SAFETY FIRST

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε πολλές μετακινήσεις, με την αυξημένη θερμοκρασία να είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε.

Η ζέστη και οι αυξημένες μετακινήσεις αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα στη χώρα μας.

Αν και μέσα μεταφοράς όπως τα πλοία ή τα αεροπλάνα διατηρούν μεγάλο ποσοστό από τις συνολικές μετακινήσεις, η οδήγηση για μικρότερες ή μεγαλύτερες αποστάσεις, λιγότερη ή περισσότερη ώρα, παραμένει βασικός τρόπος απόδρασης για καλοκαιρινές διακοπές ή ολιγοήμερες εξορμήσεις.

Προφανώς, αυτό που πάντα αναφέρουμε είναι πως χρειάζεται να οδηγούμε με σύνεση, προσοχή και πλήρη αυτοσυγκέντρωση. Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάζεται σωστή προετοιμασία εκτός από το αυτοκίνητο και για τον οδηγό.

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε ορισμένες βασικές συμβουλές, τις οποίες δημοσίευσε ο βρετανικός Οργανισμός IAM Roadsmart, για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των οδηγών.

Ενυδάτωση

Παρά τη χρήση του air conditioning, πολλές φορές η θερμοκρασία εντός του οχήματος μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Η κατανάλωση υγρών αποτελεί έναν βασικό τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων.

Ωστόσο, ακόμη και αυτό πρέπει να γίνει μεθοδικά, αφού είναι καλό να αρχίσουμε να πίνουμε νερό, αρκετή ώρα πριν ξεκινήσουμε μια διαδρομή.

Ο βασικός λόγος, είναι πως η κατανάλωση νερού σε μικρότερες ποσότητες και εγκαίρως, θα βοηθήσει τον οργανισμό να το απορροφήσει και κατά συνέπεια, να το "χρησιμοποιήσει" με τον βέλτιστο τρόπο.

Η τακτική κατανάλωση νερού, είναι επίσης σημαντική, προκειμένου να αποφευχθεί η αφυδάτωση, που πέραν της σωματικής κόπωσης θα επιφέρει και απώλεια αυτοσυγκέντρωσης.

Ρούχα

Το σωστό ντύσιμο, ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο ή πάνω σε μια μοτοσικλέτα, παίζει σημαντικό ρόλο.

Μπορεί το air conditioning να έχει βοηθήσει ώστε οι συνθήκες εντός του οχήματος να είναι πολύ καλύτερες και ελέγξιμες σε σύγκριση με το παρελθόν, όμως ακόμη και έτσι, η σωστή επιλογή ρούχων παίζει σημαντικό ρόλο.

Ο οδηγός πρέπει να αισθάνεται άνετα κατά το ταξίδι και αυτό θα εξασφαλιστεί εφόσον φορά ελαφριά ρούχα, που δε θα προκαλούν αύξηση θερμοκρασίας.

Αν αυτό συμβεί, ο οδηγός θα είναι απερίσπαστος πίσω από το τιμόνι, χωρίς η προσοχή του να αποσπάται στη διαρκή προσπάθεια ρύθμισης της θερμοκρασίας μέσω του air condition, ή επειδή θα προκύψει ιδρώτας ο οποίος μπορεί να βρεθεί ακόμη και στα μάτια, προκαλώντας δυσκολία στην όραση.

Στάθμευση

Η στάθμευση σε σκιερά σημεία, ώστε να αποφεύγεται η υπέρμετρη αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό των αυτοκινήτων, είναι υψίστης σημασίας.

Ο ήλιος προκαλεί φθορά στα υλικά του ταμπλό, ενώ όσο περισσότερο εισρέει στο εσωτερικό, καθιστά αρκετά σημεία του αυτοκινήτου, όμως το λεβιέ ταχυτήτων ή την πόρπη της ζώνης, ιδιαίτερα καυτά.

Προφανώς, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι πως η αυξημένη θερμοκρασία στο εσωτερικό θα συνεχιστεί για αρκετή ώρα αφού ξεκινήσει το αυτοκίνητο, οπότε τα αρχικά στάδια της διαδρομής θα γίνουν με μεγαλύτερη θερμοκρασία από την επιθυμητή.

Επιλογή κατάλληλης ώρας

Όσα μέτρα και να ληφθούν, αν ένα αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας, δηλαδή το μεσημέρι, η κατάσταση θα είναι δύσκολη.

Αν έχουμε επιλογή, προσπαθούμε να μην ταξιδεύουμε σε αυτές τις ώρες, επιδιώκοντας να διανύσουμε αποστάσεις, ανεξάρτητα από το μήκος τους, κατά τις πρωινές ή απογευματινές ώρες.

Δηλαδή, στις περιόδους που ο ήλιος δε βρίσκεται τόσο ψηλά, όσο το μεσημέρι.

Διάλειμμα

Τα συχνά διαλείμματα, αποτελούν βασική σύσταση για την οδήγηση κατά τη διάρκεια ταξιδιών, σε κάθε περίοδο του χρόνου.

Συνίσταται στους οδηγούς να πραγματοποιούν μία στάση για ξεκούραση περίπου ανά δύο ώρες οδήγησης, ώστε να ανακτήσουν την ενέργειά τους και κατά συνέπεια, την αυτοσυγκέντρωσή τους.

Κάτι τέτοιο είναι ακόμη πιο σημαντικό το καλοκαίρι, αφού η κατανάλωση υγρών θα παίξει σημαντικό ρόλο στην καλή κατάσταση του οδηγού και των επιβατών και κατά συνέπεια, στο κατά το δυνατόν πιο ασφαλές ταξίδι.

Photo: Unsplash - Samuele Piccarini

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Σειρά ελέγχων της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα της Δυτικής Ελλάδος
Επιχειρήσεις με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν στη Δυτική Ελλάδα από την Τροχαία. ...(περισσότερα)
Intelligent Speed Assistance: Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό από το 2022
Από την επόμενη χρονιά, όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρώπη θα διαθέτουν έξυπνο σύστημα περιορισμού ταχύτητας. ...(περισσότερα)
Πώς σχετίζεται η τηλεργασία με τα τροχαία ατυχήματα;
Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη φαντάζουν σχετικές μεταξύ τους, όμως έρευνα στο Βέλγιο καταδεικνύει πως η αύξηση της τηλεργασίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ο αριθμός νεκρών και σοβαρά τραυματιών σε τροχαία τον Ιούλιο
Για ακόμη έναν μήνα οι απώλειες στην άσφαλτο ήταν σημαντικές, καθώς 81 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Οι Η.Π.Α. επενδύουν στην αυτόνομη οδήγηση
Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μ...(περισσότερα)
Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών τοποθετείται...
... σχετικά με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Αλλαγή ελαστικού στο δρόμο
Η ποιότητα κατασκευής των σύγχρονων ελαστικών από μεγάλους κατασκευαστές βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως το φαινόμενο του κλαταρίσματος, έχει αποφευχθεί εντελώς. ...(περισσότερα)
Τα νέα συστήματα ασφαλείας βοηθούν στη μείωση των ατυχημάτων
Έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις Η.Π.Α. έδειξε πως τα συστήματα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) και Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Detection...(περισσότερα)
Είδη και οχήματα των θανατηφόρων τροχαίων το 2019
Αναλύουμε τα θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το 2019, με βάση το είδος του ατυχήματος, καθώς και τα οχήματα που εμπλέκονταν σε αυτό. ...(περισσότερα)

S5 Box