SAFETY FIRST

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε πολλές μετακινήσεις, με την αυξημένη θερμοκρασία να είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε.

Η ζέστη και οι αυξημένες μετακινήσεις αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα στη χώρα μας.

Αν και μέσα μεταφοράς όπως τα πλοία ή τα αεροπλάνα διατηρούν μεγάλο ποσοστό από τις συνολικές μετακινήσεις, η οδήγηση για μικρότερες ή μεγαλύτερες αποστάσεις, λιγότερη ή περισσότερη ώρα, παραμένει βασικός τρόπος απόδρασης για καλοκαιρινές διακοπές ή ολιγοήμερες εξορμήσεις.

Προφανώς, αυτό που πάντα αναφέρουμε είναι πως χρειάζεται να οδηγούμε με σύνεση, προσοχή και πλήρη αυτοσυγκέντρωση. Για να συμβεί όμως αυτό, χρειάζεται σωστή προετοιμασία εκτός από το αυτοκίνητο και για τον οδηγό.

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε ορισμένες βασικές συμβουλές, τις οποίες δημοσίευσε ο βρετανικός Οργανισμός IAM Roadsmart, για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των οδηγών.

Ενυδάτωση

Παρά τη χρήση του air conditioning, πολλές φορές η θερμοκρασία εντός του οχήματος μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Η κατανάλωση υγρών αποτελεί έναν βασικό τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων.

Ωστόσο, ακόμη και αυτό πρέπει να γίνει μεθοδικά, αφού είναι καλό να αρχίσουμε να πίνουμε νερό, αρκετή ώρα πριν ξεκινήσουμε μια διαδρομή.

Ο βασικός λόγος, είναι πως η κατανάλωση νερού σε μικρότερες ποσότητες και εγκαίρως, θα βοηθήσει τον οργανισμό να το απορροφήσει και κατά συνέπεια, να το "χρησιμοποιήσει" με τον βέλτιστο τρόπο.

Η τακτική κατανάλωση νερού, είναι επίσης σημαντική, προκειμένου να αποφευχθεί η αφυδάτωση, που πέραν της σωματικής κόπωσης θα επιφέρει και απώλεια αυτοσυγκέντρωσης.

Ρούχα

Το σωστό ντύσιμο, ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο ή πάνω σε μια μοτοσικλέτα, παίζει σημαντικό ρόλο.

Μπορεί το air conditioning να έχει βοηθήσει ώστε οι συνθήκες εντός του οχήματος να είναι πολύ καλύτερες και ελέγξιμες σε σύγκριση με το παρελθόν, όμως ακόμη και έτσι, η σωστή επιλογή ρούχων παίζει σημαντικό ρόλο.

Ο οδηγός πρέπει να αισθάνεται άνετα κατά το ταξίδι και αυτό θα εξασφαλιστεί εφόσον φορά ελαφριά ρούχα, που δε θα προκαλούν αύξηση θερμοκρασίας.

Αν αυτό συμβεί, ο οδηγός θα είναι απερίσπαστος πίσω από το τιμόνι, χωρίς η προσοχή του να αποσπάται στη διαρκή προσπάθεια ρύθμισης της θερμοκρασίας μέσω του air condition, ή επειδή θα προκύψει ιδρώτας ο οποίος μπορεί να βρεθεί ακόμη και στα μάτια, προκαλώντας δυσκολία στην όραση.

Στάθμευση

Η στάθμευση σε σκιερά σημεία, ώστε να αποφεύγεται η υπέρμετρη αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό των αυτοκινήτων, είναι υψίστης σημασίας.

Ο ήλιος προκαλεί φθορά στα υλικά του ταμπλό, ενώ όσο περισσότερο εισρέει στο εσωτερικό, καθιστά αρκετά σημεία του αυτοκινήτου, όμως το λεβιέ ταχυτήτων ή την πόρπη της ζώνης, ιδιαίτερα καυτά.

Προφανώς, ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι πως η αυξημένη θερμοκρασία στο εσωτερικό θα συνεχιστεί για αρκετή ώρα αφού ξεκινήσει το αυτοκίνητο, οπότε τα αρχικά στάδια της διαδρομής θα γίνουν με μεγαλύτερη θερμοκρασία από την επιθυμητή.

