SAFETY FIRST

Ο χειμώνας έφτασε και καθώς η ασφάλεια είναι πάνω από όλα, είναι σημαντικό να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις πρόσθετες απαιτήσεις που προκύπτουν.

 

Η διαδικασία της οδήγησης κατά τη διάρκεια του χειμώνα γίνεται πιο περίπλοκη καθώς οι εξωτερικές συνθήκες είναι ευμετάβλητες και συχνά προκαλούν αλλαγές στις συνθήκες πρόσφυσης του οδοστρώματος.

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις που, ειδικά σε πιο ορεινό οδικό δίκτυο, το χιόνι μπορεί να γίνει πάγος, ο οποίος έπειτα θα μετατραπεί σε νερό. Μια τέτοια κατάσταση με τόσες μεταβολές, απαιτεί σωστή αντιμετώπιση από τον οδηγό, καθώς και ανάλογη προετοιμασία του αυτοκινήτου.

Αλλά και σε κάθε οδικό δίκτυο, εφόσον η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πέσει κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου, τα καλοκαιρινά ελαστικά παύουν να παρέχουν τη μέγιστη ασφάλεια, σύμφωνα με τις συνθήκες χρήσης για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί, απαιτώντας ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς.

Για αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να προτιμάμε ελαστικά που είναι πιστοποιημένα και για χειμερινή χρήση (3PMSF)! Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε την κατάλληλη πίεση και να τοποθετούμε αλυσίδες αν χρειάζεται. Παρακάτω, εξερευνούμε περαιτέρω όλα όσα πρέπει να προσέχουμε, με τη βοήθεια της Michelin, η οποία διαθέτει πολυετή διεθνή τεχνογνωσία στον τομέα των ελαστικών.

Χειμερινά ελαστικά

Η χρήση τους, ειδικότερα στα ορεινά της χώρας, βοηθά στην επίτευξη καλύτερης πρόσφυσης, στο βέλτιστο χειρισμό του οχήματος σε χιονισμένο, λασπωμένο, βρεγμένο ή παγωμένο οδόστρωμα και συνολικά, στη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας κατά την οδήγηση υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Αν και έχουμε ακούσει για περιπτώσεις τοποθέτησης χειμερινών ελαστικών μόνο στον κινητήριο άξονα ενός αυτοκινήτου εφόσον αυτό είναι δικίνητο, η εμπειρία της Michelin έχει δείξει πως, για να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας, τα χειμερινά ελαστικά πρέπει να τοποθετηθούν σε όλους τους τροχούς του αυτοκινήτου.

Σε περίπτωση τοποθέτησης χειμερινών ελαστικών μόνο σε έναν άξονα, η πρόσφυση των εμπρός και των πίσω τροχών δε θα είναι ίδια, καθιστώντας την οδήγηση πιο δύσκολη και επικίνδυνη. Ουσιαστικά, το παραπάνω θα έχει ως αποτέλεσμα το πλαίσιο του οχήματος να "υπακούει" περισσότερο στον άξονα με τα χειμερινά ελαστικά, κάνοντας την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου πιο απρόβλεπτη.

Είναι σημαντικό να προτιμάμε ελαστικά για όλες τις καιρικές συνθήκες

Για παράδειγμα, η Michelin έχει δημιουργήσει το καινοτόμο ελαστικό CrossClimate+, το οποίο ενσωματώνει τη διεθνή της τεχνογνωσία στον τομέα και αποτελεί το μοναδικό καλοκαιρινό ελαστικό που διαθέτει πιστοποίηση και για χειμερινές συνθήκες. Αποτελεί, δηλαδή, ιδανική επιλογή για τους Έλληνες οδηγούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν κατά κανόνα καλοκαιρινά ελαστικά, ενώ αποδίδει σε υψηλό επίπεδο και υπό χειμερινές συνθήκες όπως χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι, πάγο κλπ. Συγκεκριμένα, καθώς διαθέτει την πιστοποίηση 3PMSF, μπορεί να ανταποκριθεί άριστα ακόμα και σε θερμοκρασία κάτω και από τους 7°C. Επιπλέον, σύμφωνα με ανεξάρτητες δοκιμές, αυτό μπορεί να συμβεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, όχι δηλαδή μόνο όταν είναι καινούριο, αλλά και όταν έχει φθαρεί μέχρι το κατώτατο νόμιμο όριο φθοράς του, ενώ παράλληλα έχει αναγνωριστεί για τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην κατηγορία του.

Iaveris.gr Michelin Winter02

Πιέσεις ελαστικών

Όταν ο καιρός είναι ψυχρός, η πίεση των ελαστικών μειώνεται και για αυτό, ο έλεγχος πρέπει να γίνεται με μεγαλύτερη συχνότητα. Αν η ρύθμισή της γίνεται σε εξωτερικό χώρο, τότε ενδεδειγμένη πίεση είναι εκείνη που ορίζει ο κατασκευαστής για το κάθε αυτοκίνητο.

Σε περίπτωση που η ρύθμιση της πίεσης γίνεται σε εσωτερικό χώρο, τότε είναι προτιμότερο να αυξηθεί κατά 0,2 bar (3psi) σε σύγκριση με ότι αναφέρει ο κατασκευαστής, ώστε να ισοσταθμιστεί η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου.

