Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέα δεδομένα, αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρώπης για το 2016.
Μπορεί να επιτεύχθηκε μείωση κατά 2% το 2016, όμως από τη στιγμή που οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 1% το 2015, σύμφωνα με την ανάλυση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλών Μεταφορών (ETSC) απαιτείται μείωση κατά 11,5% το χρόνο έως το 2020, ώστε να φτάσουμε στο στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως το 2020.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα μόνο εύκολο δεν είναι και στην Ευρώπη υπάρχει προβληματισμός, όπως φαίνεται και από την τοποθέτηση του Antonio Avenoso, Εκτελεστικού Διευθυντή του ETSC: "Με 500 θανάτους ανά εβδομάδα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους, αριθμός που δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά τα τελευταία 3 χρόνια, η άμεση δράση από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών-Μελών είναι παραπάνω από αναγκαία. Τα ελάχιστα στάνταρ ασφαλείας στα αυτοκίνητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν βελτιωθεί από το 2009. Το σχέδιο μέσω του οποίου απαιτείται από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να ενσωματώσουν τεχνολογίες ασφαλείας όπως το Φρενάρισμα Ανάγκης ή η Υπενθύμιση για τη χρήση ζώνης, μετατέθηκε πρόσφατα για τον Μάρτιο του 2018, ενώ ακόμη και τότε θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να εφαρμοστούν οι προτεινόμενες αλλαγές. Όμως κάθε ημέρα καθυστέρησης, σημαίνει περισσότερους θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Ταυτόχρονα, τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη δράση τους στον τομέα της επιβολής του νόμου, των βελτιώσεων σε υποδομές ασφαλείας και στα μέτρα για την ασφάλεια πεζών και δικυκλιστών. Άλλωστε οι θάνατοι και οι σοβαροί τραυματισμοί στους δρόμους καταστρέφουν ζωές και έχουν κόστος δισεκατομμυρίων για την Ευρωπαϊκή οικονομία".
Το πρόβλημα λοιπόν αποδεικνύεται βαθύτερο και υφίσταται σε όλη την Ευρώπη, αν και αυτό μόνο δικαιολογία δεν πρέπει να αποτελεί για τη χώρα μας, όπου η μέριμνα, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