SAFETY FIRST

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε πολλές μετακινήσεις, με την αυξημένη θερμοκρασία να είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε.

Η ζέστη και οι αυξημένες μετακινήσεις αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα στη χώρα μας.

Αν και μέσα μεταφοράς όπως τα πλοία ή τα αεροπλάνα διατηρούν μεγάλο ποσοστό από τις συνολικές μετακινήσεις, η οδήγηση για μικρότερες ή μεγαλύτερες αποστάσεις, λιγότερη ή περισσότερη ώρα, παραμένει βασικός τρόπος απόδρασης για καλοκαιρινές διακοπές ή ολιγοήμερες εξορμήσεις.

Προφανώς, αυτό που πάντα αναφέρουμε είναι πως χρειάζεται να οδηγούμε με σύνεση, προσοχή και πλήρη αυτοσυγκέντρωση. Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάζεται σωστή προετοιμασία εκτός από το αυτοκίνητο και για τον οδηγό.

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε ορισμένες βασικές συμβουλές, τις οποίες δημοσίευσε ο βρετανικός Οργανισμός IAM Roadsmart, για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των οδηγών.

Ενυδάτωση

Παρά τη χρήση του air conditioning, πολλές φορές η θερμοκρασία εντός του οχήματος μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Η κατανάλωση υγρών αποτελεί έναν βασικό τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων.

Ωστόσο, ακόμη και αυτό πρέπει να γίνει μεθοδικά, αφού είναι καλό να αρχίσουμε να πίνουμε νερό, αρκετή ώρα πριν ξεκινήσουμε μια διαδρομή.

Ο βασικός λόγος, είναι πως η κατανάλωση νερού σε μικρότερες ποσότητες και εγκαίρως, θα βοηθήσει τον οργανισμό να το απορροφήσει και κατά συνέπεια, να το "χρησιμοποιήσει" με τον βέλτιστο τρόπο.

Η τακτική κατανάλωση νερού, είναι επίσης σημαντική, προκειμένου να αποφευχθεί η αφυδάτωση, που πέραν της σωματικής κόπωσης θα επιφέρει και απώλεια αυτοσυγκέντρωσης.

Ρούχα

Το σωστό ντύσιμο, ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο ή πάνω σε μια μοτοσικλέτα, παίζει σημαντικό ρόλο.

Μπορεί το air conditioning να έχει βοηθήσει ώστε οι συνθήκες εντός του οχήματος να είναι πολύ καλύτερες και ελέγξιμες σε σύγκριση με το παρελθόν, όμως ακόμη και έτσι, η σωστή επιλογή ρούχων παίζει σημαντικό ρόλο.

Ο οδηγός πρέπει να αισθάνεται άνετα κατά το ταξίδι και αυτό θα εξασφαλιστεί εφόσον φορά ελαφριά ρούχα, που δε θα προκαλούν αύξηση θερμοκρασίας.

Αν αυτό συμβεί, ο οδηγός θα είναι απερίσπαστος πίσω από το τιμόνι, χωρίς η προσοχή του να αποσπάται στη διαρκή προσπάθεια ρύθμισης της θερμοκρασίας μέσω του air condition, ή επειδή θα προκύψει ιδρώτας ο οποίος μπορεί να βρεθεί ακόμη και στα μάτια, προκαλώντας δυσκολία στην όραση.

Στάθμευση

Η στάθμευση σε σκιερά σημεία, ώστε να αποφεύγεται η υπέρμετρη αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό των αυτοκινήτων, είναι υψίστης σημασίας.

Ο ήλιος προκαλεί φθορά στα υλικά του ταμπλό, ενώ όσο περισσότερο εισρέει στο εσωτερικό, καθιστά αρκετά σημεία του αυτοκινήτου, όμως το λεβιέ ταχυτήτων ή την πόρπη της ζώνης, ιδιαίτερα καυτά.

Προφανώς, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι πως η αυξημένη θερμοκρασία στο εσωτερικό θα συνεχιστεί για αρκετή ώρα αφού ξεκινήσει το αυτοκίνητο, οπότε τα αρχικά στάδια της διαδρομής θα γίνουν με μεγαλύτερη θερμοκρασία από την επιθυμητή.

Επιλογή κατάλληλης ώρας

Όσα μέτρα και να ληφθούν, αν ένα αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας, δηλαδή το μεσημέρι, η κατάσταση θα είναι δύσκολη.