Αλυσίδες χιονιού

Οι αλυσίδες χιονιού προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια σε βαριές χειμερινές συνθήκες και ιδιαίτερα αν το όχημα δεν είναι εξοπλισμένο με ελαστικά πιστοποιημένα για χειμερινή χρήση.

Η σωστή χρήση τους είναι απαραίτητη αφού, πέραν της αποτελεσματικότητας που θέλουμε να έχουν, σε περίπτωση που κάνουμε λάθος ενέργειες κατά την τοποθέτησή τους ή δεν τις αφαιρέσουμε έγκαιρα, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα στο αυτοκίνητο.

Οι αλυσίδες πρέπει να τοποθετηθούν όταν το αυτοκίνητο βρεθεί σε πατημένο χιόνι ενώ, όσον αφορά στις διαστάσεις τους, ιδανικά θα πρέπει να είναι κατά ένα νούμερο μεγαλύτερες από την επιφάνεια επαφής του ελαστικού.

Καθώς η αλυσίδα διασταυρώνεται περίπου 12 φορές με το ελαστικό, είναι σημαντικό ο οδηγός να έχει εξοικειωθεί με τη διαδικασία τοποθέτησης-αφαίρεσης, έχοντας κάνει "πρόβα" σε ασφαλές περιβάλλον. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, πέραν της πολυπλοκότητας που έχει η διαδικασία καθαυτή, οι συνθήκες υπό τις οποίες θα κληθεί κάποιος να τις τοποθετήσει στο αυτοκίνητο είναι δύσκολες, καθώς αυτό γίνεται συνήθως με χιονόπτωση, πολύ κρύο και σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ έχει νυχτώσει.

Πέραν της διαδικασίας τοποθέτησης, ο οδηγός πρέπει να αποθηκεύσει τις αλυσίδες σε ένα σημείο του αυτοκινήτου με εύκολη πρόσβαση ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να υπάρχουν πάντοτε στο αυτοκίνητο ένα ζευγάρι γάντια και φακός που στερεώνεται στο κεφάλι, ώστε τα χέρια να είναι διαρκώς ελεύθερα για την τοποθέτηση-αφαίρεση των αλυσίδων.

Περισσότερα Safety First

Έως και 40% των θανάτων στους δρόμους σχετίζονται με τη δουλειά
 Σύμφωνα με νέα στοιχεία αναφορικά με τους θανάτους στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 25.671 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2016. ...(περισσότερα)
Δείτε στο video τι συμβαίνει όταν δε φοράμε ζώνη ασφαλείας
Έχουμε πει πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε ζώνη ασφαλείας, είτε καθόμαστε στα εμπρός είτε στα πίσω καθίσματα. ...(περισσότερα)
Παράβαση της εβδομάδας: Κλήσεις για αλκοόλ και χρήση κινητού
Η Τροχαία συνεχίζει τους εβδομαδιαίους ελέγχους σε συγκεκριμένες παραβάσεις, με τη χρήση κινητού ή την οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ, να επανέρχονται στο προσκήνιο. ...(περισσότερα)
Τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για τον Δεκαπενταύγουστο
Η Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε τα επιπλέον μέτρα που έχουν ληφθεί, ενόψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου. ...(περισσότερα)
Ετοιμάζοντας το Χριστουγεννιάτικο ταξίδι
Οι γιορτινές ημέρες πλησιάζουν και είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε ορισμένες βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν όσοι σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μικρότερης ή μεγαλύτερης απόστασης, ταξίδια...(περισσότερα)
Ο Εθνικός Φορέας Οδικής Ασφάλειας και ενδιαφέροντα στατιστικά
Κατά την ομιλία της στην Βουλή αναφορικά με την δημιουργία του Εθνικού Φορέα Οδικής Ασφάλειας, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, δημοσιοποίησε σημαντικά στατιστικά στοιχεία γι...(περισσότερα)
Euro NCAP Advanced (Βοηθητικά συστήματα ασφαλείας)
Πρόκειται για ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των προχωρημένων τεχνολογικών συστημάτων ασφαλείας, που συμπληρώνουν την υπάρχουσα αξιολόγηση του EuroNCAP. ...(περισσότερα)
Ιταλία: Αντιδράσεις για το όριο ταχύτητας 30 χλμ/ώρα
Η υιοθέτηση ανώτατου ορίου ταχύτητας 30 χλμ./ώρα σε αστικές περιοχές συνεχίζεται, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Μπολόνια της Ιταλίας, όπου πάντως δεν έλειψαν οι αντιδράσεις. ...(περισσότερα)
Αυστραλία: Δράση για την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση
Η αυστραλιανή Transport Accident Commission (TAC) δημιούργησε τη δράση "Pause Stop", για ευαισθητοποίηση σχετικά με την αποφυγή της υπνηλίας κατά την οδήγηση. ...(περισσότερα)
Επίσημο: Ισοδυναμία άδειας οδήγησης αυτοκινήτου με άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου ή ελαφρού δικύκλου
Η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την ισοδυναμία ανάμεσα στην άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Β, με εκείνη της οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ) έως 50 κ.εκ. ή ελαφρού δικύκλου (Α1) έω...(περισσότερα)

S5 Box