SAFETY FIRST

Η Οδική Ασφάλεια αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα στον κόσμο και για αυτό, οι κυβερνήσεις κατέληξαν σε συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν, με στόχο την μείωση των θανάτων παγκοσμίως.

 

Όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) αποφασίστηκε μια σειρά βημάτων, αναφορικά με την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας. 

Συγκεκριμένα, τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών δέχθηκαν με ικανοποίηση τους παγκόσμιους στόχους για την Οδική Ασφάλεια. Οι στόχοι αυτοί σχετίζονται με τους 5 βασικούς πυλώνες του Παγκόσμιου Σχεδίου για τη Δεκαετία Δράσης (Global Plan for the Decade of Action) όπως η διαχείριση της Οδικής Ασφάλειας, η δημιουργία πιο ασφαλών δρόμων και οχημάτων, η εκπαίδευση όλων των χρηστών του δρόμου καθώς και η ανταπόκριση από τις Αρχές σε περίπτωση ατυχήματος. Περαιτέρω, παρέχεται στις χώρες ένα πλαίσιο εντός του οποίου αυτές καλούνται να διαμορφώσουν τις δραστηριότητες Οδικής Ασφάλειας τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ένα επιπλέον νέο αφορά στη θέσπιση ενός " UN Road Safety Trust Fund", δηλαδή κεφαλαίου που θα δοθεί στις μεσαίες ή χαμηλού εισοδήματος χώρες, ώστε να αναπτύξουν προγράμματα σχετικά με την Οδική Ασφάλεια. 

Ακόμη, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνεχίσει την σύνταξη παγκόσμιων αναφορών για την Οδική Ασφάλεια, με στόχο την σωστή παρακολούθηση της προόδου στον τομέα. Στο πλαίσιο της βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας εντάσσονται μελλοντικές ενέργειες όχι μόνο αναφορικά με την κινητικότητα καθαυτή, αλλά και σχετικά με τον σχεδιασμό των πόλεων. Οι κυβερνήσεις και συνολικά τα Κράτη-Μέλη καλούνται να αναπτύξουν αποτελεσματικές πολιτικές και νόμους για την Οδική Ασφάλεια και να συμμετέχουν ενεργά στην ετήσια Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Ατυχημάτων, με σειρά ενεργειών.  

Όλα τα παραπάνω, πυροδοτούν για ακόμη μια φορά τη συζήτηση γύρω από την Οδική Ασφάλεια, καθώς οι αριθμοί συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί. Περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 50 εκατομμύρια τραυματίζονται κάθε χρόνο στους δρόμους του πλανήτη, τη στιγμή που τα τροχαία παραμένουν ο Νο.1 παράγοντας θανάτου των ανθρώπων ηλικίας 15-29 ετών παγκοσμίως. Με βάση αυτά τα δεδομένα, υπολογίζεται ότι ο στόχος που είχε τεθεί, δηλαδή της μείωσης των θανάτων από τροχαία ατυχήματα έως το 2020 στο μισό σε σύγκριση με τη δεκαετία έως το 2010, δε θα επιτευχθεί, οπότε είναι φανερό πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε σε αυτό το κομμάτι. Τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας...

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Praise Awards 2016
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) έχει δημιουργήσει τα "Praise Awards", βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που έχουν πάρει μέτρα για τη β...(περισσότερα)
Τρισδιάστατη διάβαση πεζών στην Ισλανδία
Ένας πρωτότυπος τρόπος βρέθηκε στη μακρινή Ισλανδία, ώστε οι οδηγοί να μειώνουν ταχύτητα και να προσέχουν ακόμη περισσότερο τους πεζούς, όταν εισέρχονται σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. ...(περισσότερα)
5 συμβουλές για πιο δροσερές μετακινήσεις
Το καλοκαίρι είναι η περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούμε πολλές μετακινήσεις, με την αυξημένη θερμοκρασία να είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε. ...(περισσότερα)
Ελαστικά: Μέτρηση πιέσεων
Τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με το δρόμο και κατά συνέπεια, χρήζουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας. ...(περισσότερα)
Συμβουλές για την αποφυγή οδήγησης υπό υπνηλία
Η υπνηλία στο τιμόνι αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων ατυχημάτων και ο γνωστός Αμερικανικός Οργανισμός National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), εξέδωσε έναν "κατάλογο" με...(περισσότερα)
Περί ασφάλειας σε πίστες και δρόμους...
Η ιδιαίτερα δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Nicky Hayden, έρχεται να πιστοποιήσει για ακόμη μια φορά πως η ασφάλεια που υπάρχει στο Μηχανοκίνητο Αθλητισμό, είναι πολύ περισσότερη από εκείνη που έχουμ...(περισσότερα)
Έρχεται πλαίσιο κανόνων κίνησης για οχήματα μικροκινητικότητας
Το Υπουργείο Μεταφορών παρουσίασε σχέδιο Νόμου σχετικά με τους κανόνες κυκλοφορίας στους οποίους θα υπόκεινται ηλεκτρικά πατίνια, rollers, skate boards και segway, τα οποία στο εξής θα ονομάζονται "Ελ...(περισσότερα)
Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να βοηθήσει στη μείωση των ατυχημάτων;
Αυτό θα ερευνήσει ένας οργανισμός από τη Σουηδία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή... ...(περισσότερα)
Μέχρι 82 ετών στοχεύουν να οδηγούν οι Βρετανοί
Πρόσφατη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε πως οδηγοί ηλικίας άνω των 60 ετών, δε σκοπεύουν να παραδώσουν την άδεια οδήγησής τους πριν συμπληρώσουν 82 χρόνια ζωής. ...(περισσότερα)
Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)

S5 Box