Αν έχουμε επιλογή, προσπαθούμε να μην ταξιδεύουμε σε αυτές τις ώρες, επιδιώκοντας να διανύσουμε αποστάσεις, ανεξάρτητα από το μήκος τους, κατά τις πρωινές ή απογευματινές ώρες.

Δηλαδή, στις περιόδους που ο ήλιος δε βρίσκεται τόσο ψηλά, όσο το μεσημέρι.

Διάλειμμα

Τα συχνά διαλείμματα, αποτελούν βασική σύσταση για την οδήγηση κατά τη διάρκεια ταξιδιών, σε κάθε περίοδο του χρόνου.

Συνίσταται στους οδηγούς να πραγματοποιούν μία στάση για ξεκούραση περίπου ανά δύο ώρες οδήγησης, ώστε να ανακτήσουν την ενέργειά τους και κατά συνέπεια, την αυτοσυγκέντρωσή τους.

Κάτι τέτοιο είναι ακόμη πιο σημαντικό το καλοκαίρι, αφού η κατανάλωση υγρών θα παίξει σημαντικό ρόλο στην καλή κατάσταση του οδηγού και των επιβατών και κατά συνέπεια, στο κατά το δυνατόν πιο ασφαλές ταξίδι.

Photo: Unsplash - Samuele Piccarini

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Στο δρόμο προς την ηλεκτροκίνηση
Η προστασία του περιβάλλοντος έχει αναχθεί σε προτεραιότητα και οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την πρόθεση να απαγορεύσουν τη χρήση αυτοκινήτων βενζίνης ή πετρελαίου, με στόχο έ...(περισσότερα)
Πιέσεις για μπλοκάρισμα της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση!
Οι φωνές για την παρεμπόδιση της χρήσης κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης ολοένα και πληθαίνουν, με μεγάλους Φορείς Οδικής Ασφάλειας να κάνουν διάβημα προς εταιρείες τεχνολογίας όπως η Apple και η...(περισσότερα)
Μειώνεται διαρκώς η συγκέντρωση των οδηγών στο δρόμο
Έρευνα από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, δείχνει πως η απόσπαση της προσοχής, η υπνηλία και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. ...(περισσότερα)
Οι δοκιμές των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού από το Euro NCAP
Ο σημαντικότερος οργανισμός αξιολόγησης της ασφάλειας νέων οχημάτων στην Ευρώπη, έχει ξεκινήσει δοκιμές στα αυτόματα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης. ...(περισσότερα)
Η ευεργετική επίδραση του Intelligent Speed Assistance
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) παρουσίασε στο Youtube ένα βίντεο, που καταδεικνύει τη χρησιμότητα ενός από τα τελευταίας τεχνολογίας έξυπνα συστήμα...(περισσότερα)
Έξυπνες προειδοποιήσεις οδηγού από την Ford
Η Ford προχωρά στην αξιοποίηση του ηχοσυστήματος ενός αυτοκινήτου, με στόχο την ανίχνευση της ακριβούς θέσης πεζών ή άλλων χρηστών του δρόμου. ...(περισσότερα)
Αλλαγές στις εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει τη διαφοροποίηση στις θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις υποψήφιων οδηγών για απόκτηση διπλώματος οδήγησης, με νέο σχέδιο νόμου. ...(περισσότερα)
Όρια ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους με φόντο την οικονομία;
Είναι γνωστό πως ορισμένοι αυτοκινητόδρομοι της Γερμανίας δεν διαθέτουν ανώτατο όριο ταχύτητας, όμως τυχόν αλλαγή μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στο κράτος - Διαβάστε γιατί. ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για αλκοόλ και χρήση κινητού
Η Τροχαία συνεχίζει τους εβδομαδιαίους ελέγχους σε συγκεκριμένες παραβάσεις, με τη χρήση κινητού ή την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, να επανέρχονται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Πρόστιμο και 20 μήνες απώλεια διπλώματος για γνωστό τερματοφύλακα στην Αγγλία
Ο Γάλλος τερματοφύλακας μιας εκ των κορυφαίων ομάδων στην Αγγλία και της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Εθνικής Γαλλίας, Hugo Lloris, συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και δείχνοντας μεταμέλεια, απ...(περισσότερα)

S5 Box