SAFETY FIRST

Τις αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε σε πρόσφατες συνεντεύξεις ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Κατά γενική ομολογία, η σημαντικότερη αλλαγή αφορά στα πρόστιμα, τα οποία θα υπολογίζονται με εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα πρόστιμο βάσης, που θα αυξάνεται έχοντας ως βάση του οικονομικά στοιχεία του εκάστοτε παραβάτη, όπως αυτά προκύπτουν από το σύστημα Taxis. Όπως δήλωσε ο κ. Σπίρτζης, "θέλουμε να χτυπήσουμε τη λογική τού έχω χρήματα, πληρώνω και παρανομώ."

Επιπλέον, ο νέος ΚΟΚ περιλαμβάνει παραβάσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς, όπως η ομιλία στο κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης, η ρίψη τσιγάρων στο δρόμο από το παράθυρο ή η στάθμευση σε διάβαση αναπήρων. Οι συγκεκριμένες παραβάσεις θα συνεπάγονται αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας οχήματος και διπλώματος των οδηγών, την πρώτη φορά για 2 και την δεύτερη φορά για 4 μήνες. Να σημειωθεί, ότι εφόσον η άδεια και το δίπλωμα αφαιρεθούν περισσότερες από 2 φορές, οι οδηγοί θα πρέπει να δίνουν εκ νέου εξετάσεις.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, τα πρόστιμα θα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την επικινδυνότητά τους σε μικρή, μεσαία και υψηλή. Επιπλέον, θα αυξηθούν τα όρια ταχύτητας, ενώ θα υπάρχουν ρυθμίσεις στον Κώδικα και σήματα για τα ποδήλατα. Τέλος, η έκδοση πινακίδων και διπλωμάτων θα γίνεται ηλεκτρονικά, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να χτυπήσει τα κυκλώματα που λειτουργούν σε αυτόν τον τομέα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Κοινή δράση για την Οδική Ασφάλεια από τους Υπουργούς Μεταφορών της Ε.Ε.
Στην ετήσια συνάντηση των Υπουργών Μεταφορών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου στη Βαλέττα της Μάλτας, ανακοινώθηκε η κοινή πρόθεση για δράση με στόχο την περαι...(περισσότερα)
Άνω των 55 ετών τα περισσότερα θύματα από τροχαία το 2018
Η στατιστική της Ελληνικής Αστυνομίας για τους νεκρούς από τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας το 2018, δείχνει τον αριθμό των θανάτων ανά ηλικιακή κατηγορία. ...(περισσότερα)
Εκστρατεία εναντίον της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ στις Η.Π.Α.
Η προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)
Ελλάδα: 22.720 παραβάσεις σε μια εβδομάδα
Η Τροχαία ανακοίνωσε πως κατά το χρονικό διάστημα 29 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου 2023, βεβαιώθηκαν 22.720 παραβάσεις, ως αποτέλεσμα των 100.547 τροχονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν. ...(περισσότερα)
Πρωτοβουλία ενάντια στην οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών στις ΗΠΑ
Η National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας για την αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, π...(περισσότερα)
H Ford θέτει το gaming στην υπηρεσία της Οδικής Ασφάλειας (+video)
Με το πρόγραμμα "Driving Skills for Life" (DSFL) και τη βοήθεια Ευρωπαίων gamers, η Ford επιδιώκει να βοηθήσει τους νέους, ώστε να αντιληφθούν ευρύτερα τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκο...(περισσότερα)
Video: Η τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών από την Ford
Η Ford δοκιμάζει μια τεχνολογία συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών, που μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων, πυροσβεστικών ή περιπολικών. ...(περισσότερα)
20.000 οδηγοί ανιχνεύτηκαν υπό επήρεια ναρκωτικών σε Αγγλία και Ουαλία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στη Μεγάλη Βρετανία, από τη στιγμή που άλλαξε η νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί ή και...(περισσότερα)
Περισσότερες από 8000 παραβάσεις σε δύο εβδομάδες
Τη σειρά ελέγχων υπό τη γενικότερη ονομασία "παράβαση της εβδομάδας" συνέχισε η Τροχαία τις περασμένες εβδομάδες, εστιάζοντας αρχικά στη μη χρήση κράνους και έπειτα, σε υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση...(περισσότερα)
Συνεχίζονται τα αυξημένα κυκλοφοριακά μέτρα και για την Πρωτομαγιά
Έπειτα από τις ημέρες του Πάσχα, η Τροχαία προχωρά στην εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων και για το ερχόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς. ...(περισσότερα)

S5 Box