά της οχήματα σε μετωπική σύγκρουση – δείτε το σχετικό video. ...(περισσότερα)
Υψηλά τα επίπεδα ασφάλειας στο WRC!
Στο πρόσφατο Ράλλυ Γερμανίας, 9ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC), οι Γάλλοι Stephane Lefebvre-Gabin Moreau είχαν μια άσχημη έξοδο με πολλά χιλιόμετρα, που θα μπορούσε να προξενήσει πολύ ...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)
Κολομβία: Αύξηση ποδηλατοδρόμων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Στην προσπάθεια καταπολέμησης της μετάδοσης του COVID-19, οι αρχές της πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά, αποφάσισαν την αύξηση του μήκους για τους ποδηλατόδρομους της πόλης. ...(περισσότερα)
Παραβάσεις που
Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η επανάληψη ορισμένων επικίνδυνων παραβάσεων, θα επιφέρει αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 5 χρόνια. ...(περισσότερα)
Ακόμη και το Hands Free αποσπά την προσοχή...
Όπως αναφέρεται σε άρθρο της ιστοσελίδας του European Transport Safety Council (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών), η χρήση hands-free κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποσπά την προσοχή σε αντίστο...(περισσότερα)
Απλοποίηση ανανέωσης άδειας οδήγησης για οδηγούς με κινητικά προβλήματα
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε εγκύκλιο, με βάση την οποία η ανανέωση αδειών οδήγησης ατόμων με κινητικά προβλήματα, θα γίνει με μεγαλύτερη ευκολία. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Ανησυχία για την αύξηση βάρους των νέων οχημάτων
Ο Οργανισμός Euro NCAP υποστηρίζει πως η αύξηση βάρους και διαστάσεων στα νέα οχήματα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην Οδική Ασφάλεια όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. ...(περισσότερα)
Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται οι πόλεις με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα
Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)

S5 Box