SAFETY FIRST

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέα δεδομένα, αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρώπης για το 2016.


Μπορεί να επιτεύχθηκε μείωση κατά 2% το 2016, όμως από τη στιγμή που οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 1% το 2015, σύμφωνα με την ανάλυση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλών Μεταφορών (ETSC) απαιτείται μείωση κατά 11,5% το χρόνο έως το 2020, ώστε να φτάσουμε στο στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως το 2020.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα μόνο εύκολο δεν είναι και στην Ευρώπη υπάρχει προβληματισμός, όπως φαίνεται και από την τοποθέτηση του Antonio Avenoso, Εκτελεστικού Διευθυντή του ETSC: "Με 500 θανάτους ανά εβδομάδα στους Ευρωπαϊκούς δρόμους, αριθμός που δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά τα τελευταία 3 χρόνια, η άμεση δράση από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών-Μελών είναι παραπάνω από αναγκαία. Τα ελάχιστα στάνταρ ασφαλείας στα αυτοκίνητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν βελτιωθεί από το 2009. Το σχέδιο μέσω του οποίου απαιτείται από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να ενσωματώσουν τεχνολογίες ασφαλείας όπως το Φρενάρισμα Ανάγκης ή η Υπενθύμιση για τη χρήση ζώνης, μετατέθηκε πρόσφατα για τον Μάρτιο του 2018, ενώ ακόμη και τότε θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να εφαρμοστούν οι προτεινόμενες αλλαγές. Όμως κάθε ημέρα καθυστέρησης, σημαίνει περισσότερους θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Ταυτόχρονα, τα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε. πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη δράση τους στον τομέα της επιβολής του νόμου, των βελτιώσεων σε υποδομές ασφαλείας και στα μέτρα για την ασφάλεια πεζών και δικυκλιστών. Άλλωστε οι θάνατοι και οι σοβαροί τραυματισμοί στους δρόμους καταστρέφουν ζωές και έχουν κόστος δισεκατομμυρίων για την Ευρωπαϊκή οικονομία".

Το πρόβλημα λοιπόν αποδεικνύεται βαθύτερο και υφίσταται σε όλη την Ευρώπη, αν και αυτό μόνο δικαιολογία δεν πρέπει να αποτελεί για τη χώρα μας, όπου η μέριμνα, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

Περισσότερα Safety First

Στο δρόμο προς την ηλεκτροκίνηση
Η προστασία του περιβάλλοντος έχει αναχθεί σε προτεραιότητα και οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη την πρόθεση να απαγορεύσουν τη χρήση αυτοκινήτων βενζίνης ή πετρελαίου, με στόχο έ...(περισσότερα)
Αντιδράσεις για τις διαφημίσεις αλκοόλ στη Formula 1
Η πρόσφατη, μεγάλη χορηγική συμφωνία μεταξύ της Formula 1 και της γνωστής ζυθοποιίας "Heineken" δεν έχει γίνει δεκτή με καλό μάτι από τους Οργανισμούς που ασχολούνται με την καμπάνια ενάντια στο αλκοό...(περισσότερα)
Ελλάδα: Ο αριθμός νεκρών και σοβαρά τραυματιών σε τροχαία τον Ιούλιο
Για ακόμη έναν μήνα οι απώλειες στην άσφαλτο ήταν σημαντικές, καθώς 81 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. ...(περισσότερα)
Θερμοπληξία: Μια συχνή αιτία θανάτου για τα μικρά παιδιά
Μπορεί να μην είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου, ωστόσο η θερμοπληξία είναι μία από τις πολλές αιτίες θανάτου για μικρά παιδιά που βρίσκονται για αρκετή ώρα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα, όταν ο καιρός είν...(περισσότερα)
Ελλάδα: Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων μεταξύ 2010 και 2018
Σύμφωνα με τα στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από το 2010 μέχρι το 2018. ...(περισσότερα)
Κυβερνητική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια: Πρώτη συνεδρίαση
Η Κυβερνητική Επιτροπή Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια, συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. ...(περισσότερα)
Έρευνα στις Η.Π.Α. για τη χρήση πίσω ζώνης ασφαλείας
Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των αυτοκινήτων.Όπως προέκυψε από έρευνα στις Η.Π.Α., οι ενήλικες δε φορούν πάντοτε ζώνη στο πίσω κάθισμα των ...(περισσότερα)
Εκστρατεία εναντίον της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ στις Η.Π.Α.
Η προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις Η.Π.Α. ...(περισσότερα)
Τα μέτρα της Τροχαίας για το τριήμερο
Η Τροχαία ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων σε όλη τη χώρα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, στα οποία εντάσσεται και η απαγόρευση κίνησης φορτηγών με βάρος άνω των 3,5 τόνων. ...(περισσότερα)
Praise Awards 2016
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλών Μεταφορών (European Transport Safety Council - ETSC) έχει δημιουργήσει τα "Praise Awards", βραβεία που απονέμονται κάθε χρόνο σε εταιρείες που έχουν πάρει μέτρα για τη β...(περισσότερα)

S5 Box