SAFETY FIRST

Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως.

 

Όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) αποφασίστηκε μια σειρά βημάτων, αναφορικά με την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας. 

Συγκεκριμένα, τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών δέχθηκαν με ικανοποίηση τους παγκόσμιους στόχους για την Οδική Ασφάλεια. Οι στόχοι αυτοί σχετίζονται με τους 5 βασικούς πυλώνες του Παγκόσμιου Σχεδίου για τη Δεκαετία Δράσης (Global Plan for the Decade of Action) όπως η διαχείριση της Οδικής Ασφάλειας, η δημιουργία πιο ασφαλών δρόμων και οχημάτων, η εκπαίδευση όλων των χρηστών του δρόμου καθώς και η ανταπόκριση από τις Αρχές σε περίπτωση ατυχήματος. Περαιτέρω, παρέχεται στις χώρες ένα πλαίσιο εντός του οποίου αυτές καλούνται να διαμορφώσουν τις δραστηριότητες Οδικής Ασφάλειας τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ένα επιπλέον νέο αφορά στη θέσπιση ενός " UN Road Safety Trust Fund", δηλαδή κεφαλαίου που θα δοθεί στις μεσαίες ή χαμηλού εισοδήματος χώρες, ώστε να αναπτύξουν προγράμματα σχετικά με την Οδική Ασφάλεια. 

Ακόμη, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνεχίσει την σύνταξη παγκόσμιων αναφορών για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο την σωστή παρακολούθηση της προόδου στον τομέα. Στο πλαίσιο της βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας εντάσσονται μελλοντικές ενέργειες όχι μόνο αναφορικά με την κινητικότητα καθαυτή, αλλά και σχετικά με τον σχεδιασμό των πόλεων. Οι κυβερνήσεις και συνολικά τα Κράτη-Μέλη καλούνται να αναπτύξουν αποτελεσματικές πολιτικές και νόμους για την Οδική Ασφάλεια και να συμμετέχουν ενεργά στην ετήσια Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Ατυχημάτων, με σειρά ενεργειών.  

Όλα τα παραπάνω, πυροδοτούν για ακόμη μια φορά τη συζήτηση γύρω από την Οδική Ασφάλεια, καθώς οι αριθμοί συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί. Περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 50 εκατομμύρια τραυματίζονται κάθε χρόνο στους δρόμους του πλανήτη, τη στιγμή που τα τροχαία παραμένουν ο Νο.1 παράγοντας θανάτου των ανθρώπων ηλικίας 15-29 ετών παγκοσμίως. Με βάση αυτά τα δεδομένα, υπολογίζεται ότι ο στόχος που είχε τεθεί, δηλαδή της μείωσης των θανάτων από τροχαία ατυχήματα έως το 2020 στο μισό σε σύγκριση με τη δεκαετία έως το 2010, δε θα επιτευχθεί, οπότε είναι φανερό πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε σε αυτό το κομμάτι. Τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ελαστικά για όλες τις καιρικές συνθήκες
Καθώς τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δρόμο, είναι σημαντικό να διατηρούν κορυφαίες επιδόσεις σε επίπεδο ασφάλειας ανεξαρτήτως καιρικών συνθ...(περισσότερα)
Μειώνεται διαρκώς η συγκέντρωση των οδηγών στο δρόμο
Έρευνα από το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Οδικής Ασφάλειας, δείχνει πως η απόσπαση της προσοχής, η υπνηλία και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. ...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας σε πίστες και δρόμους...
Η ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Nicky Hayden, έρχεται να πιστοποιήσει για ακόμη μια φορά πως η ασφάλεια που υπάρχει στο Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, είναι πολύ περισσότερη από εκείνη που έχουμ...(περισσότερα)
Η αυτόνομη οδήγηση απαιτεί την ανάλογη εκπαίδευση
Μπορεί η τεχνολογία των μετακινήσεων οχημάτων δίχως την ανάγκη οδηγού να εξελίσσεται διαρκώς, ωστόσο αυτό δε συνεπάγεται τον αυτόματο εκμηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων. ...(περισσότερα)
Euro NCAP: Ανησυχία για την αύξηση βάρους των νέων οχημάτων
Ο Οργανισμός Euro NCAP υποστηρίζει πως η αύξηση βάρους και διαστάσεων στα νέα οχήματα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην Οδική Ασφάλεια όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. ...(περισσότερα)
Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας στα οδικά δίκτυα
Η Τροχαία συνεχίζει τους ελέγχους στις Περιφέρειες της χώρας, εστιάζοντας αυτή τη φορά σε Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία. ...(περισσότερα)
Σπουδαστές βραβεύονται για την προσφορά στην Οδική Ασφάλεια της χώρας τους
Η προσπάθεια 8 σπουδαστών από Ιταλία, Λιθουανία και Πολωνία σχετικά με τη βελτίωση επικίνδυνων οδικών υποδομών στην περιοχή τους, αναγνωρίστηκε μέσα από τα φετινά βραβεία YEARS. ...(περισσότερα)
701 νεκροί σε 10.740 τροχαία το 2019
Σε αντίστοιχα επίπεδα με το 2018 κινήθηκαν ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων, αλλά και των θυμάτων στους δρόμους της χώρας μας κατά το 2019, δείχνοντας πως επί της ουσίας, δεν έχει υπάρξει κάποια σημ...(περισσότερα)
Το ανώτατο επιτρεπτό όριο αλκοόλ ανά την Ευρώπη
Μεγάλη συζήτηση γίνεται στην Ευρώπη σχετικά με τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ να αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες τους. ...(περισσότερα)
Παιχνίδι Οδικής Ασφάλειας για παιδιά!
Η πρώτη εφαρμογή που επιτρέπει στα παιδιά να εξοικειωθούν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και την έννοια της Οδικής Ασφάλειας συνολικά, είναι γεγονός. ...(περισσότερα)

S5 Box