SAFETY FIRST

Τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σε πρόσφατες συνεντεύξεις ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Κατά γενική ομολογία, η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στα πρόστιμα, τα οποία θα υπολογίζονται με εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα πρόστιμο βάσης, που θα αυξάνεται έχοντας ως βάση του οικονομικά στοιχεία του εκάστοτε παραβάτη, όπως αυτά προκύπτουν από το σύστημα Taxis. Όπως δήλωσε ο κ. Σπίρτζης, "θέλουμε να χτυπήσουμε τη λογική τού έχω χρήματα, πληρώνω και παρανομώ."

Επιπλέον, ο νέος ΚΟΚ περιλαμβάνει παραβάσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς, όπως η ομιλία στο κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης, η ρίψη τσιγάρων στο δρόμο από το παράθυρο ή η στάθμευση σε διάβαση αναπήρων. Οι συγκεκριμένες παραβάσεις θα συνεπάγονται αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας οχήματος και διπλώματος των οδηγών, την πρώτη φορά για 2 και την δεύτερη φορά για 4 μήνες. Να σημειωθεί, ότι εφόσον η άδεια και το δίπλωμα αφαιρεθούν περισσότερες από 2 φορές, οι οδηγοί θα πρέπει να δίνουν εκ νέου εξετάσεις.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, τα πρόστιμα θα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την επικινδυνότητά τους σε μικρή, μεσαία και υψηλή. Επιπλέον, θα αυξηθούν τα όρια ταχύτητας, ενώ θα υπάρχουν ρυθμίσεις στον Κώδικα και σήματα για τα ποδήλατα. Τέλος, η έκδοση πινακίδων και διπλωμάτων θα γίνεται ηλεκτρονικά, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να χτυπήσει τα κυκλώματα που λειτουργούν σε αυτόν τον τομέα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Ουαλία: Μείωση ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές
Η Ουαλία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που ψηφίζει την μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές, στα 20 μίλια (30 χλμ./ώρα). ...(περισσότερα)
Παραβίαση ΚΟΚ: Κανόνας, όχι εξαίρεση
Σε κανόνα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η παραβίαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως παραδέχονται Έλληνες και Ευρωπαίοι οδηγοί. ...(περισσότερα)
Ιούνιος: 478 τροχαία με 18 νεκρούς στην Αττική
Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, έδειξε πως οι επιδόσεις μας στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. ...(περισσότερα)
Εκτόξευση για τα αυτόνομα αυτοκίνητα έως το 2030
Τα αυτόνομα αυτοκίνητα είναι η επόμενη σελίδα της σύγχρονης αυτοκίνησης και οι εταιρείες κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, διεξάγοντας ήδη έρευνες αναφορικά με το μερίδιο του αγοραστικού κοινού ...(περισσότερα)
Μεγάλος ο αριθμός θανάτων από οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ στη Μ. Βρετανία
Σύμφωνα με έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν πως 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε τροχαία ατυχήματα όπου εμπλεκόταν  τουλάχιστον ένας οδηγός που βρισκόταν πάνω από το όριο κατανάλωσης αλκοόλ...(περισσότερα)
Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
Σύστημα προειδοποίησης κίνησης στην αντίθετη λωρίδα από την Bosch
Η Bosch εξελίσσει ένα ειδικό σύστημα για την αντιμετώπιση ενός από τα πιο σημαντικά προβλήματα στους δρόμους της Ευρώπης, την κίνηση στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας ...(περισσότερα)
Παραβάσεις που
Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η επανάληψη ορισμένων επικίνδυνων παραβάσεων, θα επιφέρει αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 5 χρόνια. ...(περισσότερα)
Νορβηγία: Κανένα νεκρό παιδί από τροχαία το 2019
Η είδηση πως στο Όσλο υπήρξε μόλις ένας νεκρός απο τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, ωστόσο ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 2019, κ...(περισσότερα)
Τα μέτρα της Τροχαίας για την εορταστική περίοδο
Η Τροχαία ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν κατά την χρονική περίοδο 23 Δεκεμβρίου 2022-8 Ιανουαρίου 2023. ...(περισσότερα)

S5 Box