SAFETY FIRST

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέα δεδομένα, αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρώπης για το 2016.


Μπορεί να επιτεύχθηκε μείωση κατά 2% το 2016, όμως από τη στιγμή που οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 1% το 2015, σύμφωνα με την ανάλυση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλών Μεταφορών (ETSC) απαιτείται μείωση κατά 11,5% το χρόνο έως το 2020, ώστε να φτάσουμε στο στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως το 2020.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα μόνο εύκολο δεν είναι και στην Ευρώπη υπάρχει προβληματισμός, όπως φαίνεται και από την τοποθέτηση του Antonio Avenoso, Εκτελεστικού Διευθυντή του ETSC: "Με 500 θανάτους ανά εβδομάδα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους, αριθμός που δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά τα τελευταία 3 χρόνια, η άμεση δράση από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών-Μελών είναι παραπάνω από αναγκαία. Τα ελάχιστα στάνταρ ασφαλείας στα αυτοκίνητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν βελτιωθεί από το 2009. Το σχέδιο μέσω του οποίου απαιτείται από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να ενσωματώσουν τεχνολογίες ασφαλείας όπως το Φρενάρισμα Ανάγκης ή η Υπενθύμιση για τη χρήση ζώνης, μετατέθηκε πρόσφατα για τον Μάρτιο του 2018, ενώ ακόμη και τότε θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να εφαρμοστούν οι προτεινόμενες αλλαγές. Όμως κάθε ημέρα καθυστέρησης, σημαίνει περισσότερους θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Ταυτόχρονα, τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη δράση τους στον τομέα της επιβολής του νόμου, των βελτιώσεων σε υποδομές ασφαλείας και στα μέτρα για την ασφάλεια πεζών και δικυκλιστών. Άλλωστε οι θάνατοι και οι σοβαροί τραυματισμοί στους δρόμους καταστρέφουν ζωές και έχουν κόστος δισεκατομμυρίων για την Ευρωπαϊκή οικονομία".

Το πρόβλημα λοιπόν αποδεικνύεται βαθύτερο και υφίσταται σε όλη την Ευρώπη, αν και αυτό μόνο δικαιολογία δεν πρέπει να αποτελεί για τη χώρα μας, όπου η μέριμνα, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς στο Μεσολόγγι
Tο επόμενο δωρεάν Σεμινάριο Οδικής Συμπεριφοράς από την Σχολή Ασφαλούς Οδήγησης "Ιαβέρης", θα διεξαχθεί στο Μεσολόγγι την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019. ...(περισσότερα)
Video: Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης από την Ford
Η Ford παρουσίασε το Αυτοματοποιημένο Σύστημα Στάθμευσης, μέσω του οποίου ένα αυτοκίνητο μπορεί όχι μόνο να ανιχνεύσει την ύπαρξη μιας θέσης στάθμευσης, αλλά και να παρκάρει αυτόνομα - Δείτε το video....(περισσότερα)
Περισσότερη κίνηση σε σύγκριση με το περσινό lockdown στην Αττική
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, η κίνηση κατά την πρώτη ημέρα του φετινού lockdown, ήταν σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη ημέρα, πέρυσι. ...(περισσότερα)
Victoria Αυστραλίας: Οι λιγότεροι θάνατοι όλων των εποχών από τροχαία το 2018
Μια σημαντική μέτρηση κατέγραψε το Κράτος της Victoria στην Αυστραλία, καθώς το 2018 ήταν η χρονιά με τους λιγότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα. ...(περισσότερα)
Παραβάσεις που
Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η επανάληψη ορισμένων επικίνδυνων παραβάσεων, θα επιφέρει αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 5 χρόνια. ...(περισσότερα)
Ξεκίνησε η ισχύς του ορίου 30 χλμ./ώρα στο Παρίσι
Το ανώτατο όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα έχει ήδη υιοθετηθεί στο 60% των δρόμων της πρωτεύουσας της Γαλλίας. ...(περισσότερα)
Αυτό φαίνεται ότι σκέφτονται οι περισσότεροι οδηγοί στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας από το Vinci Autoroute και το Ινστιτούτο Ipsos. ...(περισσότερα)
Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων
Κάθε χρόνο έχει θεσπιστεί διεθνώς, η τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου να αποτελεί ημέρα μνήμης για τα θύματα των ατυχημάτων στους δρόμους. ...(περισσότερα)
Έξοδος από το δρόμο, η βασική αιτία θανάτων στην Victoria της Αυστραλίας
Δημοσίευμα του ιδιαίτερα δραστήριου οργανισμού οδικής ασφάλειας της Αυστραλίας, Transport Accident Commission, αναφέρει πως οι έξοδοι από το δρόμο παραμένουν η σημαντικότερη αιτία θανάτων και τραυματι...(περισσότερα)
Κανένας πεζός ή ποδηλάτης νεκρός το 2019 στο Ελσίνκι
Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια του 2019, δεν υπήρξε κανένας θανάσιμος τραυματισμός για πεζό ή ποδηλάτη εντός των ορίων της. ...(περισσότερα)

S5 Box