Επιλογή κατάλληλης ώρας

Όσα μέτρα και να ληφθούν, αν ένα αυτοκίνητο βρίσκεται σε κίνηση κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας, δηλαδή το μεσημέρι, η κατάσταση θα είναι δύσκολη.

Αν έχουμε επιλογή, προσπαθούμε να μην ταξιδεύουμε σε αυτές τις ώρες, επιδιώκοντας να διανύσουμε αποστάσεις, ανεξάρτητα από το μήκος τους, κατά τις πρωινές ή απογευματινές ώρες.

Δηλαδή, στις περιόδους που ο ήλιος δε βρίσκεται τόσο ψηλά, όσο το μεσημέρι.

Διάλειμμα

Τα συχνά διαλείμματα, αποτελούν βασική σύσταση για την οδήγηση κατά τη διάρκεια ταξιδιών, σε κάθε περίοδο του χρόνου.

Συνίσταται στους οδηγούς να πραγματοποιούν μία στάση για ξεκούραση περίπου ανά δύο ώρες οδήγησης, ώστε να ανακτήσουν την ενέργειά τους και κατά συνέπεια, την αυτοσυγκέντρωσή τους.

Κάτι τέτοιο είναι ακόμη πιο σημαντικό το καλοκαίρι, αφού η κατανάλωση υγρών θα παίξει σημαντικό ρόλο στην καλή κατάσταση του οδηγού και των επιβατών και κατά συνέπεια, στο κατά το δυνατόν πιο ασφαλές ταξίδι.

Photo: Unsplash - Samuele Piccarini

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

 

Περισσότερα Safety First

Αλλαγή ελαστικού στο δρόμο
Η ποιότητα κατασκευής των σύγχρονων ελαστικών από μεγάλους κατασκευαστές βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως το φαινόμενο του κλαταρίσματος, έχει αποφευχθεί εντελώς. ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα και αλκοόλ
Στην κίνηση με υπερβολική ταχύτητα και στην κατανάλωση αλκοόλ στράφηκαν οι έλεγχοι της Τροχαίας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 9-15 Μαρτίου. ...(περισσότερα)
Συνεχίζει στην προεδρία της FIA ο Jean Todt
O Jean Todt είναι έτοιμος για την τρίτη του θητεία ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA), μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. ...(περισσότερα)
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών τοποθετείται...
... σχετικά με την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια. ...(περισσότερα)
Video: Φρενάροντας σε βροχή και χιόνι
Η απόσταση ακινητοποίησης κατά την πέδηση στο χιόνι με αρχική ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, είναι κατά 11,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε βρεγμένο οδόστρωμα. ...(περισσότερα)
3.500 ζωές
Έτσι ονομάζεται η εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν ως πρεσβευτές και γνωστοί αθλητές ή καλλιτέχνες. ...(περισσότερα)
Δεν εμπιστεύονται τα αυτόνομα οχήματα οι Βρετανοί
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε πως οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί δεν αισθάνονται έτοιμοι να... παραδώσουν το τιμόνι σε ένα αυτόνομο όχημα. ...(περισσότερα)
Το ανώτατο επιτρεπτό όριο αλκοόλ ανά την Ευρώπη
Μεγάλη συζήτηση γίνεται στην Ευρώπη σχετικά με τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες τους. ...(περισσότερα)
1 στους 2 Βρετανούς ξεπερνούν τα όρια ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τον ίδρυμα Brake, που ασχολείται με την Οδική Ασφάλεια στη Μ. Βρετανία, το 52% των Βρετανών οδηγών ομολογεί ότι ξεπερνά τα όρια των 20 μιλίων/ώρα, στις περιοχές που υπά...(περισσότερα)
Το Νότιο Αιγαίο στις περιοχές της Ευρώπης με τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία
Σύμφωνα με στατιστικά ευρήματα της Eurostat για το 2016, το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στις 5 πιο επικίνδυνες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην πιθανότητα θανάτου από τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)

S5 Box