SAFETY FIRST

Σε προηγούμενο  άρθρο, είχαμε αναφερθεί στην έρευνα που παρουσίασε το ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Traffic Injury Research Foundation (TIRF), με αντικείμενο τη διαφορετική αντιμετώπιση του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Από την έρευνα του TIRF, προέκυψαν ορισμένα στατιστικά ευρήματα που αφορούν στον Καναδά, ωστόσο έχουν ευρύτερο ενδιαφέρον:

  • Το ποσοστό των ανδρών που παραδέχθηκαν ότι οδήγησαν υπό την επήρεια αλκοόλ στις τελευταίες 30 ημέρες του 2018, έφτασε το 26,2%, ενώ αντίστοιχα για τις γυναίκες ήταν 14%
  • Κατά την περίοδο 2011-2015, το επίπεδο συγκέντρωσης οινοπνεύματος σε γυναίκες οδηγούς που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο έχοντας καταναλώσει αλκοόλ, ήταν 0,171, ενώ το αντίστοιχο σε άντρες ήταν 0,173, τη στιγμή που το όριο είναι 0,08. Αντίστοιχα ήταν τα στατιστικά και για γυναίκες πεζούς (0,207) σε σύγκριση με άντρες πεζούς (0,209) που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο
  • Το 1986, 1 στους 13 οδηγούς που συνελήφθησαν υπό την επήρεια αλκοόλ ήταν γυναίκες. Μεταξύ 2005 και 2011, η αναλογία έγινε 1 στους 6, ενώ το 2015 ήταν 1 στους 5. Προφανώς οι γυναίκες που οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ παραμένουν λιγότερες από τους άντρες, ωστόσο το ποσοστό τους έχει υπερδιπλασιαστεί, σε διάρκεια σχεδόν 30 ετών (1986-2015)
  • Το 2015, οι γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους οδηγώντας υπό την επήρεια αλκοόλ έφτασαν στο 18% των συνολικών θανάτων από αυτή την αιτία, ενώ είναι το 34% όλων των επιβατών που έχασαν τη ζωή τους. Δηλαδή, σχεδόν όσες γυναίκες σκοτώθηκαν ως οδηγοί, σκοτώθηκαν και ως επιβάτες, γεγονός που συνδέεται με αυτό που γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο, ότι εκ φύσεως δυσκολεύονται να αρνηθούν την είσοδο σε αυτοκίνητο με οδηγό που έχει πιεί

Μια ακόμη παράμετρος που πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν, σύμφωνα με το TIRF, είναι πως αν και οι κοινωνίες μας έχουν εκσυγχρονιστεί σε επίπεδο αντιλήψεων, παραμένει πολύ πιο δύσκολο για μια γυναίκα να ομολογήσει ότι έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, σε σύγκριση με έναν άντρα.

Υπενθυμίζεται, πως η παραπάνω έρευνα έγινε σε συνεργασία με την Beer Canada, γεγονός που καταδεικνύει και τη λογική των εταιρειών κατανάλωσης ποτών σε χώρες όπως ο Καναδάς.

Αν θέλετε να διαβάσετε αναλυτικά την έκθεση του Traffic Injury Research Foundation, πατήστε εδώ

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

H Ford εξελίσσει τεχνολογία προβολέων για πιο ασφαλή οδήγηση τη νύχτα (+video)
Μια νέα τεχνολογία προβολέων υψηλής ανάλυσης, που στοχεύει να διασφαλίσει πως οι οδηγοί θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο αποκλειστικά στο δρόμο τη νύχτα, παρουσιάζει η Ford. ...(περισσότερα)
Η μείωση των θανάτων δεν είναι αρκετή, σύμφωνα με το ETSC
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέα δεδομένα, αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρώπης για το 2016. ...(περισσότερα)
Το σήμα του Ράλλυ Ακρόπολις πέρασε στο Υφυπουργείο Αθλητισμού
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία σχετικά με τη μεταβίβαση εμπορικού σήματος για τη διενέργεια αγώνων του μηχανοκίνητ...(περισσότερα)
Αύξηση θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατά τη διάρκεια του 2022, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους αυξήθηκε – Διαβάστε τι συνέβη σε Ελλάδα και Κύπρο. ...(περισσότερα)
Κυβερνητική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια: Πρώτη συνεδρίαση
Η Κυβερνητική Επιτροπή Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Πρόοδος στον έλεγχο παραβάσεων στο εξωτερικό
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις παραβάσεις που συντελούνται από χρήστες του δρόμου εκτός της χώρας καταγωγής τους, είχε θετικό αντίκτυπο. ...(περισσότερα)
Σημαντική μείωση των θανάτων στο Βέλγιο
Σαφή βελτίωση παρουσιάζουν οι αριθμοί όσον αφορά τα τροχαία ατυχήματα του Βελγίου, καθώς υπολογίστηκε ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 είναι κατά 8%...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για τον Δεκαπενταύγουστο
Η Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε τα επιπλέον μέτρα που έχουν ληφθεί, ενόψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου. ...(περισσότερα)
Ουαλία: Μείωση ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Ορκίστηκε ως Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής ο Κωνσταντίνος Ιαβέρης
Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Ορκωμοσίας του νέου Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά και του περιφερειακού συμβουλίου, στο οποίο εκλέχθηκε ο Κωνσταντίνος «Ιαβέρης» Μαρκουΐζος ...(περισσότερα)

S5 Box