SAFETY FIRST

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε πολλές μετακινήσεις, με την αυξημένη θερμοκρασία να είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε.

Η ζέστη και οι αυξημένες μετακινήσεις αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα στη χώρα μας.

Αν και μέσα μεταφοράς όπως τα πλοία ή τα αεροπλάνα διατηρούν μεγάλο ποσοστό από τις συνολικές μετακινήσεις, η οδήγηση για μικρότερες ή μεγαλύτερες αποστάσεις, λιγότερη ή περισσότερη ώρα, παραμένει βασικός τρόπος απόδρασης για καλοκαιρινές διακοπές ή ολιγοήμερες εξορμήσεις.

Προφανώς, αυτό που πάντα αναφέρουμε είναι πως χρειάζεται να οδηγούμε με σύνεση, προσοχή και πλήρη αυτοσυγκέντρωση. Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάζεται σωστή προετοιμασία εκτός από το αυτοκίνητο και για τον οδηγό.

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε ορισμένες βασικές συμβουλές, τις οποίες δημοσίευσε ο βρετανικός Οργανισμός IAM Roadsmart, για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των οδηγών.

Ενυδάτωση

Παρά τη χρήση του air conditioning, πολλές φορές η θερμοκρασία εντός του οχήματος μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Η κατανάλωση υγρών αποτελεί έναν βασικό τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων.

Ωστόσο, ακόμη και αυτό πρέπει να γίνει μεθοδικά, αφού είναι καλό να αρχίσουμε να πίνουμε νερό, αρκετή ώρα πριν ξεκινήσουμε μια διαδρομή.

Ο βασικός λόγος, είναι πως η κατανάλωση νερού σε μικρότερες ποσότητες και εγκαίρως, θα βοηθήσει τον οργανισμό να το απορροφήσει και κατά συνέπεια, να το "χρησιμοποιήσει" με τον βέλτιστο τρόπο.

Η τακτική κατανάλωση νερού, είναι επίσης σημαντική, προκειμένου να αποφευχθεί η αφυδάτωση, που πέραν της σωματικής κόπωσης θα επιφέρει και απώλεια αυτοσυγκέντρωσης.

Ρούχα

Το σωστό ντύσιμο, ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο ή πάνω σε μια μοτοσικλέτα, παίζει σημαντικό ρόλο.

Μπορεί το air conditioning να έχει βοηθήσει ώστε οι συνθήκες εντός του οχήματος να είναι πολύ καλύτερες και ελέγξιμες σε σύγκριση με το παρελθόν, όμως ακόμη και έτσι, η σωστή επιλογή ρούχων παίζει σημαντικό ρόλο.

Ο οδηγός πρέπει να αισθάνεται άνετα κατά το ταξίδι και αυτό θα εξασφαλιστεί εφόσον φορά ελαφριά ρούχα, που δε θα προκαλούν αύξηση θερμοκρασίας.

Αν αυτό συμβεί, ο οδηγός θα είναι απερίσπαστος πίσω από το τιμόνι, χωρίς η προσοχή του να αποσπάται στη διαρκή προσπάθεια ρύθμισης της θερμοκρασίας μέσω του air condition, ή επειδή θα προκύψει ιδρώτας ο οποίος μπορεί να βρεθεί ακόμη και στα μάτια, προκαλώντας δυσκολία στην όραση.

Στάθμευση

Η στάθμευση σε σκιερά σημεία, ώστε να αποφεύγεται η υπέρμετρη αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό των αυτοκινήτων, είναι υψίστης σημασίας.

Ο ήλιος προκαλεί φθορά στα υλικά του ταμπλό, ενώ όσο περισσότερο εισρέει στο εσωτερικό, καθιστά αρκετά σημεία του αυτοκινήτου, όμως το λεβιέ ταχυτήτων ή την πόρπη της ζώνης, ιδιαίτερα καυτά.

Προφανώς, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι πως η αυξημένη θερμοκρασία στο εσωτερικό θα συνεχιστεί για αρκετή ώρα αφού ξεκινήσει το αυτοκίνητο, οπότε τα αρχικά στάδια της διαδρομής θα γίνουν με μεγαλύτερη θερμοκρασία από την επιθυμητή.

Επιλογή κατάλληλης ώρας

Όσα μέτρα και να ληφθούν, αν ένα αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας, δηλαδή το μεσημέρι, η κατάσταση θα είναι δύσκολη.

Αν έχουμε επιλογή, προσπαθούμε να μην ταξιδεύουμε σε αυτές τις ώρες, επιδιώκοντας να διανύσουμε αποστάσεις, ανεξάρτητα από το μήκος τους, κατά τις πρωινές ή απογευματινές ώρες.

Δηλαδή, στις περιόδους που ο ήλιος δε βρίσκεται τόσο ψηλά, όσο το μεσημέρι.

Διάλειμμα

Τα συχνά διαλείμματα, αποτελούν βασική σύσταση για την οδήγηση κατά τη διάρκεια ταξιδιών, σε κάθε περίοδο του χρόνου.

Συνίσταται στους οδηγούς να πραγματοποιούν μία στάση για ξεκούραση περίπου ανά δύο ώρες οδήγησης, ώστε να ανακτήσουν την ενέργειά τους και κατά συνέπεια, την αυτοσυγκέντρωσή τους.

Κάτι τέτοιο είναι ακόμη πιο σημαντικό το καλοκαίρι, αφού η κατανάλωση υγρών θα παίξει σημαντικό ρόλο στην καλή κατάσταση του οδηγού και των επιβατών και κατά συνέπεια, στο κατά το δυνατόν πιο ασφαλές ταξίδι.

Photo: Unsplash - Samuele Piccarini

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Τα αυξημένα μέτρα του τριημέρου από την Τροχαία
Διαβάστε τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας, ενόψει του τριημέρου των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας. ...(περισσότερα)
Ουαλία: Μείωση ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Έρχεται αναθεώρηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Διαβάστε ποιες είναι αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσον αφορά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Τα νέα συστήματα ασφαλείας βοηθούν στη μείωση των ατυχημάτων
Έρευνα του IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) στις Η.Π.Α. έδειξε πως τα συστήματα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας (Lane Departure Warning) και Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Detection...(περισσότερα)
Υποχρεωτικό το eCall στα νέα αυτοκίνητα
Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων και van.Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η εφαρμογή eCall είναι πια υποχρεωτική στ...(περισσότερα)
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια: Οι 5 ενότητες
Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο τη μείωση κατά 50% των νεκρών και σοβαρά τραυματιών από τροχαία ατυχήματα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με ...(περισσότερα)
Ηχητική προειδοποίηση για τους πεζούς θα εκπέμπουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό, ωστόσο ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι επειδή είναι αθόρυβα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους πεζούς στις πόλεις. ...(περισσότερα)
Πρόστιμο 1.500 ευρώ για κάπνισμα στο αυτοκίνητο
Με νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, τη στιγμή που ο αντικαπνιστικός νόμος περιλαμβάνει πρόστιμα και για όσους καπνίζουν...(περισσότερα)
Οι Η.Π.Α. επενδύουν στην αυτόνομη οδήγηση
Ο χαμός ανθρώπων στους δρόμους αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τις κυβερνήσεις των προηγμένων κρατών του κόσμου και στις Η.Π.Α., η Οδική Ασφάλεια είναι ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής και μ...(περισσότερα)
Η σημασία του πέλματος στις επιδόσεις των ελαστικών
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το δρόμο. ...(περισσότερα)

S5 Box