SAFETY FIRST

Με αμείωτη… ένταση συνεχίζονται οι παραβάσεις στους ελληνικούς δρόμους, όπως αποδεικνύουν και τα στατιστικά στοιχεία της προτελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου.

Η Ελληνική Αστυνομία δημοσιοποίησε τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια της Τροχαίας στους ελληνικούς δρόμους.

Όπως ανακοινώθηκε, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 20-26 Αυγούστου 2023, διενεργήθηκαν 92.000 έλεγχοι, μετά από τους οποίους καταγράφηκαν 19.547 παραβάσεις.

Οι δύο πιο συνηθισμένες εξ αυτών ήταν η παράνομη στάθμευση και η κίνηση με υπερβολική ταχύτητα, ενώ με αρκετή διαφορά ακολουθεί η κίνηση χωρίς χρήση κράνους από δικυκλιστές.

Όσον αφορά στην κατανομή των παραβάσεων ανά περιφέρεια, η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη συνεχίζουν αυτή την άκομψη μονομαχία, η οποία έχει ξεκινήσει από την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.

Αν και συνήθως στην κορυφή βρίσκεται η Αττική, οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν μειώσει την κίνηση στην πρωτεύουσα της χώρας και πέριξ, με αποτέλεσμα τη μείωση των παραβάσεων σε αυτή την περιφέρεια.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις παραβάσεις που σημειώθηκαν ανά είδος και ανά περιφέρεια.

Παραβάσεις:

Παράνομη στάθμευση – 5.878

Υπερβολική ταχύτητα – 4.638

Μη χρήση προστατευτικού κράνους – 1.181

Οδήγηση χωρίς δίπλωμα – 984

Μη χρήση ζώνης ασφαλείας – 624

Κ.Τ.Ε.Ο. - 442

Οδήγηση σε κατάσταση μέθης - 407

Ανασφάλιστα οχήματα - 297

Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας – 215

Παραβίαση σηματοδότη - 204

Χρήση κινητού τηλεφώνου - 198

Αντικανονικοί ελιγμοί - 153

Θόρυβοι - 103

Αντικανονικό προσπέρασμα – 93

Μη τήρηση απόστασης ασφαλείας - 84

Φθαρμένα ελαστικά – 73

Κίνηση αντίθετη σε μονόδρομο – 57

Απόσπαση προσοχής οδηγού – 49

Παραβίαση προτεραιότητας - 29

Παραβίαση σήματος τροχονόμου - 28

Μη χρήση παιδικών καθισμάτων - 27

Υπέρβαρο-διαστάσεις φορτίου - 26

Καυσαέρια - 22

Έλλειψη ζώνης ασφαλείας - 21

Αντικανονική χρήση φώτων - 17

Μη κίνηση στο δεξιό άκρο οδού - 14

Κίνηση στην αριστερή λωρίδα - 4

Παραβίαση προτεραιότητας πεζών σε διάβαση - 1

Λοιπές παραβάσεις – 3.678

Παραβάσεις ανά περιφέρεια:

Θεσσαλονίκη – 2.978

Κρήτη – 2.728

Θεσσαλία – 1.886

Κεντρική Μακεδονία – 1.708

Δυτική Ελλάδα – 1.467

Νότιο Αιγαίο – 1.417

Ήπειρος – 1.338

Πελοπόννησος – 1.302

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη – 1.080

Ιόνια Νησιά – 969

Αττική – 861

Βόρειο Αιγαίο - 734

Στερεά Ελλάδα - 617

Δυτική Μακεδονία – 462

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Παραβάσεις που
Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η επανάληψη ορισμένων επικίνδυνων παραβάσεων, θα επιφέρει αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 5 χρόνια. ...(περισσότερα)
Αύξηση θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Κατά τη διάρκεια του 2022, ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους αυξήθηκε – Διαβάστε τι συνέβη σε Ελλάδα και Κύπρο. ...(περισσότερα)
Έρχεται αναθεώρηση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Διαβάστε ποιες είναι αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όσον αφορά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. ...(περισσότερα)
Δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς στο Μεσολόγγι
Tο επόμενο δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς από την Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης "Ιαβέρης", θα διεξαχθεί στο Μεσολόγγι την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019. ...(περισσότερα)
Αυξάνονται οι πόλεις με όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα
Στο πλαίσιο βελτίωσης του επιπέδου Οδικής Ασφάλειας, αλλά και της μείωσης εκπομπής ρύπων, αρκετές πόλεις στην Ευρώπη υιοθετούν ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα. ...(περισσότερα)
Υπέρ του ελέγχου στοιχείων μέσω κάμερας οι περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί
Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών, είναι υπέρ του ελέγχου μέσω κάμερας στους δρόμους, στοιχείων όπως αν το αυτοκίνητο είναι ασφαλισμένο και έχει περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο ή αν έχουν πληρ...(περισσότερα)
Αττική: Τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις Ιουνίου
Η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, βεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του Ιουνίου καταγράφηκαν 19.562 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 538 τροχαία ατυχήματα, με 12 νεκρούς. ...(περισσότερα)
Πρόστιμο 1.500 ευρώ για κάπνισμα στο αυτοκίνητο
Με νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Ανδρέας Ξανθός ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, τη στιγμή που ο αντικαπνιστικός νόμος περιλαμβάνει πρόστιμα και για όσους καπνίζουν...(περισσότερα)
MobileKids 2017
Η ευαισθησία της Daimler και κατά συνέπεια της Mercedes-Benz σχετικά με την Οδική Ασφάλεια είναι δεδομένη, γεγονός που πιστοποιείται και από την πρωτοβουλία "MobileKids" που πραγματοποιείται στη Γερμα...(περισσότερα)
Υψηλά τα επίπεδα ασφάλειας στο WRC!
Στο πρόσφατο Ράλλυ Γερμανίας, 9ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC), οι Γάλλοι Stephane Lefebvre-Gabin Moreau είχαν μια άσχημη έξοδο με πολλά χιλιόμετρα, που θα μπορούσε να προξενήσει πολύ ...(περισσότερα)

S5 Box