Στις πρόσφατες δοκιμές ασφάλειας που έγιναν από το Euro NCAP, προστέθηκε για πρώτη φορά και ο έλεγχος των αυτόματων συστημάτων υποβοήθησης οδηγού, ο οποίος έδειξε πως τα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού είναι βοηθητικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσουν τον οδηγό.
Η διαρκής τεχνολογική εξέλιξη των αυτοκινήτων, συνεπάγεται και διαρκή εξέλιξη των εμπλεκόμενων με την αυτοκίνηση, φορέων. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το Euro NCAP, ο ανεξάρτητος φορέας αξιολόγησης της ασφάλειας των νέων οχημάτων, που έχει θεμελιώσει τη θέση του ως κορυφαίος στην Ευρώπη στον συγκεκριμένο τομέα.
Έπειτα από έρευνα που διενεργήθηκε από το Euro NCAP, το Global NCAP και την αγγλική Thatcham Research, σε 1567 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων από Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες, το 70% των οδηγών θεωρούν πως είναι δυνατό να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο που να οδηγεί από μόνο του, δηλαδή ένα αυτόνομο αυτοκίνητο. Αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει, καθώς η επίτευξη της αυτόνομης αυτοκίνησης παραμένει αρκετά χρόνια μακριά.
Σε αυτό το πλαίσιο, διενεργήθηκε η πρώτη αξιολόγηση των αυτόματων συστημάτων από το Euro NCAP τον Οκτώβριο. Οι δοκιμές εστιάστηκαν στα συστήματα υποβοήθησης οδηγού στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας (Highway Assist Systems), δηλαδή τα Adaptive Cruise Control, Lane Centering και Speed Assist.
Τα βασικά συμπεράσματα του Euro NCAP ήταν πως κανένα αυτοκίνητο δεν διαθέτει πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα, δηλαδή κανένα αυτοκίνητο δεν είναι αυτόνομο, οπότε τα προσφερόμενα συστήματα υποβοήθησης οδηγού δεν πρέπει να συγχέονται με αυτοματοποιημένη οδήγηση.
Κοινώς, οι οδηγοί παραμένουν απολύτως υπεύθυνοι για την ασφάλεια κατά την οδήγηση, καθώς τα συστήματα είναι βοηθητικά και δεν πρέπει να επαφίενται σε αυτά.
Εξειδικεύοντας τα συμπεράσματα, τα συστήματα που δοκιμάστηκαν μπορούν, εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά, να βοηθήσουν τον οδηγό ώστε να διατηρήσει απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα, σταθερή ταχύτητα στην οδό ταχείας κυκλοφορίας, καθώς και να παραμείνει με ασφάλεια μέσα στη λωρίδα που έχει επιλέξει.
Όμως, σε καμία περίπτωση δεν έχουν σχεδιαστεί ώστε ο οδηγός να βασίζεται σε αυτά, ως λύση για ασφαλή και ελεγχόμενη οδήγηση. Επιπρόσθετα, οι κατασκευαστές δεν ακολουθούν ακριβώς την ίδια προσέγγιση στο εκάστοτε σύστημα, οπότε μπορεί για παράδειγμα δύο αυτοκίνητα διαφορετικών αυτοκινητοβιομηχανιών να διαθέτουν "Adaptive Cruise Control", ωστόσο αυτό δε σημαίνει εκ των προτέρων, πως τα συστήματα λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.
Ο Michiel van Ratingen, γενικός γραμματέας του Euro NCAP, δήλωσε: "Το μήνυμα του Euro NCAP από αυτές τις δοκιμές είναι σαφές - τα αυτοκίνητα, ακόμη και εκείνα που διαθέτουν προχωρημένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, χρειάζονται έναν οδηγό που θα είναι διαρκώς προσεκτικός πίσω από το τιμόνι. Είναι επιτακτική ανάγκη, τα τελευταίας γενιάς συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας να παραμείνουν διαθέσιμα, σαν μια ζωτικής σημασίας λύση ασφαλείας".
ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